Regenwatersystemen

Alles over regenwatergebruik

kopfoto regenwater

Door regenwater te gebruiken voor onder meer het toilet bespaart een gezin duizenden liters leidingwater per jaar. Bovendien hoef je hemelwater niet te ontharden én bescherm je er de waardevolle grondwaterreserves mee. Een installatie voor regenwaterrecuperatie en gebruik is dus een uitstekend idee – voor nieuwbouw en grondige renovaties tevens verplicht – maar daarvoor moeten alle puzzelstukjes passen: een geschikte dakbedekking, een juiste voorfilter, een voldoende grote tank, een passende pomp en de nodige nabehandeling.

Regenwater opvangen begint bij het dak: waarop letten?
Hoe filter je je regenwater?
De opslagtank: hoe kies je de geschikte regenwaterput?
Hoe kies je de juiste regenwaterpomp?
Alles over regentonnen voor je tuin
Hoe onderhoud je je regenwatersysteem?

 

Regenwater opvangen begint bij het dak: waarop letten?

bladlood regenwaterinstallatie

De captatie van regenwater gebeurt vanaf het dak van je woning. De bedekking moet er echter geschikt voor zijn. Ze mag geen stoffen afgeven die geur en verkleuring opleveren, want die vallen zeer moeilijk te filteren. Daarnaast is ook het materiaal van de dakgoten niet onbelangrijk. Een woordje uitleg.

Lees het volledige artikel

 

Hoe filter je je regenwater?

filter regenwaterinstallatie

Bij de afvoer van het dak wordt het water mogelijk al een eerste keer gezuiverd van het grootste vuil voor het in de put of tank terechtkomt. Hiervoor bestaan heel wat filtersystemen, met en zonder zelfreiniging. Je kiest het best voor een oplossing die weinig onderhoud vergt en die voldoende water naar de regenput kan leiden. Lees hier meer over de boven- en ondergrondse filtersystemen waaruit je kan kiezen.

Lees het volledige artikel

 

De opslagtank: hoe kies je de geschikte regenwaterput?

onderhoud regenwaterinstallatie

Het regenwater bewaar je uiteraard in een tank, boven- of ondergronds. Belangrijk is een rustige toevoer, zodat het bezinksel niet voortdurend opgewoeld wordt. Maar kies je voor een tank uit pvc of uit beton? Plaats je die boven- of ondergronds? En hoe groot moet die tank zijn? Die vragen beantwoorden we in dit artikel.

Lees het volledige artikel

 

Hoe kies je de juiste regenwaterpomp?

hydrofoorpomp regenwaterinstallatie

Om het regenwater in huis te krijgen, is een onderhoudsvriendelijke pomp nodig. Die zuigt het water aan via een leiding in het reservoir. De buis beschikt over een terugslagklep, om terugvloei te voorkomen, en een filter (naast de voorfiltratie).

Lees het volledige artikel

 

Alles over regentonnen voor je tuin

regenton regenwaterinstallatie

Voor alleen de bewatering van planten is ook een kleinere regenton een optie, ietwat aflopend verbonden met de afvoerpijp. Een regenton kan je ook maken met restmaterialen volgens het principe van communicerende vaten. Lees hier hoe je aan de slag gaat.

Lees het volledige artikel

 

Hoe onderhoud je je regenwatersysteem?

regenwaterfilter vervangen

Met een regenwaterinstallatie bespaar je uiteraard flink op je waterfactuur. Om ervoor te zorgen dat alle schakels in dat systeem goed blijven werken en dat de waterkwaliteit optimaal blijft, is een regulier onderhoud van tel. Kijk de filters na op verstoppingen, vervang eventuele filters en ga na of de put zelf niet aan een schoonmaak toe is.

Lees het volledige artikel

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Gerelateerde artikels

Waarom en hoe interieurfilter onderhouden?

Een interieur- of pollenfilter houdt vervuiling buiten en zorgt zo ook dat andere onderdelen (langer) in goede staat blijven. om de optimale werking ervan te garanderen, is het belangrijk dat de filter steeds tijdig wordt onderhouden.

Het belang van een interieurfilter

Geadviseerd wordt om jaarlijks of om elke 15.000 kilometer de interieurfilter te vervangen. dat niet doen kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid en de verkeersveiligheid van de inzittenden, en kan nefast zijn voor de goede werking van het airco- en ventilatiesysteem in de wagen. een (sterk) vervuilde interieurfilter kan immers de oorzaak zijn van vieze geurtjes, vettige/beslagen ramen, allergische reacties van de inzittenden en/of een oververhitte ventilatormotor.

Waarom ook de interieurfilter onderhoud nodig heeft

Aangezien de meeste mensen een aanzienlijk deel van hun leven al rijdend doorbrengen, is het cruciaal om de luchtkwaliteit ook in die omgeving optimaal te houden. toch vergeet men nog vaak om de interieurfilters tijdig te onderhouden.

Brandstof- en oliefilters zijn bewakers van de motor

Een wagen is een uitgebreid stukje techniek waarin verschillende stoffen actief zijn: lucht, brandstof, olie, diverse vloeistoffen … in deze stoffen kunnen ver­ontreinigingen zitten die de prestaties van de motor verminderen, en op termijn zelfs schade kunnen toebrengen aan de motor. een goede filtering is daarom van levensbelang. we kijken in dit artikel naar de oliefilter en de brandstoffilter. ze hebben niet exact dezelfde functie en zijn ook niet op dezelfde wijze opge­bouwd. daarom splitsen we dit artikel in twee grote delen: oliefilters en brand­stoffilters. daarenboven vinden we in de brandstoffilters ook nog twee types: benzinefilters en dieselfilters. deze laatste hebben, naast een aantal gelijke functies, ook nog een ander nut.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine