CarrosseriegereedschapPremium

Hoe ziet de werkplaats van de toekomst eruit?

Hoe ziet de automotivewerkplaats van de toekomst eruit? Hoeveel rek zit er nog op het huidige garagemodel? Zullen er in de toekomst überhaupt nog wel werkplaatsen nodig zijn? En komen die toekomstige mobiliteitsoplossingen dan naar de werkplaats, of gaat de werkplaats op verplaatsing? Snak jij ook naar antwoorden op deze en vele andere vragen over de toekomst van jouw garagebedrijf? Wel, wij ook! En ook al hebben we helaas geen glazen bol om in de toekomst te kijken, we gaan toch proberen om met het nodige gezond verstand en voortschrijdend inzicht ons een beeld te vormen van de werkplaats van de toekomst.

De werkplaats van de toekomst1

Hoe ziet de mobiliteit van morgen eruit?

Wanneer er nagedacht wordt over de mobiliteit van de toekomst, en hoe de daarbijhorende vervoersmiddelen of mobiliteitsoplossingen er dan wel zullen uitzien, vliegen de Angelsaksische termen ons al snel om de oren:

Hoe veilig werken aan hybride- en elektrische voertuigen
26 artikels
Alles over garage werkplaatsinrichtingOntdek ons digitaal magazine over garage werkplaatsinrichting
Lees magazinechevron_right
  • ACES: Autonomous Connected Electric & Shared
  • FACES: Fleet-owned Autonomous Connected Electric & Shared
  • CASES: Connected Autonomous Shared Electric & Sustainable
  • ZERO - ZERO - ZERO: Zero Emission, Zero Ownership & Zero Accidents

In basis komt het steeds op hetzelfde neer, en zeggen alle experten eigenlijk hetzelfde. Onze toekomstige mobiliteitsoplossingen zullen autonoom rijden, hypergeconnecteerd zijn, nul uitstoot genereren (tail-pipe) en gedeeld aangeboden worden. In een aantal gevallen wordt de F van Fleet-owned toegevoegd om te benadrukken dat privébezit zal verdwijnen (zero ownership), of een extra S van Sustainable om te benadrukken dat de hele keten ook duurzaam zal moeten zijn.

Het spreekt voor zich dat de manier waarop mobiliteit in de toekomst aangeboden wordt, en welke mobiliteitsoplossingen daarvoor gebruikt worden, een enorme impact zullen hebben op de onderhouds- en reparatiebehoefte en de functionele invulling daarvan. Wil je dus jouw werkplaats toekomstbestendig maken? Ga dan in eerste instantie met bovengenoemde termen aan de slag en bedenk welke impact deze hebben op jouw organisatie, dienstverlening en werkplaatsinrichting.

Hulp nodig? Lees dan zeker ons vorige artikel over dit onderwerp er eens op na, waarin we dieper ingaan op de impact van deze (gekende) aspecten.

Wordt dit de werkplaats van de toekomst?
Wordt dit de werkplaats van de toekomst?

Niks nieuws onder de mobiliteitszon?

Zijn er dan absoluut geen nieuwe inzichten en tendensen met betrekking tot mobiliteit en de werkplaats van de toekomst? Uiteraard zijn die er wel. Bovenop bovengenoemde "gekende" aspecten wordt er steeds meer en vaker ook de nadruk gelegd op drie andere zaken die mogelijk een belangrijke rol gaan spelen en een impact zullen hebben:

  • Grondstoffengebruik
  • Van 2D naar 3D
  • Gedragsverandering

Grondstoffengebruik

Laten we beginnen met het grondstoffengebruik. Ben je al vertrouwd met de term 'Earth Overshoot Day'? Vertaald naar het Nederlands: de dag waarop de mensheid alle biologische hulpbronnen heeft gebruikt die de aarde gedurende het hele jaar regenereert. Die dag viel in 2022 op 28 juli, wat dus betekent dat we op 6 maanden de grondstoffen van het hele jaar hebben opgebruikt. We gebruiken dus twee keer zoveel grondstoffen als toegestaan.

Earth Overshoot Day
Earth Overshoot Day viel in 2022 reeds op 28 juli (bron: www.overshootday.org)

Wat automotive betreft, kunnen we daarover kort zijn: na de emissies zijn de grondstoffen aan de beurt. De S van Sustainable zoals reeds gekend uit de term CASES, wint dus meer dan terecht aan waarde. Duurzaamheid en hergebruik gaan een belangrijke rol spelen in het toekomstige productie- en aftersalesproces.

Denk daarbij in eerste instantie aan reparatie van onderdelen in plaats van vervanging van onderdelen, en productie door middel van gerecycleerde grondstoffen in plaats van nieuwe grondstoffen. Maar ook de snelheid waarmee we nieuwe producten kopen – in dit geval vervoersmiddelen – moet drastisch omlaag.

Waar het businessmodel van constructeurs vandaag gericht is op zoveel (en zo snel) mogelijk nieuw producten te verkopen, zal de focus morgen verschuiven naar zoveel mogelijk verplaatsingen doen met hetzelfde product. Een heel ander businessmodel dus, met een gigantische impact op constructeur en werkplaats. Een transitie die overigens hand in hand gaat met zero ownership of gedeelde mobiliteit.

Duurzaamheid en hergebruik gaan een belangrijke rol spelen in het toekomstige productie- en aftersalesproces

Van 2D naar 3D

Een tweede verandering die steeds nadrukkelijker in beeld komt, en misschien wel veel dichterbij is dan sommigen denken, is de transitie van 2D- naar 3D-mobiliteit. Vandaag gebeurt het gros van onze verplaatsingen over de begane grond. Vaak met alle gevolgen van dien: we rijden ons hopeloos vast, nemen gigantisch veel plaats in beslag, en genereren massaal veel overlast.

Daarom wordt er steeds vaker en nadrukkelijker gekeken naar een 3D-mobiliteitssysteem, een systeem waarin we ons niet enkel voor, achter, en naast elkaar verplaatsen, maar ook onder en boven elkaar. Op die manier slaan we twee vliegen in één klap, door deze extra dimensie creëren we meer ruimte, wat resulteert in vlottere verplaatsingen, én we kunnen de begane grond (deels) teruggeven aan de mens (dier en natuur).

De praktische realisatie hiervan zal voornamelijk gebeuren door tunnels en eVTOL's (eVTOL = Electric Vertical Take-Off and Landing). Ondergrondse tunnels dus, waarin een multitude aan zero-emissiemobiliteitsoplossingen ingezet kan worden, van "klassieke" personenwagens (zoals bv. Tesla & The Boring Company) tot aan autonome shuttles, treinen en hyperloops.

Een eVTOL, ofte een autonoom, elektrisch, verticaal opstijgend en landend minivliegtuig
Een eVTOL, ofte een autonoom, elektrisch, verticaal opstijgend en landend minivliegtuig

In de lucht ziet het ernaar uit dat er voornamelijk eVTOL's gebruikt zullen worden. Autonome, elektrische, verticaal opstijgende en landende minivliegtuigen. Noem het gerust een grote drone of een kruising tussen een vliegtuig en een helikopter.

Ver van ons bed? Nee, absoluut niet: kijk in eigen land maar naar het samenwerkingsverband U-Flight, dat alle belanghebbenden in dit kader wil samenbrengen en zijn pijlen openlijk gericht heeft op de site van Tour & Taxis in Brussel als eerste testcase.

Impact op de werkplaats? Wel, dit geeft nog maar eens duidelijk aan dat we in de toekomst veel meer verschillende mobiliteitsoplossingen zullen gebruiken, en dat de personenwagen als 'one-fits-all'-oplossing en vervoersmiddel bij uitstek fors aan terrein zal inboeten. En eigenlijk kan je stellen dat we dit laatste al zagen komen met de shift van bezit naar gebruik van mobiliteitsoplossingen.

De personenwagen als 'one-fits-all'-oplossing en vervoersmiddel bij uitstek zal fors aan terrein inboeten

Gedragsverandering

En dan, last but not least, de gedragsverandering ten aanzien van mobiliteit die steeds vaker en nadrukkelijker in beeld komt. Het verlies aan tijd, de inname van de openbare ruimte, de geluidsoverlast en de impact op de planeet van ons huidige mobiliteitssysteem zijn voor velen onaanvaardbaar geworden. Mensen stellen de verplaatsing an sich dan ook steeds vaker in vraag.

"Nabijheid als de beste mobiliteit" is het nieuwe credo. Het verlangen om ons leven weer concentrisch vorm te geven (wonen, werken en winkelen op wandelafstand van elkaar), in plaats van lineair waarbij we steeds verder uit elkaar gaan wonen (lintbebouwing), wordt met de dag groter.

Parijs als voorbeeld van een 15 minutenstad
Parijs als voorbeeld van een 15 minutenstad (bron: urbandesignlab.in)

Aanschouw de geboorte van de 15 minutenstad! De stad op mensenmaat zoals omschreven door de Frans-Colombiaanse stedenbouwkundige Carlos Moreno. Alles wat je nodig hebt bereikbaar in maximaal 15 minuten fietsen of wandelen. Steden als Parijs, Barcelona en Melbourne zetten de trend; Antwerpen, Brussel en Mechelen volgen.

De impact op constructeur, dealer en werkplaats? Ongezien, en veel groter dan die van ACES, FACES, CASES of whatever ZERO dan ook. Want dit is geen evolutie naar een groenere en veiligere personenwagen: dit is de eliminatie ervan.

De eliminatie van de personenwagen
Dit is geen evolutie naar een groenere en veiligere personenwagen: dit is de eliminatie ervan (bron: urbandesignlab.in)

Conclusie

We mogen ons niet blindstaren op technologische evoluties van de mobiliteitsoplossingen alleen: het gaat veel verder dan dat. De manier waarop we ons in de toekomst zullen verplaatsen, en de onlosmakelijk daaraan verbonden service- en repairbehoefte, wordt door veel meer beïnvloed.

IMPACT is het nieuwe sleutelwoord. De totale impact van ons verplaatsingsgedrag op mens en planeet: daar gaat het om. En dus wordt er gekeken naar het grondstoffengebruik, het anders invullen van de openbare ruimte (van 2D naar 3D), en het zoveel mogelijk elimineren van de (gemotoriseerde) verplaatsing an sich (gedragsverandering).

Zullen we het dan toch maar wagen om een extra 'ZERO' toe te voegen aan het bestaande rijtje van drie? Ach, waarom niet: ZERO IMPACT!

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Jeroen Vertongen
Print Magazine

Nieuwste editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In deze magazine