Auto rijtestenPremium

Niet te onderschatten

Rijtest BYD Seal RWD (82,5 kWh – 230 kW/313 pk)

Na de snelle opeenvolgende lanceringen van de Han (E-segment-sedan), de Tang (E-segment-SUV), de Atto 3 (C-segment-SUV) en de Dolphin (C-segment-hatchback), weet BYD te imponeren met de Seal. Een D-segment-sedan die begunstigd wordt door opwindende elektrische prestaties en een gunstig weggedrag. Een auto die de snelst groeiende autoconstructeur en 's werelds grootste fabrikant van nieuwe energievoertuigen (NEV's) ook in staat stelt om iedere technisch onderlegde autokenner diep respect af te dwingen. De al eerder uitgebreid belichte 8-in-1-aandrijflijn, het specifieke e-Platform 3.0, de cell-to-body-technologie en - niet in het minst - de in eigen huis ontwikkelde, kobaltvrije blade-accu's, maken de BYD Seal opnieuw een Chinese auto die de Europese en Amerikaanse concurrentie niet moet onderschatten.

Rijtest BYD Seal RWD 1
Het is een grote fout om deze BYD Seal enkel te vergelijken met Chinese nieuwkomers

De Seal wordt het vijfde BYD-model op de Europese markt en is, na de Dolphin, het tweede BYD-model dat ontworpen is volgens de 'Ocean Aesthetics'-designtaal. Gekenmerkt dus door (water)golvende lijnen en druppeldesign. Geslaagd alvast, want onze Seal wist bij de omstanders meer interesserende blikken te ontluiken dan andere - meer rechttoe rechtaan en hoekiger ontworpen - concurrerende modellen.

Of dit een nieuwe Tesla was? Zo werd ons herhaaldelijk gevraagd. Helemaal onbegrijpelijk was dat niet. Ongeacht de Ocean Aesthetics, valt er niet te ontkennen dat BYD met deze Seal zijn pijlen op het deel van de markt dat Tesla met Model 3 domineert, heeft gericht.

Rijtest Hyundai Kona Electric (2024) (LR: 65,4 kWh - 218 pk/160 kW)
24 artikels
Alles over elektrische personenwagensOntdek ons digitaal magazine over elektrische personenwagens
Lees magazinechevron_right

Twee versies, één batterijcapaciteit

De Seal wordt aangeboden met de keuze uit twee aandrijflijnen en (voorlopig) één netto-energieopslag van 82,5 kWh. Een versie met een batterijcapaciteit van 64 kWh is op komst. Ons testmodel werd aangedreven door één e-motor (230 kW/313 pk) geplaatst tussen de achterwielen.

De Seal wordt ook beschikbaar met één e-motor op zowel de voor- als achteras, waarmee hij als een AWD-variant kan fungeren, met een systeemvermogen van 390 kW/530 pk. Die cijfers maken al duidelijk dat de Seal, zelfs als minst krachtige, achterwielaangedreven testvoertuig, meer dan voldoende vermogen biedt om op een hoger niveau te presteren dan de meeste van zijn vergelijkbare concurrenten.

Rijtest BYD Seal RWD 2
Deze Seal is een auto die bij elke technisch onderlegde autokenner diep respect afdwingt voor de snelst groeiende autoconstructeur en 's werelds grootste fabrikant van nieuwe energievoertuigen

Concurrentie

Het zou verkeerd zijn om de Seal - wat concurrentie betreft - enkel te vergelijken met andere Chinese nieuwkomers. Daarom plaatsen wij hem liever naast – zoals ook BYD dat graag doet – het Model 3 van Tesla. Die is weliswaar iets goedkoper, verbruikt minder stroom, laat zich sneller opladen, maar heeft een lager rijbereik, is minder krachtig en accelereert langzamer.

Ook de BMW i4 eDrive 35 kan men als een concurrent zien; hij is weliswaar duurder, heeft een korter rijbereik, accelereert net zo snel, maar verbruikt iets meer stroom en laadt sneller op. De Polestar 2 is iets minder duur, raakt minder ver tussen twee laadbeurten, maar heeft een vergelijkbaar gunstig stroomverbruik, is trager uit de startblokken maar sneller te laden. 

En wat te denken van de Cupra Born (170 kW)? Deze is weliswaar duurder, minder snel, heeft een minder rijbereik en hoger stroomverbruik, maar laadt wel sneller zijn 77kWh-batterij op.

Rijtest BYD Seal RWD 3
Dat de concurrentie er goed aan doet om BYD in het algemeen - en deze Seal in het bijzonder - niet te onderschatten, wordt bewezen door de wegligging, voertuigbeheersing en het opvallend geluidsarme interieur

Cell-to-body- en in-house ontwikkelde kobaltvrije accu's

Net als de Atto 3 en de Dolphin maakt ook de Seal dankbaar gebruik van het specifiek voor volledige elektrificatiedoeleinden ontworpen en flexibele e-Platform 3.0 van BYD. Wel is deze Seal het eerste voertuig dat de cell-to-body-technologie (CTB) van BYD implementeert. Dat betekent dat de batterij structuraal deel uitmaakt van de voertuigopbouw.

Hierbij wordt het bovenste deel van het batterijpakket geïntegreerd in de vloerstructuur. Daarbij wordt een sandwichsamenstelling gevormd met de bovenlaag van de blade-batterij. Deze (CTB-)architectuur wordt gekenmerkt door honingraatgevormde alu-texturen.

Dit alles zou volgens BYD hebben geleid tot een (koetswerk)torsiestijfheid van 40.500 Nm/graad. Dit heeft een gunstige invloed op de handling en resulteert in een vloer die dankzij de CTB-technologie met 15 mm kon worden verlaagd. Naast opgevoerde torsiestijfheid, bevordert CTB ook extra interieurruimte en een lager gelegen zwaartepunt.

Rijtest BYD Seal RWD 4
Deze Seal is het eerste voertuig waarin BYD zijn cell-to-body-technologie (CTB) gebruikt. Dit betekent dat de batterij structureel deel uitmaakt van de voertuigopbouw en waarbij het bovenste deel van het batterijpakket geïntegreerd zit in de vloerstructuur

De energieopslag van de Seal bestaat ook uit een in eigen huis ontwikkelde blade-batterij. Daarbij wordt gebruikgemaakt van lithiumijzerfosfaatkathodes (LFP). Deze leveren - in vergelijking met conventionele kathodes in lithiumionaccu’s - niet alleen een veiligheidsvoordeel op, maar zijn ook vrij van kobalt, een oorzaak van ethische en milieuproblemen in de mijnbouw.

Bovendien hebben deze accu’s een betere thermische stabiliteit, zijn ze minder gevoelig voor temperatuurschommelingen en verduren ze meer laad- en ontlaadcycli bij minimaal capaciteitsverlies. En niet te vergeten: de blade-batterij doorstond de nail penetration tests. Ook belangrijk: de BYD Seal wordt standaard uitgerust met een hoogrendementwarmtepomp.

Rijtest BYD Seal RWD 5
Men is trouw gebleven aan dat grote infotainmentscherm dat naar keuze van landschapsmodus naar portretmodus kan gedraaid worden, of vice versa

Unieke esthetische details

In vergelijking met andere Chinese merken (en niet alleen Chinese!) getuigt het interieur van de Seal van correcter materiaalgebruik en een voortreffelijk afwerkingsniveau. Wij zagen dit ook al in de Dolphin: unieke esthetische details die sterk afwijken van wat we in eerdere BYD’s hebben gezien.

Het model blijft echter trouw aan het grote infotainmentscherm centraal op het dashboard. Het beeldscherm kan van landschapsmodus naar portretmodus worden gedraaid, of vice versa. Het draaibare scherm is dus behouden en aangevuld met nieuwe geslaagde details, zoals de kristallen versnellingspook en de dubbele inductieoplader voor smartphones. Dit is handig als zowel de bestuurder als de passagier hun telefoons vergeten op te laden.

Infotainment en ADAS
Rijtest BYD Seal RWD 6De BYD Seal is uitgerust met een 4G-verbinding en kan over-the-air-updates (OTA) ontvangen. Het model beschikt ook over een draaibaar 15.6”-scherm, spraakbesturing en smartphone-integratie via Android Auto of Apple CarPlay. Naast het 10,25”-instrumentenpaneel is iedere Seal uitgerust met een Dynaudio Performance Audio System, inclusief de 12 luidsprekers. Ook de ADAS-rijhulpuitrusting is compleet, dit met onder meer Forward Collision Warning, Automatic Emergency Braking, Rear Collision Warning, Rear Cross Traffic Alert en Rear Cross Traffic Brake, Lane Keep Assistance, Lane Change Assist en Emergency Lane Keep. Verder is het voorzien van Adaptive Cruise Control en Intelligent Cruise Control, een panoramische 360°-camera, Blind Spot Detection, ESP, Traction Control, Hill Decent Control, Automatic Vehicle Hold, Intelligent Speed Limit Information en Intelligent Speed Limit Control.

Minder handig - maar esthetisch zeker te genieten - zijn de verluchtingsroosters, verspreid over de volledige breedte van het dashboard, die alleen kunnen worden geopend of gesloten via het multimediascherm. Dit komt na het navigeren door een toenemend aantal en steeds complexer wordende menukeuzes. In dit geval via het klimaatmenu, dat in eerste instantie moeilijk te vinden is en tijdens het rijden onvermijdelijk de aandacht van de weg afleidt.

Zou het instellen van de luchtstroom richting het interieur eenvoudiger zijn met een schuifregelaar? Helaas geldt dit ook voor het instellen – of beter gezegd, uitschakelen – van bepaalde rijhulpmiddelen en/of andere irriterende waarschuwingssignalen. Inderdaad, dit moet na elke herstart worden uitgevoerd.

Rijtest BYD Seal RWD 7
Verrijkt met nieuwe en aantrekkelijke details, zoals het kristallen transmissiepookje en de dubbele inductielader voor smartphones

Rijgedrag

De voertuigarchitectuur, gebaseerd op het e-Platform 3.0 en in combinatie met de hier voor het eerst toegepaste cell-to-body-strategie, is zeer merkbaar tijdens het rijden. Daar komt bij dat de Seal de eerste BYD wordt met onafhankelijke wielophanging, met dubbele draagarmen aan de voorkant en vijflinks-achterwielgeleiding.

Het laag gesitueerde zwaartepunt in combinatie met de zeldzame torsiestijfheid voor deze wagenklasse, zorgt voor een uitstekende wegligging, superieure rechtuitstabiliteit en feilloze voertuigbeheersing.

De torsiestijfheid zorgt ook ervoor dat de stilte in het Seal-interieur een comfortniveau bereikt dat tot nu toe alleen werd ervaren in veel duurdere elektrische wagens. Die 'stilte' is deels ook te danken aan het dubbele gelaagde glas in de voordeuren.

Rijtest BYD Seal RWD 8
In vergelijking met andere Chinese merken (en niet alleen Chinese!) getuigt het interieur van de Seal van een correcter materiaalgebruik en een voortreffelijk afwerkingsniveau. Zoals we dat trouwens ook al in de BYD Dolphin mochten vaststellen

Dat de concurrentie er goed aan doet om BYD in het algemeen - en deze Seal in het bijzonder - niet te onderschatten, wordt bewezen door de wegligging, voertuigbeheersing en het opvallend stille interieur. Dit zijn eigenschappen waarmee BYD zich kan uitroepen tot de snelst evoluerende en wellicht beste Chinese constructeur van dit moment. Ze hebben zich ook snel ontwikkeld tot een constructeur die auto's kan bouwen die de hoge comfortstandaard van door ervaren constructeurs gebouwde modellen kunnen evenaren, zo niet overtreffen.

Wie denkt dat 313 pk niet volstaat om de achterwielaangedreven Seal vlot tot zijn begrensde topsnelheid te brengen, moet even de bijbehorende technische fiche raadplegen. Ook in zijn minst krachtige hoedanigheid accelereert de Seal efficiënt.

Komt daarbij dat deze achterwielaangedreven en goed van pk’s voorziene sedan – in tegenstelling tot met veel pk’ s gezegende voorwielaandrijvers – het vermogen ook effectiever op het asfalt krijgt. Zelfs als achterwielaangedreven model vertoont deze Seal zelden overstuur, wat al te verwachten was gezien de eerdere verwijzingen naar chassisstijfheid en wielgeleiding.

Rijtest BYD Seal RWD 9
De Seal wordt aangeboden met de keuze uit twee aandrijflijnen en (voorlopig) met één netto-energieopslag van 82,5 kWh. Ons testmodel werd aangedreven door één e-motor (230 kW/313 pk) tussen de achterwielen. De Seal is ook beschikbaar met één e-motor op voor- en achteras of als AWD-variant met een systeemvermogen van 390 kW/530 pk

Conclusie

Deze Seal getuigt van zeer gunstige rijdynamica. Anderzijds is dit ook één van de meest comfortabele sedans in zijn klasse. De fluisterzachte e-motor tussen de achterwielen combineert de geluidsvoordelen die specifiek zijn voor buitengewone platformstijfheid, aangevuld met extra geluidsisolerende maatregelen.

Niet enkel wat rijeigenschappen, platformstijfheid en rijcomfort betreft, brengt BYD hier dus een sterk staaltje van hoog autotechnologisch kunnen. Ook op het gebied van prijsstelling, energieconsumptie en rijbereik (zie technische fiche), scoort de Chinese constructeur hier verrassend goed. Snellere oplaadtijden zouden echter niet misstaan bij deze BYD.

Even terzijde: als je het betreurt dat BYD al deze gunstige kenmerken heeft gecombineerd met een sportieve, gestroomlijnde sedan – een koetswerkvorm die in onze regio's plaats moet maken voor de overheersende SUV-trend – wees dan getroost: de Seal U, een D-segment-SUV met al deze geavanceerde BYD-elektrische technologie, staat al bij de BYD-dealers ...

Technische fiche BYD Seal RWD (82,5 kWh – 230 kW/313 pk)

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Ferre Beyens
Print Magazine

Nieuwste editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In deze magazine