ElektromobiliteitPremium

Vanuit technologisch standpunt bekeken

Presentatie KIA EV9

Kia Corporation heeft inzage verschaft in de technische specificaties van zijn weldra te verwachten eerste e-SUV met drie zetelrijen, de EV9. Naast de grootste energieopslag die Kia en Hyundai tot dusver in het aanbod hadden, bedenkt Kia de EV9-topversies met conditionele zelfrijdende eigenschappen (niveau 3). Mogelijk gemaakt middels een Highway Driving Pilot (HDP) die voortdurend info krijgt van liefst 15 sensoren, 2 LIDAR-radars incluis (Laser Imaging Detection And Ranging).

Presentatie KIA EV9 0

Een WLTP-rijbereik van meer dan 500 km, een ultrasnel (800V-)oplaadsysteem, de mogelijkheid om resterende stroom uit de EV9-energieopslag terug op het net te zetten (V2G) en de wetenschap dat klanten dankzij de Kia Connect Store talrijke EV9-functies en features ‘over-the-air’ (OTA) kunnen downloaden of aanpassen ... En of onze technologische interesse met dit alles extra getriggerd werd ...

Nadere studie van de EV9-technologie voert ons onontkoombaar naar het zogeheten E-GMP-platform (Electric Global Modular Platform) dat ook deze nieuwe Kia tot basis dient. Het is een specifiek batterij-elektrisch platform, ontwikkeld en gebruikt in meerdere EV’s uit de Hyundai Motor Group.

Geschiedenis en ontleding van die E-GMP-basis stilt gedeeltelijk onze technische honger. Anderzijds verklaart die analyse veel – om niet te zeggen alles – van zodra de technische specificaties van deze eigentijdse, gesofistikeerde en prestatierijke e-SUV van Kia aan bod komen.

Presentatie KIA EV9 1
Met Power Electric System (PES) van de derde generatie

E-GMP- & Power Electric System-evolutie

E-GMP is het eerste, specifieke e-platform van de Hyundai Motor Group dat sinds 2021 gebruikt werd voor Hyundai-, Kia- en Genesis-auto's. Dit platform integreert de in de Hyundai’s al eerder gebruikte Power Electric System (PES)-aandrijflijn gevormd door tractiemotor(en), energieopslag en vermogenselektronica.

De eerste PES-aandrijflijnen werden gevormd met een discrete e-motor en een met 3-fasige bekabeling verbonden elektronische omvormer. De volgende PES-generatie combineerde die e-motor en omvormer tot één module waarbij de bekabeling en connectoren verdwenen.

HIGHWAY DRIVING PILOT (HDP)
De EV9 kan over conditionele zelfrijdende capaciteit (niveau 3) beschikken. Dit dankzij Highway Driving Pilot-systeem (HDP) van Kia waarbij onder meer 15 sensoren, twee LIDARS inbegrepen, de mogelijkheid bieden om voorwerpen te detecteren binnen het 360°-gezichtsveld rond het voertuig. Dankzij fijnbesnaarde, proactieve en realtimesupport voldoet het Highway Driving Pilot-systeem (HDP) aan de criteria om – daar waar wettelijk toegestaan – autonoom (niveau 3) te rijden.

PES van de derde generatie – zoals vandaag gebruikt in het E-GMP-platform – is een nog compacter geïntegreerde aandrijflijnmodule geworden die naast e-motor en omvormers ook de overbrengingsreductie integreert. Met die overbrenging wordt het toerental van de e-motor verlaagd en het aandrijfkoppel verhoogd.

Door in deze transmissie een EV Transmission Disconnector te voorzien, kunnen de e-motor en aandrijfas van elkaar worden losgekoppeld, hetgeen de overgang van 2WD naar 4WD en vice versa mogelijk maakt. Immers: het E-GMP-platform werd ontwikkeld voor zowel 2WD (met een PES-unit in de achteras) als AWD (of een PES-unit in zowel de voor- als achteras).

Nog interessant: eenzelfde PES-aandrijfmodule wordt in het Hyundai Vision FK-concept gecombineerd met brandstofcelpowering of waterstof in “koude” verbranding.

Presentatie KIA EV9 2
De Kia EV9 als E-segment-e-SUV van Sorento-formaat die designtechnisch veel – om niet te zeggen alles – meekreeg van wat de in 2021 getoonde Concept EV9 beloofde
Presentatie KIA EV9 3
De EV9 komt met een waaier aan aandrijfconfiguraties en de keuze uit twee batterijcapaciteiten
2/2

E-GMP-chassis & -elektronica

De wielbasis kan (modulair) tot meer dan 3.200 mm bedragen en het E-GMP ondersteunt een uiteenlopende range van voertuigconfiguraties voor modellen die onder te brengen zijn in C- en E-marktsegmenten. Dit zowel voor sedans en SUV’s met drie stoelrijen en tot zeven zitplaatsen.

Als achterwielophanging wordt voor dit E-GMP-platform beroep gedaan op een vijflinkwielgeleiding. Dit samen met een geïntegreerde aandrijfas waarbij de as en wiellagers een geheel vormen.

VAN 32 NAAR 40 ACCUMODULES
Het strafste accupakket dat de Hyundai Motor Group tot voor kort in het gamma had, heeft een capaciteit van 77,4 kWh. In de Kia EV9 kan nu ook een batterij van 99,8 kWh steken. Omdat die bijna 100 kWh straffe batterij onderdeel uitmaakt van de E-GMP-platformarchitectuur werd ze afgeleid van de 77,4 kWh-batterij die bestond uit een pakket gevormd door vier rijen van 8 modules, of 32 modules, elk met een capaciteit van 2,41 kWh. Met een energieopslag waarvan de opgegeven brutocapaciteit 99,8 kWh (96,4 kWh netto) bedraagt, heeft men met identieke modules 40 stuks nodig.

Het gestandaardiseerde batterijsysteem laat zich modulair afstemmen voor specifieke modellen en voertuigsegmenten. Er kunnen dus meerdere accucapaciteiten worden gemonteerd, afhankelijk van gewenst rijbereik of de keuze tussen vier- of achterwielaandrijving. E-GMP-voertuigen kunnen bij gelijkstroomlading ook tot 400 kW laadvermogen verdragen.

De (zoals nu in de EV9) interne DC-snellading heeft een vermogen van 50 tot 350 kW bij een spanning van 400 tot 920 volt. De E-GMP-elektronica ondersteunt dus spanningen van zowel 400V- als 800V-laadsystemen. Ook bidirectioneel laden (V2L) van 230 V en tot 3,7 kW (V2V) en (V2G) zijn vandaag E-GMP-features. Weet dat de E-GMP-elektronica – meer bepaald de motor/omvormer in het voertuig – het mogelijk maakt om inkomende gelijkspanning van 400 V op te voeren tot 800 V.

Presentatie KIA EV9 11
Om zich enig idee van de omvang van de Kia EV9 te vormen: een wielbasis van 3.100 mm, meer dan 5 meter lang, net geen 2 meter breed en zowat 1,76 meter hoog
Presentatie KIA EV9 12
Nadere studie van de EV9-technologie voert ons onontkoombaar naar het zogeheten E-GMP-platform (Electric Global Modular Platform) dat ook deze nieuwe Kia tot basis dient
Presentatie KIA EV9 13
Ontleding van die E-GMP-basis verklaart alles van zodra de technische specs van deze eigentijdse, gesofistikeerde en prestatierijke e-SUV van Kia aan bod komen
1/3

E-GMP-platform in de praktijk

De lijst van door het E-GMP-platform ondersteunde elektrische voertuigen van de Hyundai Motor Group wordt met de dag langer. Denken we maar aan de Hyundai Ioniq 5 en 6, de Kia EV6 en de Genesis GV60. Modellen in aantocht en steunend op het E-GMP-platform zijn de Kia EV5, KIA EV9, Hyundai Ioniq 7 en Genesis GV90.

Gammastructuur Kia EV9

Binnen de technologische krijtlijnen van dat E-GMP-platform heeft Kia de gammastructuur van zijn elektrische E-segment-SUV uitgetekend met een brede waaier aan aandrijfconfiguraties en de keuze uit twee opslagcapaciteiten. Waarbij voor de hoogste opslagcapaciteit wordt gerefereerd naar de vierde batterijtechnologie die Hyundai Motor Group vandaag hanteert.

Zo wordt de 76,1kWh-batterij exclusief aangeboden in het standaard op de achterwielen aangedreven EV9-model. De op de achterwielen aangedreven versies met groot rijbereik (Long Range) en de vierwielaangedreven versies worden voorgereden met een energieopslag van 99,8 kWh.

Presentatie KIA EV9 14
De ‘Digital Pattern Lighting Grille’ van de EV9 kan optioneel met de functie ‘Lighting Pattern’ worden aangevuld

De achterwielaangedreven Long Range EV9 krijgt op de achteras een e-motor van 150 kW/350 Nm gemonteerd. Volgens de huidige specificaties moet dat volstaan om met deze grote e-SUV in 9,4 seconden van 0 naar 100 km/u te snellen.

In de standaardversie (non Long Range met 76,1kWh-accu) drijft een krachtigere (160 kW) maar eveneens met 350 Nm aan werklust bedachte e-motor de achterwielen aan. Daarmee sprint de EV9 zelfs in 8,2 seconden van 0 naar 100 km/u maar zal – gezien de lagere accucapaciteit en het iets hogere energieverbruik – zijn rijbereik lager zien uitvallen dan met de achterwielaangedreven Long Range EV9 het geval is.

Optionele boost & 600 Nm trekkracht

De op de vierwielen aangedreven EV9 krijgt zowel op de voor- als achteras een identieke PES-aandrijfmodule gemonteerd. Dat resulteert in een totaal systeemvermogen van 283 kW en een dito systeemkoppel van 600 Nm. Daarmee snelt deze elektrische E-segment-SUV in 6,0 seconden van 0 naar 100 km/u.

Voor wie dit nog niet mocht volstaan: Kia voorziet in dit vierwielaangedreven model in een optionele Boost-functie, die verkrijgbaar zal zijn via de Kia Connect Store. Met die optionele Boost loopt het motorkoppel op tot 700 Nm en snelt de EV9 in 5,3 seconden vanuit stilstand naar een snelheid van 100 km/u.

Presentatie KIA EV9 4
Cockpit van een grote e-SUV die in zijn (voorlopig) krachtigste uitvoering en dankzij een optionele Boost-functie 700 Nm aan werkijver op de vier wielen loslaat
Presentatie KIA EV9 5
Met conditionele, zelfrijdende eigenschappen (niveau 3) en dit dankzij een gesofistikeerde Highway Driving Pilot (HDP)-ondersteuning
Presentatie KIA EV9 6
Zelfrijdende eigenschappen en de mogelijkheid om resterende elektrische energie vanuit de batterij terug op het net te injecteren (V2G)
1/3

Grote SUV, voorbeeldige aerodynamica

De Kia EV9 als E-segment-e-SUV (van Sorento-formaat) heeft designtechnisch veel – om niet te zeggen alles – van de Concept EV9 zoals die in 2021 al geshowd werd. Nu al kunnen we stellen dat de weldra te verwachten en compactere Kia EV5 – een C-segment-e-SUV op basis van de Concept EV5 (zeg maar een e-SUV van Sportage-formaat) – designtechnisch als twee druppels water op dat EV5-studiemodel en derhalve ook op de nu geïntroduceerde grote EV9-broer gaat lijken.

Net als de EV9 wordt die EV5 een elektrotechnisch volledig op Hyundai Motors’ E-MPG-basis steunende en gesofistikeerde EV. Zodat Kia zijn positie op de auto-elektrificerende markt haast wel zeker zal weten te consolideren.

KIA CONNECT STORE
Presentatie Kia EV9 kaderDankzij Kia Connect Store kunnen klanten het uitrustingsniveau van hun EV9 altijd selecteren en updaten. Behalve de standaardkenmerken worden daarmee meerdere opties aangeboden waarmee een EV9 digitaal te upgraden is zonder daarvoor naar de dealer te moeten. Zo kan bijvoorbeeld de ‘Digital Pattern Lighting Grille’ van de EV9 met de functie ‘Lighting Pattern’ worden aangevuld of kan voor de vierwielaangedreven EV9 de optionele Boost-functie digitaal worden “aangeschaft.”

We weten intussen ook dat er zeker een sportievere EV9 GT-Line op komst is – in aanvulling op het al uitgebreide EV9-gamma. Om zich enig idee van de omvang van de Kia EV9 te vormen: een wielbasis van 3.100 mm, meer dan 5 meter lang, net geen 2 meter breed en zowat 1,76 meter hoog.

Niet bepaald compact dus maar – ondanks die royale afmetingen – toch getuigend van een opvallend gunstige aerodynamische coëfficiënt (0,28). Dit dankzij onder meer de voor Kia allereerste 3D-ontworpen bodemplaat, aerodynamische velgen en fijnzinnig berekende in de voorbumper geïntegreerde gordijnen.

Presentatie KIA EV9 7
Aangeboden als 6- of 7-zitter. In het laatste geval wordt de tweede stoelrij gevormd door een zitbank voor 3 personen
Presentatie KIA EV9 8
Een wereldprimeur voor e-SUV’s is dat men de tweede zitrij kan kiezen uit een driezitsbank of twee onafhankelijk relaxstoelen die tot 180° gedraaid kunnen worden
Presentatie KIA EV9 9
Meerdere stoelopties om de tweede zitrij af te stemmen op specifieke klanteneisen
Presentatie KIA EV9 10
Van een royale cargoruimte gesproken
1/4

Meerdere stoelconfiguraties

De Kia EV9 wordt aangeboden als een 6- of 7-zitter en voorziet in meerdere stoelconfiguraties. Zo worden meerdere opties voorgesteld om de tweede stoelrij te configureren en af te stemmen op specifieke klanteneisen met het oog op bewegingsvrijheid en liggende rustplaatsen.

Een wereldprimeur voor EV-modellen is dat men voor de tweede zitrij kan kiezen uit een driezitsbank, onafhankelijke basiszitplaatsen, relaxstoelen en twee onafhankelijk (180°) draaibare stoelen. Uitgerust met de relaxstoelen op de tweede rij kunnen – zoals de stoelen vooraan – die stoelen in een liggende ruststand worden geplaatst. Mooi meegenomen als men tijdens de elektrische laadbeurt even de ogen wil sluiten.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Ferre Beyens

Meer weten over

Print Magazine

Nieuwste editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In deze magazine