Uniek in een uitgedund marktsegment
Rijtest Toyota Aygo X 1.0 VVT-I S-CVT
Een in België ontworpen en onder Japanse merknaam voor Europa gebouwde, compacte cross-over. Uniek voor het meest toegankelijke marktsegment der allerkleinste modellen. Marktdeel dat – met exceptie voor Fiat en zijn “Cinquecento”-tophit – nog weinig Europese constructeurs interesseert. Toyota echter blijft volharden en voorzag zijn kleinste model daarvoor zelfs met (X-)cross-overaspiraties. Een nieuwkomer die compleet werd ontwikkeld door het in ons land gevestigde Toyota Motor Europe (TME). Het betreft de Aygo X die, zoals de huidige Yaris en Yaris Cross, rijdt op het GA-B-platform en die we leerden waarderen in samenspel met de recente S(mall)-CVT-transmissie.
Europese constructeurs tonen inderdaad nog weinig belangstelling voor het meest toegankelijke A-marktsegment. Waar immers zijn die meest compacte modellen van Opel, Peugeot, Citroën, VW, Škoda of Seat gebleven? Waar zitten deze constructeurs die niet eens zo lang geleden nog de allerkleinste modellen aanboden? Gewapend met de Aygo bleef Toyota zich al die tijd handhaven en weigerde de Japanse constructeur de markt der de allerkleinsten (A-segment) links te laten liggen.

TOYOTA SAFETY SENSE IN DE AYGO X
De Aygo X wordt voorzien van adaptieve snelheidsregeling en actieve rijstrookhulp. Wat bewijst dat Toyota’s kleinste ook op het vlak van veiligheid een toonaangevende ‘instapper’ is. Het is trouwens de eerste keer dat (TSS) Toyota Safety Sense-standaard wordt geleverd in een compact A-segment-model. Toyota Safety Sense bestaat uit een monoculaire camerasensor, een radarsensor en het Pre-Collision System (PCS) met voertuigdetectie. Zo wordt ook in Toyota‘s instapmodel voetgangersdetectie (dag en nacht), fietsersdetectie, Collision Mitigation Support, Intelligent Adaptive Cruise Control, Lane Trace Assist en Emergency Steering Assist voorzien.
Neen aan die abnormale onverschilligheid
Voor een aantal grote constructeurs getuigt die desinteresse in dat A-segment van een abnormale onverschilligheid. Toyota zegt kordaat neen. Begrijpelijk, want sinds de Aygo in 2005 werd geboren, wist die in Europa een niet onaardig aantal kooplustigen te overtuigen. Met een gloednieuw instapmodel, de nog enigszins betaalbare Aygo X, zegt Toyota opnieuw “neen” tegen datgene wat budgetbewuste klanten zien als een abnormale onverschilligheid van enkele grote autobouwers. Overigens gebiedt eerlijkheid om constructeurs als Renault (Twingo) en Kia al toe te juichen uitzonderingen op die desinteresse te zien. Kia heeft trouwens nog zijn Picanto, waarvan optioneel een “X”-versie bestaat. De Aygo X, als opvolger van de Aygo, die als een standaard cross-overmodel in het gamma komt.

TME (België) & Sparking Chilli Red
De Aygo X "Sparking Chilli Red" prologue is een in 2021 voorgestelde en door Toyota Europe Design & Development (in Nice) ontwikkelde conceptstudie, die de gedachteflits vormde voor de Aygo X. Waarna betreffende conceptideeën onder de benaming Aygo X voor verdere ontwikkeling werden toevertrouwd aan Toyota Motor Europe in België. En zo werd de Aygo X het eerste Toyota-model, waarvan de nieuwe versie volledig in België is gepland, ontwikkeld en ontworpen.
Toyota’s nieuwste A-segmenter wordt alvast voorzien van geavanceerde full-ledverlichting, een toepassing die daardoor voor een breder publiek toegankelijker wordt. Achteraan kan de Aygo X zijn overeenkomsten met de Aygo-voorganger niet verholen. Wat niet wegneemt dat de Aygo X fysiek beschouwd een totaal andere auto is geworden. Met wigvormige daklijn en hoog gemonteerde ledkoplampen die voor een sportiever imago zorgen.
Waarbij – en dat is belangrijk in deze met energiegebrek bedreigde autowereld – de vormgeving van bumper en wielkasten de turbulentie (van de rijwind) reduceren en het brandstofverbruik temperen. Of de “X” na de Aygo-naam van deze tekenkundig geslaagde A-segmenter betekent dat hier een rasechte SUV staat? Beslist niet. Al heeft de cross-overbejegening hier toch meer opgeleverd dan louter toevoegsel van visuele SUV-details.

Ingekort (TNGA)-Yaris-platform
Omdat de Aygo X zijn (ingekorte) platform deelt met dat van de Yaris, rust nu ook Toyota’s kleinste op de TNGA-basis (Toyota New Global Architecture). Het is een variabel platform, samengesteld uit gewichtsbesparende componenten, dat meerdere aandrijfconcepten en zowel voor- als achterwielaandrijving kan integreren. Een laag zwaartepunt en fors toenemende rigiditeit vormen de hoofdkenmerken.
Dankzij deze TNGA-basis wordt de Aygo X een stuk langer (12 cm) dan zijn voorganger. Hoger en breder ook. Met nog kortere overhangen (vooral vooraan) en achter, met meer grondspeling en met grotere wielen, die dichter naar de voertuighoeken neigen. De kleinste Toyota is dus minder klein dan de vorige Aygo en blijft iets korter dan zijn grotere Yaris-broer.
De zitpositie verhoogde met een dikke 5 cm en het TNGA-platform maakte het ook mogelijk om de voorstoelen van de Aygo X wat verder uit elkaar te zetten. Naast de verhoogde en verbeterde zitpositie wordt ook in extra schouderruimte en meer beenruimte voorzien. Tenminste, wat de voorpassagiers aangaat. Achterpassagiers zullen zich echter moeten behelpen. Al zal de Aygo X niet de enige A-segmenter zijn waarin een volwassen medereiziger zich op de achterbank met minder bewegingsruimte tevreden dient te stellen.

Multimedia & cloud-geargumenteerde navigatie
Het Toyota Smart Connect centraliseert zich rond een 9”-aanraakscherm, identiek aan dat van de Yaris. Met de MyT-app wordt ook in de Aygo X analytische data in beeld gebracht met betrekking tot rijgegevens, brandstofniveau, waarschuwingen en voertuigtracking. Ook cloudgefundeerde navigatie via permanent geconnecteerde diensten zijn beschikbaar. Software om over-the-air-updates te laden, wordt later aangeboden.
Toyota Smart Connect biedt ook smartphoneconnectiviteit via Android Auto en Apple CarPlay en batterijlading kan met kabel of inductief. Toyota en JBL hebben een audiosysteem ontwikkeld op maat van de Aygo X. Vier luidsprekers en een 300W-versterker voorzien – samen met een 200 mm grote subwoofer in de koffer – in een geluidskwaliteit die eerder uitzonderlijk is voor een A-segmentauto.

Bekroonde motortechniek & S-CVT-transmissie
De motor blijft ongewijzigd. Dus, rechtstreeks overgenomen uit de vorige Aygo. Een ervaren en bedrijfszekere aandrijving bijgevolg met de gekende 3-cilinder (1KR-FE) met 72 pk en 93 Nm. De motor die naast de eerste Aygo ook de intussen van het strijdtoneel verdwenen PSA-neven Citroën C1 en Peugeot 107 powerde. Een driecilinder waarvan de architectonische roots ons terugvoeren naar de in deze regio’s ter ziele gegane Daihatsu-tijden. Beproefde, oerdegelijke en – om aan de Europese normgeving te kunnen voldoen – lichtjes aangepaste motorsturingen. Meerdere malen (terecht) bekroond omwille van zijn betrouwbaarheid en nu in de Aygo X, standaard gekoppeld aan een manuele 5-bak of – optioneel zoals in onze testwagen – aan een nieuwe (S-CVT-)transmissie, met de S van Small. Dit ter vervanging van de gerobotiseerde Aygo-transmissie en in navolging van het technologische feit dat Toyota in al zijn deels elektrische modellen opteert voor traploze CVT-transmissies.

Zonder (dure!) “klimaatreddende” elektrificatie
De 1.0 liter-driecilinder is de enige motoroptie voor de Aygo X. Zelfs deeltijdse elektrificatie wordt niet voorzien. Natuurlijk valt te begrijpen – zoals wij dat van dag één al schreven – dat hybridetechnologie een A-segmenter te duur maakt. Maar zelfs hybridespecialist Toyota toont hiermee ook aan (ongewild?) dat deeltijdse of full-elektrische uitkomst geen democratische oplossing vormt voor stadswagens. Geen optie dus voor het soort (stads)wagens die in prille elektrotijden het gedroomde uitgangspunt waren voor de “klimaatreddende” elektrificatie. Te duur zeggen de niet langer in stadswagens geïnteresseerde constructeurs. Te duur zeggen nu ook de in het A-segment gelovende autobouwers die – zoals Toyota – zelfs een bewonderenswaardige reputatie genieten op het vlak van hybrideaandrijving.

Intuïtief en lineair
Geen hybride Aygo X dus, wel een CVT-variant. De driecilinder gedreven Aygo versnelt daarmee intuïtief en lineair en dat resulteert alvast in een fraai evenwicht tussen rijprestaties en verbruik. Uiteraard moet je met deze Aygo X de heren Verstappen of Perez niet gaan uitdagen. Toch is 14,8 seconden voor een versnelling van 0 naar 100 km/u lang niet slecht voor een auto als deze, die – met S-CVT – een testverbruik liet optekenen dat een stuk hoger uitviel dan wat de constructeur belooft.
Neen, de Aygo X zal u nooit verleiden om stevig op het gaspedaal te trappen. Het toerental van de driepitter schiet dan huilend de hoogte in. Onnodig, want bij een gedisciplineerder strelen van het gaspedaal reduceert de continu variabele transmissie perfect het toerental en wordt de zuinigheid aangemoedigd. Men kan ook zelf schakelen. Met de flippers aan het stuur … die wij nooit gebruikten. Omdat het schakelgedrag van deze CVT niet valt te verbeteren. Dus: weglaten die ‘handel(s)”. Nog dit: wie niet kan nalaten om de motor zinloos prompt in de toeren te trappen, zal de driepitter heftig horen reclameren. Jammer en onnodig. Zeker in een kleine auto die voor het overige als voorbeeld van welgeslaagde geluidisolatie mag gelden. Wegens gebruik en optimalisering van geluidsisolerende materialen.

Zorgeloos weggedrag
Toyota’s instapmodel rijdt dus op het TNGA-platform dat we op de Yaris Cross nog uitgebreid loofden om zijn gunstige rijeigenschappen. Ook met de Aygo X zorgt dat platform voor een opvallend beperkt overhellen van het koetswerk en acceptabele rechtuitstabiliteit. Met extra bodemvrijheid voelt Toyota’s kleinste ook anders aan dan zijn Aygo-voorgangers, daarmee uit hij zich ook meer als een compacte cross-over.
De ruimere grondspeling heeft ook voor gevolg dat deze “kleine” de voor de wielen geschoven wegoneffenheden efficiënter kan absorberen. Beter toch dan in andere A-segmenters die het met minder bodemvrijheid moeten stellen. Die efficiënter absorberende hoedanigheden gaan in de Aygo X samen met – zoals eerder gezegd – een betere beheersing van overhellende koetswerktoestanden.
Gunstige rijeigenschappen dus die van de Aygo X meer maken dan een traditionele stadswagen. Want, rijdend in de stad of op de snelweg, in beide gevallen getuigt hij van een zelfverzekerd rijgedrag. Dit laatste ook als gevolg van de goed afgestemde besturing bij zowel lage als hogere snelheden.

Besluit
De Aygo X kan vol profiteren van de voordelen die inherent zijn aan het – door ons al eerder gelauwerde – Yaris-platform en van Toyota’s kleinste meer maken dan een kleine in het A-segment te klasseren stadsauto. Hij rijdt trouwens niet alleen beter dan een traditionele A-segmenter, ook in haastiger snelwegwerk of tijdens langere trips scoort hij bovenmaats. Waardoor de Aygo X onrecht wordt aangedaan door hem als een typische stadsauto te betitelen.
Motor en CVT-transmissie passen perfect bij een auto die we een aanrader durven noemen in het uitgedunde A-marktsegment. Wie denkt dat het de nieuwe CVT is die het ons vastgesteld brandstofverbruik een stuk hoger doet uitvallen dan wat de constructeur zegt, denkt verkeerd. Ook met een manuele transmissie zullen de verbruikscijfers hoger uitvallen.
Abnormaal is dat verbruik trouwens niet. Want, er is nog altijd geen “RE-placement” voor “DIS-placement”. Weinig cilinderinhoud is nooit een garantie geweest voor lager verbruik of minder CO2. Met de wetten van de thermodynamica valt trouwens niet te sjoemelen. Iets wat de voorgedragen EU-orders, die zelden of nooit rekening hebben gehouden met thermodynamica, met vastgestelde fysische feiten en cijfers, al een hele tijd doen geloven.