Waarom ook de interieurfilter onderhoud nodig heeft
Steeds meer aandacht voor gezondheid en comfort
Men wordt zich steeds bewuster van factoren die risico's inhouden voor de gezondheid. Er wordt echter wel eens vergeten dat ook het interieur van een wagen problemen kan herbergen. Aangezien de meeste mensen een aanzienlijk deel van hun leven al rijdend doorbrengen, is het cruciaal om de luchtkwaliteit ook in die omgeving optimaal te houden.

Blijvend belang van filters
Interieurfilters – ook bekend als pollenfilters – vervullen een cruciale rol in een auto. De inzittenden hebben immers nood aan verse lucht, die van buitenaf en dus van vervuilde wegen moet komen. De filter moet heel wat deeltjes tegenhouden, zoals fijnstof, stikstofdioxide, koolstofdioxide, benzeen, ozon en microbiologische verontreiniging. Een drukke job dus, zeker als je weet dat er tot 300 m3 buitenlucht per uur wordt gefilterd.
Het grootste belang van interieurfilters ligt dan ook bij de gezondheid van de inzittenden. De deeltjes die de filters moeten opvangen, zijn klein genoeg om tot in de longblaasjes door te dringen, waardoor ze een reëel risico vormen. In de eerste plaats gaat dat over longaandoeningen, maar veel vervuilende stoffen werken ook carcinogeen en dragen dus bij aan kankervorming. Daarnaast kampen steeds meer mensen met allergieën. Zonder filter kunnen allergenen gemakkelijk de cabine binnendringen en aanvallen veroorzaken.
Het grootste belang van interieurfilters ligt bij de gezondheid van de inzittenden
Interieurfilters bieden nog een aantal voordelen. Het verbannen van de vermelde schadelijke deeltjes komt namelijk ook het concentratievermogen van de chauffeur ten goede, die minder snel vermoeid raakt. Daarnaast zorgt zo'n filter ervoor dat de voorruit minder snel beslaat, door het voorkomen van een vette laag op de binnenzijde van het glas. Ten slotte laten interieurfilters andere componenten beter werken. Door propere lucht te circuleren zullen zowel ventilatiesysteem als airconditioning langer presteren.
Wanneer welke filter?

Er bestaan meerdere soorten filters, met elk hun eigen profiel. De keuze voor een bepaalde soort hangt in de eerste plaats af van de noden van de gebruiker.
Standaardfilter
De standaardfilter bestaat uit drie lagen: een voorfilter, een microvezellaag en een steunlaag. De voorfilter vormt de eerste barrière en filtert de grofste deeltjes, in het bijzonder vuildeeltjes. De microvezellaag, die tussen de steunlaag en de voorfilter zit, houdt de kleinere deeltjes tegen zoals pollen en bacteriën. De steunlaag, ten slotte, verzekert de stevigheid van de filter. Deze filters halen doorgaans deeltjes tot een grootte van 10 µm uit de lucht.
Filter met actieve koolstof
Deze soort bestaat uit vier lagen vezels, in plaats van drie. Het gaat hierbij om een voorfilter, een microvezellaag, een laag met actieve koolstof en een steunlaag. De laag van actieve koolstof vangt dankzij haar microporiën in uitlaatgassen aanwezige stoffen als benzeen, tolueen en ozon op. Wanneer alle poriën verstopt zijn, is de laag actieve koolstof verzadigd en toe aan vervanging.
Antiallergiefilter
De antiallergiefilter bestaat uit vier lagen vezels: een antiallergielaag, een laag met actieve koolstof, een microvezellaag en een steunlaag. De antiallergielaag houdt de allergenen tegen en neutraliseert ze. Gezien het steeds grotere aandeel mensen met allergieën wordt deze soort filter steeds belangrijker.

HEPA-filters
HEPA-filters zijn een relatief recente ontwikkeling, waarbij HEPA staat voor High Efficiency Particulate Air. Dit is een strenge norm voor luchtfilters, die niet beperkt is tot de varianten bestemd voor auto's. Ze bestaan uit slechts twee lagen: een prefiltratielaag en een smeltgeblazen HEPA-laag. Deze laatste is gerangschikt in de vorm van een accordeon, waardoor hij een groter vermogen heeft om de deeltjes op te vangen. De HEPA-filter verwijdert 99,97% van de ziekteverwekkende deeltjes die groter zijn dan 0,3 µm.
Innovaties
De meeste ontwikkelingen in interieurfilters zijn gefocust op het vangen van steeds kleinere deeltjes. Zo kunnen de meeste allergenen ook gefilterd worden, wat meteen inspeelt op de groeiende nood aan antiallergische maatregelen. Daarnaast komen schimmels en bacteriën steeds meer in het vizier. Deze elementen hebben eveneens een effect op de gezondheid en mensen zijn zich hier steeds vaker bewust van.
Een concrete innovatie is de interieurfilter met nanovezeltechnologie. Deze nanovezels kunnen tot honderd keer dunner zijn dan de vezels van een conventioneel filtervlies. De nanovezels worden gecombineerd met grovere vezels, waarbij de eerste soort zich als een soort spinnenweb op de verdere filtratielagen legt. Tot wel 90% van de PM1-deeltjesklasse (deeltjes met een diameter van 1 µm) kan zo worden tegengehouden. De nog kleinere deeltjes worden gemiddeld tot 80% gefilterd.
Andere fabrikanten bieden dan weer filters aan met maar één laag, waarbij antimicrobiële zilverdraden in het filtervlies zijn geïntegreerd en zo de nodige deeltjes tegenhouden. In combinatie met actieve koolstof houdt deze variant tot 98,5% van de PM2.5-deeltjesklasse tegen.

Onderhoud en vervanging
Een interieurfilter heeft een bepaalde levensduur waarbinnen hij optimaal werkt. Eenmaal deze overschreden is, kan een succesvolle afscheiding niet gegarandeerd worden. Filters moeten dus regelmatig vervangen worden. Fabrikanten geven zelf het interval aan waarop dit dient te gebeuren. In de praktijk komt dit vaak neer op een maximum van 15.000 gereden kilometers, of tijdens het jaarlijkse onderhoud. Nieuwe wagens hebben steeds minder frequent nood aan onderhoud – bijvoorbeeld om de 20.000 of 30.000 km – waardoor men zeker niet mag vergeten naar de interieurfilters te kijken.
Plaats van de interieurfilter
De filter kan vanuit het interieur bereikbaar zijn (bijvoorbeeld als hij zich achter het handschoenenkastje bevindt), maar er zijn ook modellen waarbij hij onder het dashboard, de motorkap of de parafaan zit. Om te weten op welke locatie de interieurfilter zich in het voertuig bevindt, is het belangrijk de montagehandleiding van de filter of de gebruiksaanwijzing van het voertuig te raadplegen.
Interieurfilters moeten regelmatig vervangen worden, doorgaans om de 15.000 km
Benodigd gereedschap
Om een interieurfilter te vervangen, zijn een schroevendraaier, een ratelsleutel, handschoenen en een veiligheidsbril nodig. Aan te raden is ook om een vochtige doek en een stofzuiger te gebruiken om het stof te verwijderen uit het filtercompartiment.

Stappenplan
- Als de plaats van de interieurfilter is gelokaliseerd, kan die worden verwijderd. Dat gebeurt door de filter langzaam en voorzichtig uit zijn compartiment te trekken.
- Als er zich in het filtercompartiment bladeren, stof of vuildeeltjes bevinden, worden die met een stofzuiger of een vochtige doek verwijderd vooraleer er een nieuwe filter wordt gemonteerd.
- De oude filter wordt verwijderd uit zijn behuizing. Bij het plaatsen van de nieuwe filter moeten de pijlen die de richting van de luchtstroom aangeven in dezelfde richting staan als de pijlen op de oude filter. De randen van de nieuwe interieurfilter moeten gelijk komen met de randen van de behuizing.
- De interieurfilter wordt weer in zijn compartiment geschoven en vastgezet.

Aandachtspunten
Let erop dat de montagerichting juist is. De juiste montagerichting staat in de handleiding van de filter (en vaak op de filter zelf) vermeld. Zorg ervoor dat de bestelde filter en de originele filter dezelfde maten hebben. Vergelijk de nieuwe interieurfilter met de oude filter, om er zeker van te zijn dat ze dezelfde grootte en vorm hebben. Als de filter niet past, komt de werking in het gedrang.
Met medewerking van Bosch, LKQ Belgium, Mann+Hummel en UFI Filters