VIERSEIZOENSBANDEN VORMEN WETTELIJK WINTERALTERNATIEF
MULTIFUNCTIONEEL COMPROMIS VOOR GEMATIGDE KLANTEN

Vierseizoensbanden vormen een compromis tussen zomer- en winterband. Een alternatief voor consumenten die geen twee bandensets willen aanschaffen en bij iedere seizoensovergang niet geconfronteerd wensen te worden met bandenwissel- en andere stockagelogistiek. Een kwalitatieve allseason band draagt een M+S- en/of sneeuwvlokmarkering. Gecertificeerd dus als winterband voor plaatsen waar winterbanden wettelijk verplicht zijn, maar blijvend onderwerp van multifunctionele betrachting die tot compromis dwingt. Hoe goed een vierseizoensband ook zijn mag, in extreme omstandigheden presteert hij minder dan specifiek winter- of zomerrubber.
HET BESTE VAN TWEE WERELDEN
Een band die het ganse jaar door op de velg mag blijven, wegens goed presterend in de zomer en de winter. Maar ook de beste allseason band kent zijn minpunt. Een nadeel dat niet voor elke consument een hinderpaal hoeft te zijn. Iedereen weet trouwens dat ook de beste vierseizoensband in extreme omstandigheden minder presteert dan een specifieke zomer- of winterband. De eerste zal in tropische omstandigheden efficiënter functioneren. Op een besneeuwde weg zal een winterband betere grip vertonen.
Minder goed is niet slecht
Allseasons brengen het beste van twee werelden. Lees: een zo gunstig mogelijke tussenoplossing tussen winter- en zomerbanden. Niet één bandenconstructeur zal vandaag vertellen dat dergelijke banden zo goed presteren als een zomer- en winterband. Waarmee ze zeker niet gezegd willen hebben dat een goede vierseizoensband een slecht presterende winter- of zomerband zou zijn.
Ieder nadeel heeft zijn voordeel
Of een nadeel ook zijn voordeel heeft? Als prestatiecompromis tussen zomer- en winterband blijven allseasons een beslist te overwegen alternatief. Voor autogebruikers bijvoorbeeld die minder rijden en zich niet bij elke seizoensovergang een bandenwissel permitteren. Voor allen ook die zich wettelijk in orde willen stellen in die landen waar gecertificeerde winterbanden een plicht is.
Als prestatiecompromis tussen zomer- en winterband blijven allseasons een beslist te overwegen alternatief. Voor autogebruikers bijvoorbeeld die minder rijden en zich niet bij elke seizoensovergang een bandenwissel permitteren.
Het nadeel als zouden vierseizoensrubbers bij extreme wegomstandigheden minder presteren dan specifiek zomer- of winterschoeisel, schept trouwens een interessant perspectief voor gebieden met mildere winters. Op plaatsen waar veelvuldige en overvloedige sneeuwval zeldzaam is of waar in de winter de temperatuur meer rond de 0 °C bengelt dan diep eronder. Een investering in een set op extreme situaties berekende winterbanden mag dan terecht in vraag worden gesteld.
ZOMER-, WINTER- EN/OF ALLSEASON BAND?

ALLSEASONS EN EU-BANDENLABEL
Het allseasonsverhaal brengt ons terug bij het sinds november 2012 officieel ingevoerde bandenlabel, een labeling waarmee de EU ecologische en veiliger verkeersdoelstellingen nastreefde. Ze heeft betrekking op drie basiscriteria en is verplicht op alle banden die na 01/07/2012 geproduceerd werden; brandstofefficiëntie, grip en omgevingsgeluid. Ze heeft echter niet de minste betrekking op andere en daarom niet minder relevante prestatiekenmerken.
- Brandstofefficiëntie wordt bepaald door brandstofconsumptie en rolweerstand. A is efficiënt, G minst efficiënt. De rolweerstand is afhankelijk van de geometrie en de materiaalsamenstelling van de band.
- Het gripcriterium informeert over de remefficiëntie op nat wegdek. A is de kortste remweg, G de langste en minst veilige remafstand.
- Het omgevingsgeluid wordt weergegeven in dB. Met een of meerdere geluidsgolven wordt geluidsproductie ten opzichte van de in 2016 ingevoerde Europese geluidsnormen aangeduid. Drie golven: oké voor de huidige Europese limiet, niet oké voor de 2016 EU-limiet. Twee golven: oké voor de 2016 EU-limiet. Eén golf: het meest geluidsvriendelijk, 3 dB onder de 2016 EU-limiet.
Wat niet gelabeld is en toch belangrijk(st) blijft

Vergelijkende bandentests met allseasons tonen dat er speciale rubbermengsels zijn en de even unieke zomer-winterprofielen die onder sterk uiteenlopende omstandigheden veilige grip en dito prestaties garanderen.
Vergelijkende bandentests met allseasons tonen dat er speciale rubbermengsels zijn en de even unieke zomer-winterprofielen die onder sterk uiteenlopende omstandigheden veilige grip en dito prestaties garanderen. Dergelijke vierseizoensbanden garanderen goede grip op nat en verdienen gunstige quotering naar remafstand op droog. Naar geluidsproductie zijn ze vergelijkbaar met een goede zomerband. Qua slijtvastheid echter durven ze minder gunstig dan een zomerband voor de dag te komen.
VEILIGHEIDSPROBLEMATIEK
Tijdens de ontwikkeling van banden vormen verzamelde klanteneisen en bevindingen een interessante maar gediversifieerde database. Amerikaanse klanten stellen immers andere eisen dan Europese of Aziatische. Wegens andere auto's, wegen en infrastructuren en geconfronteerd met andere wetten en uiteenlopende weersomstandigheden. Vooral omwille van dit laatste zijn autobanden niet altijd of moeten we zeggen meestal niet ten volle op hun taak berekend. En wringt ook voor de Europeaan het veiligheidsschoentje.
Road usage laboratorium
Om een beter inzicht te krijgen in die klanteneisen, heeft Michelin zijn Road Usage Laboratorium opgezet. Dat leert o.m. dat er in Europa een aanzienlijke markt bestaat voor vierseizoensbanden. Maar diezelfde labo-inzichten tonen aan dat de bandensector de consument dringend bewust moet maken van ernstige veiligheidsproblemen. Dat niet in het minst de overheid dringend moet ingrijpen en haar prioriteiten inzake verkeersveiligheid voor grondige herschikking vatbaar moet houden.
Mentaliteitsverandering?
Buiten een voor het politieke beleid winstgevend maar verre van consequent snelheidsbeleid, wordt geheel voorbijgegaan aan het bangelijke feit dat een overgroot deel van autogebruikers dagelijks ernstige risico's neemt door te rijden met onaangepaste banden. Het Road Usage Laboratorium laat geen twijfel wat dat betreft. Waarbij er mag gehoopt worden dat de allweather band alsnog verandering en meer veiligheid brengt.
- 65% van de Europese automobilisten rijdt het ganse jaar op zomerbanden en neemt ernstige risico's bij koude, sneeuw of ijzel. In Duitsland zijn winterbanden verplicht maar rijdt toch nog 20% het jaar rond op zomerbanden. In Frankrijk bolt meer dan 75% van de wagens het ganse jaar op zomerbanden!
(Bron: GfK Onderzoek Europees consumentengedrag 2014)
- 4 op de 10 Europeanen zien op tegen een bandenwissel met de winter in aantocht en stellen (veel te lang of helemaal) uit
(Bron: Ipsos Aankoopgedrag winterbanden 2014/2015)
- Duitse (3%) en Franse (7%) automobilisten rijden dan weer het ganse jaar door op winterbanden. Met extra remafstand op droog wegdek, snelle slijtage bij warm weer en extra brandstofverbruik als gevolg.
(Bron: GfK)
- Het merendeel van vierseizoensbanden heeft op nat wegdek een langere remweg dan een winterband (C of E Eurobandenlabel).
- Allseasons zijn in tegenstelling tot zomerbanden doorgaans geen voorlopers in brandstofbesparing (Meestal C en F Eurolabel).
- Duitsland verplicht het monteren van winterbanden en laat nu net hier de vraag naar allseasons het grootst zijn. Wat toont dat de consument aan de wissels van zomer-wintersets een broertje dood heeft.
- Autogebruikers in GB (62%) en Frankrijk (47%) zijn er stellig van overtuigd op allseasons te rijden, terwijl ze met zomerbanden rijden. Ze zijn zich dus niet bewust van het extra gevaar dat dit in de wintermaanden met zich meebrengt.
SPECIFIEK PROFIEL EN COMPOUND
Goed presteren op droog en nat, op sneeuw en ijzel, bij koude en in warmte. Profiel en samenstelling moeten dus een combinatie brengen tussen het beste wat zomer- en winterband te bieden hebben en daarbij mogen energiezuinigheid, slijtvastheid en comfortabel rijgedrag niet uit het oog verloren worden. Design, structuur en rubbersamenstelling zijn belangrijk en zullen doorslaggevend zijn voor de best mogelijke prestaties in winter en zomer.
De vierseizoensband confronteert met nieuwe technologische oplossingen. Met o.m. driedimensionale gripklauwen, loopvlakdesign met asymmetrisch buitenste langsgroeven, zelfblokkerende lamellen en fullsilicamaterialen. Met specifieke rubbersamenstellingen die zich door hun soepelheid en ongeacht de temperatuur beter aanpassen aan de aard van het wegdek en de grip onder besneeuwde, natte of droge omstandigheid optimaliseren.
Onder het loopvlak wordt ook een rubbercompound gebruikt die beter bestand lijkt tegen warmteopbouw, wat de energie-efficiency opvoert en de rolweerstand verlaagt. V-vormige profielen met variabele hoeken moeten de grip in sneeuw en op nat verbeteren. Specifieke groefhoeken in het centrum van het loopvlak zorgen in dwarsrichting voor extra grip. Een bredere groefhoek op de schouderzone brengt meer grip in lengterichting. Zelfblokkerende 3D-lamellen moeten de tractie verbeteren en laterale golfvormen zorgen voor een zelfblokkerend karakter van de profielblokken. Gevolg: meer stabiliteit bij rechtuit rijden en in de bochten, slijtvaster en langere levensduur ook.