ElektromobiliteitPremium

De Uitdaging van Grote Batterijen in Elektrische Auto's

Column Mark Pecqueur - automotive docent, onderzoeker en spreker

Mark Pecqueur
Mark Pecqueur, automotive docent, onderzoeker en spreker

Elektrisch rijden heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke groei doorgemaakt. Onder druk van belastingvoordelen hebben bedrijven hun werknemers min of meer verplicht om te kiezen voor een elektrisch alternatief in plaats van de traditionele bedrijfswagen waar menig werknemer van droomde.

"Hoe groter de batterij, hoe groter de problemen"

Vandaag de dag hebben we een ruime keuze aan merken en modellen als het gaat om elektrische auto's. Een van de belangrijkste criteria bij het maken van een keuze is de autonomie van de auto. Hoe groter de autonomie, hoe meer gemoedsrust we hebben bij het vertrek.

Deze "angst" is vaak gebaseerd op het onbekende en blijft een van de belangrijkste redenen waarom mensen aarzelen om een elektrische auto aan te schaffen. Velen denken nog steeds dat een elektrische auto dezelfde eigenschappen moet hebben als de diesels die we al decennialang kennen.

Maar dan komt er plotseling een droom uit. Toyota kondigt de komst aan van een auto met een autonomie van 1.000 kilometer die je in slechts 10 minuten kunt opladen. Geweldig nieuws, toch? Alle problemen lijken opgelost. Althans, dat is hoe gebruikers het zien. Voor netbeheerders daarentegen is dit meer dan een gemiddelde nachtmerrie. Want hoe groter de batterij, hoe groter de problemen.

Als we het hebben over een auto met een autonomie van 1.000 kilometer, praten we over een batterij van 200 kWh. Om deze in 10 minuten op te laden, hebben we een minimaal vermogen van 1,2 MW nodig! Misschien betekent 1,2 MW niet veel voor jou, dus laat me het vergelijken.

Tijdens de actieve periode van de dag heeft een gemiddeld gezin een vermogen van ongeveer 2,0 kW nodig. Als we dan in 10 minuten een auto met een autonomie van 1.000 kilometer willen opladen, moeten we gedurende die tijd zo'n 600 huishoudens tijdelijk van het net halen of ergens anders op hetzelfde netwerk 1,2 MW extra vermogen toevoegen.

Natuurlijk hoef je niet altijd te denken aan snel opladen. Je kunt je auto ook thuis opladen. Maar zelfs daar zal een grote batterij je niet echt helpen. In Vlaanderen hebben onze beleidsmakers gekozen voor een capaciteitstarief. Dit betekent in de praktijk dat je financieel gestraft wordt als je je auto in één keer met maximaal vermogen wilt opladen.

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om tussentijds op te laden en niet steeds te wachten tot je batterij helemaal leeg is. Maar dan komt de vraag: heb je echt zo'n grote batterij nodig? En daar komen we tot de essentie. We hebben alleen een enorme batterij nodig in uitzonderlijke gevallen.

Het heeft geen zin om altijd een grote batterij mee te dragen als we die zelden nodig hebben. Het concept van NIO om te werken met verwisselbare batterijen is daarom interessant. Standaard krijg je een batterij met een autonomie van 200 kilometer, en als je verder wilt reizen, kun je deze eenvoudig omwisselen voor een extra groot model met een autonomie van waarom niet 1.000 kilometer?

Mark Pecqueur, automotive docent, onderzoeker en spreker 2

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Mark Pecqueur

Meer weten over

Nieuwe ophangingsonderdelen met 5 jaar garantieBekijk het hier!Meer infochevron_right

Gerelateerde artikels

In gesprek met mark pecqueur

De toekomst is aan de autonoom rijdende auto

Terwijl media en politiek weinig bereidheid tonen om het huidige, ‘consensus-wetenschappelijk’ gevoerde energie-, milieu- en mobiliteits­beleid oprecht onder de loep te nemen, zochten we professor mark pecqueur, docent en onder­zoeksleider autowetenschappen aan de thomas more hogeschool én lid van de europese adviescommissie (sae – society of automotive engineers), opnieuw op. pecqueur is overtuigd dat de zelfrijdende voertuigen realiteit zijn en neemt ook in dit domein geen blad voor de mond. “het debat rond autonome voer­tuigen verdraagt de technologische realiteit blijkbaar niet. het wordt tijd dat de media ook hierin hun opiniërend ‘influencing’-geklets door op feiten steunende onderzoeksjournalistiek vervangen.”

Chinese automotive tijger komt naar europa

Docent en spreker mark pecqueur van thomas more hogeschool trok met zijn studenten autotechnologie en automotive management naar shanghai in china, de grootste stad van het land en een van de drie grootste metropolen ter wereld. samen lieten ze zich verbazen door de straffe innovaties en de vele nieuwe spelers binnen de automotive markt. china steekt dan ook met kop en schouders boven de europese automarkt uit, iets wat ontelbare keren in de gedachten schoot van mark pecqueur en zijn studenten.

Batterij nummer één oorzaak van pannes

De auto die niet wil starten door een falende batterij? het komt altijd ongelegen voor uw klanten. nochtans had u dit met een batterijtest waarschijnlijk kunnen voorkomen...

Print Magazine

Nieuwste editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In deze magazine