VEILIG WERKEN AAN ELEKTRISCHE VOERTUIGEN OOK IN SCHOLEN MOGELIJK
TOEKOMSTPLANNEN DIAGNOSE CAR VEELBELOVEND VOOR DE TECHNICUS VAN MORGEN
Voor scholen is het een hele uitdaging om de techniek van een elektrisch voertuig op een verantwoorde en veilige manier over te brengen. Vanaf september wordt daar dankzij Diagnose Car en drie meewerkende scholen een oplossing voor geboden. Vanaf dan stelt het onderwijsproject immers een innovatieve lestool in augmented reality ter beschikking om het virtueel en dus veilig werken aan elektrische voertuigen in elke school mogelijk te maken. Maar dat is nog niet alles, vanaf dit jaar biedt Diagnose Car onder meer ook een mobiel ADAS-kalibratietool en oscilloscoopsimulatieboxen aan én wordt het wagenpark vernieuwd.
Diagnose Car in het nieuw
De afgelopen tien jaar heeft Diagnose Car, een sprekend voorbeeld van succesvolle samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven, zich ingezet om de kloof tussen het onderwijs en de autosector te verkleinen (zie ons artikel op de pagina’s 41 en 42 in CarFix editie oktober 2019-05). “Door een intense samenwerking tussen de sector en alle Vlaamse openbare opleidingsverstrekkers (secundair, hogescholen, VDAB, syntra en buso), zijn we erin geslaagd om een mooi aanbod te realiseren”, zeggen drijvende krachten Charline Van Osselaer en Dirk Goyvaerts niet weinig fier. “Denken we bv. aan opleidingen bij de invoerders, partners, hogescholen en Educam voor leerkrachten en docenten; meer dan 45 moderne, didactisch omgebouwde voertuigen die gratis ter beschikking staan van de scholen; het uitlenen van diagnoseapparatuur en uitgewerkte opdrachten; toegang verschaffen tot de technische info van de voertuigen; een digitaal kennisplatform voor leerkrachten en leerlingen; netwerkmomenten etc.”
Vernieuwd wagenpark
Jaarlijks wordt met steun van de invoerders het wagenpark vernieuwd, en ook in 2020 is dit niet anders. Zo overhandigden op het Autosalon merkvertegenwoordigers de sleutels van een Peugeot 208, Mercedes A-klasse AMG, Mercedes C-klasse Hybride, Nissan LEAF (model te bevestigen), Audi A1, Ford Focus (via de wedstrijd Gouden Autosleutelhanger van Traxio) en Volvo V60 Hybride. Ook stelde Kia vier sleutelvoertuigen (Soul, Rio, Sorento en Sportage) ter beschikking aan de winnende scholen VTI Aalst, Don Bosco Aalst, GTI Beveren en GHITO Nijlen.
Mobiel ADAS-kalibratietool
Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) nemen een steeds belangrijkere plaats in. Vanaf dit jaar stelt Diagnose Car een mobiel kalibratietool van Hella Gutmann gratis ter beschikking van de scholen. De aankoop van een dergelijk systeem is voor een school erg duur en wordt via deze weg bereikbaar. Daarnaast zal Hella ook de nodige opleidingen aanbieden, krijgen leerkrachten de kans een driedaags bezoek aan Hella in Duitsland te maken én schenkt het een nieuw aircoservicestation dat werken met de nieuwste koudemiddelen mogelijk maakt.
Oscilloscoopsimulatieboxen
Een andere partner, Educam, stelt vanaf dit jaar 30 oscilloscoopsimulatieboxen ter beschikking van de scholen. Na het volgen van een opleiding krijgen zij via het platform van Diagnose Car de kans om gedurende een bepaalde periode de boxen te ontlenen.
Via augmented reality werken aan elektrische voertuigen mogelijk
De belangrijkste nieuwigheid is evenwel dat Diagnose Car samen met de scholen Emmaüs Aalter, Scheppersinstituut Wetteren en TSM Mechelen in samenwerking met RMDY een innovatieve lestool in augmented reality heeft ontwikkeld om het virtueel en dus veilig werken aan elektrische voertuigen in elke school in Vlaanderen mogelijk te maken. Voor een school is het immers een hele uitdaging om de techniek van een elektrisch voertuig op een verantwoorde en veilige manier over te brengen. Dankzij het door Innovet goedgekeurde project krijgen zij vanaf september 2020, wanneer de uitrol hiervan voorzien is, de mogelijkheid om een Nissan LEAF op een virtuele manier aanschouwelijk te maken. Op het Autosalon kregen bezoekers de kans om met behulp van een hololens een eerste versie van betreffende software uit te testen. Hiermee zijn twee opties mogelijk: aanleren hoe de elektrische aandrijving van de wagen in elkaar steekt (animatie), en hoe de wagen spanningsvrij te maken (trainingsprocedure). In een latere fase zal deze software ook beschikbaar zijn voor tablet en smartphone. Tevens is het de bedoeling betreffende tool technisch verder uit te bouwen en bv. ook waterstoftechnologie toe te voegen.
Automotive Training Netwerk op de helling
Ten slotte werd ook nog eens de aandacht gevestigd op het Automotive Training Netwerk – ATN (zie ons artikel op de pagina’s 46 en 47 in CarFix editie juni 2019-03). Dit project geeft de leerlingen van het zevende jaar tso Toegepaste Autotechnieken (Se-n-Se) de kans om een intensieve opleiding te volgen bij de deelnemende merken BMW, Volvo, Mercedes, Mazda en de FCA-groep. Gedurende een maand volgen ze, na een vooropleiding bij Educam, alternerend merkopleidingen en stages. Alle invoerders zijn het erover eens dat dit een grote meerwaarde is voor een toch al sterke groep leerlingen, mét grote kans op aanwerving. Voor alle betrokken partijen is en blijft het dan ook een teleurstelling dat deze Se-n-Se-richting geen plaats meer heeft in de onderwijshervorming ...