Uber-Japanner met opgevoerde ambitie
Rijtest Lexus LS 500h AWD
Met de LS 500h als absoluut topmodel blijft Lexus lonken naar de exclusieve markt van premiumlimousines. Flirtend met een marktsegment waarin rijdynamica, innovatieve technologie, luxe en comfort als excessieve criteria gelden. In Europa is die Lexus-betrachting nooit vlot verlopen. Want, onophoudelijk opboksen tegen een dominerende mededinging van Duitse azen. Bedacht met geraffineerde, geüpdatete hybridetechnologie – hét Lexus-specialisme – reden we de nieuwste, vierwielaangedreven LS 500h. Daarin geniet de V6-benzinemotor potigere ondersteuning van een Li-ionaccu en twee e-motoren.
Met opgefokte aspiraties koketteert deze Uber-Japanner voortaan met een marktsegment waarin het hem altijd – vaak ten onrechte – moeilijk voor de wind ging. Bijgestelde ambities? Met o.a. een straffere tussenkomst van beide e-motor/generator-combinaties die de V6-benzinemotor, van bij de laagste toerentallen, het prestatieniveau van een gezette V8 moeten bezorgen. Met dat meesterlijke GA-L-platform waarop deze Lexus-topper gebouwd is. Het stijfste platform ooit, zegt Lexus. Of die opgevoerde rigiditeit echt nodig was? Ja, want niet enkel wegligging, stuurkwaliteiten en rijcomfort moesten op gekend Lexus-niveau blijven. Ook trillingsvrijheid en geluidscomfort – disciplines waarin Lexus altijd goed scoorde – dienden op een nog hoger niveau gebracht te worden.

‘Klasbak’-aspiraties
De vijfde generatie LS 500h beschikt dus over een soepeler acterende maar kordaat reagerende aandrijflijn. Dat was nodig om beter geoutilleerd die onverbiddelijke (Duitse) premiumconcurrentie van antwoord te dienen. Effectiever voorbereid ook door het verouderde en in de vorige generatie nog fel bekritiseerde infotainment aan te pakken. Want daarbij werden we voortdurend geplaagd met lastige touchpadbediening. Modernisering dus met o.m. een groter 12,3 inch-touchscreen en multimedia die via Apple CarPlay en Android Auto snelle smartphone-integratie mogelijk maakt.
In een marktsegment waarin enkel het beste van het beste goed genoeg is – zowel wat technologie als comfort, rijdynamica en luxe betreft – moet de efficiënter gewapende Lexus LS 500h het opnemen tegen ‘klasbakken’ van het gehalte BMW 7 Serie, Mercedes-Benz S-Klasse en Audi A8. Stuk voor stuk prestigieuze topmodellen die recent – ofwel compleet vernieuwd dan wel met nieuwe, vooruitstrevende technologieën – het prestige nog stevig wisten op te voeren.

BladeScan-koplampen
Het blijft inderdaad een imposante verschijning, die LS 500h. Anders dan zijn Duitse concurrenten? Beslist en dadelijk als een Lexus te herkennen. Lang, gestrekt en vloeiend. Met dat gigantische radiatorrooster en een voorbumper met hoekige luchtinlaten links en rechts. Met bewegende uitstraling. Hoger tijdens het rijden dan bij stilstand. Want de luchtvering tilt het koetswerk 4 centimeter op. Het in- en uitstappen uit deze lage, gestrekte limousine wordt zo makkelijker.
Zie zeker naar de nieuwe BladeScan-koplampen: bedacht met supersnel roterende (6.000 tpm) microspiegels waarmee een uitermate nauwkeurige lichtdistributie wordt nagestreefd. In die koplampen zit trouwens ook de L-vormige dagrijverlichting geïntegreerd.
Waar is de tijd dat de Japanners – zelfs voor de interieurafwerking van hun topmodellen – niet aarzelden om goedkoop ogende – maar daarom niet minder kwaliteitsvolle – materialen te gebruiken. Het sfeervolle interieur van deze LS 500h wijkt daar alvast vanaf en is voorbeeldig afgewerkt. Lang vergeten dus de tijd van de harde plastics. Welkom materialen waarvan de kwaliteit de hoogste score verdient.

Multi Stage hybrid
Lexus voorzag de LS 500h van de in de prestigieuze LC 500h-coupé debuterende hybrideaandrijflijn. Lees: een 3,5 liter V6 met twee e-motoren/generatoren in combinatie met lithium-ionenergieopslag. We weten nog dat die V6 zijn beademing en voeding gecontroleerd zag door intelligente VVT-i-bediening van in- en uitlaatkleppen en een (rechtstreekse) D-4S-brandstofinjectie.
De e-motoren/generatoren zijn watergekoelde gelijkstroommotoren. De eerste motor/generator (MG1) functioneert als generator-startmotor, en ondersteunt de V6. De tweede (MG2) drijft de achterwielen aan en moet – net als de MG1 – het batterijniveau van de LS 500h als zelfladende hybride mee op peil houden.
Via de nieuw ontwikkelde – eveneens in de LC 500h debuterende – Multi Stage Hybrid met 10 (gesimuleerde) versnellingen wordt het vermogen op de straatstenen gezet. Deze automatische transmissie zal onder alle omstandigheden een optimale versnelling selecteren. Motor, e-motoren en transmissie worden zodanig afgesteld dat, ongeacht snelheid en het toerental, de motorrespons ogenblikkelijk is en de vermogensopbouw vloeiend blijft en dit tot het maximum toerental van de V6. Ook maakt deze transmissie het mogelijk om de LS 500h tot een snelheid van 140 km/u zuiver elektrisch te laten rijden. Voor zover het accuniveau van deze zelfladende hybride dat uiteraard mogelijk maakt.

Lithium-ionopslag: compact en lichtgewicht
Onvermijdelijk denken we hier terug aan de niet eens zo lang vervlogen tijden waarin Toyota/Lexus halsstarrig het pad van de minder efficiënte en niet altijd milieuminnende nikkelmetaalhydrideaccu’s bleef trotseren. Ook in de LS 500h is dat geschiedenis. De LS 500h maakt gebruik van een compacte en minder wegende lithium-ionbatterij. Compact? Ongetwijfeld, al kan deze tussen de achterste stoelen en de bagageruimte gemonteerde energieopslag niet verhinderen dat de LS 500h als grote limousine een nauwelijks moduleerbare koffer van slechts 430 l heeft. Toch levert lithium-iontechnologie ook hier gewichtsvoordeel op en dit bij – zeker voor een niet-stekkerhybride – zeer redelijke energieopslag (zie technische fiche).

Vehicle Dynamics Integrated Management (VDIM)
De recentste versie van Lexus’ absolute topmodel beschikt standaard over de nieuwste generatie Vehicle Dynamics Integrated Management (VDIM)-onderstel. Chassiscontrole die zowel remmen als besturing, aandrijflijn en wielophanging vakkundig beheert en ook waakt over de rol-, gier- en duikbewegingen van het koetswerk. Bovendien maakt deze limousine dankbaar gebruik van het – volgens Lexus – stijfste ooit door hen ontwikkelde (GA-l-)platform. Dat de VDIM/GA-l-cocktail eersterangsresultaten oplevert in de disciplines geluids- en rijcomfort, trillingsvrijheid, wegligging en hanteerbaarheid leest u verder.
Waarbij de gunstige invloed van actieve stabilisatoren en de Lexus Dynamic Handling (LDH, vierwielbesturing) nog dient aangehaald te worden. Want, als extra, in combinatie met de vierwielaandrijving, extra stabiliteit en tractieverlenende VDIM-attributen. Stijf staal en ultralicht aluminium doen de nieuwste LS ook bijna 100 kg minder wegen dan de voorgangers. Nog dit: de multilinkophanging wordt gezegend met dubbele kogelgewrichten op de draagarmen boven en onder, wat resulteren moet in efficiënter te controleren stuurbewegingen.

Het grote luxegevoel van Lexus rijden
Eerste vaststelling: de grotere rol van lithium-ionenergieopslag en beide e-motoren/generatoren laat zich duidelijk voelen. Vanaf de lage (V6-)toerentallen bij het wegrijden maar ook bij tussenacceleraties. Met soepele en lineaire vermogensafgifte. Met een gecombineerd systeemvermogen (brandstofmotor en beide elektromotoren) van 359 pk snelt de vierwielaangedreven LS 500h in minder dan 5,5 seconden vanuit stilstand tot 100 km/u. Meer dan overtuigende prestaties dus. Zeker voor een auto die flink boven de 2 ton aan lichaamsgewicht laat optekenen.
Tweede vaststelling: een uitstekende geluiddemping en – daarvoor lauweren we de grote Lexus al decennia – een allerbeste trillingsvrijheid. Rijden doe je in deze Uber-Japanner dus in alle rust en stilte. Tenminste als je met deze auto rijdt waarvoor hij is gemaakt: rustig en als hoogst comfortabele limousine … Als men plots om veel meer vermogen gaat vragen – door bruusk het gas in te drukken – reageert de V6 – voorbeeldig zacht zoemend bij deellast – als een weliswaar vlot in de toeren happende maar ook rumoeriger hoorbare aandrijver. Waarbij een Lexus LS-kenner dan nostalgisch gaat worden bij de herinneringen aan de glorierijke V8-ervaringen van weleer.

Derde vaststelling: de LS 500h blijft – de gewichtsbesparende ingrepen aan onderstel en energieopslag ten spijt – nog altijd een auto van 2.300 kg. Maar dat speelt hem niet in het nadeel. Rijden met de LS 500h laat ons (opnieuw) gretig genieten van dat grote luxegevoel waarmee de Lexus-topmodellen ons al decennia weten te verwennen. Wie voor het eerst plaatsneemt achter het stuur van deze LS 500h, voelt dat gewicht uiteraard meespelen. Zeker in een snelle bocht en tijdens het remmen. Dat laatste – vooral – omdat het rempedaal (eerste impressie) gebrek aan progressie vertoont. Iets waarmee men snel vertrouwd geraakt.
Voor het overige hebben we niets dan goede rijervaringen opgedaan. Met speciale aandacht voor de adaptieve AVS-demping. Waarbij Lexus elektromagnetische kleppen toepast die – afhankelijk van de wegomstandigheden – het bereik van de adaptieve dempers aansturen, wat voor extra veercomfort moet zorgen.

Besluit
Wie hoopt dat de LS 500h als hybride gepowerde vierwielaandrijver superzuinig met brandstof omspringt, moeten we teleurstellen. Ons gemiddeld testverbruik (zie technische fiche) bewijst echter dat de Lexus LS 500h AWD met zijn 2.350 kg aan rijklaar gewicht en – gezien de hoog in te schatten rijeigenschappen, het geboden comfort en de prestatierijke motorisering – moeilijk van onredelijk hoog verbruik te beschuldigen valt.
Voor ons blijft dit Japanse topmodel de technologische Toyota/Lexus-potentie deskundig etaleren. Met een haarfijn afgestemde en steengoed werkende deels elektrische ‘niet-plug-in’hybrideaandrijflijn. Met een moderner en minder wrevel veroorzakend infotainment ook. Met geluids- en trillingsdemping die efficiënter dan ooit aanvoelt. Komt daarbij dat de LS 500h een imposante verschijning blijft, onberispelijk in de afwerking en meteen identificeerbaar als een absolute top-Lexus.