Geüpdatete e-SUV Met hoger laadvermogen
Rijtest Mercedes EQC 400 4MATIC (modeljaar 21)
Vanaf de zomer 2019 reden we vele testkilometers met de EQC 400 4MATIC, de eerste auto van Mercedes’ submerk EQ. Voor modeljaar 21 kreeg deze heerlijk rijdende premium e-SUV, de “elektrische pionier” van Das Haus genaamd, een technische upgrade mee. We reden de “geüpdatete” EQC 400, voorloper van de compactere EQA en wegbereider voor de spectaculaire EQS (zie kaderstuk). Blijkt dat de criticasters van het eerste uur het zwijgen krijgen opgelegd. Naast het rijbereik, dat overigens al in de lijn van zijn concurrenten lag, hebben snellere laadmogelijkheden deze begerenswaardige EQC 400 van de grootste kritiek kunnen bevrijden.
Aandrijving en onderstel bleven ongewijzigd. Omdat – zoals de technische fiche toont – onder normale gebruiks- en rijomstandigheden het rijbereik al in lijn lag met dit van de directe concurrenten (Jaguar I-PACE, Tesla Model X, Audi e-tron), bleef voor het modeljaar 21 de 85 kW Li-ionenergieopslag behouden. Eerdere testen bewezen dat deze EQC met energiebesparende technieken – waarbij zelfs de hulp wordt ingeroepen van gps-navigatie – zuiniger stroomverbruik in de hand werkt.
Ter herinnering
Twee asynchrone e-motoren – een op de voor- en een op de achteras – voorzien de op de vier wielen aangedreven EQC 400 4MATIC van een gecombineerd vermogen van 300 kW/408 pk. Gelukkig wordt de door deze e-motoren gegenereerde werklust van 760 Nm continu over de vier wielen verdeeld. Dergelijk, omzeggens ogenblikkelijk beschikbaar arsenaal aan Newtonmeters op twee wielen katapulteren, is vragen om motriciteitsproblemen. Men kan zich ook wel de vraag stellen waarom – in tijden van strikt energiebewustzijn – EV’s met tot dergelijke vermogens worden ontworpen. Iets waarover de meningen ongetwijfeld uiteenlopen. Niemand heeft zoveel aandrijfkracht nodig, maar een rijklare EQC 400 weegt nu eenmaal 2,5 ton. Bovendien betreft het hier een met superieur comfort gezegende premiumwagen waarvan prestaties worden verwacht die thuishoren in dit hedendaagse marktsegment. Dit los van het feit of het om elektrische wagens gaat of niet. En die prestaties zijn er dan ook. Want ondanks dat stevige lichaamsgewicht snelt deze ruim bemeten SUV – geholpen door vierwielaandrijving en bevrijd van enige wielspin – in 5 seconden van 0 naar 100 km/u. Laat de – wijselijk – op 180 km/u gelimiteerde topsnelheid dus geen aanleiding geven om het prestatieniveau te onderschatten.

Benijdenswaardige e-SUV
Wat de rijbeleving in deze elektrisch grensverleggende EQC 400 betreft, kunnen we niet anders dan herhalen. Het superieure comfort, de uitstekende prestaties, het ruim en functioneel interieur, de alsmaar aan belang winnende connectiviteit (MBUX-multimediasysteem), de voorbeeldige afwerking en de bevallige stuur- en rijeigenschappen maken van de EQC 400 4MATIC een benijdenswaardige premium e-SUV waaraan in de geüpdatete jaargang 21 helemaal geen afbreuk wordt gedaan.

Zuinig genoeg?
Of de eerste edities dan geen minpunten hadden? Toch wel. De hoge prijs. Al ligt zijn prijszetting geheel in de lijn met die van zijn rechtstreekse concurrenten. Te zwaar, vrij log en een weinig sportief weggedrag werd links en rechts gemord. Maar elektrische SUV’s met deze afmetingen, met voldoende energieopslag en redelijk rijbereik; ze blijven technologisch nog (altijd) moeilijk te verzoenen met 'lichtgewicht' autobouw. Dat de EQC log en traag zou zijn? Zie de acceleraties die nergens dat rijklaar gewicht van 2,5 ton verklappen.
Niet zuinig genoeg, was een andere opmerking. Met de EQ 400, bouwjaar 21 noteerden wij een gemiddeld energieverbruik van 234 Wh/km. Hoger dan het door de constructeur opgegeven verbruik weliswaar, maar wel lager dan de praktische verbruikscijfers die schommelen tussen de 151 en 296 W/km (zie technische fiche). In hoeverre die cijfers representatief zijn? We ervaren steeds opnieuw dat wie elektrisch rijdt zoals elektrisch moet gereden worden, verbruikscijfers noteert die een stuk lager uitvallen dan wat – in sommige media – als representatief wordt verkondigd.
Dat de EQC een weinig sportief weggedrag zou demonstreren? Op het vlak van rijstabiliteit en bochtgedrag hebben wij de EQC 400 nooit op een minpunt kunnen betrappen. Wat de vering betreft: superieur comfortabel, dat alvast, maar wel altijd zonder de rijstabiliteit in het gedrang te brengen.

Kritiek die tot een snelle update leidde
Toch verdiende de eerste edities van de EQC 400 ook terechte kritiek, want de laadsnelheid op wisselstroom lag te laag. Een bijna uitgeputte batterij van dik 80 kWh herladen vergde – ook via wallbox of publieke laadpaal – te veel tijd. Belangrijkste oorzaak was de af-fabriekgemonteerde boordlader (7,4 kW). En dat heeft bijna logisch geleid tot deze snelle update. Waardoor de EQC 400 modeljaar 21 met verhoogd laadvermogen aan snelheden kan laden die vergelijkbaar zijn met de directe concurrenten.

Watergekoelde OBC van 11 kW
Dat verhoogde laadvermogen en de toenemende laadsnelheid dankt de EQC 400 modeljaar 21 aan een standaard gemonteerde, watergekoelde, driefasige on-boardcharger (OBC). Een technische opwaardering waardoor deze eSUV ook via een wallbox of aan een publieke laadpaal op wisselstroom sneller energie kan opslaan. Bij de eerste EQC’s met een 7,4 kW boordlader nam de actieradius met 29 km toe per uur bijladen. Met de EQC modeljaar 21 en zijn driefasige boordlader van 11 kW ziet men per uur bijladen de actieradius met 43 km toenemen.
In principe kan de 80 kWh-batterij voortaan in ongeveer 7 uur 30 van 10 tot 100 SOC (State of Charge; laadtoestand) herladen worden. Drie uur sneller dan de eerste edities van de EQC 400. Uiteraard kan het opslaan van energie aan gelijkstroomsnelladers veel sneller. De EQC 400 beschikt standaard immers over een gelijkstroomboordlader van 112 kW. Zoals de technische fiche verklapt, kan de maximum laadsnelheid aan een gelijkstroomsnellader oplopen tot 440 km/u. Of hoe de actieradius per uur gelijkstroomladen dan (theoretisch) met 440 km toeneemt. Zou, want bij gelijkstroomsnellading spreken we van het herladen van 10 tot 80% van de opslagcapaciteit. In deze EQC betreft het een batterij van 80 kWh zodat bij maximale snellading de batterijcapaciteit (van 37 km tot 296 km rijbereik) in 35 minuten kan bijladen.
EQS: ELEKTRISCH VERDER, SNELLER, VEILIGER EN LUXUEUZER DAN OOIT
De inkt van ons EQC 400 editie 2021 testverslag was amper droog of Mercedes liet ons statisch de weldra te verwachten EQS bewonderen. Na wegbereider EQC, de compactere EQA en de (voorlopig) voor de Chinese markt bestemde EQB vormt die EQS een nieuwe mijlpaal in het elektro-offensief van Mercedes. Een eerste kennismaking.De EQS mag gezien worden als de elektrische variant van de nieuwe S-Klasse. Niet dat Mercedes een elektrische aandrijflijn in een bestaande S-Klasse monteerde. Zoals Mercedes’ submerknaam EQ aangeeft, behoort deze EQS uiteraard tot het specifieke full-electricgamma van 100% elektrische modellen, naast EQA, EQB, EQC en EQV. Toch wordt de EQS de eerste Mercedes die gebouwd wordt op een nieuw platform van specifiek voor elektro-aandrijving ontwikkelde architectuur. Een modulair platform dat in de toekomst meerdere modellen zal baseren. Wielbasis, spoorbreedte, systeemcomponenten en batterijcapaciteit kunnen zo, afhankelijk van het EV-model variëren. De businessberline EQE alsook de SUV-uitvoeringen van de EQS en EQE zullen dus gefundeerd worden door dit nieuwe platform.
Volledig autonoom
Met een cx-waarde van 0,20 wordt de EQS alvast de meest aerodynamische in serie gebouwde auto ter wereld. Hij wordt ook uitgerust met intelligente achterasbesturing om de draaicirkel te verkleinen en met Digital Light-koplampen die waarschuwingen en denkbeeldige rijlijnen projecteren op het wegdek voor het voertuig.
Met Drive Pilot (optie) zal de EQS tevens volledig autonoom kunnen rijden en uiteraard begroeten we in deze Mercedes een resem belangrijke en minder belangrijke gadgets, avant-gardistische veiligheidsattributen en doorontwikkelde rijhulpsystematica. Daarbij o.m. automatisch in-/uitparkeren met behulp van je iPhone, luchtvering en zelf openende en sluitende portieren. Met het spectaculaire MBUX-Hyperscreen – dat zich uitstrekt over de volledige boordplank – waagt men zich zowaar in de cockpit van een Airbus 380.Meer dan 750 pk onder de krent
Aanvankelijk wordt het EQS-gamma gevormd door de EQS 450 en EQS 580 4MATIC. De eerste met één e-motor en achterwielaandrijving, de tweede met vierwielaandrijving en twee e-motoren. Beide met een batterij van 108 kWh en een maximum topsnelheid van 210 km/u. Zoals het platform zal ook de batterij modulair uit te breiden zijn waardoor er onderscheid ontstaat qua topsnelheid, prestaties, actieradius en vermogen. Intussen weten we dat er kan gekozen worden tussen een batterij van 90 kWh en 107,8 kWh.
De EQS 450 is 333 pk sterk en heeft 770 km rijbereik (WLTP). De vierwielaangedreven EQS 580 heeft 524 pk’s aan boord en en rijbereik van 600 km. Er staat trouwens al een EQS AMG topvariant in de startblokken. Die krijgt 762 pk onder de krent en men mag zich ook verwachten aan de snelle komst van een instapmodel: de EQS 350. Via een wallbox of een publieke laadpaal kan met een boordlader van 11 kW of 22 kW (tegen meerprijs) de batterij (wisselstroom) herladen. Voor het herladen met een gelijkstroomsnellader spreekt men van laadvermogens van 200 kW.