OpleidingenPremium

VEILIG WERKEN AAN ELEKTRISCHE VOERTUIGEN OOK IN SCHOLEN MOGELIJK

TOEKOMSTPLANNEN DIAGNOSE CAR VEELBELOVEND VOOR DE TECHNICUS VAN MORGEN

Dankzij een innovatieve lestool in augmented reality wordt het virtueel en dus veilig werken aan elektrische voertuigen in elke school in Vlaanderen mogelijk
Dankzij een innovatieve lestool in augmented reality wordt het virtueel en dus veilig werken aan elektrische voertuigen in elke school in Vlaanderen mogelijk

Voor scholen is het een hele uitdaging om de techniek van een elektrisch voertuig op een verantwoorde en veilige manier over te brengen. Vanaf september wordt daar dankzij Diagnose Car en drie meewerkende scholen een oplossing voor geboden. Vanaf dan stelt het onderwijsproject immers een innovatieve lestool in augmented reality ter beschikking om het virtueel en dus veilig werken aan elek­trische voertuigen in elke school mogelijk te maken. Maar dat is nog niet alles, vanaf dit jaar biedt Diagnose Car onder meer ook een mobiel ADAS-kalibratietool en oscilloscoopsimulatieboxen aan én wordt het wagenpark vernieuwd.

Diagnose Car in het nieuw

Diagnose car in het nieuw op het AutosalonDe afgelopen tien jaar heeft Diagnose Car, een sprekend voorbeeld van succesvolle samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven, zich ingezet om de kloof tussen het onderwijs en de autosector te verkleinen (zie ons artikel op de pagina’s 41 en 42 in CarFix editie oktober 2019-05). “Door een intense samenwerking tus­sen de sector en alle Vlaamse openbare opleidingsverstrekkers (secundair, hogescho­len, VDAB, syntra en buso), zijn we erin geslaagd om een mooi aanbod te realiseren”, zeggen drijvende krachten Charline Van Osselaer en Dirk Goyvaerts niet weinig fier. “Denken we bv. aan opleidingen bij de invoerders, partners, hogescho­len en Educam voor leerkrachten en do­centen; meer dan 45 moderne, didactisch omgebouwde voertuigen die gratis ter be­schikking staan van de scholen; het uitlenen van diagnoseapparatuur en uitgewerkte opdrachten; toe­gang verschaffen tot de technische info van de voertuigen; een digitaal kennisplatform voor leerkrachten en leerlingen; netwerkmomenten etc.”

Vernieuwd wagenpark

Jaarlijks wordt met steun van de invoerders het wagenpark vernieuwd, en ook in 2020 is dit niet anders. Zo overhandigden op het Autosalon merkvertegenwoordigers de sleutels van een Peugeot 208, Mercedes A-klasse AMG, Mercedes C-klasse Hybride, Nissan LEAF (model te bevestigen), Audi A1, Ford Focus (via de wedstrijd Gouden Autosleutelhanger van Traxio) en Volvo V60 Hybride. Ook stelde Kia vier sleutelvoertuigen (Soul, Rio, Sorento en Sportage) ter beschikking aan de winnende scholen VTI Aalst, Don Bosco Aalst, GTI Beveren en GHITO Nijlen.

Mobiel ADAS-kalibratietool

Joost Kaesemans Diagnose Car AutosalonAdvanced Driver Assistance Systems (ADAS) nemen een steeds belangrijkere plaats in. Vanaf dit jaar stelt Diagnose Car een mobiel kalibratietool van Hella Gutmann gratis ter beschikking van de scholen. De aankoop van een dergelijk systeem is voor een school erg duur en wordt via deze weg bereikbaar. Daarnaast zal Hella ook de nodige opleidingen aanbieden, krijgen leerkrachten de kans een driedaags bezoek aan Hella in Duitsland te maken én schenkt het een nieuw aircoservicestation dat werken met de nieuw­ste koudemiddelen mogelijk maakt.

Oscilloscoopsimulatieboxen

Een andere partner, Educam, stelt vanaf dit jaar 30 oscilloscoopsimulatieboxen ter be­schikking van de scholen. Na het volgen van een opleiding krijgen zij via het platform van Diagnose Car de kans om gedurende een bepaalde periode de boxen te ontlenen.

Via augmented reality werken aan elektrische voertuigen mogelijk

Diagnose Car in het nieuw op het AutosalonDe belangrijkste nieuwigheid is evenwel dat Diagnose Car samen met de scholen Emmaüs Aalter, Scheppersinstituut Wetteren en TSM Mechelen in samenwerking met RMDY een innovatieve lestool in aug­mented reality heeft ont­wikkeld om het virtueel en dus veilig werken aan elektrische voertuigen in elke school in Vlaanderen mogelijk te maken. Voor een school is het immers een hele uitdaging om de techniek van een elektrisch voertuig op een verantwoorde en veilige manier over te brengen. Dankzij het door Innovet goedgekeurde project krijgen zij vanaf september 2020, wanneer de uitrol hiervan voorzien is, de mogelijkheid om een Nissan LEAF op een virtuele manier aanschouwelijk te maken. Op het Autosalon kregen bezoekers de kans om met behulp van een hololens een eerste versie van betreffende software uit te testen. Hiermee zijn twee opties mogelijk: aanleren hoe de elek­trische aandrijving van de wagen in el­kaar steekt (animatie), en hoe de wagen spanningsvrij te maken (trainingsprocedure). In een latere fase zal deze software ook beschikbaar zijn voor tablet en smart­phone. Tevens is het de bedoeling be­treffende tool technisch verder uit te bouwen en bv. ook waterstoftechnologie toe te voegen.

Automotive Training Netwerk op de helling

Ten slotte werd ook nog eens de aandacht gevestigd op het Automotive Training Netwerk – ATN (zie ons artikel op de pagina’s 46 en 47 in CarFix editie juni 2019-03). Dit project geeft de leerlingen van het zevende jaar tso Toegepaste Autotechnieken (Se-n-Se) de kans om een intensieve opleiding te volgen bij de deelnemende merken BMW, Volvo, Mercedes, Mazda en de FCA-groep. Gedurende een maand vol­gen ze, na een vooropleiding bij Educam, alternerend merkopleidingen en stages. Alle invoerders zijn het erover eens dat dit een grote meerwaarde is voor een toch al sterke groep leerlingen, mét grote kans op aanwerving. Voor alle betrokken partijen is en blijft het dan ook een te­leurstelling dat deze Se-n-Se-richting geen plaats meer heeft in de onderwijshervorming ... 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Danny Van Parys
Nieuwe ophangingsonderdelen met 5 jaar garantieBekijk het hier!Meer infochevron_right

Gerelateerde artikels

Hoe veilig werken aan hybride- en elektrische voertuigen

Veilig werken aan hybride elektrische voertuigen (hev) en elektrische voertuigen (ev) vereist het gebruik van beschermingsmiddelen en speciale gereedschappen, alsook het strikt volgen van veiligheidsrichtlijnen en -procedures. gebeurt dit niet, dan kan dit resulteren in ernstige schade en levensbedreigende situaties.

Banden voor elektrische voertuigen

Ook de belgische automarkt lijkt stilaan te elektrificeren. bandenfabrikanten spelen hier op in door nieuwe banden op de markt te brengen die specifiek inspelen op de eigenheden van elektrische voertuigen.

Elektrische bestelwagens voor groendiensten

Elektrische voertuigen krijgen steeds meer aandacht doordat ze minder co2 uitstoten en zo de ecologische voetafdruk van de transportsector helpen verkleinen. met name voor groendiensten is de overgang naar elektrische bestelwagens zeer interessant.

De elektrische wagen als brandblusser voor onze planeet

Het internationaal energie agentschap (iea) stelt dat er vanaf 2040 geen plaats meer zal zijn voor de verbrandingsmotor als we willen voorkomen dat de gemiddelde mondiale temperatuur met meer dan 1,5 graden stijgt. tij­dens de 21e conference of the parties in parijs werd het heel duidelijk dat er op korte termijn actie moet worden ondernomen om het hoofd te bieden aan de drei­gende klimaatverandering. om de planeet een kans te geven is toen af­ge­sproken om te proberen de al stijgende temperatuur ‘ruim onder’ de 2 °c te hou­den. hiervoor is echter een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van broei­kas­gassen vereist. aangezien de transportsector verantwoordelijk is voor onge­veer 23 procent van de wereldwijde energiegerelateerde broeikasgasemissies, is dit een logische sector om de zoektocht naar alternatieven in te zetten.

Print Magazine

Nieuwste editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In deze magazine