Naar voorbeeld van Kever en Golf?
Rijtest VW ID.3 Pro S
We mochten als een van de eersten kennismaken met de eerder aangekondigde Volkswagen ID.3 Pro S en zijn 77 kWh straffe batterij. Die combineert de reeds vastgestelde, gunstige elektrische rijprestaties van de ID.3 (58 kWh-batterij, 204 pk) met een actieradius die het gemiddelde, dagelijkse rijtraject ruimschoots overtreft. Met een WLTP-actieradius van 553 km wordt de Pro S alvast de met het grootste rijbereik gezegende VW ID.3.
Voor wie het nog niet duidelijk mocht zijn: in deze elektrodolle tijden wordt de VW ID.3 (veel) meer dan een “opvolger” voor de intussen zo goed als vergeten e-Golf. Als relatief betaalbare, elektrisch gepowerde, compacte middenklasser (C-segmenter) dient de ID.3 zelfs beschouwd te worden als een opvolger voor de populaire VW Golf en de legendarische Kever. Een batterij-auto dus waarmee Volkswagen het grote publiek definitief in auto’s met elektromagnetische aandrijving hoopt te krijgen.
De elektrificatiehoeksteen voor het VW-concern
De ID.3 rijdt op het nu al beroemde MEB-platform, waarbij MEB staat voor ‘Modulaire E-Antriebs Baukasten’, ook Modular Electrification Toolkit genoemd. Nieuw ontworpen en ontwikkeld om er een complete generatie elektrische VW’s – noem het de VW ID.Family – op te bouwen. Modulair natuurlijk en dit met de mogelijkheid om onder de vlakke vloer geïntegreerde batterijen te plaatsen waarvan de capaciteit variëren kan, afhankelijk van model en versie. Met inbouwmogelijkheden van één of twee e-motoren en het construeren van achterwiel- of vierwielaangedreven modellen.
Nu reeds mag dit MEB-platform gezien worden als de elektrificatiehoeksteen van het VW-concern. Want zullen of worden reeds gebaseerd op dat ID.3 MEB-platform: de Audi Q4 e-tron, de Cupra Born en de Skoda Enyaq. Om van de (toekomstige) elektrisch gepowerde VW ID.Crozz (een sportieve, vierwielaangedreven SUV) en de spectaculaire VW ID.Vizzion of de Cupra Tavascan nog even te zwijgen. We weten intussen dat het VW-concern tegen 2025 ongeveer 50 elektrisch gepowerde modellen op de markt wil hebben. Een vloot waarvan de meeste modellen geassembleerd zullen worden op het platform dat vandaag de ID.3 draagt.

Even groot en toch ruimer
Hij is even groot als de Golf maar toch confronteert de ID.3 met een veel ruimer passagierscompartiment. En neen … dat is geen gezichtsbedrog. Wel een eerste, duidelijk “voelbare” meerwaarde die de MEB-platformstrategie in de hand werkt. De batterijen kunnen plat onder de vlakke en relatief lage bodem gemonteerd worden waardoor er weinig tot niets aan interieurruimte wordt ingeboet. Ook ontbreekt het achterwielaangedreven EV’s (in tegenstelling tot traditionele, achterwielaangedreven auto’s) aan middentunnels, waardoor zowel voor als achter extra beenruimte vrijkomt.
Met een wielbasis van 2.765 mm genieten zowel bestuurder als bijrijder en achterpassagiers van royale beenruimte. Want al heeft de ID.3 het formaat van een Golf, hij biedt voor de achterpassagiers de zitruimte van een Passat. De koffer is 385 l groot, wat 35 l meer is dan in een Golf. Voldoende dus, al zijn er C-segment hatchbacks die meer kofferruimte offreren. De tildrempel is evenwel vrij hoog en bij meegeklapte achterbank ontstaat er een laadvloer met hoogteverschil, jammer.

Futuristisch
De futuristisch ontworpen koetswerklijnen worden passend doorgetrokken naar het interieur. Futuristisch inderdaad, simpel ook en een beetje kleurloos. De afwezigheid van fysieke bedieningsknoppen draagt ongetwijfeld bij aan een eenvoudige en ongecompliceerde uitstraling. Belangrijker is echter dat de open cockpit met zijn lage middenconsole heel overzichtelijk is. Speciaal is dan weer het compacte instrumentenpaneeltje dat vastzit op de in hoogte verstelbare stuurkolom. Op dit meebewegende paneeltje zit ook de draaiknop waarmee de transmissie bediend wordt.
De klassieke bedieningselementen zijn dus grotendeels verdwenen. Welkom daarom in de wereld van aanraakschermen en de intuïtieve spraakbediening om audio, navigatie en telefoon te controleren. Niet iedereen wordt daar vrolijk van en het gevaar van overengineering is nooit ver, zoals we dat in de eerste versies van de nieuwe Golf mochten ervaren. Maar gelukkig kan men in de ID.3 ook met sliders, aanraakknoppen op het stuur en onder het grote aanraakscherm, de audiofuncties, adaptieve snelheidsregeling en interieurtemperatuur instellen.

ID.3 Pro S standaarduitrusting
De ID.3 Pro S wordt standaard uitgerust met automatische "Air Care Climatronic" airco en automatische afstandsregeling ACC "stop & go", snelheidsbegrenzer inbegrepen. Met Wired & Wireless App Connect en Park Distance Control-parkeerhulp - met waarschuwingssignalen voor obstakels voor en achter. Verder zijn er het Discover Pro-navigatiesysteem, vier lichtmetalen velgen ("Andoya" 7,5 J x 19, zwart, oppervlak glansgedraaid) en ledkoplampen met automatische rijlichtinschakeling.
Ruimte, achterwielaandrijving en kleine draaicirkel
De Volkswagen ID.3 Pro S (77 kWh-accu) wordt dus uitgerust met een 204 pk sterke e-motor. Zelfde motor dus die de ID.3 (58 kWh, 204 pk) gemonteerd krijgt. (Er is ook een ID.3 met 58 kWh-batterij die een 145 pk e-motor tussen de achterwielen krijgt, n.v.d.r.). Behalve dat de ID.3 meer binnenruimte biedt dan de naar formaat evengrote Golf, is er nog een opmerkelijk verschil. De Golf wordt aangedreven op de voorwielen, de ID.3 op de achterwielen. Dat maakt onder meer dat de ID.3 met een kleine draaicirkel (10,2 meter) door het autoleven kan. Omwille van die korte draaicirkel leent de ID.3 zich dus uitstekend voor het drukke stadsverkeer. Terwijl hij zich anderzijds – dat mochten we ervaren – vlot en stabiel door snelle bochten laat sturen. En ... zich in tegenstelling tot de meeste achterwielaangedreven wagens zeer laat op overstuur laat betrappen.

Zonder stuurtreinreacties
De onmiddellijk beschikbare 310 Nm aan werklust en 204 pk aan vermogen doen de ID.3 gewillig uit de startblokken sprinten. Dit zo goed als geluidloos want bij het ontbreken van (verbrandings)motorgeluiden lijkt VW er goed in geslaagd om rol- en rijwindgeluiden uit het interieur te weren. VW geeft een tijd op van 7,3 seconden om van 0 tot 100 km/u te snellen maar het zijn in hoofdzaak de vlotte hernemingen waarmee de ID3 Pro S ons steeds opnieuw wist te verrassen. Zelfs bij hernemingen op snelheden boven de 100 km/u toont de ID.3 zich uitermate bereidwillig. En dat is een plezierige eigenschap die we niet in alle EV’s ervaren.
Belangrijk blijft dat deze VW – in tegenstelling tot een aantal elektrische concurrenten – zijn vermogen via de achterwielen op het asfalt zet. Waardoor we – ondanks het aanzienlijke powerarsenaal – gespaard blijven van onaangename stuurtreinreacties en onhebbelijke motricteitsproblemen. Tot op zijn bij 160 km/u beperkte topsnelheid demonstreert de ID.3 Pro S een opvallend stabiel weggedrag. Het uitblijven van stuurtreinrecacties speelt in deze achterwielaangedreven EV uiteraard een belangrijke rol in die rijstabiliteit.
Geen aandrijfreacties in de besturing en het laag in de wagenbodem ondergebrachte batterijbestand zorgen er tevens voor dat de ID.3 Pro S stevig en stabiel aan het asfalt kleeft. Hij veert dan wel stugger dan een Golf maar een stevige demping behoedt deze wagen – ondanks het aanzienlijke lichaamsgewicht (1.800 kg) – voor sterk overhellende koetswerktoestanden.

Goed nieuws…
VW heeft niet nagelaten om de ID.3 Pro S zodanig te concipiëren dat die, zoals de momenteel ‘snelste’ laadvoorbeelden bij de concurrentie, ook die 77 kWh-batterij efficiënt kan chargeren. Tijdens onze test hebben we de beloofde 550 km actieradius niet gehaald. Te veel snelweg en te weinig gereden in de 'B'-stand waarin bij het loslaten van het gaspedaal extra remenergierecuperatie optreedt.
Het cijfermateriaal in de technische fiche maakt duidelijk dat voor de auto-elektrificatie het rijbereik niet langer een knelpunt hoeft te zijn. Een actieradius van dik 500 km overtreft ruimschoots het dagelijks te rijden, gemiddelde kilometeraantal.
Voor ons maakt deze test veel duidelijk: de VW ID.3 Pro S beschikt over een aantal stevige troeven om – naar voorbeeld van de legendarische Kever en de al even legendarische Golf – een groot VW-succes te worden en voor het grote publiek een belangrijke bijdrage te leveren in een definitieve doorbraak van de elektrische auto. En laat dat alvast goed nieuws zijn voor de vele EV-modellen die weldra op dat modulaire MEB-platform zullen rondrijden.