Auto navigatiesystemenPremium

Hoe het juiste navigatiesysteem kiezen?

Het kiezen van het juiste navigatiesysteem is niet altijd even eenvoudig. Vandaag de dag is het aanbod enorm en zijn de functies al even uitgebreid. Vaak zien we als consument de bomen door het bos niet meer en zoeken we heil in de online catalogi van webshops, of in de zoekbalk van de App- of Google Play Store. Maar al te vaak zijn we hierbij het slachtoffer van whizzkid enthousiasme of mainstreamness en dat terwijl de wereld letterlijk binnen handbereik ligt.

Coyote

Soorten navigatiesystemen 

Inbouwnavigatie 

InbouwnavigatieNiets zo gemakkelijk als een (bestel)wagen die af-fabriek wordt aangeleverd met een ingebouwde 'compagnon de route'. Geen gedoe met versnellingspook en zichtbelemmerende kabels, mindere geluidskwaliteit, een lege batterij, of ontsierende cirkelvormige afdrukken aan de binnenkant van de voorruit. Bovendien wordt de inbouwnavigatie vaak meerdere functies toegeschreven door de fabrikant. Denken we aan functies zoals een radio, dvd-speler, of de integratie van een achteruitrijcamera. Ook wanneer je vierwieler geen af-fabriek ingebouwd navigatiesysteem heeft, ben je als consument niet per se aangewezen op de voorruit-variant. De aftermarket biedt voor heel wat merken en modellen immers inbouwpakketten die zich aanbieden in gestandaardiseerde maten zoals 1-din of 2-din. Bekende merken in dit segment zijn bijvoorbeeld Pioneer, JVC en Sony.

Zoals elk nadeel zijn voordeel heeft, heeft ook elk voordeel zijn nadeel. Zo ook in het geval van inbouwnavigatie. Ten eerste kan de prijs worden aangehaald. Inbouwnavigatie wordt vaak aangeboden als een optie en is bijgevolg een meerkost op de aankoopprijs. Bovendien komen deze navigatiesystemen vaak met hun eigen kaartsysteem en is
updaten vaak omslachtig en duur waardoor men in vele gevallen al snel rondrijdt met behoorlijk gedateerde kaarten.

Losse navigatie 

Losse NavigatieAlle hierboven vernoemde ‘ongemakken’ zijn uiteraard nog steeds van toepassing op de losse navigatievariant, en om Johan Cruijf niet opnieuw te moeten citeren, gaan we hieronder meteen over tot de voordelen.

Het zit hem al in de omschrijving, het gaat om een los toestel, wat dus wil zeggen dat je deze in meerdere voertuigen kan gebruiken. Verder hoef je de route ook niet per se in te geven in de wagen zelf. Dat kan ook gerust binnenshuis. Op die manier wordt het ook aangenaam om routes uit te stippelen en je te verdiepen in de functies van jouw toestel.
Verder kan het updaten ook gewoon van thuis uit en bieden veel navigatiemerken hun updates gratis aan.

Naviagatie-apps

Navigatie-appsHet losse navigatietoestel wordt vandaag de dag steeds vaker vervangen door een navigatie-app op de smartphone. Het aanbod is legio en zo ook de verschillen tussen de apps. Betaal je voor een navigatie-app? Of vertrouw je op het gratis aanbod van pakweg Google Maps of Waze?

Wanneer je er even je smartphone bijhaalt en scrolt door het navigatieaanbod, zie je al snel dat veel zo’n apps je geen euro kosten. Wees echter waakzaam en lees de omschrijvingen grondig door alvorens vol enthousiasme je reis aan te vatten en na bijvoorbeeld 75 kilometer te moeten vaststellen dat je 'compagnon de route' een vergoeding eist voor verdere diensten.

Zorg er verder ook voor dat, als je gaat navigeren met je smartphone, je over voldoende data beschikt. Vele apps maken immers voortdurend gebruik van een internetverbinding om de kaart te tonen. Ook de actuele verkeersinformatie wordt slechts getoond bij een verbinding. Deze eigenschap kan ook meteen een reden zijn om te betalen voor een
navigatie-app. Bij betalende apps worden de kaarten op het toestel geïnstalleerd en heb je deze altijd bij de hand. Ook zonder dataconnectie. 

Andere zaken waar je rekening mee moet houden is de opslagruimte en batterijconditie van je smartphone. Deze dienen beiden immers voldoende te zijn om dergelijke apps te ondersteunen. Soms kun je ervoor kiezen om slecht één kaart van een welbepaald land, of een welbepaalde regio te downloaden, waardoor je de opslag kan beperken, maar bij
een slechte batterij ben je al snel aangewezen op de USB-poort van je wagen en werk je opnieuw met vervelende kabels.

Hoe kies ik het juiste navigatiesysteem? 

Nooit meer verkeerd rijden, files vermijden en steeds op de hoogte van POI’s. De gps is een uitvinding die niet meer weg te denken valt, maar hoe kies je nu de juiste?

1. Type voertuig? 

De eerste tip is zo goed als vanzelfsprekend, maar niettemin worden hier nog wel eens fouten tegen gemaakt. Zo wil je tijdens een motorrit niet in een regenbui terechtkomen met een gps-toestel dat bestemd is voor de wagen, of vermijd je de aankoop van datzelfde toestel het best wanneer je je op de baan begeeft met een mobilhome of vrachtwagen.
Gps-toestellen zijn dus niet enkel fysiek, maar ook softwarematig afgestemd op het type voertuig.

2. Verkeersinformatie? 

VerkeersinfoVerder is het ook belangrijk om te bepalen op welke manier je up-to-dateverkeersinformatie wenst te ontvangen. Bij inbouwnavigatie is deze functie bij de meest recente modellen zeer uitgebreid en hoef je je als consument geen zorgen meer te maken over TMC, DAB, bluetooth of ingebouwde simkaarten. Bij de aanschaf van een los gps-toestel dien je hier wel even bij stil te staan, maar uiteindelijk berekenen beide types de route in realtime en automatisch. Zelfs omgevingsfactoren zoals wegenwerken en het spitsuur kunnen in de route worden verrekend.

3. Welke kaarten? 

De meeste gps-toestellen worden vandaag standaard aangeleverd met een voorgeprogrammeerde kaart van (West)-Europa. Wil je je buiten de Europese grenzen begeven, dan kan je de nodige kaarten op de website van heel wat gps-providers al dan niet gratis downloaden en updaten. Zoals eerder vermeld, is het ‘gratis’ aspect meestal enkel weggelegd voor de losse gps-toestellen en ben je bij de ingebouwde toestellen al dan niet afhankelijk van je garagist.

4. Points of interest (POI)

CoyoteNaast het aanwijzen van de kortste, of snelste weg, kan de gps ook de meest interessante punten langs diezelfde weg lokaliseren. De route ernaartoe wordt automatisch berekend waardoor het ingeven van een adres overbodig is en u sneller de route kunt volgen. 

5. Schermgrootte? 

De twee vragen die je jezelf moet stellen bij het bepalen van de grootte van je gps-toestel zijn; wat zal de afstand zijn tot de gps en hoe goed, of slecht, is mijn gezichtsvermogen? Daarnaast dien je je ook te realiseren dat een kleiner model gemakkelijker op te bergen is wanneer je parkeert.

6. Bediening 

Net zoals onze vertrouwde smartphone, werkt ook een gps-toestel via touchscreen. Gezien de voorruitpositie van losse exemplaren is dit evenwel een bediening die niet altijd even veilig kan worden uitgevoerd. Sommige gps-modellen worden dan ook op de markt gebracht met spraakherkenning. Zelf de integratie van Google Assistant of Siri behoort
vandaag tot de mogelijkheden.

7. Realtimewaarschuwingen 

Realtime waarschuwingen CoyoteDe juiste informatie op het juiste moment? Het lijkt een utopie in verkeerssituaties, maar dankzij de opkomst van de zogenaamde ‘verklikker’ is het vandaag toch realiteit. Bestuurders zijn dankzij dergelijke toestellen in staat om op het verkeer te anticiperen en kunnen tegelijkertijd andere bestuurders waarschuwen voor eventuele gevaren op de weg. Dit gaat lang niet enkel om radarwaarschuwingen, maar ook om veiligheids- en
verkeersinformatiewaarschuwingen.

Enig nadeel? Het gaat opnieuw om een apart toestel, waardoor je in het geval van ingebouwde navigatie alsnog opgescheept zit met eerder vernoemde stoorzenders. Wanneer je reeds over een los navigatietoestel beschikt, werk je bovendien met twee losse toestellen in het bestuurderscompartiment. Wie echter nog geen keuze maakte, en dit artikel precies daarom raadpleegde, zal echter verheugd zijn met de informatie dat dergelijke ‘verklikkers’ ook beschikbaar zijn met geïntegreerde navigatie. 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Babette Soetaert
Print Magazine

Nieuwste editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In deze magazine