Wat doet de verffabrikant om de milieu-impact van verf in te perken?
VERFFABRIKANTEN AAN HET WOORD
De meeste verffabrikanten springen mee op de kar van duurzaamheid. Het gamma aan verven met milieulabels wordt uitgebreid en er worden allerlei maatregelen genomen om de milieu-impact van verfproducten nog verder te reduceren. We sprokkelden enkele reacties van verffabrikanten.
De keuze voor duurzame grondstoffen
Fabrikanten van verf vervangen waar mogelijk de fossiele grondstoffen in hun verf door hernieuwbare grondstoffen. “Wij hebben muurverf in het gamma met een 100% biobased bindmiddel”, vertelt marketingspecialist Ellen Renette van Caparol. “Iedere emmer van 12,5 liter levert een besparing op van 3 liter aardolie ten opzichte van dezelfde hoeveelheid traditioneel geproduceerde muurverf.” Lieven Seys, marketingmanager bij Sigma Coatings (PPG): “Onze biobased muurverf verbetert daarnaast ook het binnenklimaat door tot 70% van de schadelijke formaldehyde uit de binnenlucht te halen.” Ook de levenscyclus van de grondstoffen wordt onder de loep genomen. De meest geschikte grondstoffen worden niet alleen gekozen op basis van de kwaliteit, maar ook de milieu-impact wordt door de verffabrikanten in rekening gebracht. “Hoe gebeurt de productie van de grondstoffen? Welke weg moeten ze afleggen?”, aldus Els Heynssens, environmental coach bij BOSS paints. “Zo proberen we onze grondstoffen uit het buitenland steevast per trein naar België te halen.”
Gerecycleerde verf als basis voor nieuwe verf
“Wij introduceren in 2020 een muurverf op de Belgische markt die voor 35% uit gerecycleerde verf bestaat”, vertelt Emiel Balliauw, technisch expert bij Sikkens (AkzoNobel). “We werken hiervoor nauw samen met containerparken en afvalverwerkers. In die context loopt ook het project RePaint: gekleurde verfoverschotten worden ingezameld, gekeurd, opnieuw gelabeld en vervolgens verkocht in kringloopwinkels.”

Een duurzame verpakking
Veel verfproducenten kiezen voor gerecycleerd plastiek. “Onze verfverpakkingen zijn bovendien erg licht”, vertelt Els Heynssens van BOSS paints.“ Zo wordt al heel wat verpakkingsmateriaal bespaard. We bieden ook veel verschillende verpakkingen aan, waardoor de schilder meteen de juiste hoeveelheid verf kan kopen. Op die manier wordt de hoeveelheid verpakkingsmateriaal beperkt en is er zo weinig mogelijk verfoverschot.” Verschillende fabrikanten helpen schildersbedrijven bovendien om hun verpakkingsafval correct te verwerken. Lieven Seys van Sigma Coatings: “Via onze service EcoCollect kunnen bedrijven hun verfafval (tegen betaling) terugbrengen naar onze servicecenters. Wij zorgen dan via erkende ophaalbedrijven voor de verdere verwerking. Op het einde van het jaar kan de schilder een attest bekomen met daarop de gecollecteerde volumes. Zeker voor kleine bedrijven blijkt dit een interessante kostenbesparing. Zij hebben immers vaak erg beperkte afvalvolumes om te laten ophalen en geen ruimte om afval te stockeren.”
Verduurzaming van de productie(site)
“Nabijheid is hierbij een sleutelwoord. Al onze producten worden in België geproduceerd. Ze verlaten de fabriek en bereiken zonder onnodig reizen rechtstreeks de klant”, vertelt Baptiste Piessevaux, marketingdirecteur van Peintagone. “Ook de productiesite zelf dient duurzaam te zijn. Onze firma gebruikt al jaren groene stroom, deels opgewekt door onze eigen zonnepanelen”, aldus Els Heynssens van BOSS paints. “We vergroenen ons wagenpark en ook ons groendak met twee bijenkasten en een pesticidenvrij beheer van ons bedrijventerrein komt de biodiversiteit ten goede.”
Verf met een lange levensduur
“Het heeft geen zin om groene verven met een korte levensduur te vermarkten”, verduidelijkt Emiel Balliauw van Sikkens. “Zulke verven moeten veel te snel worden herschilderd of bijgewerkt, waardoor er al met al meer grondstoffen en CO2 worden verbruikt. Alleen al het transport van de schilders van en naar de werf belast het milieu.”

Verven met speciale eigenschappen
“Bovendien verbeteren we continu de technische eigenschappen van onze verf en verhogen we zo ook de levensduur en de duurzaamheid ervan, zoals een verbeterde afwasbaarheid, hogere krasvastheid, hogere slijtvastheid enz.”, aldus Emiel Balliauw van Sikkens. “Wij delen het geloof in het verlengen van de levensduur van de verffilm”, vertelt Els Heynssens van BOSS paints. “Momenteel investeren we bewust niet in bepaalde verfeigenschappen, omdat die haaks staan op ons duurzaamheidsprincipe, zoals antibacteriële verven. Er is geen consensus over de effectiviteit ervan en de verf is zeer poreus, waardoor ze minder goed onderhoudbaar is en sneller moet worden opgefrist.” Baptiste Piessevaux van Peintagone: “Wij wachten verder onderzoek naar verven die vervuiling absorberen nog af. In de tussentijd investeren we liever in research en development om een zo lang mogelijke levensduur van onze verf te bewerkstelligen en om ons assortiment van natuurlijke verf extra uit te breiden.”