Zonder ‘X’ maar wel attractiever
Rijtest Opel Grandland Hybrid & Hybrid4
Na Mokka en Crossland zal Opels nieuwe designtaal nu ook de sinds 2017 bezige Grandland X moderniseren. Voor een tweede leven bleven onderstel, ophanging, motoren en hybrideaandrijvingen behouden. Designtechnisch evenwel is de Grandland flink vooruitgeholpen. Naar voorbeeld ook van de eerder ‘gemoderniseerde’ Mokka en Crossland, verdwijnt de crossover beklemtonende ‘X’ uit de benaming. Opel Grandland dus, zonder ‘X’ maar wel geavanceerder en met een charmanter uiterlijk.
Hij blijft aangeboden met een 1.2 liter turbobenzine (130 pk) met manuele zesbak of achttrapsautomaat. Ook de 1.5 liter turbodiesel (130 pk) in combinatie met achttrapsautomaat blijft gelukkig behouden. Wij reden de nieuwe Grandland als plug-inhybride (225 pk) en Hybrid4 (300 pk). Qua aandrijving verschillen die stekkerhybrides weinig van de Grandland X-voorgangers. Als lid van het Stellantis-gezelschap mocht Opel zich blijven beroepen op de bij PSA ontwikkelde, deeltijdse e-powering en de voordelen van het veelvuldig gebruikte EMP2-platform van PSA. Technologie die ook Peugeot, Citroën en DS gebruiken en waarvan systeemopstellingen en de gelauwerde prestaties als ‘gemeenschappelijke’ Stellantis-technologie geboekt staan. Weet dus dat de hybrideaandrijftechnologie die we nu in de nieuwe Grandland rijden, ook in bv. de DS 7 Crossback E-Tense 4x4, Peugeot 508, 508 SW of 3008 stekkerhybrides moet bijdragen tot (theoretische) normverbruiken en dito CO2-cijfers die (op papier dan toch) met de taxatievoordelige 50 g/km-grens flirten.
Uitdijende concurrentie

In een sterk uitdijende SUV-markt wordt het alsmaar moeilijker om klanten te winnen. Of de moderner ogende Grandland en de technisch hoog aan te schrijven Stellantis-PHEV-technologie daarbij kunnen helpen? Beslist, al trappelt de concurrentie zeker niet ter plaatse. De nieuwe snoet à la Mokka/Crossland en technisch bijdetijdse items als Pure Panel en Night Vision zijn pluspunten, maar toch blijft ook Opel erg voorzichtig. Want nergens is een te optimistische marktbenadering zo misplaatst als in het SUV-segment waarin deze nieuwe Grandland wordt uitgespeeld. Een vluchtige opsomming van een aantal concurrenten verduidelijkt wat we bedoelen: VW ID.4/5 en Tiguan, Dacia Duster, Mazda CX-5, Kia Sportage, Seat Ateca en Cupra Formentor, Nissan Qashqai, Renault Arkana en Kadjar, Hyundai Tucson, Škoda Karoq, Subaru XV, MG EHS enz. Om van de uit eigen Stellantis-stal oprukkende Citroën-, Jeep-, Peugeot-, Fiat- en DS-knallers nog te zwijgen.
IntelliLux Led Pixel Light-techniek

De volgens de nieuwe designtaal van Opel ontworpen snoet staat de Grandland uitstekend. Het vlakke, donkere paneel dat – visueel althans – een doorlopend geheel vormt met de koplampen, kennen we al van de Mokka en Crossland als het 'Opel Vizor'-ontwerp. Lager op de snoet zit een hertekende en hoekiger gevormde voorbumper met een in carrosseriekleur uitgevoerde strip. Ook de Grandland is voortaan leverbaar met IntelliLux Led Pixel Light-techniek. Met adaptieve led-matrix-units dus, zoals eerder gemonteerd op de Insignia. Ook achteraan krijgt de Grandland ledverlichting en werd een eveneens hertekende achterbumper gemonteerd.
Pure Panel

Niet enkel de koets, vooral het interieur onderging een grondige moderniseringskuur. Het dashboard lijkt daarbij rechtstreeks uit de nieuwe Mokka te stammen en vertoont veel gelijkenis met de boordplank die de nieuwe Astra’s zal sieren. We begroeten (opnieuw) Opels Pure Panel waarin het complete instrumentarium – inbegrepen het 10 inch infotainmentaanraakscherm - één optisch geheel vormt. Uiteraard is ook het Grandland-instrumentarium in sterke mate gedigitaliseerd. Met software die op zowel Apple CarPlay als Android Auto te draaien is.
Night Vision & semiautonoom

Tot de standaard veiligheidssystemen behoren Front Collision Warning met voetgangersdetectie, verkeersbordherkenning, vermoeidheidsdetectie, Lane Departure Warning en snelheidsregeling. Ook Highway Integration Assist is beschikbaar. Waardoor de Grandland op zijn rijstrook wordt gehouden en erover waakt dat een geprogrammeerde afstand tot voorliggers gerespecteerd wordt.
De Grandland is de eerste Opel die met Night Vision wordt bedacht. Technologie die we decennia geleden al leerden waarderen in Cadillac Seville, BMW 7 en Mercedes S-Klasse. Waarbij infraroodcamera’s voetgangers, fietsers en dieren tijdens de nacht detecteren nog vooraleer het menselijk oog die kan waarnemen of in de lichtstralen van de koplampen opduiken.
Met ingeschakelde stop&go zal de Grandland in een file ook tot stilstand komen zodra de voorligger stopt. En nadien automatisch vertrekken als de voorligger vertrekt. Of hoe de Grandland ook semiautonoom kan rijden.
1.6 THP benzine en één of twee e-motoren

Omdat de benzine- of dieselversies nog niet beschikbaar waren, bleef onze eerste kennismaking beperkt tot een korte testrit met de PHEV-versies. Zowel plug-inhybride- als Hybrid4-aandrijving en het bewuste EMP2-platform dus aan de Franse PSA-tak van Stellantis.
De Grandland Hybrid4 wordt aangedreven door een benzinemotor, geruggensteund door twee e-motoren. Dwars voorin draait de 1.6 THP turbobenzine (200 pk/300 Nm) gekoppeld aan een achttrapsautomaat met een daarin geïntegreerde e-motor (110 pk/320 Nm). Tussen de achterwielen steekt een tweede e-motor (113 pk/166 Nm). De maximale systeemwaarden van deze op de vier wielen aangedreven Grandland bedragen 300 pk/520 Nm. De e-motoren puren hun elektrische energie uit een 13,2 kWh lithium-ionaccu.
De Grandland Hybrid moet het zonder een e-motor op de achteras stellen. De 1.6 THP benzinemotor, samen met e-motor voor, resulteren in de voorwielaangedreven Grandland in 224 pk/360 Nm. Was er in de vorige generatie nog sprake van een 11,6 kWh-accu voor de tweewielaangedreven versies, dan is de technische info nu heel duidelijk: 13,2 kWh voor zowel Hybrid als Hybrid4.
Rijden
We concentreerden ons in deze test op de voorwielaangedreven Grandland Hybrid. Men voelt meteen dat aan de capaciteiten van de met 225 pk/260 Nm gezegende PHEV-aandrijflijn niet moet getwijfeld worden. Zowel op snelweg als kronkelende landwegen heerst voortdurend een overschot aan werkijver. In een poging om realistische brandstof- en e-verbruikscijfers vast te kunnen stellen, hebben we tijdens ons test nooit de uitersten opgezocht. Topsnelheden van boven de 200 km/u zou de energieconsumptie de hoogte injagen en sterk vertekende cijfers opleveren. Uit vorige testen met de stekkerhybridevoorgangers van de Grandland weten we dat de opgegeven topsnelheden en acceleraties serieus mogen genomen worden.
Zijn energieconsumptie kan en mag meer dan redelijk genoemd worden
Bij een rustige en behouden rijstijl genereert de 1.6 THP, geruggensteund door de 110 pk sterke e-motor, ruim voldoende werklust. We noteren dan verbruikscijfers die weliswaar hoger uitvallen dan het opgegeven brandstofverbruik, maar veel lager dan datgene wat men van een puik presterende SUV in deze klasse verwachten mag. Noteren we ook dat het vergevingsgezinde onderstel is gebleven. Wat het geluidscomfort betreft: vergissen we ons? Wij hebben de indruk dat de Grandland in deze discipline beter scoort dan zijn Grandland X-voorganger.

Zuinig, ook met lege batterij
Met de ‘e-Save’-functie kan men de energieopslag ‘sparen’ om zuiver elektrisch te kunnen rijden in e-zones. Uiteraard zal de brandstofconsumptie dan wel toenemen. Maar, zoals we met de eerste generatie stekkerhybrides van alle met deze aandrijflijn bedachte Stellantis-modellen al mochten vaststellen: ook in de Grandland Hybrid worden we niet geconfronteerd met een fors oplopend benzineverbruik als de laatste stroomstoot uit de batterij is gepuurd. Waarna de 1.6 THP zonder e-power en met meergewicht (aan batterijen en e-motoren) richting reisdoel moet. Zelfs dan blijft de Grandland – net als zijn Grandland X-voorloper en de Peugeot 3008 Hybrid – tot de zeldzame soort behoren waarvan het benzineverbruik niet ‘beangstigend’ de hoogte ingaat. En dat is mooi meegenomen als men weet dat deze auto, tijdens kortere trips (± 65 km) veel minder tot geen (fossiele) brandstof consumeert.

Besluit
Met een moderner uiterlijk en een snoet à la Moka/Crossland/New Astra lijkt Grandland beter gewapend in een zich als moeilijk aankondigend concurrentieel debat. Hij rijdt voorbeeldig comfortabel, zijn plaatsaanbod staat buiten kijf en het onderstel was en blijft uitstekend. Zijn energieconsumptie kan en mag – rekening houdend met wagengewicht, ruimteaanbod, rijcomfort en prestatiegehalte – meer dan redelijk genoemd worden. Wie de Grandland Hybrid op tijd en stond ‘stekkert’ zal beloond worden met een lagere brandstofrekening. Maar dat geldt voor elke stekkerhybride. De oplopende elektriciteitsfactuur moet men er dan maar bijnemen. Weet echter dat zelfs met de leeggereden batterij de Grandland Hybrid geen aanslag pleegt op het benzinereservoir. En dat is niet bij elke deeltijds geëlektrificeerde stekkerauto het geval, zoals mening lange afstandsrijder dat intussen al mocht ondervinden.