Zeg nooit …
Rijtest Škoda Enyaq iV 80 (150 pk/204 kW)
Zowel het concept, het platform als de aandrijflijn zijn gebaseerd op de VW ID.4, maar de Škoda Enyaq iV daarom een Tsjechische ID.4 noemen, doe je beter niet; alvast niet in de nabijheid van een Škoda-enthousiasteling. Het klopt wel dat de Tsjechen voor hun eerste full electric SUV de aandrijving en het platform uit de VW-depots gingen hijsen. Maar zeg daarom nooit ‘Idee …’ tegen deze SUV. Dat zou namelijk onbetamelijk zijn. Onrechtmatig, zo staaft deze rijtest, die ons deed beseffen waarom die stoute ID.4-equatie Škoda-liefhebbers haast wel zeker in de gordijnen zal jagen.
Škoda is met deze SUV niet aan zijn elektrisch proefstuk toe. De eerste elektromagnetische stappen werden gezet met de Citigo e iV. Die was dan weer gebaseerd op de VW e-Up, een concept waarvan ook de Seat Mii Electric een kloon was.
De Enyaq iV is wel de eerste elektrische SUV van de Tsjechische poot uit de VW Group. Het is dus ook het eerste Škoda-productiemodel dat wordt geassembleerd op het specifiek voor e-toepassing ontworpen MEB-platform van VW. Die eersteling wordt gebouwd in de fabriek van Mladá Boleslav.
Jong maar uitgebreid gamma
In ons land zal men de ‘instapversie’ of de Enyaq iV 50 (energieopslag van 55 kWh of 50 kWh bruikbaar) niet terugvinden in de catalogus. Hier start het gamma met de achterwielaangedreven Enyaq iV 60. Die heeft een batterijcapaciteit van 62 kWh (58 kWh netto) en een 132 kW/180 pk sterke e-motor tussen de achterwielen. De eveneens achterwielaangedreven Enyaq iV 80 – onze testwagen – beschikt over een energieopslag van 82,0 kWh, waarvan 77,0 kWh bruikbaar. Deze versie krijgt een 150 kW/204 pk e-motor gemonteerd. Voorzien van de 82,0kWh-batterij, kan die Enyaq iV 80 ook worden aangeboden met een straffere 195 kW/265 pk e-motor.
Recent nog voegde Škoda een sportief gestroomlijnde coupé toe aan het Enyaq iV-gamma. Hierbij werd meteen een RS-versie aangekondigd. In vergelijking met ons Enyaq iV 80-testvoertuig valt de weerstandscoëfficiënt (Cd) van de coupé gunstiger uit (0,234). De specificaties spreken van een (WLTP-)actieradius tot 545 km. Ook deze coupé laat de keuze uit twee batterijvarianten (82,0 kWh of 62 kWh). Verder is er keuze tussen achter- of vierwielaandrijving en aandrijfvermogens die variëren van 132 kW tot 220 kW voor de sportieve RS.

Crystal Face
Neen, deze Enyaq is meer dan een onvermengde ID.4-kopie. Opgevrolijkt met karakteristieke stijlelementen, valt hij meteen te onderscheiden van zijn ID.4-neef. Hij toont ook groter. Gezichtsbedrog? Neen, want hij is effectief enkele centimeters langer en breder dan de ID.4. Met identieke wielbasis, dat wel, maar wel enkele millimeters lager. Divergenties nauwelijks met het blote oog waarneembaar, maar: specifieke vormgeving, karakteristieke stijlelementen en ‘optisch vergrotende’ koetswerkkleuren ‘accentueren’ de in werkelijkheid slechts enkele centimeters groter uitvallende Enyaq nadrukkelijk, waardoor de Enyaq iV dus groter oogt dan zijn VW-neef. Dat dit geen pure copying betreft, bewijst ook het radiatorrooster. Dat maakt van de Enyaq iV-snoet een existent aandachtspunt. Tegen een meerprijs is die bovendien gezegend met oplichtende leds, wat de Škoda-snoet heel apart maakt. Extraordinair zowaar. Te bestempelen als de 'Enyaq iV Crystal Face'.

Ruimte
De interieurafwerking verdient een dikke pluim, met een overvloedig gebruik van afwerkingsmaterialen die het kwaliteitsgevoel opkrikken. In deze fris en weelderig bevallende passagiersruimte werd het inzetten van ‘duurzame’ materialen nochtans niet geschuwd. Vloermatten in vezels uit gerecycleerde petflessen, stoelbekledingen uit natuurwol, niet op chemische maar wel op plantaardige basis bewerkt leder. Duurzaamheid ten top en toch optisch attractief.
Uiteraard – en dit naar goed Škoda-voorbeeld – is ook in deze e-SUV het ruimteaanbod vorstelijk te noemen. Nog meer ruimte natuurlijk omdat de middentunnel wegvalt. Praktisch bovendien met voldoende opbergmogelijkheden. Met specifieke handigheidjes, zoals de handig op te bergen regenschermen in de openstaande voorportieren. Of, overzichtelijk georganiseerde opbergmogelijkheid – onder de kofferbodem – voor de laadkabels. 'Simply Clever', heet dat bij Škoda. Praktische attenties? Zie de ijskrabber, netjes opgeborgen in de kofferklep en – standaard eveneens – een kabelreiniger in de opbergtas. Die kabelreiniger is vast geen overbodige luxe. Dagelijks “stekkeren” is synoniem van vaak “handenwassen”. Tenzij de kabels proper zijn …

In deze Škoda zoek je tevergeefs naar een 'frunk' (front trunk). Maar indien men in deze Enyaq iV gebrek aan kofferruimte heeft, aarzel dan met de overweging van een bestelwagen niet. Immers, in vijfzitconfiguratie rest 585 liter kofferruimte. Met neergeklapte achterbank? Een royale laadruimte van 1.710 liter.
Augmented reality
Een digitaal paneel – een beeldscherm van 5,3 inch – fungeert als klein maar duidelijk instrumentenbord. De weergave beperkt zich wel tot de meest belangrijke data. Het strikte minimum, zeg maar. Voor diepgaandere info met betrekking tot bijvoorbeeld het elektriciteitsverbruik, is men aangewezen op het centrale aanraakscherm (13 inch) en digitaal surfen. Optioneel wordt dat kleine, digitale instrumentenpaneel “bijgestaan” door een head-updisplay, augmented reality incluis. Naast de belangrijkste rijgegevens worden er dan navigatie-info en de actuele situatie van ingeschakelde rijhulpsystemen op de voorruit geprojecteerd.

Gunstig verbruik
Zoals de technische fiche (zie onder) illustreert, belooft de Enyaq 80 iV – hier met een batterij van 82,0 kWh (77,0 kWh bruikbaar) – een actieradius van meer dan 500 km (WLTP). Volgens de constructeur zou het gemiddelde verbruik 16 kWh/100 km (WLTP) zijn. Aan dat wel erg optimistische verbruikscijfer geraakten we niet. Ons laagst genoteerde gemiddelde was 18,9 kWh/100 km. Gezien de lage buitentemperaturen (± 3 °C), het wagengewicht, het geboden rijcomfort en ruimte, toch een uitstekend resultaat.
Compleet laden via de huishoudstekker (1x10A 230V AC: 2,3 kW) – van 10 tot 100% – duurt een eeuwigheid (40 u.). Een 11kW-wallbox is dus ten zeerste aangeraden. Wat gelijkstroomsnellading betreft: de Enyaq iV 80 wordt voorzien van een interne DC-lader van max. 125 kW. De Enyaq iV 60 krijgt een interne DC-lader van max. 120 kW.
Het gunstige verbruikscijfer van onze testwagen is deels te danken aan een (tegen meerprijs geïnstalleerde) warmtepomp. Die reduceert het energieverbruik bij verwarming/koeling van het interieur. Die warmtepomp kost € 896,69, exclusief btw.

Om energie te recupereren wordt er voorzien in vier programma’s. In de D-stand kan men met hendels aan het stuur drie recuperatiemodi instellen. In de B-stand wordt er maximaal gerecupereerd maar daarin lijken de vertragingen ons iets te bruusk. Overigens mag de impact van dergelijke energierecuperatie op de autonomie zeker niet overschat worden – maar dat is niet enkel in deze Škoda het geval en zo ook heeft menig onderzoek al aangetoond. Het is en blijft in hoofdzaak de rijstijl die een sterk bepalende invloed heeft op de elektrische actieradius.
Deugddoend, comfortabel en sereen
De e-motor van 204 pk/310 Nm in samenspel met een lichaamsgewicht van 2.390 kg – met dank aan de batterijen – maken meteen duidelijk dat van deze Enyaq geen sprintprestaties moeten worden verwacht. Al blijft het ons wel verbazen hoe kordaat deze zware SUV elektromagnetisch en zonder enige hapering vanuit stilstand in 8,6 seconden versnelt naar 100 km/u. Snel genoeg dus. Zeker voor een ruime auto uit deze gewichtsklasse. Sneller en vinniger hoeft zeker niet. Het zou trouwens tegen de veiligheidsregels indruisen moest men deze Enyaq met racetempo’s bedenken.
Zonder sportief te zijn, blijft hij behaaglijk energiek. Een auto met een gezapig weggedrag, plezierig om mee te rijden. Gemaakt om deugddoend comfortabel en sereen door het drukke verkeer te laveren. Wie een sneller tempo oplegt, voelt de Enyaq snel overhellen in bochten, steigeren van zodra het stroompedaal te optimistisch wordt ingedrukt, duiken bij te bruusk afremmen … of van zodra er vanaf hogere snelheden, via de versnellingshandel en recuperatiemodus B, om vertraging wordt gevraagd.

Besluit
De Enyaq iV is ruim, praktisch en rijdt voorbeeldig comfortabel. Wij noteerden een – voor deze wagenklasse – gunstig gemiddeld elektriciteitsverbruik met een meer dan realistisch rijbereik. Voeg daarbij de voorbeeldige interieurafwerking waarbij het gebruik van (duurzame) afwerkingsmaterialen niet is geschuwd en materiaalkeuzes die het kwaliteitsgevoel bovendien verhogen. De royale laadruimte, de Simply Clever en andere praktische attenties worden er graag bijgenomen. Zo ook het met ledverlichting opgesmukte radiatorrooster dat van de Enyaq iV-snoet een existent aandachtspunt maakt. Ons zal je dus nooit meer horen zeggen dat deze Škoda een Tsjechische ID.4 is …