Geen detailing zonder professionele behandeling van de lak
Van de reinigingsstappen en verschillende coatings tot het potentieel van PPF

Detailing is veel meer dan gewoon het wassen en poetsen van een wagen. Detailing, het woord zegt het al, is vakmanschap dat zich richt op het perfectioneren en beschermen van elk detail van het voertuig. Dit artikel geeft een overzicht van de mogelijkheden en trends op het gebied van professionele lakreiniging en -bescherming. Naast de traditionele wax en de duurzamere coatings is de sector met de komst van Paint Protection Film een veelbelovende techniek rijker.
Het belang van detailing
Detailing is een gespecialiseerde en diepgaande vorm van voertuigreiniging, onderhoud en bescherming, waarbij zowel de esthetiek als de duurzaamheid van onder meer de lak worden verbeterd. Detailing gaat verder dan een standaard wasbeurt en omvat het verwijderen van hardnekkig vuil, het corrigeren van lakimperfecties en het aanbrengen van beschermlagen om schade te te minimaliseren.
Een grondige reiniging is essentieel omdat vuil en contaminanten zoals teer, remstof, industriële fall-out en minerale afzettingen zich aan de lak kunnen hechten. Indien deze niet tijdig worden verwijderd, kunnen ze de lak aantasten, verkleuring veroorzaken en bovendien de structuur van de lak beschadigen. Door regelmatige en professionele detailing blijft de lak in optimale conditie en behoudt het voertuig zijn waarde.

Voertuigwaarde en duurzaamheid
Dat laatste is natuurlijk van belang bij de taxatie of verkoop van een wagen. Voertuigen met goed onderhouden lak krijgen vaak hogere biedingen omdat ze er aantrekkelijker uitzien en in de toekomst minder kosten met zich meebrengen.
Detailing verlengt de levensduur van de lak doordat het roestvorming voorkomt. Hoewel moderne voertuigen goed beschermd zijn tegen roest, kunnen steenslag en diepe krassen de blanke lak en grondlak doorboren, waardoor vocht en zuurstof het metaal bereiken. Beschermende coatings zorgen voor een extra barrière tegen corrosieve elementen.
Een hydrofobe beschermlaag zorgt ervoor dat regenwater sneller afloopt en minder kans krijgt om schade aan te richten
Daarnaast minimaliseert detailing de impact van weersinvloeden. Uv-licht bijvoorbeeld breekt lakmoleculen af en kan oxidatie en verkleuring veroorzaken. Beschermende coatings bevatten uv-filters die dit proces vertragen. Daarnaast bevat regenwater verontreinigingen zoals zwavel- en stikstofverbindingen, die in de lak kunnen bijten. Een hydrofobe beschermlaag zorgt ervoor dat regenwater sneller afloopt en minder kans krijgt om schade aan te richten. De eigenschappen, kwaliteit en duurzaamheid van de bescherming verschilt uiteraard per type.
Reinigingsstappen vóór een beschermlaag wordt aangebracht
Om een optimale hechting van een beschermlaag te garanderen, moet de lak eerst volledig vrij zijn van verontreinigingen. De reiniging voor het aanbrengen van een beschermlaag bestaat uit verschillende stappen:

- voorwas: het gebruik van een snow foam om het meeste loszittende vuil te verwijderen zonder direct contact met de lak. Dit voorkomt krassen en swirls bij de volgende wasbeurt;
- handwas: denk aan de 'twee-emmermethode' met behulp van pH-neutrale shampoo en een zachte microvezelhandschoen. Deze techniek minimaliseert de kans op krassen en verwijdert het resterende oppervlaktevuil;
- ijzer- en teerverwijdering: chemische reinigers zoals een ijzerdeeltjesremover (iron fallout remover) en een teerverwijderaar lossen ingebedde metaaldeeltjes en teervlekken op;
- kleien: het gebruik van een clay bar of clay mitt met een smeermiddel om diepgewortelde vervuiling en ruwe plekken te verwijderen. Dit creëert een spiegelglad oppervlak dat klaar is voor polijsten en bescherming;
- polijsten: verfijnt het lakoppervlak door kleine krasjes, swirls en oxidatie te verwijderen;
- ontvetten: een alcoholhoudende ontvetter (zoals isopropylalcohol-mix) verwijdert alle polijstoliën en resten, waardoor een puur en schoon oppervlak overblijft voor de aanbreng van een beschermlaag.
Traditionele wax vs. keramische coatings
Eigenschappen van traditionele wax
Het aanbrengen van een beschermlaag kan op verschillende manieren. Traditionele wax, vaak op basis van carnauba of synthetische polymeren, vormt een tijdelijke beschermlaag op de lak. De wax biedt een warme glans en een mate van waterafstotendheid (hydrofobiciteit), maar heeft een beperkte duurzaamheid. Wax slijt relatief snel door regen, zonlicht en herhaaldelijke wasbeurten, waardoor de beschermingsduur doorgaans varieert van enkele weken tot drie maanden. Bij kwalitatieve wax én goed onderhoud kan de beschermingstermijn zes maanden tot zelfs een jaar bedragen.
Keramische coatings
Keramische coatings (SiO2-gebaseerd) zijn populair vanwege hun langdurige bescherming (tot enkele jaren) en geavanceerde eigenschappen. Ze gaan chemische verbindingen aan met de lak, wat resulteert in een harde en duurzame beschermlaag. Voordelen van keramische coatings zijn onder meer de sterke hydrofobiciteit en de weerstand tegen chemicaliën en uv-straling. Hierdoor hebben voertuigen minder frequent onderhoud nodig en blijven ze langer schoon.

Uiteraard is de levensduur van de lak sterk afhankelijk van de omstandigheden. Bij een wagen die vaak in de garage staat en gewassen wordt met pH-neutrale producten is het beschermende effect veel langer aanwezig dan bij een wagen die altijd buiten staat, heel veel kilometers aflegt en zo nu en dan eens door de wasstraat gaat. En wie een auto laat behandelen met bijvoorbeeld een coating of wax kan de levensduur van deze bescherming maximaliseren door correct onderhoud.
Nieuwe technologieën
Wie thuis is in de wereld van coatings, merkt ongetwijfeld op dat geregeld nieuwe benamingen op de markt verschijnen. Waar men doorgaans sprak over coating of glascoating, werd meer recent keramisch het modewoord. Bovendien komen nieuwe technologieën op, zoals hybrid, nano diamond of graphene. De evolutie is dat de coating steeds sterker wordt en gemakkelijker aan te brengen is, maar in essentie zijn dit dezelfde soort producten. Dat er gedurig een nieuwe benaming aan wordt gekoppeld, lijkt eerder het gevolg van een marketingstrategie dan een grote technologische doorbraak.
In tegenstelling tot de benaming is het type coating wel van belang. In de kern zijn er twee categorieën: coatings met een hoog gehalte aan SiO2, die hard worden maar minder vuil- en waterafstotend zijn, en de coatings met bijvoorbeeld meer epoxy-nanoparticles, die minder uitharden maar wel relatief glad en vuil- en waterafstotend zijn.
Hoewel er vele soorten en verschillen zijn, zijn harde coatings over het algemeen krasbestendiger, al zal de coating een kras nooit helemaal kunnen voorkomen. Eigenlijk zorgt iedere bescherming er wel voor dat de lak krasbestendiger is, omdat de lak gladder aanvoelt en het vuil minder hecht. Daarnaast geeft de harde coating de wagen een diepe glans. Zachte coatings zijn gladder en voelen zachter, en bieden doorgaans betere bescherming tegen (extreme) weersomstandigheden. De twee varianten worden dikwijls gecombineerd. Dit biedt vaak de beste bescherming.

Trends & ontwikkelingen
Paint Protection Film (PPF)
Naast de traditionele wax en de populaire keramische coatings, is er een andere speler op de markt gekomen: Paint Protection Film (PPF). Deze transparante beschermfolie (thermoplastic PolyUrethaan) wordt bovenop de lak geplakt en bestaat uit verschillende lagen, waardoor het een uitstekende bescherming biedt tegen steenslag, regen, uv-stralen, en andere beschadigingen. PPF is op zichzelf zeer sterk, maar wordt vaak gecombineerd met een topcoating voor een langdurigere bescherming en om het onderhoud van de folie te vergemakkelijken.
Voordelen
Het grote voordeel van PPF is de uitstekende bescherming tegen fysieke schade zoals krassen en steenslag, chemische invloeden en uv-straling. Waar coatings de lak krasbestendiger maken, kan PPF steenslag en diepere beschadigingen absorberen en lakschade daadwerkelijk voorkomen. De folie heeft zelfherstellende en zelfreinigende eigenschappen. Kleine krassen kunnen bijvoorbeeld verdwijnen door warmte, zoals warm water of een heteluchtpistool.
Waar coatings de lak krasbestendiger maken, kan PPF steenslag en diepere beschadigingen absorberen en lakschade daadwerkelijk voorkomen
Men kan ervoor kiezen om enkel de krasgevoelige delen te voorzien van PPF, zoals de klinkholtes, de bumpergoot of hoogglanszwarte delen op of in de wagen. Het is ook mogelijk om de grotere zones te voorzien van de beschermfolie, zoals de motorkap of voorbumper. De folie kan ook op de gehele wagen worden aangebracht, bijvoorbeeld bij exclusieve wagens waarbij de waarde flink daalt indien de lak niet meer origineel is.

Nadelen
- PPF is minder hydrofoob dan keramische coatings. In sommige gevallen kan het mogelijk zijn om coating en PPF te combineren, waarbij PPF als onderste laag fungeert. Maar in de praktijk kan de combinatie voor moeilijkheden zorgen, met name vanwege de moeizame hechting tussen beide beschermlagen.
- De prijs is ook een nadeel. De folie is duur, het aanbrengen is een arbeidsintensief proces en de techniek is heel specifiek, waardoor enkel getrainde professionals het écht goed kunnen.
- De folie is taai en laat zich dus ook niet zo gemakkelijk verwerken als bijvoorbeeld een wrapfolie.
- En door de kristalheldere eigenschappen, vallen kleine onvolmaaktheden, stofjes en vervuiling tussen lak en folie op.
Behoud van voertuig
Een andere belangrijke ontwikkeling is de zakelijke opportuniteiten die detailing biedt – onder meer door de groeiende populariteit van deze relatief jonge markt. Door de stijgende autoprijzen hechten klanten steeds meer belang aan het behoud van hun voertuig. Een goed onderhouden auto draagt bij aan een hogere restwaarde, wat zowel voor particulieren als voor autoverkopers interessant is. Door samen te werken met een professionele detailer kunnen garages en autoverkopers hun klanten een extra service aanbieden en zo hun aanbod versterken.
Om aan de groeiende vraag naar professionele detailing te voldoen, heeft GYEON in 2024 een certificatieprogramma voor mobiele detailers in het leven geroepen. Hierdoor kunnen detailers die geen vaste studio hebben hun kwaliteit waarborgen en eerlijke prijzen hanteren. Voor garages en autoverkopers is dit een ideale manier om hun klanten een hoogwaardige detailingservice aan te bieden, zonder dat ze zelf de expertise in huis hoeven te halen.

Overige trends
- Zelfhelende coatings: nieuwe polymeren maken het mogelijk om lichte krassen te herstellen.
- Watergedragen coatings: duurzaam en milieuvriendelijk alternatief.
- Duurzame coatings: hebben een langere levensduur en zorgen voor minder milieubelasting.
Met medewerking van Berner Belgien, DetaileD.be, Meguiar's Belgium en WAX-IT Detail Studio