CarrosseriegereedschapPremium

CARROSSERIEBEDRIJVEN MOETEN DRINGEND WORKFLOW BIJSTUREN

Vechten om te overleven

Een groot deel van de Belgische carrosseriebedrijven werkt nog met een verouderde workflow. Het werkaanbod is de voorbije vijftien jaar echter zo ingrijpend veranderd dat al deze bedrijven in de problemen dreigen te komen. Een inhaalbeweging dringt zich onvermijdelijk op. Het goede nieuws is dat dit haalbaar en beheersbaar is. Bovendien is ook de nodige ondersteuning gemakkelijk te vinden. Deze drie deelprocessen zouden in uw bedrijf vanaf morgen alvast topprioriteit moeten krijgen: het optimaliseren van de workflow of routing, de planning en opleiding.

DE WORKFLOW IS NIET AFGESTEMD OP HET WERKAANBOD

In 40% van de gevallen is de schade te gering om met een klassieke schadestroom te werkenElke dag opnieuw ziet Nico Bourgois, bodyshopspecialist bij Educam, met lede ogen toe hoe carrosseriebedrijven vechten om overeind te blijven. Hij pleit voor een heuse mentaliteitsverandering, omdat het grootste probleem volgens hem zit in de organisatie van de workflow of in het vakjargon de routing.

Een voorbeeld: een wagen met cosmetische schade biedt zich aan bij een erkend hersteller. De verzekeringsmaatschappij wil dat de schade met 'smart repair' hersteld wordt. De hersteller werkt echter volgens het klassieke principe en duwt de schade door de klassieke schadestroom: receptie, demontage, voorbereiding, spuiten, drogen, montage en levering. De schade is in dit geval echter te gering voor deze schadestroom en de wagen zal veel langer 'onderweg' zijn dan noodzakelijk. Bovendien moet het bedrijf in tussentijd een vervangwagen ter beschikking stellen. Zo mist men niet alleen het rendement van een snelle afhandeling, de vervangwagen vraagt ook een extra investering.

Het voorbeeld dat hier wordt aangehaald, blijkt representatief te zijn voor de reële situatie. Bijna 60% van alle schade vandaag blijkt immers een kleine schade te zijn, maar de meeste bedrijven werken nog met een workflow die niet afgestemd is op het werkaanbod. Een situatie die vroeg of laat voor problemen zal zorgen.
Jacques Powis (Acoat Selected): "Het ideale bedrijf zou niet één, maar twee schadestromen moeten hebben: een klassieke en een smart of one day repair, waarbij kleine schades op dezelfde plaats integraal kunnen worden hersteld."
MULTIZONE ALS OPLOSSING

Acoat Selected is een groepering van onafhankelijke schadeherstellers die met het merk Sikkens werken. Jacques Powis, manager Strategic Accounts, is blij dat het probleem op tafel komt: “Het is een hot item bij Sikkens", vertelt hij. “Wij zijn pleitbezorgers van het 'one day repair'-concept. Dat betekent dat je kleine schades niet door de klassieke schadestroom jaagt, maar dat ze in een aangepaste 'All-in-One'-zone worden hersteld. Ze blijven met andere woorden gedurende de herstelling op dezelfde plaats. De multizone is zo ingericht dat de totale reparatie daar uitgevoerd kan worden. Het ideale bedrijf zou dus niet één, maar twee schadestromen moeten hebben: een klassieke en een smart of one day repair. Bedrijven die ook richtwerk doen, zullen zelfs drie schadestromen hebben. Het klinkt ingrijpend, maar het is meer beheersbaar dan je denkt. Bovendien leidt het tot een forse verbetering van het rendement. Een verbetering die onze bedrijven meer dan nodig hebben om te kunnen overleven."

ELK BEDRIJF ZIJN EIGEN ROUTING

Een multizone is een sterk verbeterde voorbereidingszone waarin alle werkzaamheden aan één stuk door kunnen gebeuren, zonder de wagen te verplaatsen. In deze zones is alles voorhanden om tijd en geld te besparen. Een bedrijf met voldoende capaciteit heeft er dus alle belang bij om meerdere multizones in te richten.

Christian Dedobbeleer (Vip Tools): "Herstellers moeten zich los kunnen maken van het verouderde idee dat een auto drie tot vier dagen in het atelier blijft staan. Hij moet niet alleen de noodzaak van de verandering inzien, hij moet ook weten dat die een aangepaste receptie en planning vraagt. Anders is de investering op voorhand verloren."

Toch is een dergelijke ruimte met meerdere werkstromen niet de volledige oplossing volgens Christian Dedobbeleer, general manager bij Vip Tools. “Geen twee bedrijven zijn identiek", vertelt hij. “Je kunt dus nooit zomaar de routing van bedrijf A verplaatsen naar bedrijf B. Er zijn immers veel factoren die bepalen hoe je een bedrijf moet inrichten. Welk werkaanbod heeft een bedrijf? Welke ruimte kan het benutten? Welke specialisaties en competenties heeft het in huis of zou het in huis willen halen? We moeten ook rekening houden met de bestaande uitrusting en omzichtig omspringen met investeringen. Maar wat voor ons cruciaal is, is dat een hersteller zich los moet kunnen maken van het verouderde idee dat een auto drie tot vier dagen in het atelier blijft staan. Hij moet niet alleen de noodzaak van de verandering inzien, hij moet ook weten dat die een aangepaste receptie en planning vraagt. Anders is de investering op voorhand verloren."

PLANNING EN RECEPTIE MAKEN HET VERSCHIL

Met twee of drie schadestromen in één bedrijf zul je heel gericht moeten kunnen plannen. Maar een goede planning alleen zal het verschil niet maken. De planning zal een tandem moeten vormen met de receptie.

Nico Bourgois van Educam: “Het is aan de receptie dat de schade wordt 'beoordeeld'. De receptionist moet dus op de hoogte zijn van de hersteltechnieken en van de planning om goed te kunnen inschatten waar en wanneer de wagen die zich in de carrosserie aanbiedt, kan worden hersteld. De receptionist moet het type herstelling dat wordt voorgesteld, ook kunnen 'verkopen'. Klanten zijn vaak niet op de hoogte van de techniek en komen vaak wantrouwig uit de hoek. Educam biedt daarom de opleiding 'Hoe smart repair adviseren' aan. Een hands-on opleiding waarmee je meteen aan de slag kunt."

STOPTIJDEN VERMIJDEN

De belangrijkste bottleneck in een carrosseriebedrijf zijn de stoptijden. Uitdampen en drogen wegen in een klassieke reparatie al zwaar door. In smart repair of one day repair telt elke minuut. De regel is: hoe kleiner de herstelling, hoe groter de impact van de stoptijden.

UV- en IR-technologie

De regel is: hoe kleiner de herstelling, hoe groter de impact van stoptijden.Het loont dus de moeite om gebruik te maken van uv- en ir-technologieHier loont het dus de moeite om gebruik te maken van performante uv- en ir-technologie. UV is niet nieuw, maar begint nu pas echt aan zijn grote opmars. Vandaag biedt de markt uv-fillers, -plamuren en -vernis.

“Ik geloof rotsvast in de combinatie van UV en IR", vertelt Christian Dedobbeleer van Vip Tools.

“Denk daarbij aan combitoestellen die werken met UV A, een techniek die minder schadelijk is dan UV B en daarom meer geschikt is voor het gebruik in de herstelling. De UV-lampen zijn bovendien zo gemaakt dat het onmogelijk is om recht in het licht te kijken. De combinatie van UV en IR werkt de stoptijden nagenoeg volledig weg en is volgens mij de technologie van de toekomst."

PDR en kunststof herstellen

De eerste keuze van de verzekeringsmaatschappij is tegenwoordig PDR of uitblutsen zonder te spuiten en herstelling in kunststofDe eerste keuze van de verzekeringsmaatschappij is tegenwoordig PDR (Paintless Dent Repair) of uitblutsen zonder te spuiten en de herstelling van bijvoorbeeld een bumper van kunststof. De druk om de techniek toe te passen, wordt met andere woorden steeds groter. Ook al omdat je dergelijke herstellingen niet rendabel kunt uitvoeren op de klassieke manier.

KLASSIEKE SCHADESTROOM

Droogrobotten korten de wachttijden aanzienlijk inOok in de klassieke schadestroom dienen nieuwe technologieën zich aan. Droogrobotten korten de wachttijden aanzienlijk in. Ze bewegen zich over de wagen heen zoals in een carwash. De robot is uitgerust met infraroodtechnologie en werkt computergestuurd. Het droogproces verloopt automatisch en snel.

Polyvalente medewerkers gevraagd

De klassieke herstelling was tot dusver vooral gericht op gespecialiseerde deeltaken. Elke medewerker had zijn eigen taak, van demontage tot voorbereiding of spuiten. In de carrosserie anno 2020 is dat helemaal anders. De computer is niet meer weg te denken en als het over smart repair gaat, zal een wagen van a tot z door één medewerker hersteld worden. Demontage komt er amper of niet aan te pas. PDR, spot repair en kunststofreparatie des te meer. Veel bedrijven zijn dan ook op zoek naar die unieke polyvalente medewerker. Of ze leiden hem op in samenwerking met hun leverancier en Educam.

WAT BRENGT DE TOEKOMST?

Computerdiagnose

“Met de komst van zelfparkerende, en straks zelfrijdende, auto's zit de carrosserie boordevol veiligheidssystemen en camera's. Zelfs kleine aanrijdingen hebben daardoor serieuze gevolgen", geeft Nico Bourgois zijn visie op de uitdagingen van de toekomst.

Nico Bourgois (Educam): “Met de komst van zelfparkerende, en straks zelfrijdende, auto's zit de carrosserie boordevol veiligheidssystemen en camera's. Zelfs kleine aanrijdingen hebben daardoor serieuze gevolgen."

“De stuurdoosairbag kan niet worden afgesteld zonder de computer en de camera's afstellen kan niet uit de losse pols. Hiervoor zijn specialisten nodig. Computerdiagnose wordt de nieuwe competentie binnen de carrosseriebedrijven. Een ontwikkeling waar Educam op inspeelt en weldra ook trainingen voor zal aanbieden."

Aansprakelijkheid van herstellers

Verhalen over ongevallen met zelfrijdende auto's wijzen steeds vaker op de mogelijke aansprakelijkheid die herstellers boven het hoofd hangt. Wat als een veiligheidssysteem niet naar behoren functioneert na een herstelling? Wie is verantwoordelijk voor de gevolgschade? Het is niet ondenkbaar dat elke routing binnenkort begint en eindigt met een computerdiagnose.

EEN LEVEN LANG LEREN

“We moeten dringend naar een mentaliteitsverandering", vertelt Nico Bourgois. “Ik volg de markt op de voet en moet maandelijks bijscholen om op de hoogte te blijven. Terwijl carrosseriebedrijven vroeger up-to-date bleven met één keer bijscholen per jaar, zou dit nu zeker verdubbeld moeten worden. Wat we nu meemaken, is immers de snelste evolutie ooit. Vandaag moeten we niet alleen technische mensen trainen, we moeten ook werken aan people management. We leren zaakvoerders waarom ze moeten veranderen. We leren receptionisten hoe ze smart repair moeten verkopen. We leren medewerkers plannen en noem maar op. Een hersteller die er morgen nog wil 'staan', moet een leven lang willen leren."

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Nieuwe ophangingsonderdelen met 5 jaar garantieBekijk het hier!Meer infochevron_right

Gerelateerde artikels

Carrosserie de meester pleit voor meer eenheid

Energie- en andere werkingskosten omlaag in en rond de spuitcabine

Spuiten is traditioneel een activiteit waarbij veel energie verbruikt wordt. fabrikanten bestuderen dan ook volop de mogelijkheden om de energiefactuur voor carrossiers te beperken, met ingrepen in de verschillende werkstappen en -zones. ook andere werkingskosten kunnen overigens omlaag, door de zaken efficiënter aan te pakken.

Investeren in vlotte doorstroom en uitstraling naar klant loont

Een succesvolle carrosseriezaak op 5.600 m² met jaarlijks meer dan 2.000 herstellingen … dat is carrosserie jan hanssens in een notendop. in de industriezone moorsele-gullegem is het bedrijf na talrijke gefaseerde investeringen een prachtig uithangbord voor de carrosserie­sector. een modern onthaal en een wachtruimte met zicht op de kraaknette werkplaats ogen heel professioneel. bovendien zorgt de doordachte workflow dat de werkplaats ook geordend blijft. carfix nestelde zich in de comfortabele lounge en had een gesprek met jan hanssens.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn lasrobot niet (te) vaak stilstaat?

Hogere productiviteit, verbeterde kwaliteit én kostenbesparing. bedrijven die één of meerdere lasrobots aan hun lasproces toevoegen of hun manuele lascellen vervangen, kunnen concurrentiëler in de markt staan. maar de kosten om een dergelijk geautomatiseerd lasproces te implementeren, kunnen al snel hoog oplopen. wie wil investeren in een lasrobot, kan dus het best vooraf nauwkeurig plannen en afwegen. we bespreken in dit artikel enkele tips die ervoor zorgen dat het kostenplaatje van een geautomatiseerd robotlassysteem niet opweegt tegen de talrijke voordelen.

Print Magazine

Nieuwste editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In deze magazine