RUIT STUK ... EN NU?

Duur herstel goedkoper dan nieuwe ruit
Bij voorruiten bij zwaarder vervoer (bussen en vrachtwagens) is die kostprijs nog een pak hoger. Het gevolg is dat sommigen hun brood verdienen met een specialisatie in het herstellen van dergelijke ruiten; het herstel, hoewel ook vrij prijzig, zal doorgaans goedkoper zijn dan een nieuwe voorruit. Niettemin zijn er enkele voorwaarden aan een eventueel herstel verbonden.
Waarom herstellen?
Het lijkt een overbodige vraag - wie wil er nu met een beschadigde voorruit en dus auto rondrijden? - maar sommigen laten dit niet (meteen) herstellen vanwege een gebrek aan tijd of (financiële) middelen. Toch is het raadzaam om uw cliënt te wijzen op de mogelijke gevolgen van het sterretje. Hoewel een gelamineerde voorruit, zelfs met een schade in principe haar sterkte behoudt, is het veiliger om die te laten herstellen of te vervangen. Een beschadiging in de voorruit kan tevens zorgen voor een afleiding van de bestuurder, zeker indien die zich in het directe gezichtsveld bevindt.
Leeftijd

Proper
Het perfecte resultaat na herstel moet in feite onzichtbaar zijn. Indien er zich echter stof of ander vuil in het sterretje bevindt, is het al heel wat moeilijker om dat perfecte resultaat te bekomen. Er zijn speciale reinigingsmiddelen voorhanden om dat vuil enigszins te verwijderen, maar de weg naar het onzichtbare resultaat is er een pak lastiger op geworden.
Beperkte grootte (?)
Iedereen kent de stelregel dat een sterretje in de ruit niet groter mag zijn dan een muntstuk van € 2. Dat klopt in grote lijnen, al dient wel vermeld te worden dat het dan gaat om zowel het punt van impact als de (uiteinden van de) barsten. Los daarvan kunnen professionals, mits ze zich goed geschoold hebben in het herstellen van ruiten, buiten die grenzen treden. Zo kunnen enkelingen die zich hier jarenlang in hebben gespecialiseerd, ruiten herstellen met barsten tot soms een meter!
Beperkte diepte
Gelaagde voorruiten kunnen ook slechts hersteld worden als de diepte van de impact beperkt blijft tot de eerste laag. Zodra de tussenlaag of zelfs de binnenlaag beschadigd is, kan die niet meer hersteld worden.