Auto rijtestenPremium

Proper dieselrijden in een kleine S-Klasse

Rijtest Mercedes-Benz C300d RWD

Proefritten met de C220d 4Matic All-Terrain zijn onze test met deze C300d RWD voorafgegaan. In beide wagens flitste het ons steevast door het hoofd: nu diesels properder en zuiniger zijn dan ooit, dreigt onherroepelijk de liquidatie en wachten ons influencerende aandrijfalternatieven die minder bestendig en efficiënt zijn. Die hoegenaamd niet minder milieuvervuilend zijn en die gegarandeerd veel duurder zullen worden. Toch moet de diesel vandaag onherroepelijk op het schavot. Of, hoe de antidieselidioterie is uitgegroeid tot volstrekte waanzin. De nieuwe Mercedes-Benz C-Klasse 300d illustreert dit treffend.

Rijtest Mercedes-Benz C300d RWD

Enkele constructeurs – en Mercedes is daar ongetwijfeld één van – wordt verweten dat ze te veel investeren in datgene wat door "nerds in technologie en thermodynamica" als een uitstervende aandrijfsoort wordt gezien. Maar zowel wat milieuvriendelijkheid als verbrandingsefficiëntie en energiezuinigheid betreft, hebben de Mercedes-ingenieurs alle hightech uit de kast gehaald om de (te vroeg afgeschreven) dieselmotor nog efficiënter, zuiniger, bedrijfszekerder en comfortabeler te maken.

Rijtest Isuzu D-Max 1.9 turbodiesel
6 artikels
Alles over fossiele personenwagensOntdek ons digitaal magazine over fossiele personenwagens
Lees magazinechevron_right

Diesel meerwaarde

De OM 654 M-diesel zoals wij die proefreden in de onlangs vernieuwde C-Klasse, bewijst dat betreffende – enkel door onwetenden in vraag gestelde – investeringen een niet onbelangrijke meerwaarde opleveren. Deze viercilinderzelfontbrander vormt daarmee het levende bewijs dat de diesel ongepast geklasseerd werd onder de noemer "uitstervende technologie". Dat een dieselmotor – met kans op technologische doorontwikkeling – nog altijd de meest voor de hand liggende oplossing vormt, wordt hier bewezen. Met zijn 265 pk, een – in tegenstelling tot e-auto's – "echte" actieradius van 1.200 km, een legendarisch comfortniveau, stevige en snelle prestaties en een – in verhouding tot zijn werkijver – extreme brandstofzuinigheid, bestaat er – zelfs op middellange termijn – geen betere uitkomst. Temeer omdat – om het met de woorden van onze Duitse collegae te stellen – veelrijders, die na een tankbeurt van hooguit 5 minuten, dik duizend kilometers verder kunnen, niet geneigd zijn om bij een laadpaal (veel) meer tijd te verprutsen om daarna hooguit 400 km verder te rijden.

Rijtest Mercedes-Benz C300d RWD 1
Het MRA2-platform heeft het weggedrag van de C-Klasse op een peil gebracht dat op geen enkel punt moet onderdoen voor dat van zijn rechtstreekse concurrenten

Kleine S-Klasse, groter dan een CLA

De nieuwe C-Klasse is al enkele maanden in het land en in tegenstelling tot wat het minimaal gewijzigde uiterlijk in eerste instantie doet vermoeden, gaat het wel degelijk om een volledig nieuw model. Want de middenklasser van Mercedes rust voortaan op het MRA2-platform. Platform dat ook gebruikt wordt voor de nieuwe S-Klasse (W223) en de Mybach S-Klasse (Z223). Als doorontwikkeling van het oudere MRA-platform is ook deze versie bestemd voor modellen met motormontage voorin in combinatie met achterwiel- of vierwiel-(4Matic)-aandrijving. Dit platform zorgt ervoor dat de C-Klasse 6 cm langer werd en de wielbasis met 2,5 cm is toegenomen. Ook de spoorbreedte is dankzij MRA2-toepassing met 5 cm gegroeid. De "C" werd dus een kleine S-Klasse. Met afmetingen die dichter aanleunen bij de E-Klasse. Zo ook wordt de C-Klasse opnieuw groter dan de – in het gamma zogenaamd – kleinere en initieel op de voorwielen aangedreven CLA-coupé en CLA Shooting Brake.

Rijtest Mercedes-Benz C300d RWD 2
Een cockpit die nauwelijks zijn verwantschap met die van de S-Klasse kan verbergen en waarin het aantal fysieke bedieningsorganen opnieuw gelimiteerd is

Enkel met 4 cilinders

Introductie van het MRA2-platform heeft ook tot gevolg dat in de C-Klasse – beschikbaar als berline of break – enkel viercilindermotoren gemonteerd kunnen worden. Viercilinders dan waarvan de cilinderinhoud van de benzineversies varieert van 1,5 tot 2,0 liter. De diesels zijn altijd 2,0 liter-motoren. Alle in de C-Klasse gemonteerde motoren – ook de diesels – worden deels geëlektrificeerd. Lees: hybride, hetzij MHEV, zelfladende HEV of stekkerhybride.

Bewegingsvrijheid

De C-Klasse is altijd een populaire auto geweest. Maar, hoe populair hij ook mocht zijn, hij kende altijd een minpunt: gebrek aan beenruimte voor de achterin plaatsgenomen passagiers. Het hoeft niet gezegd dat het MRA2-platform met zijn extra wielbasis in hoofdzaak meer beenruimte voor de achterste passagiers oplevert. De kofferruimte in de sedanuitvoeringen is immers ongewijzigd gebleven. Samen met de toegenomen beenruimte is ook de bewegingsvrijheid voor de achterin meereizende passagiers toegenomen. Ook arm- en elleboogruimte zijn toegenomen en in tegenstelling tot wat de verlaagde daklijn doet vermoeden, ontstond er zowaar meer hoofdruimte.

Rijtest Mercedes-Benz C300d RWD 3
Ook in de C-Klasse zien we nu een groot en centraal op de boordplank gemonteerd aanraakscherm prijken

Forse digitalisering

Maakt de nieuwe C-Klasse dankbaar gebruik van het MRA2-platform van de S-Limousines, dan kan ook de nieuwe C-cockpit nauwelijks zijn verwantschap met die van de nieuwe S-Klasse verbergen. Anders gezegd: de C-Klasse ontsnapt niet aan forse digitalisering. Waarbij het aantal fysieke bedieningsknoppen sterk gereduceerd wordt en een toenemend aantal (dagelijkse) bedieningen en controles door "MBUX-digitalisering" worden overgenomen. Ook in de C-Klasse zien we zo een groot, centraal op de boordplank gemonteerd, aanraakscherm (11,9 inch) prijken.

De MBUX-bediening gebeurt dus integraal via dit aanraakscherm, met de compacte aanraakknoppen op het stuur, of … via spraakbediening. Wij zijn nooit voorstanders geweest van overdreven digitalisatie en ook in deze C-Klasse kan het ons maar matig plezieren. Gewoon omdat traditionele bedieningsknoppen – wat ons betreft – veel minder de aandacht opeisen. Digitalisering? Ja, maar … Ook in de nieuwe C-Klasse, waarin blindelingse instelling van (bv.) airco daardoor complexer wordt, zouden extra fysieke bedieningstoetsen zeker niet misstaan. Tenzij men steeds vaker – en voor het inschakelen van (bv.) de achterruitverwarming of het opvoeren van de interieurtemperatuur – met "Hey Mercedes" de hulp van spraakassistentie inroept.

Rijtest Mercedes-Benz C300d RWD 4
Met de OM 654 M monteert Mercedes de eerste dieselmotor met een in de automatische versnellingsbak geïntegreerde startgenerator (ISG)

OM 654 M: MHEV-diesel met ISG

Voor zover onze documentatie compleet is, monteert Mercedes met de OM 654 M de eerste dieselmotor met een geïntegreerde startgenerator (ISG, of Integrated Starter Generator). Niet de eerste MHEV- of HEV-diesel, want het verbluffende samenspel van gedeeltelijke elektrificatie en dieselen leerden we bij Mercedes al veel eerder waarderen.

ISG-toepassing op de 2.0 liter 4-cilinderdiesel vereiste alvast een aanpassing van de krukas. Voor de druklading van de OM 654 M zorgen ook twee watergekoelde turbo's met variabele geometrie, terwijl de injectiedruk werd opgetrokken van 2.500 tot 2.700 bar. Resultaat? 265 pk maximumvermogen en een – voor een viercilinder – ongebreidelde werklust van 550 Nm bij amper 1.800 opm. Zoals bij alle OM 654-dieselversies wordt ook deze met ISG-boost bedachte variant aan de uitlaat voorzien van NOx-opslag, roetfilter en twee SCR-katalysatoren. Propere uitlaat dus, wat de antidieselidioterie ook beweren mag.

Rijtest Mercedes-Benz C300d RWD 5
De C-Klasse werd een kleine S-Klasse met afmetingen die nu dichter aanleunen bij de E-Klasse en waarmee hij opnieuw groter wordt dan de CLA-coupé en de CLA Shooting Brake

Extreem laag verbruik

Voor ons was het vanaf de eerste kilometer duidelijk. Twee allesbepalende 'formules' hebben van de Mercedes-Benz C300d een bovenmaats knappe auto gemaakt: het nieuwe MRA2-platform – dat ons eerder aan het stuur van de S-Klasse al bijzonder wist te plezieren – heeft ook het weggedrag van de C-Klasse op een (veel) hoger niveau getild. Tweedes is er de OM 654 M-dieselmotor, die continu in een enorme werklust voorziet. In samenspel met de voortreffelijk acterende 9-trapsautomaat, met de daarin geïntegreerde 48 volt-ISG (goed voor een e-boost van 20 pk), wordt nooit gebrek aan stuwkracht gevoeld en snelt deze C-Klasse in minder dan 6 seconden van 0 naar 100 km/u.

Rijtest Mercedes-Benz C300d RWD 6
Tijdens de test was het meteen duidelijk: het MRA2-platform en de schitterende OM 654 M hebben van de C300d een bovenmaats knappe auto gemaakt

Stevige dieselprestaties – waarbij de in verhouding tot EV's gigantische actieradius niet te vergeten is – worden dus gecombineerd met een extreem laag brandstofverbruik. Wij noteerden een gemiddeld testverbruik van 5,0 liter en moesten daarvoor zeker geen onalledaagse trucks toepassen.

Niet dat we continu het gaspedaal in de vloermat drukten. Niet overdreven voorzichtig en zonder voortdurend de aandacht te verspillen aan een zo laag mogelijk verbruik. Snel als het moet, rustig met het verkeer meezeilend als het niet anders kan.

Mooi om weten blijft dat de 48 volt-ISG de dieselmotor onder bepaalde omstandigheden ruggensteunt of in een 15 kW e-boost voorziet. Dat zorgt niet enkel voor gunstigere prestaties maar – dat leert deze test – ook voor een lager brandstofverbruik.

Sportief en toch comfortabel

Terug naar die eerste, allesbepalende MRA2-formule van deze C300d. Dit nieuwe platform brengt het weggedrag van de C-Klasse op een peil dat nooit of nergens moet onderdoen voor de rechtstreekse concurrentie. Niet op het gebied van besturing en veercomfort en helemaal niet wat de geluidsisolatie betreft. De zacht zoemende dieseltonen dringen nauwelijks door tot de passagiersruimte; de rol- en rijwindgeluiden blijven ook bij hogere snelheid voorbeeldig gedempt.

Over de algemene rijdynamica van de C300d kunnen we kort zijn: de geslaagde ophanging en verfijnde stuurinrichting maken dat deze auto rijdt als de beste in zijn soort: sportief en toch comfortabel.

Rijtest Mercedes-Benz C300d RWD 7
De C300d wordt enkel in AMG Line-uitvoering aangeboden en dat maakt hem uiteraard niet goedkoper. Een stevige investering die weliswaar beloond zal worden met lage bedrijfskosten

Besluit

De C-Klasse evolueerde tot een gedroomde "middenklasser". Een compacte limousine, de naam "kleine S-Klasse" meer dan waard. Met dank alvast aan de eerste ISG-diesel of OM 654 M met zijn geïntegreerde starter/alternator. Een moderne zelfontbrander die eens te meer bewijst dat we door de diesel te liquideren de aarde niet zullen afkoelen. Of … dat dieselen geen synoniem is van zondigen, dat we met dieselrijden de planeet niet zullen vernietigen.

Dat de C300d enkel in AMG Line-uitvoering geleverd wordt, helpt het prijskaartje jammer genoeg niet drukken. Deze gedroomde middenklasser heeft inderdaad zijn prijs ... Maar met een niet onbelangrijke troost: wie deze investering doet, wordt gegarandeerd beloond met lage (onvervalste) bedrijfskosten. Wat zeker niet te voorspellen valt met andere – in prijs nog hoger uitvallende – maar luid aangemoedigde alternatieve aandrijving ...

Voor veelrijders is de C300d zijn geld dus waard. Want, hoog aan te schrijven rijdynamica, energiezuinige en werkijverige aandrijving. Afgeschrikt door de toenemende digitalisering? Weet dat de C-Klasse gelukkig een goed luisterende spraakassistent aan boord heeft die u in de meeste gevallen bijstaat in de alsmaar complexer wordende taak van autobestuurder.

Technische fiche Mercedes-Benz C300d RWD

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Ferre Beyens

Meer weten over

Print Magazine

Nieuwste editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In deze magazine