SmeerbeheerPremium

SOORTEN SMEERSYSTEMEN

smeersystemen

Keuze in relatie tot applicatie

Er zijn diverse soorten automatische smeersystemen te benoemen waaronder weerstandsystemen, olie omloopsystemen, doseersystemen, progressieve systemen, één-, twee- en meerleiding systemen, kabelsmeersystemen, cardansmeersystemen, sproeisystemen, olie-luchtsystemen en oliemist systemen. Wanneer welk systeem moet worden toegepast hangt volledig af van de applicatie, werkomgeving én het gebruikte smeermiddel.

Toerental bepaalt smeersysteem

De keuze voor smeren met vet of olie wordt bepaald door het aantal toeren van het lager. Hoe sneller het lager draait hoe dunner de olie dient te zijn en vice versa. Het smeerinterval is af te stemmen op onder meer de lagerspeling, horizontale of verticale montage, vuil en warmteafvoer en de temperatuur. Bij oliesmering kan de olie na gebruik in het lager worden gereinigd en gekoeld maar hiervoor zijn relatief complexe omloopsystemen nodig. Een vet biedt het voordeel dat het beter afdicht en geschikt is voor de toevoeging van meer additieven. Het is alleen niet geschikt voor hergebruik waarmee dit type systeem valt onder 'verbruiksysteem'.

Andere factoren

Verder moet bij het kiezen van een automatisch smeersysteem altijd rekening worden gehouden met de verpompbaarheid en het olie-afscheidend vermogen. Daarnaast is het verstandig de nasmeerintervallen te definiëren zodanig dat het smeermiddel niet kan uitharden binnen de lengte van de smeerleidingen. Een punt dat onder meer van belang is wanneer de systemen moeten functioneren bij hoge temperaturen die voortijdige degradatie kunnen bevorderen. (Iedere 15 °C boven de 70 °C dient de smeerinterval te worden gehalveerd).

DE AANLEG VAN SMEERSYSTEMEN

Spreek specialist aan

Wanneer gekozen wordt voor de toepassing van een automatisch smeersysteem, is het belangrijk dit door een specialist te laten aanleggen. Tijdens het ontwerp en de installatie verdienen namelijk de gekozen componenten (waartoe ook de beugels, koppelingen en slangen behoren) aandacht, maar moet tevens worden gekeken naar de plaats van de pomp en het gebruik van leidingen. Zo moet er voldoende plaats zijn om de pomp en het leidingwerk te kunnen aansluiten én onderhouden. Bovendien moet de opstelling zodanig zijn dat de kans op het toetreden van vervuiling tijdens het vullen van het reservoir wordt geminimaliseerd. Qua leidingen bestaat het advies om zoveel mogelijk gebruik te maken van dezelfde leidingdiameters in het systeem; hierbij rekening houdend met de druk, het medium en de omgevingsfactoren.

Onderhoud

Tot slot is het belangrijk om smeersystemen net als alle andere onderdelen van een machine te onderhouden. Dit betekent dat er regelmatig inspecties moeten worden uitgevoerd waarbij wordt gekeken naar lekkage, verstopping, hoeveelheid beschikbaar smeermiddel in het reservoir etc. Daarbij is het tevens van belang om de kans op fouten met betrekking tot het de keuze van het smeermiddel dat wordt toegevoegd te beperken; bijvoorbeeld door gebruik te maken van kleurcoderingen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Nieuwe ophangingsonderdelen met 5 jaar garantieBekijk het hier!Meer infochevron_right

Gerelateerde artikels

Voorspellend onderhoud vindt weg in nieuwe producten

Schaeffler introduceerde een automatisch smeersysteem, dat communiceert via een zogenaamd mesh-netwerk: optime c1. hiermee wordt de onderhoudsafdeling automatisch geïnformeerd over de werking van het smeersysteem en de hoeveelheid smeervet die nog aanwezig is.

Beka-lube, en alles loopt gesmeerd

Beka lube staat al een kwarteeuw te boek als dé referentie bij uitstek inzake centrale en automatische smeersystemen. ondernemingen kunnen er terecht voor zowel de automatische smering van installaties als voor centrale smering van mobiele applicaties zoals voertuigen of machines. de voordelen zijn naast een aanzienlijke tijd- en geldwinst, ook een gevoelig lagere uitval van de assets. zo haal je samen met beka lube het maximum uit je investeringen.

Hoe het juist gebruiken van smeermiddelen kosten bespaart

Niet elk bedrijf heeft het volume om een medewerker zich fulltime op het smeren te laten richten. vaak is het een van de taken van de vaak al overbevraagde onderhoudsverantwoordelijke. geen evidentie dan om een geheel productieproces perfect gesmeerd te laten lopen. zeker omdat smeermiddelen om specialistische kennis vragen. daarom zette bemas een studiesessie rond smeren op het getouw op twee locaties. onder de noemer 'moving forward - high-tech lubrication' werd er dieper ingegaan op de juiste smeermiddelen en -technieken voor een hogere betrouwbaarheid.

Opleidingen in smeertechnisch onderhoud

Medewerkers die regelmatig een training of opleiding volgen, kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de winstgevendheid van hun bedrijf. de praktijk leert dat een gedegen kennis van de diverse aspecten rondom 'smeren', kan bijdragen aan het significant verlagen van de onderhoudskosten én een hogere machinebetrouwbaarheid en -beschikbaarheid.

Print Magazine

Nieuwste editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In deze magazine