Batterijauto met zonne-energie als rugsteun
Presentatie Lightyear 0
Lightyear, het hightechbedrijf uit Eindhoven, lanceert 's werelds eerste gezinswagen die een deel van zijn elektrische aandrijfenergie fotovoltaïsch opwekt. De Lightyear 0 is bijgevolg een elektrische wagen die, met de in het koetswerk geïntegreerde zonnecellen, twee pijnpunten van de hedendaagse batterijauto mitigeert. Want door de opbrengst aan zonne-energie kan het aantal laadbeurten worden teruggeschroefd en het elektrische rijbereik worden opgedreven.
De Lightyear 0 is dus geen volbloed zonneauto. Mocht hij dat wel zijn, dan puurde hij alle aandrijfenergie fotovoltaïsch uit zijn zonnepanelen. Het is dus een elektrische auto met een 60kWh-batterij die een deel van zijn aandrijfenergie aan zonneopbrengst heeft te danken. Het is vooral een energiezuinige, elektrische gezinswagen die op deze wijze minder vaak aan de stekker moet en – afhankelijk van de zonneopbrengst – een groter tot aanmerkelijk groter rijbereik laat optekenen. Dit dankzij vijf vierkante meter gepatenteerde, dubbel gebogen en in het koetswerk geïntegreerde zonnepanelen waarmee het voertuig fotovoltaïsch kan opladen. Dit zowel tijdens rijden of stilstand overdag.

Duurzaamheid en comfort
Vanaf de eerste pennentrek heeft men bij Lightyear rekening gehouden met minimalisme en duurzaamheid. Dit zonder de voor autogebruikers belangrijke comfortfactor uit het oog te verliezen. Dat bewijst onder meer het gestroomlijnde dashboard met zijn 10,1"-aanraakscherm en een infotainment met cloudgebaseerde updatevoorzieningen. Verder bestaat het interieur volledig uit veganistische en natuurlijke materialen en zien we ecologische microfiber, suède stoelbekleding en detailafwerking in rotanpalm.

1.000 km tussen twee laadbeurten
Nog in 2016 was de Lightyear 0 niet meer dan een stout idee. Drie jaar later echter bolde in het Eindhovense een eerste labovariant. Vandaag, na zes jaar testen, ontwerpen, verbeteren, opnieuw ontwerpen en het overwinnen van menig technisch obstakel, is de Lightyear 0 de eerste elektrische gezinswagen die een steun in de rug krijgt van zonne-energie.
Volgens de ontwerpers van de Lightyear 0 zouden automobilisten tot elfduizend kilometer per jaar kunnen rijden met zonne-energie. Dit kilometeraantal is natuurlijk afhankelijk van de weersomstandigheden. In 2019 lanceerde Lightyear zijn eerste rijdende prototype. In juni 2022 werd een productierijpe versie onthuld, de Lightyear 0. Die versie zal nog voor het eind van dit jaar in beperkte aantallen geproduceerd worden. Later volgt de Lightyear Two, die – zo wordt bij Lightyear verkondigd – eind 2024, begin 2025 in het verkeer begroet kan worden.

De huidige en productierijpe Lightyear 0 is inmiddels gehomologeerd voor het wegverkeer en kan al in november e.k. geleverd worden. Volgens Lightyear voorziet die versie in een elektrische actieradius van 1.000 km tussen twee oplaadbeurten. Ook hier dient opgemerkt dat dit sterk afhankelijk is van weers- en rijomstandigheden.
Er zullen maximaal 946 Lightyear 0's worden gebouwd. Die zullen € 250.000 kosten. De Lightyear Two, ontworpen voor massaproductie (gepland voor 2024/2025), toont dat elektrisch rijden met rugsteun van zonneopbrengst ook gedemocratiseerd zal worden. Vanaf € 30.000, zo wordt in Eindhoven gefluisterd.

Rijden zonder "stekkeren"
De Lightyear 0 is dus voorzien van vijf vierkante meter gepatenteerde, dubbel gebogen zonnepanelen die in het koetswerk geïntegreerd zitten. Bij optimale weers- en rijomstandigheden (lees: zoals we dat van onze zonnepanelen op het dak al mochten ervaren, in volle zon dus, niet te hete buitentemperatuur of niet nadrukkelijk door schaduwinval gehinderd) zou de Lightyear 0 zichzelf van voldoende zonne-energie kunnen voorzien om dagelijks de actieradius met 70 km te verlengen. Dit bovenop de geschatte 625 km WLTP-actieradius.
Theoretisch zou de Lightyear 0 jaarlijks tot 11.000 km kunnen rijden, louter op de zonne-energie die hij capteerde. Voor dagelijks woon-werkverkeer (35 km heen en weer) zou dat volstaan om tot zes maanden elektrisch te rijden, zonder de batterij via de huishoudstekker te moeten bijladen. Wie vandaag zonnepanelen "in dienst heeft" beseft meteen dat dit voor de gekende Belgische weersomstandigheden eerder twee maanden zal zijn. Daar waar voor Spanje en Portugal tot zelfs zeven maanden wordt voorspeld door Lightyear.

Wielmotoren
Bij de aanvang van het auto-elektrotijdperk was er herhaaldelijk sprake van, maar massale toepassing bleef uit: wielen met elektromotoren. Met de komst van de Lightyear 0 worden we er opnieuw aan herinnerd. De architectuur verklapt dat er gebruik wordt gemaakt van vier in-wheel e-motoren. Dat tekent niet enkel voor de meest efficiënte en elektronisch perfect te controleren elektrische aandrijflijn: dergelijke architectuur zorgt er ook voor dat het af te veren gewicht gereduceerd wordt.

Met een energieconsumptieverbruik van 10,5 kWh/100 km en bij snelheden van maximum 110 km/u wordt de Lightyear 0 een uiterst efficiënte en energiezuinige batterijauto. Iets wat deels ook moet toegeschreven worden aan een bijzonder gunstige luchtweerstandscoëfficiënt (0,19) die van de Lightyear 0 zowat de best aerodynamisch gestroomlijnde gezinsauto van vandaag maakt. Bovendien bleef ook het gewicht beperkt en is het rijdynamisch voordeel van een lager af te veren massa niet weg te cijferen. Dit dankzij de in de niet afgeveerde wielen stekende e-motoren. De Lightyear 0 is uiteindelijk een batterij-auto van vijf meter lang, die in totaal en met inbegrip van de 350 kg zware batterij maar 1.575 kg op de weegschaal zet.

Technische info Lightyear 0
Aandrijving
- All-Wheel Drive: 4 onafhankelijk gestuurde e-motoren
- Max. koppel: 1.920 Nm
- Max. vermogen: 130 kW
Batterij
- Capaciteit: 60 kWh
- Gewicht: 350 kg
Prestaties
- 0–100 km/u: 10 sec.
- Max. snelheid: 160 km/u
- Rijbereik tussen twee laadbeurten: 1.000 km
- Actieradius batterij: 625 km, excl. 70 km max. zonnebereik/dag
- Snelwegbereik met 110 km/u: 560 km
- Energieverbruik: 10,5 kWh/100 km
Duurzaamheid
- 5 m2 dubbel gekromde zonnepanelen
- Geregenereerde koolstofvezel carrosseriepanelen
- Veganistisch interieur met materialen van natuurlijke oorsprong
- Ecologische microfiber suède stoelen
- Rotan palmhout-details
- Thermisch geïsoleerd spaanschuim
Opladen met zonne-energie
- Zonneopbrengst: tot 11.000 km/jaar
- Tot 7 maanden zonder opladen via de stekker
- Maximaal bereik na 1 uur opladen
- Zonneopbrengst: 1,5 kW of 10 km/u zonneladen
Opladen via stekker
- Maximaal bereik na 1 uur laden aan stopcontact: 32 km
- Maximaal bereik na 1 uur openbaar laden: 200 km
- Maximaal bereik na 1 uur snelladen: 520 km
Aerodynamica
- Cd-waarde: < 0,192
Afmetingen & gewicht
- Lengte x breedte x hoogte: 5.083 x 1.972 x 1.445 mm
- Gewicht: 1,575 kg
Rijhulp
- Zijaanzichtcamera
- Continu-achteruitkijkcamera
- Cruisecontrol
- Snelheidsbegrenzer
- Bandenmonitoring
- Regensensoren
- Parkeersensoren
- Parkeercamera achter
- Regeneratief remmen
- Elektrische handrem
Infotainment
- 10,1"-display en -aanraakscherm
- Over-the-air (OTA) softwareupdates
- Android Automotive OS
- Flexibele oplaadinstellingen
- Lightyear Connect app (Android & iOS)
- Ontgrendelen via smartphone & sleutelhanger
- Geïntegreerd navigatiesysteem
- DAB/FM-radio
- Bluetoothstreaming
