Auto rijtestenPremium

Consequent evenwicht tussen prijs en rijbereik

Rijtest SsangYong Korando e-Motion

Batterijcapaciteit/actieradius en hoog laadvermogen/snelladen zijn ongetwijfeld belangrijke parameters, maar vooral de aankoopprijs zal het commercieel succes van een batterijwagen bepalen. Typerend in SsangYong’s ‘elektrodebuut’ is daarom de Korando e-Motion. Die brengt een consequent gedimensioneerd evenwicht tussen prijs en rijbereik. Met ‘nederige’ energieopslag, acceptabele elektrische prestaties, voldoende rijbereik en een aankoopprijs die de concurrentie verbleekt.

Rijtest SsangYong Korando e-Motion 1

De basis voor SsangYong’s eerste stap richting auto-elektrificatie is gekend. De in 2019 in Genève geïntroduceerde vierde generatie Korando (codenaam: C300). Waarbij de Zuid-Koreaanse SUV-specialist zich inspireert op een van de meest onderschatte SUV’s van vandaag. De oprechte elektrificatiedoelstellingen worden zo handig gecombineerd met de pluspunten van de op meerdere vlakken ondergewaardeerde benzine- en diesel-Korando’s.

Van Mahindra & Mahindra tot Edison Motors

SsangYong liet ons lang wachten op de eerder al aangekondigde uitbreiding van het Korando-gamma met een EV-versie. Corona en gebrek aan elektronische bouwstenen, zo horen we. Dat heeft zeker vertraging in de hand gewerkt, maar was niet de enige reden. De SUV-constructeur was in financieel woelige wateren verzeild geraakt.

Ook al omdat het Indische moederhuis Mahindra & Mahindra de investeringen had stopgezet. Daarin is gelukkig verandering gekomen. Sinds 10 januari ll. is er beter nieuws. Die dag werd Edison Motors (constructeur van elektrische bussen) de officiële eigenaar van autobouwer SsangYong.

Rijtest SsangYong Korando e-Motion 2
Oprechte elektrificatiedoelstellingen werden handig gecombineerd met de gekende pluspunten van een op meerdere vlakken ondergewaardeerde Korando

Afweging tussen prijs en rijbereik

Het aanbod op de EV-markt groeit met de dag. Zo ook de concurrentie voor nieuwkomers als deze Korando e-Motion. Rechtstreekse concurrenten zien we – prijstechnisch – in Chinese automiddens als Seres, Aiways en MG. Dit niet in het minst in de weliswaar kleinere (en in ons land door dezelfde invoerder aangeboden) MG ZS.

Of in de Koreaanse Kia e-Niro (64 kWh). Die is zelfs iets goedkoper, belooft meer rijbereik, komt sneller uit de startblokken, verbruikt minder en kan zich haastiger herladen.

In de e-Korando-prijsklasse zien we ook de Aiways US. Hogere actieradius, sneller accelererend en chargerend en – op papier althans – even spaarzaam omspringend met zijn energievoorraad. Voor een haast identiek aankoopbedrag wordt ook de Renault Megane e-Tech EV40 uw eigendom.

Zie ook de € 2.000 minder dure Seres 3: kleiner, minder actieradius, langzamer accelererend, een – theoretisch – identiek stroomverbruik maar sneller te herladen. De Volvo XC40? Zelfde wagenklasse maar veel duurder. Een aanmerkelijk hogere actieradius ook. Veel vinniger in de acceleratie, vlugger in het opslaan van energie maar minder spaarzaam met die opgeslagen energievoorraad.

Tot daar een snuifje elektropraxis waarmee consequent gedimensioneerde motieven tussen prijs en rijbereik geconfirmeerd worden.

Rijtest SsangYong Korando e-Motion 3
De eerste elektrische SsangYong weet te overtuigen met enkele kordate argumenten

Blauwe klemtonen

Het is niet moeilijk om een Korando e-Motion in eerste opzicht van zijn diesel- of benzinebroers te onderscheiden. De traditionele motorgrille heeft immers plaats geruimd voor een ongeopende maar aerodynamisch optimaliserende neuspartij. Aerodynamisch gunstiger zijn ook specifiek gevormde lichtmetalen (16 duims) velgen.

Noteer verder de blauwe klemtonen bij koplampen, de behuizing van de buitenspiegel en in de centraal gemonteerde beschermelementen onder de voor- en achterbumper. Ook de drieledige lichtunits verschillen van de Korando’s op fossiele brandstof. Koplamp, richtingaanwijzer en dagrijlichten werden verwerkt in één unit. Ook achteraan werden ledlichtunits gemonteerd.

Rijtest SsangYong Korando e-Motion 4
Het wordt te snel vergeten dat energie stockeren in een accu met kleinere opslagcapaciteit ook confronteert met minder omvormings- en laadverlies

Vertrouwde omgeving

De passagiersverblijfplaats komt vertrouwd over. Waarmee we willen zeggen dat de verschillen met de ICE gepowerde Korando’s miniem zijn. Op uitzondering van enkele subtiele, blauw getinte stijlelementen bij dashboard en deurpanelen. Verschillend is uiteraard ook het instrumentarium.

Het digitale, centraal gepositioneerde multimediascherm geeft uiteraard toegang tot specifieke elektrofuncties. Het is een aanraakbeeldscherm dat inzage verschaft in verbruiksstatistieken en waarmee de laadfuncties ingesteld worden.

Ook het plaatsaanbod ligt in de gunstige lijn met wat de klassiek gepowerde Korando’s ons al gewoon maakten. Niet het minste gebrek aan bewegingsvrijheid dus. En, omdat de accu’s onder de laadvloer zitten, is het laadvolume van de koffer (551 liter) ook niet benadeeld.

Rijtest SsangYong Korando e-Motion 5
De elektromagnetische krachtbron en bijhorende periferie zit daar waar in de traditionele Korando een diesel- of benzinemotor ronkt. Ruimte voor een frunkopslag, zoals dat in een toenemend aantal EV’s wel het geval is, was er dus niet

Veiligheidsbevorderende Deep Control

Zoals de traditioneel aangedreven Korando’s wordt ook de e-Motion uitgerust met – de bij SsangYong onder ‘Deep Control’ samengebrachte – veiligheidsbevorderende rijhulptechnieken. Gaande van Adaptive Cruise Control (IACC), voetgangersdetectie, automatische noodremfunctie (AEBS), actieve rijstrookassistent (LKA), grootlichtassistent (SHB) en vermoeidheidsdetectie (DAW).

Wanneer, na stilstand aan het verkeerslicht of in stop-en-go-fileverkeer het voorgaande voertuig verder rijdt, wordt een subtiel pop-upsignaal (FVSW) hoorbaar.

180 pk/360 Nm straffe e-motor

De e-Motion maakt handig gebruik van het bestaande, lichtjes aangepaste platform van de vierde Korando-generatie. De diesel- of benzinemotor werd geruild voor een PMS e-motor van 140 kW/190 pk en 360 Nm aan maximale werkijver. Via een transmissie met vaste overbrengingsverhouding worden die pk’s op de voorwielen losgelaten.

De e-motor puurt zijn energie uit een accupakket met een eigen koelcircuit en een opslagcapaciteit van 62,5 kWh. Daarvan zijn 55,3 kWh effectief bruikbaar. Die elektromagnetische krachtbron, samen met de bijhorende controlerende periferie, zit waar in de ICE-versies de diesel- of benzinemotor ronkt.

Extra opbergruimte vooraan, zoals dat in een toenemend aantal EV’s wel het geval is, is er dus niet. Maar omdat de lithium-ionaccu’s onder de bodemplaat zitten is er ook geen kofferruimte verloren gegaan. Dus: voldoende koffervolume.

Rijtest SsangYong Korando e-Motion 6
De passagiersverblijfplaats komt vertrouwd over en de verschillen met ICE gepowerde Korando’s zijn miniem. Verschillend is wel het instrumentarium en dan meer bepaald het multimediascherm dat toegang verleent tot specifieke elektrofuncties

(Te) veel geduld gevraagd

Een oordeelkundig gedimensioneerde balans tussen kostprijs, rijbereik en prestaties. Wat betekent dit concreet? Voor de Korando e-Motion wil dit zeggen dat een elektrisch WLTP-rijbereik van 330 km beloofd wordt met een lithium-ionbatterij waarvan de energieopslag van 62,5 kWh relatief beperkt is.

Maar die kleine batterij betekent ook minder gewicht en … lager energieverbruik tijdens het rijden. Een kleinere batterij vertaalt zich eveneens in een lagere prijsstelling. En nog iets … tijdens het herladen confronteert een accu met beperkte energieopslag met minder omvormings- en laadverliezen.

De gunstig uitvallende verbruikscijfers (zie technische fiche onderaan) zijn deels toe te schrijven aan een variabele remregeneratie. Men kan dus zelf kiezen voor geen, weinig of meer energierecuperatie tijdens de vertragingen. Ook het inzetten van een warmtepomp om het interieur op te warmen levert energievoordeel op.

De elektrische stoelverwarming wordt – zoals andere boordsystemen – gevoed met de 12V-batterij. Dat beperkt de impact op het rijbereik, zo horen we bij SsangYong. Waarbij toch niet vergeten mag worden dat die 12V-batterij ook moet bijgeladen worden … met energie uit, jawel …

De beperkte laadvermogens van de interne laders in de e-Motion werden op kritiek onthaald. Terechte kritiek? Voor wie meermaals lange ritten voor de wielen krijgt geschoven, vallen die laadbeperkingen vervelend uit. Bij normaal autogebruik volstaan die laadvermogens (zie technische fiche).

Dat ligt anders indien men onderweg snel energie moet opslaan via een DC-snellader. Aan een gelijkstroomsnellader 50 kW/DC duurt het een dik uur om de batterijcapaciteit van 10 tot 80% op te krikken. Aan een 100 kW/DC of zelfs een 150 kW/DC duurt die snellaadbeurt nog altijd 40 minuten. Omdat het intern snellaadvermogen beperkt wordt tot 80 kW. Voor een vaak tot de laadpaal gedwongen veelrijder zijn dat laadtijden die (te) veel geduld eisen.

Rijtest SsangYong Korando e-Motion 7
Via een transmissie met vaste overbrengingsverhouding wordt 190 pk/360 Nm losgelaten op de voorwielen

Rijden

SsangYong belooft dat deze e-SUV tot 1.500 kg aan geremde treklast de baas is. Dat is uitzonderlijk veel voor een elektrische auto als deze. Anderzijds zwijgt SsangYong in alle talen over de exacte acceleratiecijfers. Daarom kiezen we even voor de sportmodus om zelf de acceleratie te klokken.

Dat sprinten voelt alvast pittiger aan dan hetgeen onze chrono doet vermoeden. In iets meer dan 9 seconden versnellen we van 0 naar 100. Wat niet slecht is voor een C-segment e-SUV die 1.765 kg weegt. Niet meteen een pluimgewicht, al zijn er weinig elektrische SUV’s van dit gestalte die zo weinig wegen.

Naast het (voor een EV) gunstige gewicht, heeft men de topsnelheid beperkt (155 km/u) om de energieconsumptie en actieradius te optimaliseren. Met de ‘drive mode’-knop kan men kiezen voor een sportievere, comfortabele of energie-economische rijmode. Ziet er leuk uit maar … na de acceleratietest bleef bij ons die keuzeknop gedurende de ganse test onaangeroerd in ‘comfort’ staan.

Ons gemiddeld testverbruik lag een stuk boven het opgegeven cijfer. Koude, winterse omstandigheden, veel regen en nog meer wind hebben het testmenu opgevrolijkt. Bovendien reden we het merendeel van onze test over snelwegen … of datgene wat daarvoor in ons land moet doorgaan. Dit alles kan verklaren waarom ons verbruik hoger is uitgevallen.

Rijtest SsangYong Korando e-Motion 8
Een elektrische auto zonder frunkopbergruimte … maar wel met een royale koffer van 551 liter

Nog dit: zelfs in het strafst recupererende programma remt de Korando e-Motion minder bruusk dan vele andere EV’s. Niet meteen een nadeel, maar ‘one pedal’-rijden (zonder het rempedaal te gebruiken) wordt dan moeilijker.

Ook deze SsangYong getuigt van een ordentelijke geluidsisolatie en een zacht zoemende werking van de elektrische aandrijflijn. Met de batterijen laag in het voertuig situeert het zwaartepunt zich laag en ervaren we een stabiel en veilig weggedrag. De traditionele schroefvering kan niet voorkomen dat het koetswerk in snellere bochten wat heen en weer gaat bewegen.

Omdat die bewegingen binnen de perken blijven, hoeft dat niet nadelig te zijn. De e-Motion blijft comfortabel rijden en – ook al mist de besturing wat precisie – we onthouden vooral dat SsangYong’s elektrodebuut blijk geeft van een fatsoenlijk weggedrag.

Rijtest SsangYong Korando e-Motion 9
Voor doorsneeautogebruik is de Korando e-Motion het schoolvoorbeeld van een consequent uitgedokterd evenwicht tussen prijs en rijbereik

Besluit

Een onklopbare prijs, bevredigende prestaties, energiezuinige aandrijving en een correct weggedrag. De eerste elektrische SsangYong kon ons overtuigen met een aantal ferme argumenten. Zijn energieopslag is volgens sommigen wat karig, de actieradius te krap en de door het voertuig toegestane laadvermogens vragen van vaak naar hoogspanningsstekker grijpende veelrijders (te) veel geduld.

Voor doorsneeautogebruik echter blijft de Korando e-Motion het schoolvoorbeeld van een consequent uitgedokterd evenwicht tussen prijs en rijbereik. Waarbij het uitgebreide garantiepakket niet mag worden vergeten. Weet, 7 jaar waarborg en pechhulp (met maximum van 150.000 km). 7 jaar garantie ook op de lithium-ionbatterij.

Technische fiche SsangYong Korando e-Motion

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Ferre Beyens

Meer weten over

Print Magazine

Nieuwste editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In deze magazine