HET HERSTELLEN VAN EEN RUIT

Voorbereiding
Eerst en vooral is het belangrijk dat er gecontroleerd wordt dat er zich in de schade geen losse glasdeeltjes bevinden. Vervolgens heeft u, voor u het hars injecteert, nog wat werk te doen. Zo moet u ervoor zorgen dat de schade zo proper mogelijk is. Het aanwezige vuil en vocht moeten dus verwijderd worden. Om het aanwezige vuil te verwijderen, wordt een speciaal reinigingsmiddel geïnjecteerd. Nadien wordt de glasschade vacuümgetrokken en wordt het reinigingsmiddel samen met zo veel mogelijk vuil opnieuw uit de schade getrokken. Deze handeling kan meerdere keren worden uitgevoerd om alle (zo veel mogelijk) vuil te verwijderen.
Het injecteren
De propere schade kan nu geïnjecteerd worden met het hars. Een eerste injectie gebeurt met een vullend hars (een 'joint filler') die de schade tot in de kleinste hoekjes opvult. Meestal wordt er net te weinig hars gebruikt om de schade volledig op te vullen, maar dat is ook het opzet: de rest wordt opgevuld met een finishinghars, dat zorgt voor een mooi afgewerkt resultaat.
Nabewerking

Aandachtspunten
Hoewel de procedure an sich welbekend is, zijn er toch enkele zaken waar u maar beter op let.
- Afhankelijk van de plaats van de schade mag er al dan niet hersteld worden, rekening houdend met het gezichtsveld van de chauffeur, de afstand tot de rand van de voorruit, het werkingsgebied van regensensor, camera's …
- Doe een herstelling nooit in direct zonlicht. Het hars zal zo te snel uitharden, wat het resultaat negatief beïnvloedt.
- Let op de houdbaarheid van het hars. Zodra het hars verlopen is, kunnen de kwaliteit en de hardheid van het hars na volledige uitharding niet langer gegarandeerd worden.
- Zorg er bij het wegkrabben van het hars voor dat u niet te veel hars verwijdert, zodat de ruit op die plaats niet 'hol' komt te staan. Dat controleert u door het mes op gezette tijden op het glas te plaatsen om te zien hoeveel materiaal u nog kunt verwijderen.
- Het herstellen van ruiten is specialistenwerk en wordt bij voorkeur gedaan door ervaren en/of gecertificeerde vaklui.
RUITEN VERVANGEN
Is een ruit onherstelbaar beschadigd, dan wordt die uiteraard vervangen. Het vervangen van een voorruit is echter al langer een werk voor specialisten geworden.
- Sowieso moet u de technische voorschriften van de constructeur volgen, om zo tot het beoogde resultaat en bijgevolg tot de oorspronkelijke sterkte van de wagen/het koetswerk te komen.
- Daarnaast moet u er bij het verwijderen van de ruit op letten dat de lijm integraal verwijderd wordt, zodat de nieuwe ruit en lijm optimaal kunnen hechten. Het spreekt voor zich dat u het juiste gereedschap gebruikt dat eveneens de lak niet beschadigt, want dat leidt onvermijdelijk tot roestvorming achteraf. Let er bij het snijden door de lijm ook op dat u geen bedrading of dergelijke raakt (bv. van de regensensor).
- Bij het plaatsen van de ruit is het aangeraden om een lijm te gebruiken die niet (elektrisch) geleidend is, zeker indien het een aluminium koetswerk betreft. De hermontage van de sensoren en camera's vereist eveneens een specifieke aanpak. Door het gebruik van een geleidende lijm kunnen er signalen verstoord worden. Bij aluminium koetswerken kan er zelfs corrosie optreden, met zelfs waterinfiltratie tot gevolg.