Steek eens “elektriek” in je tank ...
Column Mark Pecqueur - automotive docent, onderzoeker en spreker

Dat elektrisch rijden de one-fit-all-solution zou zijn, is een droom voor hen die hem willen geloven. Elektriciteit vertegenwoordigt op dit moment slechts 20% van ons totale energieverbruik, het is dus een illusie om te denken dat we in een paar jaar tijd alles kunnen vervangen door laadstations en batterijen. In onze westerse wereld hebben we ook de optie waterstof. Dus voor diegenen voor wie elektrisch geen optie is, of voor wie er gewoon niet in geïnteresseerd is: maak je geen zorgen, tank gewoon waterstof. Een mens zou dan durven denken: “mooi, dat hebben we dan ook weer mooi voor mekaar ...”
"E-fuels zullen een oplossing zijn voor een aantal Europese exoten, oldtimers en vooral voor lage-inkomenslanden"
Toch niet. We hebben namelijk een enorm knap arsenaal aan oldtimers die ook hun plaats verdienen. Die parels van industriële kunstwerken omzetten naar elektrisch is hetzelfde als een kerk verkopen aan een bordeelhouder. Hier komen e-fuels als dé oplossing naar voren. E-fuels zijn niet meer dan synthetische benzine. Net zoals we ooit van minerale olie zijn overgestapt naar synthetische olie, zullen we nu de overstap maken van fossiele brandstoffen naar e-fuels.
Voordat we te hard van stapel lopen en denken dat we gewoon alles kunnen vervangen door e-fuels, moeten we wel realistisch blijven. E-fuels zullen een oplossing zijn voor een aantal Europese exoten, oldtimers en vooral voor lage-inkomenslanden. Daar moeten we ook realistisch blijven: als we willen dat deze landen hun deel van de CO2-reductie kunnen realiseren, zijn e-fuels noodzakelijk. Wie weleens op vakantie is geweest naar Afrika of Azië zal zeker beseffen dat de elektrificatie daar nog nergens staat.
In landen waar zelfs nu nog een groot deel van de huizen geen elektriciteit heeft, is elektrisch rijden een ver-van-mijn-bedshow. Voor deze landen is de enige optie een vloeistof die je makkelijk in een jerrycan of andere eenvoudige container kunt bewaren en transporteren. Laat staan dat we denken dat we het wagenpark daar binnen enkele jaren kunnen omzetten naar waterstof of elektrisch.
Hoe worden e-fuels eigenlijk gemaakt? De basis is hernieuwbare waterstof en CO2 die uit de lucht wordt gehaald. De twee kunnen gecombineerd worden in een chemisch proces dat we al lang kennen en zijn oorsprong vindt in de Tweede Wereldoorlog, waar benzine bijvoorbeeld gemaakt werd uit steenkool.
Het hele proces vereist echter wel veel energie. Ten eerste is er de productie van hernieuwbare waterstof en de extractie van CO2 uit de lucht, en ten tweede het chemische proces zelf. Het is duidelijk dat dit niet het meest efficiënte proces is. Maar het gaat ook niet om efficiëntie, het gaat om de prijs. Momenteel zitten we nog in de experimentele fase en de genoemde prijzen van € 50 per liter zijn dan ook niet zo verbazingwekkend.
Ook hier zal schaalvergroting het verschil maken. Net zoals het gebeurde met batterijen, zullen e-fuels langzamerhand betaalbaarder worden en hun plaats veroveren in het landschap van klimaatneutrale oplossingen. Op deze manier kunnen we onze auto's behouden zonder naar iets anders te moeten overschakelen, en hoeven we geen afscheid te nemen van die mooie oldtimers.
Voel je dus vooral niet schuldig als je de oldtimer van stal haalt voor die zalige rit op een zonnige zondag. Dat kan nu, morgen en zelfs binnen 100 jaar allemaal dankzij e-fuels!