Vierde elektrische MG moet het "stroomrijden" een boost geven
Presentatie MG MG4 Electric
Na 's werelds eerste elektrische break, krijgt het Belgische publiek op de Brusselse autoshow de eerste elektrische hatchback van MG Motor te zien. Ontmoeting dus met het vijfde MG-model, de vierde full electric MG. Geen SUV of cross-over, wel een compacte en sportief ogende hatchback die thuishoort in het C-marktsegment waarin onder meer trendsetter Nissan Leaf en VW ID.3 actief zijn. Kennismaking vooral met een MG die het fel gestimuleerde EV-rijden ook voor de particuliere autogebruiker financieel wat aantrekkelijker maakt.
Met de MG ZS ontpopte MG Motor – de Britse poot van het Chinese SAIC-concern – zich tot een pionier op het vlak van compacte elektrische SUV's. Na de ZS en de EHS, respectievelijk een EV en PHEV-SUV, werd het MG-aanbod snel uitgebreid met de Marvel R en de MG5. Opnieuw betrof dat een (weliswaar ruimere) elektrische SUV en 's werelds eerste elektrische break.

Unieke marktpositie
Het vijfde MG-model of de MG4 wordt dus een vierde 100% elektrische creatie van MG Motor. Maar dit wordt wel de eerste MG die mikt op het segment van de compacte hatchback. Waardoor MG Motor op de markt van de elektrische auto's een unieke positie inneemt.
Want, voorlopig toch de enige constructeur die full electric auto's voorrijdt in alle compacte marktsegmenten van berline of hatchback, over break tot SUV. Werden tot vandaag nog 70% van de MG's aangeboden aan professionele klanten, dan is de minder dure MG4 zeker bij machte om naast budgetbewuste fleetklanten ook de particuliere klant te bekeren tot het "stroomrijden".

MSP (Modular Scalable Platform)
De MG4 is niet enkel een nieuw model waarmee MG Motor voor het eerst het C-marktdeel van de compacte en full electric hatchbacks betreedt. De MG4 is ook het eerste model dat gebaseerd is op het MSP (Modular Scalable Platform), een basisstructuur ontwikkeld door MG's moederbedrijf SAIC Motor.
De daarin geïntegreerde, bijzonder dunne batterij (amper 110 mm) wordt in eerste instantie beschikbaar met een capaciteit van 51 of 64 kWh. Mede aan die uitzonderlijk platte batterij dankt de MG4 Electric zijn eerder geringe koetswerkhoogte. En dit zonder daarom de hoofdruimte te minimaliseren.

SAIC Motor claimt voor de MG4 met die 110 mm de dunste batterij in deze voertuigcategorie te presenteren. Voor het overige blijft SAIC in de technische documentatie erg zuinig, ook wat de samenstelling van die batterijen betreft.
Wel doen die "beperkte" technische toelichtingen alsook het fel benadrukken van een 'naaldtest'-veiligheidsprocedure ons meteen denken aan wat hun Chinese concurrent-autoconstructeur BYD, een vooraanstaand batterij- en ervaren elektronicaspecialist, in verband met hun extreem dunne 'bladbatterijen' recent communiceerde.

Duidelijke accu-info gevraagd
Bij SAIC en MG Motor moeten we het stellen met de volgende summiere data: dat de standaardversie met een lithium-ijzer-fosfaatbatterij is uitgerust. Die batterij is samengesteld uit 104 individuele accucellen, verdeeld over zes modules. Voor de Comfort/Luxury-modellen spreekt men over een nikkel-kobalt-mangaanbatterij. Eveneens bestaande uit 104 individuele cellen verdeeld over zes modules. Verder vernemen we dat beide batterijtypes de 'nagelpenetratietests' veilig doorstonden.
Voor het overige blijft de autovakpers hier op zijn technische honger zitten. En dat blijft jammer in tijden van hoogdravende EV-cultuur waarin alles draait om energieopslag. In tijden waarin exacte data met betrekking tot batterijspecificaties dé belangrijkste wegwijzer worden in technologische, maar ook bij prijstechnische afwegingen, van zodra EV's met concurrenten worden vergeleken.

Dus, blijft onze vraag: in wat verschillen de dunne en blijkbaar minder dure batterijen van SAIC met bijvoorbeeld de in de BYD EV's gemonteerde, eveneens als dunste 'bladbatterijen' (blade batteries) gecommuniceerde, duurdere accu's? Voorzien van onder meer lithium-ijzer-fosfaatkathodes (LiFe(PO4)).
Die negatieve BYD-elektrodes, waarvan de voordelen eerder werden opgesomd, verschillen daarmee van de doorgaans met nikkel-mangaan-kobalt (LiNiMnCoO2) samengestelde elektrodes. Tragere warmteontwikkeling, minder warmteafgifte, minimale tot geen vrijkomende zuurstof, hogere koelingsefficiëntie, snellere voorverwarming, hogere energiedichtheid, groter rijbereik, langere levensduur en (veel) hoger aantal oplaad- en ontlaadcycli. Hoe zit dat allemaal met SAIC's "dunste" batterijen?

MG iSMART-connectiviteit
Op de boordplank merken we een digitaal instrumentencluster (7 inch), voor weergave van de elementaire rij-info, en centraal gesitueerd een zwevend opgesteld (10,25 inch) infotainmentscherm. Via dit aanraakscherm wordt onder meer het MG iSMART-connectiviteitssysteem bediend. MG iSMART is compatibel met smartphones via Apple CarPlay of Android Auto.
Verder kunnen via dit infotainmentscherm diverse voertuigfuncties worden aangestuurd, rijprofielen en airco worden ingesteld of het laadbeheer gecontroleerd worden. MG iSMART maakt ook realtimenavigatie mogelijk via online ondersteuning (op de Luxury-versie). Ook spraakbediening en afstandsbediening via een iSMART-app behoren tot de mogelijkheden.

51 of 64 kWh, 170 of 204 pk
Het MSP-platform in combinatie met de laag geïntegreerde en dunne batterijen zorgt alvast voor een perfect uitgebalanceerde 50/50-gewichtsverdeling. In samenspel met de achterwielaandrijving maakt dat van de MG4, als sportief ogende coupé, een EV-hatchback die garant staat voor sportief rijplezier en complexloze handling.
De MG4 Electric Standard krijgt de 51kWh-batterij gemonteerd en wordt aangedreven door een 125 kW 170 pk/250 Nm sterke e-motor (PMS) die de achterwielen aandrijft. MG belooft voor deze instapversie een topsnelheid van 160 km/u en een (WLTP-)rijbereik van 350 km. Een geïntegreerde (AC-)lader maakt een laadvermogen van 6,6 kW mogelijk. DC-snellading lukt aan een maximumdebiet tot 117 kW. Goed om deze batterij in 40 minuten van 10 tot 80% te herladen.

De Comfort- en Luxury-modellen krijgen de 64kWh-batterij gemonteerd. Op de achteras zit hier een PMS e-motor van 150 kW/204 pk die eveneens 250 Nm koppelrijkdom genereert. Ook voor deze versies bedraagt de topsnelheid 160 km/u. MG belooft hier een rijbereik van 435 km. Voor deze versies is een AC-boordlader van 11 kW standaard en bedraagt het maximum-DC-snellaadvermogen 135 kW. Daarmee kan de batterij in 35 minuten van 10 tot 80% herladen worden.
Noteren we nog dat in de MG4-topversies een extra warmtepomp de airco-installatie energie-efficiënter maakt. Verder blijft ook de energieopslag van de MG4 Electric inzetbaar als mobiele powerbank (Vehicle-to-Load) om e-energie te leveren aan externe apparaten, zoals e-bikes, smartphones of computers.

MG Pilot-systeem
Uiteraard kan ook de MG4 Electric rekenen op geavanceerde rijhulp- en dito veiligheidssystemen. Van Front Collision Warning (FCW) en Automatic Emergency Braking (AEB) over Adaptive Cruise Control (ACC), Traffic Jam Assistance (TJA), Lane Departure Warning (LDW) en Lane Keeping Assistance (LKA). Stuk voor stuk behorend tot het MG Pilot-systeem zoals we dat al leerden kennen in onder meer de Marvel R, ZS en MG5, en waarmee de eerste stap naar autonoom rijden wordt gezet.
Weet trouwens dat dit pakket ook in de MG4 Electric wordt aangevuld door de Intelligent Headlamp Control (IHC), Speed Assist System (SAS) en verkeersbordherkenning. In de MG4 Electric Luxury wordt dat MG Pilot-pack uitgebreid met Blind Spot Detection (BSD), Lane Change Assist (LCA), Rear Cross Traffic Alert (RCTA), Door Opening Warning (DOW) en Unsteady Driving Warning (UDW) of vermoeidheidswaarschuwing.
