AutofiltersPremium

ONDERSCHAT HET BELANG VAN EEN INTERIEURFILTER NIET

Tijdig en correct vervangen van interieurfilter noodzakelijk

Geadviseerd wordt om jaarlijks of om elke 15.000 kilometer de interieurfilter te vervangen. Dat niet doen kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid en de verkeersveiligheid van de inzittenden, en kan nefast zijn voor de goede werking van het airco- en ventilatiesysteem in de wagen. Een (sterk) vervuilde interieurfilter kan immers de oorzaak zijn van vieze geurtjes, vettige/beslagen ramen, allergische reacties van de inzittenden en/of een oververhitte ventilatormotor.


BELANG INTERIEURFILTER

Een interieurfilter, ook bekend als pollenfilter, zit na de interieurventilator die koude lucht, komende van de verdamper, of warme lucht van de kachelradiateur in het interieur blaast. De filter dient om vervuiling buiten te houden, zodat enkel schone lucht de auto binnenkomt. Hij filtert tot 300 m³ buitenlucht per uur.

  • De filter houdt stof, pollen, allergenen, schadelijke stoffen zoals asbest, roet en bacteriën, vieze geuren en andere vervuiling uit de lucht tegen en beschermt de inzittenden van het voertuig zo tegen verontreinigingen van buitenaf. Hierdoor worden allergische reacties voorkomen en wordt de bestuurder behoed voor sneller optredende vermoeidheid en een afname van zijn/haar concentratie.
  • De filter voorkomt een beslagen voorruit voor een optimaal zicht. Bij een schone filter komt er minder snel een vette laag op de binnenzijde van de voorruit, waardoor de ruit minder snel beslaat.
  • De pollenfilter vermindert vuilaanslag op de ventilatoren en het ventilatiesysteem, waardoor airconditioning- en ventilatiesystemen langer goed presteren. Een verstopte filter kan zelfs leiden tot een doorgebrande ventilatormotor omdat het systeem zijn lucht niet kwijt kan.

FILTEROPBOUW

Hoe groot de stofdeeltjes zijn die de filter uit de lucht haalt, wordt aangeduid met PM (Particulate Matter), gevolgd door een getal dat hun diameter aangeeft in µm (een duizendste van een mm). Fijne en ultrafijne deeltjes tot 2,5 µm (deze deeltjes zijn klein genoeg om tot in de longblaasjes door te dringen) kunnen met een interieurfilter uit de lucht worden gefilterd. Het filtermedium is meerlaags. Er zijn verschillende soorten filters.


Standaardfilter

De standaardfilter bestaat uit drie lagen: een voorfilter, een microvezellaag en een steunlaag:

  • een voorfilter: die filtert de grofste deeltjes (in het bijzonder vuildeeltjes).
  • een microvezellaag: die zit tussen de steunlaag en de voorfilter, en houdt de kleinere deeltjes tegen (zoals pollen en bacteriën).
  • een steunlaag die de stevigheid van de filter verzekert.

Filter met actieve koolstof

Deze specifieke filter bestaat uit vier lagen vezels: een voorfilter, een microvezellaag, een laag met actieve koolstof en een steunlaag:

  • de voorfilter houdt het grootste vuil tegen.
  • een laag van microvezel houdt de kleinere deeltjes tegen.
  • de laag van actieve kool vangt in uitlaatgassen aanwezige stoffen als benzeen, tolueen en ozon op.
  • de steunlaag geeft de nodige steun aan de filter.


Antiallergiefilter

De antiallergiefilter bestaat uit vier lagen vezels: een antiallergielaag, een laag met actieve koolstof, een microvezellaag en een steunlaag:
  • de antiallergielaag: houdt de allergenen tegen en neutraliseert ze.
  • schadelijke gassen worden tegengehouden door de laag actieve koolstof.
  • de ultrafijne microvezellaag houdt fijnstof, roet en vuile deeltjes tegen.
  • de steunlaag stabiliseert de andere filterlagen.


FILTER VERVANGEN

Wanneer vervangen 

De interieurfilter moet vervangen worden volgens de aanbevelingen van de fabrikant. In het algemeen geldt dat de filter elke 15.000 km moet worden vervangen, of minimaal eenmaal per jaar. Dat is het advies, want veel nieuwere wagens komen pas om de 20.000 à 30.000 km op onderhoud. Dan mag het vervangen van de interieurfilter dus in geen geval niet vergeten worden!


Welke filter kiezen

Hooikoortslijders kunnen gebaat zijn met een antiallergiefilter, maar moeten natuurlijk voor de keuze worden gesteld. Praat met je klanten en geef hun mee welke types filters er op de markt zijn en welke voordelen elk type filter heeft.

Plaats van de interieurfilter

De filter kan vanuit het interieur bereikbaar zijn (bijvoorbeeld als die zich achter het handschoenenkastje bevindt), maar er zijn ook automodellen waarbij het onder het dashboard, de motorkap of de parafaan zit (gedeelte tussen de voorruit en motor). Om te weten op welke locatie de interieurfilter zich in het voertuig bevindt, is het belangrijk de montagehandleiding van de filter of de gebruiksaanwijzing van het voertuig te raadplegen.

Onderhoud

Het vervangen van de interieur/pollenfilter is een vaste werkzaamheid die bij elke onderhoudsbeurt moet gebeuren. Omdat de interieur/pollenfilter zich bij de diverse automodellen steeds op uiteenlopende plaatsen bevindt en het vervangen niet zonder enige uitbouw van onderdelen kan gebeuren, is het belangrijk om stap voor stap de handelingen op te volgen uit het technische dataprogramma of het diagnosetoestel.


Benodigd gereedschap

Voor het vervangen van een interieurfilter zijn een schroevendraaier, een ratelsleutel, handschoenen en een veiligheidsbril nodig. Aan te raden is ook om een vochtige doek en een stofzuiger te gebruiken om het stof te verwijderen uit het filtercompartiment.

Stappenplan

  • 1. Als de plaats van de interieurfilter is gelokaliseerd, kan die worden verwijderd. Dat gebeurt door de filter langzaam en voorzichtig uit zijn compartiment te trekken.
  • 2. Als er zich in het filtercompartiment bladeren, stof of vuildeeltjes bevinden, worden deze met een stofzuiger of een vochtige doek verwijderd vooraleer er een nieuwe filter wordt gemonteerd.
  • 3. De oude filter wordt verwijderd uit zijn behuizing. Bij het plaatsen van de nieuwe filter moeten de pijlen, die de richting van de luchtstroom aanwijzen, in dezelfde richting staan als de pijlen op de oude filter. De randen van de nieuwe interieurfilter moeten gelijkkomen met de randen van de behuizing.
  • 4. De interieurfilter wordt weer in zijn compartiment geschoven en goed vastgezet.

Aandachtspunten

Let erop dat de montagerichting juist is (en de pijlen juist staan). De juiste montagerichting staat in de handleiding van de filter (en vaak op de filter zelf) vermeld.
  • Zorg ervoor dat de bestelde filter en de originele filter dezelfde maten hebben. Vergelijk de nieuwe interieurfilter met de oude filter, om er zeker van te zijn dat ze dezelfde grootte en vorm hebben. Het valt misschien niet op als de filter wat in vorm en grootte verschilt, maar hij zal niet passen. Het heeft geen zin om deze filter te laten passen. Ofwel zal die niet aansluiten (te groot), ofwel zal die samengedrukt worden (net te klein). Hierdoor komt de werking van de filter in gedrang. De Golf Polo modellen bijvoorbeeld hebben twee verschillende interieurfilters die sterk op elkaar gelijken. Hier komt dit probleem wel eens voor. ?
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Print Magazine

Nieuwste editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In deze magazine