het belang van verzekeringen voor wagenparkbeheerders
een goede schadestatistiek is uw beste vriend
Zonder verzekering komt men de baan niet op. Ook een wagenpark ontsnapt hier dus niet aan. Daarnaast zorgt het er ook voor dat een wagenparkbeheerder en zijn zaakvoerder met een gerust hart kunnen slapen, maar hoe wordt een vloot het best verzekerd? Als vloot of elke wagen apart? Het antwoord is eenduidig: als vloot! Dit zorgt immers voor betere premies, voorwaarden en eenvoud!

soorten verzekeringen
Voor we het verzekeringswezen onder de loep kunnen leggen, is het belangrijk eerst te kijken welke verzekeringen een wagenparkbeheerder kan en moet afsluiten. Er zijn immers verschillende mogelijkheden. De belangrijkste is ongetwijfeld de burgerlijke aansprakelijkheid. Deze verzekering is ook de enige die verplicht is. Daarnaast zijn er optionele verzekeringen zoals bijvoorbeeld een omnium- of bestuurdersverzekering, rechtsbijstand en een pechbijstand.
prijs niet de belangrijkste parameter
De grote vraag voor de wagenparkbeheerder is natuurlijk waarop hij moet letten als hij een verzekeringskantoor contacteert. Vaak is de prijs nog te vaak de doorslaggevende factor, terwijl er heel wat andere factoren de effectiviteit en het rendement van een contract kunnen bepalen. Zo is het belangrijk om te weten wat de activiteiten van de firma zijn. Vaak zijn de antwoorden ingewikkelder dan ze op het eerste zicht lijken.
Een goede wagenparkbeheerder is onontbeerlijk om een interessant aanbod te kunnen krijgen
koppelen aan leasingcontract
Een mogelijkheid waar veel bedrijven voor kiezen, is de verzekering integreren in het leasingcontract. De grote factor die dit beïnvloedt, zijn de voorwaarden die de beheerder kan bekomen voor zijn vloot. Een van de hoofdredenen waardoor hij zal kiezen om de polis binnen het contract - en dus per wagen afzonderlijk - af te sluiten, is dat de vloot in de afgelopen jaren vaak heel wat ongevallen heeft gehad.
Dat zorgt logischerwijs tot slechte statistieken en dus hogere premies of strengere voorwaarden. Dit is echter niet de juiste motivatie om de verzekering in het leasingcontract toe te voegen. Het blijft natuurlijk opportuun om de schadelast niet te laten escaleren, want ook leasingmaatschappijen kunnen klanten weigeren omwille van onrendabele resultaten.
De juiste motivatie om deze manier van verzekering te verkiezen, is de administratieve eenvoud die deze keuze met zich meebrengt. Door de polis in het contract toe te voegen, zitten alle overeenkomsten in een contract, wat het overzichtelijker maakt.

Door de polis onder te brengen in het leasingcontract, zorgt u er mogelijks wel voor dat de wagens verzekerd zijn bij verschillende kantoren, wat afgeraden wordt door de sector. Hoe groter de te verzekeren vloot is, hoe meer de goede en slechte risico's elkaar in evenwicht zullen houden.
Daarnaast zal dat ook voor verschillende voorwaarden en premies zorgen. Daarom zal het niet noodzakelijk zo zijn dat deze zaken beter uitvallen bij de verzekering van het volledige wagenpark bij één verzekeraar.

actie van de wagenparkbeheerder
Het belang van een goede wagenparkbeheerder vertaalt zich in de premie die het bedrijf moet betalen om zijn volledige vloot te verzekeren. Het is namelijk zo dat twee ondernemers die dezelfde activiteit beoefenen met een vergelijkbaar wagenpark toch een groot verschil kunnen zien in de premie die ze moeten betalen. Dat heeft te maken met verschillende zaken die een wagenparkbeheerder kan voorbereiden.
maak een actuele voertuiglijst
De eerste belangrijke stap die een wagenparkbeheerder moet doen, is een actuele voertuiglijst maken van zijn volledige wagenpark. Deze lijst bestaat onder andere uit het type voertuig en diens technische gegevens en natuurlijk ook uit de activiteit van het bedrijf.
Het spreekt voor zich dat de premie van een taxibedrijf hoger zal liggen dan de premie van een bedrijf dat minder kilometers rijdt op een jaar. Vervolgens bezorgt hij deze lijst aan de verzekeringsmaatschappij, die aan een marktstudie kan beginnen.
De lijst moet altijd volledig zijn én geactualiseerd worden door de wagenparkbeheerder. Wagenparkpolissen worden immers meestal verrekend aan de hand van voorschotpremies bij aanvang van het verzekeringsjaar en een afrekening op het einde. Als er dan een wagen uit het park verdwijnt, is het in uw voordeel om dit te laten weten, zodat op het einde van het jaar de juiste afrekening kan worden gemaakt.

De schadestatistiek
Daarnaast kan de wagenparkbeheerder op elk moment een verzekeringsstatistiek opvragen aan zijn huidige en alle vorige verzekeraars. Zo kan hij de schadestatistiek van zijn wagenpark van pakweg de laatste vijf verzekeringsjaren - wat bij veel verzekeringsmaatschappijen een minimumvereiste is - makkelijk opstellen.
Bij het opmaken van de polis begint de maatschappij vaak met de statistiek van de laatste verzekeraar. Indien er grote uitgaven moesten gebeuren, kan een woordje uitleg van de wagenparkbeheerder helpen om deze zaken te verduidelijken.
De stap naar een elektrische vloot wordt interessant om volgen
Een bedrijf dat een goede schadestatistiek kan voorleggen, zal logischerwijs een lagere premie betalen dan een bedrijf dat een slechte of helemaal geen schadestatistiek kan voorleggen. Deze laatste zal hogere premies moeten betalen, waardoor ze dat bedrag misschien moet doorrekenen in de prijs die hun eigen cliënten moeten betalen.
preventiesystemen
Tot slot kunnen ook preventiesystemen, zoals een ADAS-systeem, ervoor zorgen dat het makkelijker is om betere premies te onderhandelen. Vaak zal dit gepaard gaan met een ongunstige schadestatistiek. Dat is per slot van rekening ook interessanter voor de verzekeringsmaatschappij.
Natuurlijk komen deze systemen er niet zomaar. Vaak zijn dit serieuze investeringen, zeker als het voor een volledig wagenpark dient te gebeuren. Dergelijke systemen hebben voornamelijk een invloed op een grotere vloot, bijvoorbeeld met meer dan honderd voertuigen. Toch kunnen de investeringen niet op tegen de voordelen van de gunstigere premies en voorwaarden.
elektrische voertuigen een probleem?
Een van de problemen waarmee de sector binnenkort mogelijks te kampen zal krijgen, is de vergroening van het wagenpark. Momenteel krijgen de bestuurders van bedrijfswagens een tankkaart, wat ervoor zorgt dat deze chauffeurs (volledig) gratis kunnen rijden. Nu de regering tegen 2030 het wagenpark quasi volledig elektrisch wil maken, zal dit een probleem zijn dat zal moeten worden opgelost.

Zullen bedrijven het mogelijk moeten maken om op het bedrijfsterrein de wagen op te laden? Hoogstwaarschijnlijk wel. Maar wat gebeurt er dan met werknemers die geen bedrijfswagens ter beschikking krijgen? Mogen zij dan beroep doen op de laadinfrastructuur die het bedrijf ter beschikking stelt? En wat met vertegenwoordigers?
Zij rijden nu vaak met een tankkaart op zak van de ene klant naar de andere. Indien ook zij met een elektrische wagen zullen rondrijden, moeten ze die bij quasi elke klant kunnen opladen. Het is een zeer interessante verandering die op de agenda staat waar de wagenparkbeheerder en het bedrijf zeker over moeten nadenken!
communicatie is de spil
Welke polis de wagenparkbeheerder ook kiest en bij welke maatschappij dat dan ook gebeurt, een ding staat vast: communicatie is het allerbelangrijkste. Een goede band tussen de wagenparkbeheerder en zijn verzekeringsadviseur maakt het mogelijk om continu te overleggen, wat leidt tot betere (lees: goedkopere en interessantere) resultaten.
Daarnaast is niet alleen communicatie met de verzekeringsadviseur belangrijk. Ook de interne communicatie met de hr-afdeling is van levensbelang. Zo kan het interessant zijn om in de car policy van het bedrijf enkele zaken te vermelden die een hulp zijn om een interessantere polis te kunnen afsluiten met de verzekeringsmaatschappij. Ook dit kan aan de hand van de schadestatistiek, die ervoor zorgt dat er preventiemaatregelen ingevoerd worden of de car policy wordt aangepast.

Een van de zaken waarover een bedrijf het kan hebben, is wat er gebeurt wanneer de bestuurder van de bedrijfswagen een ongeval veroorzaakt. Is de persoon dan zelf aansprakelijk, of is dat op kosten van de verzekering? En wat als alcohol de oorzaak is van het accident? Ook oplossingen kunnen vermeld worden.
Bestuurders die vaak betrokken zijn bij ongevallen kunnen bijvoorbeeld door hun werkgever worden bijgestuurd, onderworpen worden aan sancties of verplicht worden een cursus defensief rijden te volgen. Het zijn maar enkele voorbeelden die van belang kunnen zijn om op te nemen in de overeenkomst met de bestuurder. Dit kan allemaal ten goede komen van de te betalen verzekeringspremie.
Met dank aan Baloise Insurance, Callant Insurance & Financial Advice, Federale Verzekering en P&V / Vivium verzekeringen