EV-omwenteling pusht wedergeboorte van MG
Rijtest MG ZS EV
Het legendarische MG, ooit geroemd om zijn compacte sportwagens, is in onze contreien terug van lang weggeweest. Na het verdwijnen van MG Rover werd de merknaam MG uiteindelijk eigendom van China’s grootste autobouwer SAIC. In China en Groot-Brittannië werden al die tijd nog MG’s gecommercialiseerd. Nu de complete auto-industrie in elektrotherapie is, lijkt de merknaam MG herboren. Gestimuleerd door populariserende elektromagnetische aandrijving verscheen vorig jaar de MG ZS EV op onze markt: een elektrische B-segment SUV.
Elektrische eersteling
De MG ZS wordt bij ons - in tegenstelling tot in China - (voorlopig?) enkel aangeboden als batterijvariant. Die versie wordt gebouwd op een ander platform dan de conventioneel gepowerde ZS-modellen, die bij ons niet te koop waren. Een ander platform klinkt technisch lichtjes overdreven. Speciaal voor EV-toepassing werden wel enkele wijzigingen doorgevoerd aan de bodemplaat, maar de architectuur van de wielgeleiding van zowel de voor- als achteras bleef behouden.
Voor wie nog mocht twijfelen aan het feit dat de auto-elektrificatie de MG-renaissance doet boosten: onze test met de ZS EV, de full electric “eersteling” van MG, was nog niet beëindigd of we reden al even met een grotere C-segment SUV: de MG EHS. Digitaal mochten we ook kennismaken met de weldra gecommercialiseerde en full electric MG EL Station Wagon en de MG Marvel R Electric. Die laatste is een smaakvol getekende en luxueuze C-Segment SUV. Geassembleerd op MG’s e-platform van de tweede generatie, uitgerust met drie e-motoren en aangedreven op de vier wielen.

Full electric C-Segment SUV’s die het concurrentiële pad van de MG ZS EV zullen kruisen, zijn alvast de Peugeot e-2008, Mokka-e, Mazda MX3, Hyundai Kona, Kia e-Niro, Seres 3 en AirWays U5. En nu we het toch over de groeiende Chinese concurrentie hebben: de JAC iEV7s valt weliswaar iets kleiner uit maar mag qua prijs, energie-opslag en rijbereik meteen als een rechtstreekse concurrent van de MG ZS EV bestempeld worden.
Complete uitrusting
Het is een traditioneel getekende SUV die geen ambitie koestert om met designprijzen overstelpt te gaan worden. Saai willen we daarmee zeker niet gezegd hebben. Weinig vernieuwend, niet het soort design dat een autofreak kippenvelverwekkende dimensies bezorgt. Zonder franjes dus maar voldoende allure om klanten die in deze klasse een EV zoeken over de brug te krijgen.
Hetzelfde geldt voor de interieurarchitectuur. Geen oogstrelend vertoon maar oog voor de echt noodzakelijke dingen. Zonder vernieuwend uit de hoek te komen geldt dat - rekening houdende met de prijsklasse - de afwerkingskwaliteit geen kritiek verdient. In harde plastics uitgevoerde afwerkingsdetails buiten beschouwing gelaten. Maar dat is een vaak terugkomende opmerking ... ook voor bepaalde duurdere automodellen.
Niet onbelangrijk is dat de MG ZS voldoende koffervolume (470 liter) heeft. Wat opmerkelijk is, gezien het onderbrengen van een ruimtevretende hoogspanningsbatterij in een eerder compacte wagen als de MG ZS. Opmerkelijk is eveneens dat vier volwassenen over evenveel volwaardige zitplaatsen kunnen beschikken.

De standaarduitrusting is compleet. Met via een aanraakscherm te beheren multimedia, navigatie, Apple Car en Android Auto, en Digital Audio Broadcasting (DAB) radio. Met airco, elektrisch instelbare bestuurderszit, achteruitrijcamera, actieve rijstrookassistent en adaptieve snelheidsregeling.
Genoeg e-PK’s en niet (stroom)gulzig
De op papier 143 e-pk’s en 353 dito Nm doen de 1.600 kg wegende ZS EV in iets meer dan 8 seconden vanuit stilstand naar 100 km/u versnellen. Dergelijke acceleratie en het gemak waarmee we de naald van de snelheidsmeter laten flirten met de 120 km/u-indicatie mogen het bewijs zijn dat de geëlektrificeerde ZS lang niet ‘underpowered’ is. Wie met minder werkijver maar energie-efficiënter door het elektrische autoleven wil, kan met schakelaars op de middenconsole kiezen uit drie rijprogramma’s en evenveel recuperatiemodi.

In tegenstelling tot andere (meestal ook duurdere) e-voertuigen uit deze wagenklasse laat de e-motor zich nadrukkelijker horen. Vooral bij het wegrijden en bij lagere rijsnelheid is het gezoem van de weliswaar trillingsvrij acterende e-motor goed hoorbaar. Bij hogere snelheid wordt dat zoemen onderdrukt door overheersende rol- en rijwindgeluiden. In de vakliteratuur werd deze MG ZS EV (aanvankelijk) verweten slordig met zijn stroomverbruik om te springen wat resulteerde in een - in vergelijking met de opgegeven cijfers - teleurstellende actieradius. Die opgegeven verbruikscijfers en actieradius indachtig, deed ons gemiddeld testverbruik (boordcomputer) van 19,6 kW het tegenovergestelde concluderen.
Of hoe deze MG eerder zuinig omspringt met zijn energieverbruik. Waarbij de vraag rest in hoeverre de boordcomputer ons niet met al te optimistische data om de tuin leidt. Belangrijk om weten is dat we de test onder normale buitentemperatuur deden. Niet zomers, maar helemaal niet winters (tussen 18 en 21 graden). Praktijkervaring doet ons alvast besluiten dat deze MG - in vergelijking met zijn directe concurrenten - moeilijk van overdreven stroomverbruik kan worden beschuldigd. En dat we zelfs in winterse omstandigheden (waarin we na een eerste test opnieuw het stuur van een ZS EV mochten grijpen) van een actieradius van goed 200 km mogen spreken.

Zelfde architectuur, typische EV-afstelling
De lithium-ionbatterij (44 kWh) wordt exact tussen de voor- en achteras onder een aangepaste bodemplaat gemonteerd. Dit lukte zonder laadvolume en interieurruimte daarbij te benadelen. Bovendien kon op die manier het zwaartepunt zo laag mogelijk gesitueerd worden.
Onthouden we dat de MG ZS EV niet geassembleerd wordt op een specifiek naar EV-doelstelling ontworpen platform. Wel op een aangepaste versie van het platform dat de traditionele (niet bij ons gecommercialiseerde) ZS-versies ondersteunt. Waarbij de architectuur van voor- en achterwielgeleiding behouden bleef maar ingevolge de gewijzigde gewichtsverdeling, het toegenomen af te veren gewicht en het lager gesitueerde zwaartepunt voor een specifieke - lees stuggere - veerafstelling werd gekozen.

De ZS EV ligt stevig op de weg. Rijcomfort, wegligging en stuureigenschappen zijn van die aard dat we kunnen leven met die typisch afgestemde veerinstellingen. Maar zoals we dat bij meerdere voorwielaangedreven wagens (conventionele maar zeker EV’s) voelen, kan ook hier de vooraan stugger afgestelde wielophanging geen soelaas brengen om de ijverige elektrische pk’s probleemloos op de straatstenen te krijgen. Bovendien zou de met torsie-as geconstrueerde achterwielgeleiding (wat ons betreft) nog wat stugger mogen. Dat zou op oneffen wegdek de rijstabiliteit zeker ten goede komen. Niet dat het koetswerk de neiging vertoont om in snellere bochten overmatig over te hellen. Gewoon omdat de achtervering te nadrukkelijk op comfort werd afgesteld. Dat geeft onder bepaalde omstandigheden ook de indruk dat de stuurinrichting te gevoelig reageert. Daar waar diezelfde inrichting op vlak en droog wegdek eerder het tegenovergestelde doet vermoeden.

Betaalbare EV, maar duurder dan …
Een elektrische SUV die bovendien betaalbaar is? Meer moet dat niet zijn, horen we. Zeker voor een publiek op zoek naar betaalbare en bovendien praktisch georiënteerde e-mobiliteit. Zelfs al blijft de MG ZS EV aanzienlijk duurder dan een vergelijkbare of zelfs iets ruimere SUV met een brandstofzuinige verbrandingsmotor onder de kap.
Maar: deze auto is ruim, offreert zitruimte aan vier tot vijf personen, heeft 450 liter kofferruimte, beschikt over voldoende energieopslag, is degelijk uitgerust en schittert in het huidig marktaanbod van elektrische auto’s met een “betaalbaar” prijskaartje. Bovendien: 7 jaar waarborg, ook op de batterij. Nog dit: best even overwegen om extra te investeren in een niet standaard geleverde ’krachtigere’ boordlader. Anders duurt het dik 22 uur om de (theoretisch) leeggereden ZS EV-batterij met een huishoudstekker (1x10 A 230 V) compleet te chargeren.