Verboden dromen
Rijtest Citroën C4 1.5 BlueHDI (130 pk)
Wat is het aangenaam vertoeven en ontspannend dieselen in Citroëns nieuwe, superzuinige C4 1.5 BlueHDi. Helaas … in deze – door CO2-zerohallucinatie getreiterde – maatschappij, worden positieve conclusies als deze niet langer geduld. Toch betreffen het andermaal met ontnuchterende realiteit confronterende vaststellingen. Graag rijden en genieten van een impressionant zuinige zelfontbrander? Het mag niet meer gezegd worden. Wegens langzaamaan buitenwettelijk, illegaal en als een verboden droom gekoesterd.
Maandenlang beheerste auto-elektrificatie ons testprogramma. Een dieseltest brengt dan genoeglijke variatie. Frist het geheugen even op, met herinnering aan hoe het eerder was. Als veelrijder is men dan verlost van die (nog altijd) naar angst tenderende ongeriefelijkheid. Ongemak, gegenereerd door de (nog altijd) hypothetisch overgewaardeerde e-rijafstanden. Actieradii waarmee constructeurs hun klanten (blijven) bestoken om ze massaal batterijauto’s of stekkerhybrides te kunnen slijten.
Deze dieseltest lijkt wel een remedie tegen stekker-, kabel- en ander laadgedoe, herdefinieert de parameter brandstofzuinigheid, relativeert die arrogante “energie-efficiëntie”-parameter. Benadrukt (opnieuw) de betrekkelijkheid van die kritiekloos geaccepteerde (valse) brandstofspaarzaamheid die men PHEV’s toeschrijft. Het soort brandstofzuinigheid dat achteraf onherroepelijk moet worden gecompenseerd met een uit de pan swingende elektriciteitsfactuur.
Aan het stuur van de C4-diesel spookt het voortdurend door het hoofd. En, wie technisch een beetje mee wil, zal het begrijpen. In een opzettelijke poging om energiezuinige diesels definitief naar de verdoemenis te helpen, blijft men het autopubliek misleiden en technologisch essentiële waarheid bewust verzwijgen.

B-platform voor een C-segmenter
Met C3 en C5 Aircross lonkte Citroën nadrukkelijker naar het SUV-clientèle. Met deze C4 viseert men binnen het C-segment wat meer de liefhebbers van berlines. Nu ja, berlines? De nieuwe C4 is eerder een berline-achtige crossover coupé. Een verhoogde berline met uitgesproken SUV-kenmerken zowaar. Deze C4 van de tiende generatie betekent dus een herintrede in dat marktgedeelte waarin Citroën sinds 1928 (met de allereerste C4) meespeelde. Met GS, Ami 6/Ami 8, GS/GSA, BX, ZX, Xsara, C4 en C4 Cactus. Middenklassers, bekend om hun veelzijdigheid, het betere rijcomfort, gedurfd design en (soms) de gewaagde introductie van op dat ogenblik niet eerder toegepaste technologische noviteiten.
Als Europese C+ segmenter rijdt de nieuwe C4 op het CMP-platform dat o.m. ook DS3 Crossback, Corsa, Mokka, 208 en 2008 baseert. Modellen die thuishoren in het B-segment. Een B-platform voor een C-segmenter dus. Verwonderlijk is dat niet. De Stellantis-platformstrategie specifieert dit Common Modular Platform als een subcompact/compact platform bestemd voor het combineren van voorwielaandrijving met motormontage vooraan. Anderzijds leent deze basis zich ook voor de elektrificatie. Zie het e-CMP-platform waarop de ë-C4 rijdt. Voorwielaandrijving en e-motor voorin en ruimte voor de batterij onder de koffervloer. Met lxbxh-cijfers van 4.360 mm, 1.800 mm en 1.525 mm en een gezonde wielbasis van 2.670 mm, positioneert de C4 – net als de ë-C4 – zich perfect als een volwassen C-segmenter.

Speels gestileerd
Een speels gestileerde crossover coupé met aerodynamische knipoog naar iconische GSA- en CX-contouren. Speels? Zie de grafisch ontworpen, met kleurrijke inzetstukken opgevrolijkte ledmistlampen. Zie ook die markante luchtinlaatroosters met chevronpatroon en de geprononceerde motorkapplooien.
Ook het ontwerp van de achterzijde is zeer onderscheidend. “Te onderscheidend”, volgens een aantal Citroën-liefhebbers die liever een meer gedecideerde ledachterlichtsignatuur te zien kregen.
Zowel dagrijverlichting als koplampen maken deel uit van de ‘Citroën LED Vision’-technologie. 100% ledverlichting dus. Waarbij drie ledmodules de lichtopbrengst van de koplampen moeten garanderen.

Overbodige knop
De strak ontworpen boordplank herbergt ter hoogte van de passagiersstoel een unieke oplossing: Citroën Smart Pad Support™ voor het opbergen en gebruiken van een tablet. We begroeten ook een compleet digitaal instrumentarium, inbegrepen een head-up display met essentiële rij-informatie en het frameloos aanraakscherm met drie fysieke knoppen voor snelle toegang tot de belangrijkste functies.
In onze diesel met automatische versnellingsbak treffen we in de middenconsole een nieuw ontworpen en eenvoudig te bedienen versnellingshendel. We hadden er behoorlijk wat kilometers opzitten voor we doorhadden dat er iets zoals een ‘M-knop’ is voorzien. Knop om de transmissie handmatig (met schakelpaddels aan het stuur) te bedienen. Een voor deze diesel overbodige knop. Waarom we hem ook vele kilometers niet hadden gemist. Overbodig omdat schakelgedrag, effectiviteit en de brandstofzuinigheid van deze automaat nooit manueel te verbeteren valt. En wie vindt dat het niet snel genoeg gaat, kiest de Sportstand.

ADAS buffet & up-to-date connectiviteit
Een buffet aan ADAS-rijhulpgerechten. Semi-autonome (level 2) Highway Driver Assist-systemen – een samenspel van Adaptive Cruise Control met Stop & Go en Active Lane Departure Warning – controleren de afstand tot de voorligger en houden de C4 op zijn baanvak. Verder krijgt de nieuwe C4 eenzelfde uitgebreid aanbod (meer dan 20) aan ADAS-rijhulptechnieken zoals gemonteerd op de C5 Aircross.
Connect Assist, Connect Nav en Connect Play brengen ons bij het uitgebreide hoofdstuk van het Citroën Advanced Comfort®. De eerste omvat een gratis 24/7-assistentie- en noodhulpdienst. Connect Assist maakt het mogelijk om diverse voertuigfuncties via de My Citroën-app op afstand te bedienen en Connect Nav brengt 3D-TomTom-navigatie en realtimeverkeersinfo. Connect Play (MirrorLink) voor smartphoneconnectie via Apple CarPlay.

Behaaglijk veercomfort
Wegligging en rijdynamiek zijn dik oké. Het tegengestelde zou ons trouwens verwonderen in een moderne middenklasser à la Citroën. Dat genoeglijke rijcomfort gaat samen met een directe en gave besturing. Eigenschappen die deze diesel mede dankt aan de op alle C4’s gemonteerde wielophanging met Progressive Hydraulic Cushions®. Die wielgeleiding maakt overigens deel uit van het Citroën Advanced Comfort®-programma en zorgt ook in de dieselversies – naast het behaaglijke veercomfort – voor een effectieve wegfiltering van wegoneffenheden. Daarbij uiteraard bijgestaan door de filterende eigenschappen van de Advanced Comfort-stoelen. Zacht en comfortabel afgeveerd en – dat verbaasde ons vooral – zonder dat dit met overdreven rolneigingen ‘gecompenseerd’ wordt. Anders gezegd: een ophangingscompromis dat we kunnen appreciëren.

Onvervalste zuinigheid
C4-klanten hebben de keuze uit benzinemotoren (van 100 pk tot 155 pk) en dieselmotoren (110 pk tot 130 pk). De diesels, de BlueHDi 110 pk met manuele zesbak en (onze testwagen) de BlueHDi 130 pk met achttrapsautomaat, zijn Euro 6d-gehomologeerd. Voor wie nog mocht twijfelen aan het technisch toe te juichen samenspel van diesel en automaat: deze schokvrij en exact schakelende EAT8-transmissie is alvast een bijkomende troef in het streven naar nederig brandstofverbruik. Ons gemiddeld testverbruik is duidelijk: zeer dicht bij de opgegeven minima. Uitermate zuinig alvast. Bovendien demonstreert deze werklustige vierpitter-zelfontbrander een loopcultuur die ons als ervaren dieselrijders voortdurend verbaasde. Zacht zoemend. Moeilijk te horen dat het een diesel is. Minder kabaal dan sommige – qua vermogen wel beter scorende maar naar werklust ver achterophollende – opgefokte driecilinder benzinemotoren.
Er zijn vandaag nogal wat autogebruikers die in deze autoklasse resoluut voor benzine of full electric gaan. Veertien dagen dieselen in de nieuwe C4 zal hen gegarandeerd doen twijfelen.

Besluit
Met herinnering aan een (andermaal) aangename dieseltest. Gekenmerkt (andermaal) door extreem lage, eerlijke verbruikscijfers. Een nieuwe ontmoeting met rijpe en energiezuinige aandrijfkracht. Oprechte dieselpower, jammerlijk ten prooi gevallen aan een simplistische milieu-ideologie. Citroën noemt zijn nieuwe C4 de heruitgevonden compacte berline. Dat is zeker het geval voor de C4 1.5 BlueHDi (130 pk) waarin oerdegelijke dieseltechniek forse meerwaarde schept voor deze ‘heruitgevonden’ crossover coupé. Dieselen mag dan steeds nadrukkelijker naar illegaliteit neigen, gelden als een “foute” mening of een verboden droom. Wij blijven die dieseldromen koesteren.