Auto rijtestenPremium

De SUV-coupé gedemocratiseerd

Rijtest Renault Arkana E-TECH Hybrid 145

Dit is het industriële verhaal van de Russische Arkana en de Zuid-Koreaanse Samsung XM3. De eerste rijdt op het platform van de Dacia Duster. De nu in onze contreien verschijnende Arkana rust – zoals de Samsung XM3 – op het veelgebruikte CMF-B-platform van Renault en Nissan. Eerder toegepast is ook de ‘full hybrid’-motoraandrijving uit ons Arkana-testmodel. Identiek aan de aandrijflijn uit de Clio E-TECH Hybrid. Na montage in de Clio, Captur en Mégane profiteert nu ook de Arkana van de expertise die Renault in de F1 op het vlak van energierecuperatie en -regeneratie mocht opdoen.

Rijtest Renault Arkana E-TECH Hybrid 145

Deze Arkana is na de Koleos de tweede niet-Europese Renault. Het betreft een model dat eerder al gecommercialiseerd werd in Samsung met thuisland Korea en in Rusland. Onderstel en wielgeleiding van die eerder geïntroduceerde modellen verschillen en tussen de ‘fundering’ van deze beide versies en onze testwagen zijn er eveneens verschillen. Renault heeft voor de Europese Arkana – vergeleken met de eveneens op het CMF-B-platform rustende Samsung XM3 – immers specifieke ondersteltransplantaties en afstellingen voorbehouden.

Gesmaakt concept

Renault bestempelt de Arkana-styling liefst als een “sportieve hybride-SUV”. Maar in deze dolle elektrotijden zorgt ‘hybride’ ongetwijfeld voor verwarring. Wij houden het daarom liever bij een sportief ogende SUV-coupéstyling. Met herinnering aan trendsetter BMW X6, snel nagebootst door de Mercedes’ GLE Coupé. Met herinnering evenzeer aan de daaropvolgend gelanceerde compactere creaties: X4, GLC Coupé, Audi Q5 Sportback, Porsche Cayenne Coupé. Een koetswerkconcept dat bij steeds meer klanten het autohart sneller deed slaan. Een koetswerkcreatie ook die geruime tijd enkel in de duurdere prijsklasse was terug te vinden. Thuishorend ook in marktsegmenten die dominant beheerst bleven door zogeheten prestigeconstructeurs.

Rijtest Renault Arkana E-TECH Hybrid 145
Ondanks zijn coupédaklijn kan de Arkana in meer interieurruimte voorzien dan de compactere modellen waarmee hij zijn basis deelt

Prijstechnisch weerwerk

Met de komst van de Arkana ontstaat er ‘prijstechnisch’ ontegensprekelijk weerwerk in die tot heden te nadrukkelijk door de prestigefabrikanten beheerste marktsegmenten. Of hoe de Arkana de bij velen in de smaak vallende SUV-coupékoets democratiseert. Opperen dat de Arkana de eerste, niet door een premiumconstructeur in de markt gezette SUV-coupé is, klinkt weinig respectvol voor Renault en Arkana. Designtechnisch hoeft die laatste in weinig of niets onder te doen voor een aantal SUV-coupés van duurder ‘premium’fabricaat. Bovendien klopt het ook niet dat Renault de eerste (massa)constructeur zou zijn die een SUV-coupé presenteert. Wat doe je trouwens met de al veel eerder gecommercialiseerde SsangYong Actyon? De verkoopcijfers in acht nemend, is SsangYong nu niet meteen een massaconstructeur. Maar, ingegeven door hun sterke posities in de ranglijsten van de hedendaagse autoverkoop, kan men merken als BMW, Mercedes of Audi evenmin het predicaat ontzeggen van “massaconstructeur”.

Rijtest Renault Arkana E-TECH Hybrid 145
Na Clio, Captur en Mégane monteert Renault de ‘full hybrid’-aandrijving – E-TECH Hybrid genaamd – nu eveneens in de Arkana

C-segmentauto op B-segmentplatform

Onze testwagen brengt dus een industriële mix van zijn Zuid-Koreaanse en Russische halfbroers. De Russische versie deelt het platform met dit van de Dacia Duster. Ons testvoertuig wordt – zoals de Samsung XM3 – gefundeerd door het Renault/Nissan CMF-B-platform. Basis waarvan ook de Renault Captur, Clio en Nissan Juke gebruikmaken. Dat zijn inderdaad B-segmentauto’s terwijl de afmetingen van de Arkana duidelijke C-segmentallures vertonen. De Arkana is aanmerkelijk langer en breder dan de Captur en daarom een onvervalste C-segmenter. Een C-segmentauto die bijgevolg rust op een B-segmentplatform. Waardoor de Arkana dus thuishoort in het marktsegment waarin zich ook een zekere Renault Kadjar beweegt. Die Kadjar is zowaar nog iets korter dan de Arkana. Los van zijn SUV-coupé-eigenschap mogen de Toyota C-HR, Peugeot 3008, Hyundai Tucson, Nissan Qashqay, Volvo XC40 en – uiteraard – de Kadjar tot de modellen gerekend worden die het concurrentiële pad van de Arkana kruisen.

Rijtest Renault Arkana E-TECH Hybrid 145
Indien we in deze ‘coupé’ voldoende hoofdruimte hebben, dan is dat vooral te danken aan het feit dat Renault de zithoogte lager positioneerde dan in een vergelijkbare SUV

Complete veiligheidsuitrusting

Naar goede Renault gewoonte voorziet ook de Arkana in een complete veiligheidsuitrusting. Met inbegrip dus van de meest recentelijke technieken terzake: Lane Departure Warning, Lane Keeping Assist, Active Emergency Braking, Safety Distance & Traffic sign recognition Warning, adaptieve snelheidsregeling, Blind Sport Warning, Rear Cross Traffic Alert etc.

Zelfladende hybride-opstelling

Na Clio, Captur en Mégane monteert Renault de ‘full hybrid’-aandrijving – E-TECH Hybrid genaamd – nu ook in de Arkana. Het betreft een zelfladende hybride-opstelling (geen stekkerhybride!) die bestaat uit een naar hybridetoepassing getunede, atmosferisch beademde 1.6 viercilinder benzinemotor (69 kW/95 pk), een ‘e-motor’ (36 kW) en een (HSG) Hoogspanning Starter Generator (15 kW). Waarbij het gaat om een serieel-parallelle hybridearchitectuur, en waarbij – uit oogpunt van energie-efficiëntie en soepele schakelovergangen – gekozen werd voor een multimodale versnellingsbak met klauwkoppelingen.

Rijtest Renault Arkana E-TECH Hybrid 145
Wat de kofferruimte betreft: er zijn nogal wat “coupés” die het met minder moeten stellen dan een van 480 tot 1.263 liter uit te breiden bagageruimte

Compacte 1,2 kWh/230 volt accu

Een verbrandingsmotor dus en twee e-motoren. Nu ja, een e-motor en een hoogspanningsstartermotor (20 pk) is exacter. Die laatste zorgt bij het wegrijden voor een extra duwtje in de rug. De “strafste” e-motor is 49 pk sterk en kan bij stilliggende verbrandingsmotor op zijn eentje de voorwielen aandrijven. Deze aandrijflijn genereert een gezamenlijk systeemvermogen van 145 pk en 205 Nm aan maximale trekkracht.

Een compacte lithium-ionbatterij van 1,2 kWh/230 volt krijgt een onderkomen in de koffer en draagt in deze seriële hybride-opstelling bij tot de reducering van de brandstofconsumptie en een daling van de CO2. Tijdens het vertragen wordt energie gerecupereerd en opgeslagen in deze batterij. Ook wanneer de verbrandingsmotor in zijn optimale regime draait, kan het overtollige thermische vermogen elektrisch in de batterij worden opgeslagen. Wie maximaal energie wil terugwinnen kiest met de transmissiepook voor de B-stand, waardoor de wagen heftiger gaat afremmen, meer energie wordt teruggewonnen en de remblokken minder snel slijten.

In de zuiver elektrische modus haalt de Arkana E-TECH Hybrid een snelheid tot 75 km/u. Renault voorspelt een zuiver elektrische radius van 3 km maar die afstand wordt nooit bereikt als we de elektrische top van 75 km/u blijven aanhouden.

In de technische fiche verwijzen we naar ons testverbruik dat – daarop maakt ook een zelfladende hybride geen uitzondering – sterk afhankelijk blijft van het rijgedrag. Voorzichtig rijdend noteerden we nog lagere dan de opgegeven verbruikscijfers. Wie minder tijd heeft en heftiger op het gas gaat zal meer dan 4,9 l/100 km brandstof nodig hebben.

Rijtest Renault Arkana E-TECH Hybrid 145
Wie ‘normaal’ rijdt met deze Arkana zal snel ervaren dat de e-motor en de hoogspanningsstarter de wagen zuiver elektrisch voortbewegen en de benzinemotor daarbij laten rusten. Dit met een gunstig brandstofverbruik tot gevolg

Ook mild hybrid-versies

In tegenstelling tot de Captur en Kadjar zal deze Arkana het zonder efficiënte dieseltechniek moeten stellen. En … zonder handgeschakelde versnellingsbakken ook. Naast de E-TECH full hybrid-aandrijving uit ons testmodel wordt de Arkana ook aangeboden als mild hybrid. Die aandrijflijn wordt gevormd door een rechtstreeks geïnjecteerde, drukgeladen 1.3 TCe-viercilinder, aangevuld met een (laagspannings)alternator/startmotor (12 volt) en een lithium-ionaccu. Als transmissie wordt dan beroep gedaan op een automatische, dubbel ontkoppelde 7-traps EDC-transmissie. Het is die lichte (12 volt) hybridisering die de Arkana TCe 140 mild hybrid 10 pk en 20 Nm extra vermogen en werklust oplevert.

Gunstige rijimpressies

Rijtest Renault Arkana E-TECH Hybrid 145

In de Europese Arkana bezorgde Renault de achterwielgeleiding extra stabiliteit en is de elektrische stuurbekrachtiging directer afgestemd. Samen met de langere wielbasis en de comfortabeler afgeveerde achtertrein heeft dat ons testvoertuig rijeigenschappen bijgebracht waarmee het zich niet verlegen moet voelen naast enkele van zijn duurdere, zogeheten premium-SUV-coupéconcurrenten. Het behaaglijke weggedrag en het geboden rijplezier worden prettig gecombineerd met wendbaarheid in korte bochten, voorbeeldige rechtuitstabiliteit en bevredigende stuureigenschappen in de snellere bochten.

De prestaties van deze seriële hybrideaandrijflijn hebben we eerder in de Clio al leren waarderen. Diezelfde motorisatie doet de zwaardere Arkana van 0 tot 100 km/u accelereren in 10,8 seconden en bezorgt hem een topsnelheid van 172 km/u.

Nog dit: wie het met deze Arkana wat rustiger aan doet, zal snel ervaren dat de e-motor en de hoogspanningsstarter vaak de wagen zuiver elektrisch voortbewegen en de benzinemotor daarbij even vaak op non-actief zetten. Dit met gunstige verbruikscijfers tot gevolg.

Coupé en praktische ruimtebenutting

Een origineel vormgegeven SUV-coupékoetswerk. Een zuinig te rijden en voor deze auto voldoende krachtige, energie-efficiënte aandrijflijn. En ja, coupédaklijnen en praktische ruimtebenutting zijn nooit goede vrienden geweest. Zeker niet voor wat het plaatsaanbod van de achterpassagiers betreft. In deze Arkana echter valt over dat ruimteaanbod niet te klagen. Gebouwd op een B-segmentplatform hebben de achterpassagiers helemaal geen gebrek aan hoofdruimte. Ook de beenruimte achter verdraagt geen kritiek. Wat de kofferruimte betreft: er zijn veel coupés die het met minder dan een van 480 tot 1.263 liter uit te breiden bagageruimte moeten stellen.

Technische fiche Renault Arkana E-TECH Hybrid 145

 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Ferre Beyens

Meer weten over

Print Magazine

Nieuwste editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In deze magazine