De Uitdaging van Grote Batterijen in Elektrische Auto's
Column Mark Pecqueur - automotive docent, onderzoeker en spreker

Elektrisch rijden heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke groei doorgemaakt. Onder druk van belastingvoordelen hebben bedrijven hun werknemers min of meer verplicht om te kiezen voor een elektrisch alternatief in plaats van de traditionele bedrijfswagen waar menig werknemer van droomde.
"Hoe groter de batterij, hoe groter de problemen"
Vandaag de dag hebben we een ruime keuze aan merken en modellen als het gaat om elektrische auto's. Een van de belangrijkste criteria bij het maken van een keuze is de autonomie van de auto. Hoe groter de autonomie, hoe meer gemoedsrust we hebben bij het vertrek.
Deze "angst" is vaak gebaseerd op het onbekende en blijft een van de belangrijkste redenen waarom mensen aarzelen om een elektrische auto aan te schaffen. Velen denken nog steeds dat een elektrische auto dezelfde eigenschappen moet hebben als de diesels die we al decennialang kennen.
Maar dan komt er plotseling een droom uit. Toyota kondigt de komst aan van een auto met een autonomie van 1.000 kilometer die je in slechts 10 minuten kunt opladen. Geweldig nieuws, toch? Alle problemen lijken opgelost. Althans, dat is hoe gebruikers het zien. Voor netbeheerders daarentegen is dit meer dan een gemiddelde nachtmerrie. Want hoe groter de batterij, hoe groter de problemen.
Als we het hebben over een auto met een autonomie van 1.000 kilometer, praten we over een batterij van 200 kWh. Om deze in 10 minuten op te laden, hebben we een minimaal vermogen van 1,2 MW nodig! Misschien betekent 1,2 MW niet veel voor jou, dus laat me het vergelijken.
Tijdens de actieve periode van de dag heeft een gemiddeld gezin een vermogen van ongeveer 2,0 kW nodig. Als we dan in 10 minuten een auto met een autonomie van 1.000 kilometer willen opladen, moeten we gedurende die tijd zo'n 600 huishoudens tijdelijk van het net halen of ergens anders op hetzelfde netwerk 1,2 MW extra vermogen toevoegen.
Natuurlijk hoef je niet altijd te denken aan snel opladen. Je kunt je auto ook thuis opladen. Maar zelfs daar zal een grote batterij je niet echt helpen. In Vlaanderen hebben onze beleidsmakers gekozen voor een capaciteitstarief. Dit betekent in de praktijk dat je financieel gestraft wordt als je je auto in één keer met maximaal vermogen wilt opladen.
Natuurlijk kun je ervoor kiezen om tussentijds op te laden en niet steeds te wachten tot je batterij helemaal leeg is. Maar dan komt de vraag: heb je echt zo'n grote batterij nodig? En daar komen we tot de essentie. We hebben alleen een enorme batterij nodig in uitzonderlijke gevallen.
Het heeft geen zin om altijd een grote batterij mee te dragen als we die zelden nodig hebben. Het concept van NIO om te werken met verwisselbare batterijen is daarom interessant. Standaard krijg je een batterij met een autonomie van 200 kilometer, en als je verder wilt reizen, kun je deze eenvoudig omwisselen voor een extra groot model met een autonomie van waarom niet 1.000 kilometer?