STEEDS MEER INSPANNINGEN OM DE MILIEU-IMPACT VAN VERF IN TE PERKEN
DRAAG UW STEENTJE BIJ EN VERWERK VERFAFVAL ZOALS HET HOORT
Duurzaam bouwen en renoveren is booming business in België. Waar het vroeger werd gezien als idealisme, is het in vele projecten inmiddels een basisvoorwaarde. Om te bepalen hoe duurzaam een gebouw is, worden verschillende aspecten in rekening gebracht. Zo ook de milieu-impact van de gebruikte verf. Aan verven worden dus steeds strengere eisen gesteld inzake duurzaamheid. De verffabrikanten springen op de kar en nemen extra maatregelen om hun verfproducten te verduurzamen. U als schilder kan ook uw steentje bijdragen door uw verfafval correct te verwerken.
DUURZAAMHEID TROEF
Keuze voor duurzame bouwmaterialen
“Wanneer de duurzaamheid van een gebouw beoordeeld wordt, worden verschillende parameters geëvalueerd, waaronder ook de milieu-impact van de bouwmaterialen”, vertelt Roos Servaes, facilitator Circulaire Economie bij de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). “Hiervoor wordt de levenscyclus van de gebouwmaterialen van naderbij bekeken. Welke grondstoffen werden ervoor ontgonnen? Welke impact had de productie op het milieu? Wat gebeurt er vandaag met dit materiaal bij sloop of afbraak? Al deze zaken bepalen mee de voetafdruk van de gebouwmaterialen en dus ook van het gebouw.”
DE MILIEU-IMPACT VAN VERF
Als gevolg hiervan wordt ook de verfkeuze steeds bewuster gemaakt. Om al in de ontwerpfase een inzicht te krijgen in de milieu-impact van de gebouwmaterialen en het gebouw, werkte Roos Servaes, in samenwerking met de drie Belgische gewesten, de TOTEM-tool uit (www.totem-building.be). “In deze tool gaan we ervan uit dat er gemiddeld om de tien jaar een nieuwe verflaag nodig is. Op een gebouwlevensduur van 60 jaar komt dat neer op zes keer een nieuwe verflaag. We stellen dan ook vast dat de verfkeuze een belangrijke invloed heeft op de milieu-impact van een gebouw.”
“Er is gemiddeld om de tien jaar een nieuwe verflaag nodig. Op een gebouwlevensduur van 60 jaar komt dat neer op zes keer een nieuwe verflaag. De verfkeuze heeft dan ook een niet te verwaarlozen invloed op de milieu-impact van een gebouw”
- Roos Servaes
OVAM
Duurzame verf herkennen
Maar hoe herkent u een duurzame verf? “Wie vandaag een weloverwogen verfkeuze wil maken, kijkt het best naar de labels”, vertelt Roos Servaes. Bijgaand overzicht van labels voor verven, lakken en vernissen vormt alvast een goede leidraad:
- Nordic Swan: is een Scandinavisch milieulabel. Het garandeert dat de productie op milieuvriendelijke wijze gebeurt. Verder gelden er kwaliteitsvereisten voor de producten op vlak van de schrobweerstand, de dekkingsgraad en de waterbestendigheid.
- Der Blaue Engel: is een Duits milieulabel. Het label wordt uitsluitend toegekend aan producten/diensten met een verminderde impact op het milieu. De criteria kijken onder meer naar de impact op het klimaat, het grondstoffengebruik en de water-, lucht- en bodemvervuiling.
- EU Ecolabel: is een Europees milieulabel voor producten met een verminderde impact op het milieu. Europa verplicht meer en meer om verven te gebruiken met het Ecolabel. Denk daarbij vooral aan toepassingen in openbare plaatsen zoals ziekenhuizen, rusthuizen en kinderdagverblijven.
- Nature Plus: is een onafhankelijk internationaal label voor bouwmaterialen en producten die voldoen aan de hoogste milieu- en gezondheidsvereisten.
“Toch een belangrijke kanttekening: niet alle labels nemen de volledige levenscyclus van een product mee en ook niet alle milieu-impact wordt volledig in kaart gebracht door deze labels. Daarom willen we op termijn EPD's (Environmental Product Declarations) integreren in de TOTEM-tool. Verffabrikanten kunnen via deze milieuverklaringen in lijn met de Europese wetgeving alle nodige milieu-impactinfo over hun product aanleveren (www.b-epd.be). Op die manier kunnen bouwactoren hun verfkeuze in de toekomst nog bewuster maken.”
WAT DOET DE VERFFABRIKANT?
De meeste verffabrikanten springen mee op de kar van duurzaamheid. Het gamma aan verven met milieulabels wordt uitgebreid en er worden allerlei maatregelen genomen om de milieu-impact van verfproducten nog verder te reduceren. We sprokkelden enkele reacties van verffabrikanten.
• BOSS paints
• Caparol
• Peintagone
• Sigma Coatings
• Sikkens
WAT KAN U ALS SCHILDER DOEN?
Uit een exclusieve bevraging van uw vakblad blijkt dat maar liefst 61% van de schilder-decorateurs bewust werkt met verf die een beperkte impact op het milieu heeft. U als schilder kan bijdragen tot de verduurzaming van verf door in de eerste plaats uw verfafval te beperken en als u er toch hebt, die correct te verwerken.
HOE GAAT HET ER IN DE PRAKTIJK AAN TOE?
Uw vakblad Decoratie ondervroeg meer dan 100 schilder-decorateursbedrijven over hoe ze omgaan met hun verfresten.