Auto rijtestenPremium

Wat gisteren nog toekomst leek …

Rijtest Hyundai IONIQ 5

Met IONIQ lanceert Hyundai Motor Company een aan batterij-elektrische voertuigen gewijde merklijn. IONIQ – met verwijzing naar “ion” en “unique” – werd eerder al gebruikt als modelnaam voor ‘s werelds eerste automodel dat in één koetswerkvorm de keuze liet uit hybride, plug-inhybride en batterij-elektrische aandrijving. Onder de IONIQ-submerknaam introduceert Hyundai thans de IONIQ 5, een elektrische midsize crossover.

Rijtest Hyundai IONIQ 5: wat gisteren nog toekomst leek...

Hyundai wil over vijf jaar wereldwijd marktleider zijn in het ontwikkelen, bouwen en verkopen van batterij-gepowerde auto’s. Een test met de IONIQ 5 en uitgebreide testervaring met de full electric-uitvoeringen van de eerder gelanceerde IONIQ-berlines, bewijzen dat de concurrentie deze prognoses best serieus neemt. Met eenvoudige, effectieve en eerlijke technologie verraste Hyundai ons al enkele keren met rijbereiken die dicht de beloofde radius naderden. Met de IONIQ (nu als merklijn) model “5” is dat niet anders.

E-GMP: Electric Global Modular Platform

De IONIQ 5, een middelgrote crossover (C-segment-SUV of -CUV) krijgt weldra het gezelschap van twee broers: de IONIQ 6 en 7. De eerste is een (andermaal) futuristisch getekende sportsedan, de tweede een royaal bemeten crossover. Deze IONIQ’s rusten op het Electric Global Modular Platform (E-GMP). De IONIQ 5 is dus de eerste Hyundai die zich op dat modulaire platform mag “baseren”. Let wel: de eerste Hyundai, want familiemerk Kia heeft intussen de EV6 op dit platform rijden.

Groot voordeel van die basis is dat (benevens het lage zwaartepunt) de wielen dicht tegen de hoeken staan. Met o.m. een wielbasis van meer dan 3 meter tot gevolg! Dit platform heeft geen transmissietunnel. Een vlakke vloer met daaronder de (laag) geïntegreerde accu’s (laag zwaartepunt) zijn de voordelen. E-GMP betekent eveneens modulair: dus één of twee e-motoren, achterwiel- of vierwielaandrijving, grote of minder grote accupakketten ...

De IONIQ 5 is alvast groter dan hij lijkt. Met een wielbasis van 3 meter en een koetswerklengte van 4,63 meter is hij groter dan de Tucson. Te vergelijken zowaar met een GLC van Mercedes. Een forse crossover bijgevolg, die o.m. de Ford Mustang Mach-E, Skoda Enyaq iV, VW ID.4, Audi Q4 e-tron en DS4 E-TENSE als concurrenten ziet.

Rijtest Hyundai IONIQ 5
De IONIQ 5 is een futuristisch getekende auto die op technologisch gebied verrassend voor de dag komt en rijbereiken laat optekenen die niet excessief afwijken van vaak in advertising ‘beloofde’ rijafstanden

Futuristische retro?

De IONIQ 5-styling is geïnspireerd op het tijdens de IAA-show 2019 in Frankfurt getoonde 45 EV-concept. Geïnspireerd? Nu ja, om niet te zeggen dat de vormgeving van deze conceptstudie zowat compleet werd overgenomen voor de IONIQ 5-productieversie. Gedurfd en uniek. Voor de IONIQ 5 resulteert dat in een auto met retrotrekjes. Want het 45 EV-concept was designtechnisch al geïnspireerd op de Hyunday Pony uit de seventies.

Modern, eenvoudig, sober, ingetogen en strak. Uniek ook, en dat alles leidde tot een sportief silhouet dat meteen de aandacht trekt. Met verzonken deurgrepen, sterk hellende C-stijl, schelpvormige motorkap en ‘parametric pixel’-lichten voor- en achter. Met een radarsensorzone, die in meerdere e-auto’s de plaats inneemt van het traditionele radiatorrooster. De elektrische “intenties” vallen bij dergelijk design moeilijk te ontkennen. Als het Hyundai’s bedoeling was om de wijze te herdefiniëren waarop mensen naar elektrische auto’s kijken, dan lijkt de designopdracht hier alvast geslaagd.

Rijtest Hyundai IONIQ 5
In deze snel veranderende autotijden dreigt datgene wat vandaag nog verre toekomst lijkt, morgen al voorbijgestreefd te zijn. Maar niet met deze IONIQ 5 waarvan het design uit de verre toekomst komt maar nog geruime tijd up-to-date zal blijven

Met dank aan een uitzonderlijke wielbasis

Dankzij het E-GMP-platform heeft de IONIQ 5 een wielbasis van meer dan 3 meter. Zodat het interieur een zee aan ruimte kan bieden. Dit ook dankzij een vlakke vloer die de bewegingsvrijheid tussen de stoelen bevordert. Dat ruimtegevoel neemt nog toe met dat compacte modulaire dashboard gevormd door een 12 duims full touch AVN-scherm en een even grote (compacte) digitale cluster. De achterbank is over 135 mm verschuifbaar en dat is ook de middenconsole (140 mm). Hyundai monteerde goed zittende loungestoelen. Slechts één opmerking daarbij. Zelfs in zijn laagst mogelijke stand (bestuurdersstoel), voelt de zithoogte ons nog wat hoog.

Hyundai’s Bluelink® Connected Car Services

Augmented Reality Head-Up Display (AR HUD) ‘schetst’ relevante rijinformatie op de voorruit en in het gezichtsveld van de bestuurder. Jammer dat die perfect leesbare info bij fel zonlicht zich minder vlot laat ontcijferen. Het ontbreekt de IONIQ 5 niet aan dynamische stemherkenning en draadloos laden voor telefoons. Naast Android Auto- en Apple CarPlay-voorziening wordt deze wagen uitgerust met de recentste versie van Hyundai’s Bluelink® Connected Car Services. Dit omvat Connected Routing, Remote Charging, Last Mile Navigation en User Profiles.

Rijtest Hyundai IONIQ 5
Het compacte modulaire dashboard bestaande uit een 12 duims full touch AVN-scherm en een even grote (compacte) digitale cluster doet het ruimtegevoel nog toenemen

SmartSense: een ABC voor rijhulp

De recentste versie van Hyundai’s SmartSense rijhulp in deze IONIQ 5 bundelt een resem technologisch geavanceerde toepassingen. Te beginnen met Highway Driving Assist (HDA 2), inbegrepen Lane Changing Assist (LCA) en Smart Cruise Control (SCC). Verder Lane Following Assist (LFA), Lane Keeping Assist (LKA), Intelligent Speed Limit Assist (ISLA). Ook Blind-Spot Collision-avoidance Assist (BCA), Blind-Spot View Monitor (BVM), Driver Attention Warning (DAW) en … botswaarschuwing of Forward Collision-avoidance Assist met auto-/voetganger- /fietserdetectie. Naast Remote Smart Parking Assist (RSPA) wordt tevens voorzien in Surround View Monitor (SVM), diverse botswaarschuwingen bij het achteruitrijden en Hill Assist Control (HAC).

Hoopgevend testverbruik

Deze midsize e-SUV wordt gecommercialiseerd met de keuze uit twee batterijpacks (58 kWh of 73 kWh). Voor de achterwielaangedreven versies kan volgens de gekozen batterijcapaciteit geopteerd worden voor een e-motor van 170 pk of 218 pk. Onze testwagen reed met een 73 kWh-batterij en 218 pk op de achterwielen. In de vierwielaangedreven versies voorzien twee e-motoren – één tussen de achterwielen en één op de vooras – in een systeemvermogen van 225 kW/305 pk.

Vanuit stilstand sprint de tweemotorige IONIQ 5 in 5,2 seconden naar 100 km/u. Onze achterwielaangedreven variant doet daar 7,5 seconden over, wat snel blijft voor een crossover met dergelijk gewicht en deze afmetingen. Topsnelheid? 185 km/u. Tijdens onze korte test (82 km waarvan 32 km snelweg) noteerden we een verbruik van 14,2 kWh/100 km of 142 Wh/km. Dat is minder dan het opgegeven WLTP normverbruik (Test Energy Low/actieradius 485 km) van 179 Wh/km en zelfs minder dan het opgegeven WLTP voertuigverbruik van 161 Wh/km (TEL/actieradius 161 Wh/km). Cijfers die doen besluiten dat de opgegeven WLTP rijbereiken (tussen 375 en 565 km) in de praktijk en onder normale gebruiksomstandigheden zeer realistisch zijn.

Rijtest Hyundai IONIQ 5
De IONIQ 5-styling is geïnspireerd op het eerder in Frankfurt getoonde 45 EV-concept. Nu ja, geïnspireerd ... voor de IONIQ 5-productieversies werd de vormgeving van deze conceptstudie compleet overgenomen

Integrated drive axle & 5-link wielgeleiding achter

De IONIQ 5 heeft een 5-link wielgeleiding achter en in samenspel met het E-GMP-platform resulteert dat in een voorspelbaar weggedrag en een te waarderen rijstabiliteit. Multilink wielgeleiding wordt veelal toegepast in voertuigen uit hogere wagensegmenten. Omdat de batterijen laag in het chassis liggen, valt het zwaartepunt ook lager uit, wat deze IONIQ 5 in combinatie met de multilink achterwielophanging eerder het weggedrag van een grote hatchback bezorgt dan wel van een midsize sports utility. Verder betreft het hier ‘s werelds eerste in serie geproduceerde auto met een geïntegreerde aandrijfas (Integrated Drive Axle of IDA). In dergelijke opstelling worden de wiellagers gecombineerd met de aandrijfas waardoor het asgewicht afneemt, hetgeen de rijstabiliteit gunstig uitvalt.

Collega’s die de tweemotorige vierwielversies konden proefrijden, klonken enthousiast: ook al zet die versie meer dan 2 ton op de weegschaal, tijdens het rijden voel je niets van dat gewicht, zo hoorden we. Met de achterwielaangedreven variant – die 1.910 kg weegt – is dat niet anders. Deze auto geeft tot op hogere snelheden blijk van gunstige dynamische kwaliteiten.

Rijtest Hyundai IONIQ 5
De tijdverliezen die met het herladen van batterijen gepaard gaan, worden met de IONIQ 5 weer een stuk minder

Nadere studie van de technische fiche leert dat de IONIQ 5 bij 400 volt of 800 volt gelijkspanning kan geladen worden. Dit dan aan laadsnelheden vergelijkbaar met deze van de Mercedes EQS of de Porsche Taycan. Bij een snellader met een laadvermogen van 350 kW wordt een tot 10% leeggereden batterij na 18 minuten tot 80% herladen. Ook Vehicle-to-Loadtechnologie (V2L) is voorzien waardoor via een stopcontact (onder de achterstoelen) bij een spanning van 110/220 V van stroom voorzien kan worden.

De test was kort maar voldoende lang om een meer dan overtuigende indruk van deze IONIQ te krijgen. Het opgetekende energieverbruik verklapt dat de opgegeven rijbereiken als realistisch mogen worden beschouwd. De interieurruimte is royaal bemeten, de afwerking verdraagt geen kritiek. Over de rijeigenschappen mag men zeker niet klagen en het tijdverlies dat met het herladen van een batterij gepaard gaat, wordt met de IONIQ 5 weer een stuk minder. Ook dat is mooi meegenomen.

 

Rijtest Hyundai IONIQ 5

 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Ferre Beyens
Print Magazine

Nieuwste editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In deze magazine