De eerste in Europa gebouwde e-Ford personenwagen
Presentatie Ford e-Explorer
De e-Explorer wordt Ford’s eerste elektrische personenwagen die op grote schaal geassembleerd zal worden in het nieuwe Ford Cologne EV Centre in Duitsland. Na de Amerikaanse Mustang Mach-E wordt die e-Explorer zo de eerste in Europa gebouwde full electric Ford personenwagen. Noem het een Europese wegbereider voor het merk met het blauwe ovaal. Want de eerste uit een serie in Europa geassembleerde elektrische personenwagens, waarmee Ford tegen 2030 een compleet gamma elektrische modellen op het Oude Continent hoopt te commercialiseren.
De eerste in Europa gebouwde elektrische Ford personenwagen wordt een midsize-cross-over die plaats biedt aan vijf inzittenden en daarbij nog 470 liter aan koffervolume offreert. Dat Ford met zijn Europese “wegbereider” mikt op dit marktsegment mag niet verbazen.
We kennen immers geen ander marktdeel in Europa waarin de voertuigelektrificatie zo door de constructeurs wordt aangemoedigd. Ofschoon diezelfde autobouwers de voertuigelektrificatie aanvankelijk in koor de compacte stadswagen voorschreven, forceren ze vandaag royaler bemeten en zwaarder wegende SUV’s en cross-overs tot de stroomstekker.




Energiehonger
Dat Ford die Europese trend volgt, valt te begrijpen. Want constructeurs die niet meegaan met die elektroflow krijgen de wind van voor. Ook al verloochent die bewuste “flow” de oorspronkelijk met voertuigelektrificatie nagestreefde betrachtingen. Te weten: het elektrificeren van de compacte stadswagen moest op korte termijn een gunstige invloed hebben op onze leefomgeving. Niet dus.
De compacte stadswagen ziet vandaag niet enkel dat stopcontact aan zich voorbijgaan. Intussen wordt hij zowaar bedreigd in zijn bestaan. Of zien we niet steeds meer autobouwers de productie van hun meest compacte personenwagens beëindigen? Die moeten in de drukke stad en nog drukkere voorsteden – blijkbaar – plaats ruimen voor SUV’s en cross-overs die hun energiehonger aan het stopcontact kunnen stillen.




Niet dat de naam belangrijk is
De introductie van de e-Explorer past dus volslagen binnen de krijtlijnen van onze tot elektrificatie gedwongen strategie. Volkomen te begrijpen dus. Minder voor de hand liggend vinden we de naam die Ford op zijn eerste in Europa gebouwde e-model kleeft.
Het is trouwens een midsize-cross-over die dezelfde naam draagt als de (Amerikaanse) Explorer die hier ook al een poos rondtoert. Dat is geen compacte of midsize-SUV. Wel een (naar Europese maatstaven) imposante SUV met plaats voor (tot) zeven. En die Amerikaanse Explorer blijft in Europese contreien zeker nog een poos gecommercialiseerd. Niet als een elektrische SUV, wel als een potente deels elektrische variant of een plug-inhybride-SUV.




In de Ford-showrooms zal de nieuwe en kleinere e-Explorer dus zij aan zij pronken met de bestaande en ruimer bemeten semi-elektrische Explorer. Zelfde of toch bijna dezelfde naam voor twee totaal verschillende SUV’s die bovendien in twee compleet verschillende marktsegmenten aan de slag moeten.
Niet dat een naam belangrijk is. Maar indien Ford met die e-Explorer zijn Europees (elektrisch) personenwagenoffensief aankondigt, dan zou een “e” voor de naam van een bij ons populaire midsize Ford SUV hem – volgens ons – beter passen.
Tenzij er in het Ford-hoofdkwartier in Detroit (ongekende) redenen bestonden om deze SUV een voor Europa beter passende naam te geven: e-Kuga of e-Puma bijvoorbeeld. De Ford e-Explorer zal 4,46 meter lang zijn. Bedacht dus met een koetswerk dat qua kaliber precies tussen Puma en Kuga te positioneren is. Dichter alvast bij Puma en Kuga dan bij de veel royaler bemeten Amerikaanse Explorer.




Futuristisch
De comfortvoorzieningen zullen compleet zijn. Stoel- en stuurwielverwarming, massagefunctie voor de bestuurder, afzonderlijke klimaatzones voor bestuurder en voorpassagier, keyless toegang, “handsfree” te bedienen achterklep ...
Zowel exterieur als interieur getuigen van een futuristische vormgeving. Geslaagd, zonder meer. In het interieur worden we meteen herinnerd aan onze eerdere testritten met de ID.3- en ID.4-creaties van VW. De samenwerking tussen Ford en VW heeft zich dus niet beperkt tot gedeelde technologie.
CLEAR EXIT ASSIST
De e-Explorer is de eerste Europese Ford die wordt uitgerust met Assisted Lane Change, een rijhulpsysteem waarmee de auto autonoom van rijstrook kan wisselen. Deze elektrische Ford SUV wordt ook voorzien van Clear Exit Assist of een waarschuwing voor achteropkomende fietsers van zodra men de portieren wenst te openen om uit te stappen.
Naast VW-inbreng van e-technologie, energieopslag en energiebeheer, kunnen een aantal elementen van de interieurarchitectuur de familiaire VW-banden niet verdoezelen. Bedieningshendels, aanraaktoetsen en het compacte instrumentarium boven het stuurwiel … Waar hebben we dit nog gezien?
Toch is het lang niet alles VW wat in dit futuristisch interieur de klok slaagt. Met een joekel van een centraal beeldscherm wordt de herinnering aan onze testen met de Ford Mustang Mach-E levendig gehouden. Een scherm van 15 duim en kantelbaar zodat de display altijd goed afleesbaar blijft. Met dit aanraakscherm wordt ook het infotainment bediend. Het betreft trouwens het meest recente infotainment van Ford dat we al kennen onder de naam SYNC Move (zie kader).
SYNC MOVE-INFOTAINMENT
Het 15 duims-aanraakscherm kan op- en neergeschoven worden om toegang te krijgen tot een kleine ruimte waarin waardevolle spullen op te bergen zijn.
Van zodra het voertuig wordt afgesloten vergrendelt die locker. Inzittenden van de e-Explorer zullen altijd “geconnecteerd” zijn.
Zo beschikt men standaard onder meer over een compartiment waarin twee grote smartphones draadloos geladen worden en SYNC Move maakt draadloze verbinding met Android Auto of Apple CarPlay mogelijk.
Verder is er een compleet uitgerust infotainment, zijn er de draadloze integratie van apps en talloze rijassistentes.
Achter het grote aanraakscherm werd trouwens een opbergruimte voorzien waarin waardevolle stukken kunnen worden ondergebracht. Het beeldscherm kan dus fungeren als een vergrendelbare kluisdeur. Die deur vergrendelt van zodra het voertuig op slot gaat.
Aan opbergvakken en koffervolume heeft de e-Explorer niets te kort. In tegenstelling tot de Amerikaanse Mustang Mach-E wordt de e-Explorer wel niet voorzien van een frunk maar de kofferinhoud varieert wel van 1.400 liter (tweezitsconfiguratie) tot 450 liter (vijfzitsconfiguratie). Bovendien zien we dat de middenconsole liefst 17 liter aan opbergruimte heeft. Genoeg om een laptop en drie 1,5 liter grote flessen te herbergen.

Karig met technische info
Moet de benaming de Amerikaanse roots van het merk van het blauwe ovaal in ere houden dan barst diezelfde e-Explorer van Duitse technologie. Verborgen achter een – dat geven we grif toe – geslaagd getekende, fors gespierde en futuristisch ogende carrosserie, treffen we elektro- en platformkarakteristieken waarmee we als Europese autoliefhebbers al enige tijd vertrouwd zijn geraakt.
De elektrische Explorer werd trouwens in Duitsland ontwikkeld en wordt in Keulen gebouwd op het modulaire MEB-platform van de Volkswagen-groep. De samenwerking tussen Ford en VW brengt overigens niets nieuws. Ook de nieuwe VW Amarok en Ford Ranger zijn twee pick-ups die nauwe technische familiebanden hebben. En dat de Ford Tourneo Connect zich deels baseert op de VW Caddy is ook geweten.
TOT WAT HET VW-MEB-PLATFORM LEIDEN KON
De Ford e-Explorer werd voor de Europese markt in Duitsland ontwikkeld en zal bij Ford in Keulen geassembleerd worden op het door VW gedeelde modulaire MEB-platform. Een platform dat specifiek ontwikkeld werd om full-electric-auto’s tot basis te dienen. Op dat platform worden intussen de Volkswagens ID.3, ID.4 en ID.5 gebouwd. Maar ook de VW EV-neven Cupra Born, Skoda Enyaq iV en Audi Q4 e-Tron worden op dat modulaire MEB-platform gebouwd. De Ford e-Explorer zal overigens niet lang de enige Ford zijn die op dat MEB-platform rijdt. Er komt snel een tweede op deze MEB-fundering rustende Ford. Wordt dat een 7-zitsvariant van de e-Explorer? Of wordt het een iets compactere elektrische Puma, zoals Ford al eerder liet doorschemeren?
Detroit blijft voorlopig wel erg karig met de technische data van deze e-Explorer. Wat wel is geweten is dat deze Amerikaanse Europeaan met e-aandrijftechniek en accupakketten wordt bedacht waarvan Detroit de fijnafstelling op zich heeft genomen.
Zo spreekt men van e-motoren die tot 340 pk/454 Nm aan maximale power en dito werklust ontwikkelen. Wat alvast meer is dan de maximumcijfers van de e-motoren waarmee de VW Group de topversies van haar op het MEB-platform gebouwde EV-personenwagens aandrijft.



Achterwielaandrijving en vierwielaandrijving
Wetende dat Ford deze – naar Amerikaanse maatstaven – “compacte” e-SUV baseert op het VW-MEB-platform, mogen we ook veronderstellen dat (naar capaciteit) identieke batterijen onder de vloer gemonteerd zullen worden. Identiek aan de accu’s zoals we die in de modellen van de VW Group zien ondergebracht. Al blijft het ook hier nog gissen naar de exacte capaciteiten.
Zo ook wat vermogenniveaus betreft waarmee Ford zijn e-Explorer zal aanbieden. Volgens een aantal bronnen is er sprake van 170 pk, 286 pk of 340 pk en zouden de beide laagste vermogens achterwielaangedreven e-Explores worden. Het hoogste vermogen wordt voorbehouden voor vierwielaangedreven varianten.
Voorlopig moeten we het echter stellen zonder officiële technische data wat vermogen en batterijcapaciteit betreft. Wel wordt bij Ford intussen geclaimd dat het maximale rijbereik 500 km bedraagt en dat de batterijen – aan een gelijkstroomsnellader – in 25 minuten van 10 tot 80% bij te laden zijn.
