Prominente pick-up, evident gemoderniseerd
Presentatie New VW Amarok
Volkswagen Commercial Vehicles introduceert een nieuwe Amarok. Die wordt alvast bedacht met recente rijhulpsystemen en veiligheidstechnologie, waarbij enkele toepassingen van het soort dat pick-ups nooit eerder te beurt is gevallen. In ons land worden die nieuwe VW pick-ups aangedreven door werkgrage, brandstofefficiënte, rechtstreeks geïnjecteerde en met variabele turbo’s aangejaagde viercilinder- of V6-diesels. Met verschillende vierwieltractiesystemen, instelbare aandrijfmodi en - afhankelijk van motorisatie en markt - manuele 5- of 6-bakken of automatische transmissies met zes of zelfs tien trappen.
Afhankelijk van de uitrusting zullen meer dan 20 rijhulpsystemen, royale digitale beeldschermen en een gerationaliseerde mix van digitale en analoge bedieningsmogelijkheden tot een evidente upgrade ten opzichte van de bestaande Amarok-generatie leiden.
meer laadvermogen en verbeterde offroadcapaciteiten
De nieuwe Amarok wordt in onze contreien voorgereden als een vierdeurspick-up met dubbele cabine. Buiten Europa is hij ook verkrijgbaar met enkele tweedeurscabine. Met een lengte van 5.350 mm wordt de Amarok 10 cm langer dan zijn voorganger. Ook de wielbasis groeide; met 173 mm tot 3.270 mm.
De dubbele cabine wordt daardoor iets ruimer. Bij toenemende wielbasis heeft VW ook de overhangen voor en achter korter gehouden. De daardoor tot 30 graden (vooraan) en 26 graden (achteraan) toegenomen hellingshoeken zorgen zo - bij het op- of afrijden van steile hellingen - voor verbeterde terreincapaciteiten.

Ook de laadbak achter de dubbele cabine blijft ruim. Met 1.227 mm tussen de wielkasten is er voldoende plaats voor het dwars of in lengterichting laden van een europallet (1.200 x 800 mm). Met de achterklep gesloten bedraagt de lengte van de laadbak voor een Amarok met dubbele cabine 1.624 mmm. De hoogte van de (laadbak)zijwanden bedraagt 529 mm.
Ladingen worden vastgesjord met behulp van verankerde ringen in de bodem en de zijwanden van de laadbak. Die ringen garanderen een verankeringsvermogen van 400 kg. Aan elke kant in het bovenste deel van de laadbak werd bovendien een rail met schuifklemmen voorzien. Die schuifklemmen kunnen elk een belasting aan van 250 kg.
Het maximumlaadvermogen van de Amarok is gestegen van 1,0 tot 1,19 ton. Zoals de voorgangers krijgt ook de nieuwe Amarok een brandstoftank van 80 liter maar het volume van de AdBlue-tank werd met 6,3 liter vergroot tot 19,3 liter.

Niet beschikbaar in België
Het oorspronkelijke motorengamma wordt gevormd door vijf varianten. Vier diesels en een benzinemotor. Drie daarvan zijn niet beschikbaar op de Belgische markt. Het is de 2.0 TDI (110 kW/150 pk en 350 Nm) die gekoppeld zit aan een handgeschakelde vijfversnellingsbak en gecombineerd wordt met achterwielaandrijving.
Tweede niet-Belg is de 2.0 TDI (125 kW/170 pk en 405 Nm) gekoppeld aan de elektronisch inschakelbare 4Motion-vierwielaandrijving en met keuze uit een manuele zesbak of 6-trapsautomaat. Ook de 2.3 TSI komt niet naar België. Het betreft de 2,3 liter viercilinder-turbobenzinemotor (222 kW/302 pk en 452 Nm) die standaard wordt uitgerust met een 10-trapsautomaat en een extensieve versie van de inschakelbare vierwielaandrijving.

Potente diesels
Wel beschikbaar op de Belgische markt: de krachtigste 2.0 TDI-viercilinder (Euro 6-versie). Die rechtstreeks geïnjecteerde diesel wordt aangejaagd door een dubbele turbo en genereert 151 kW/205 pk en 500 Nm aan werklust. De met deze diesel gepowerde Amarok kan verkregen worden met een manuele zesbak of de optionele 10-trapsautomaat.
Verder wordt deze vierpitter altijd gekoppeld aan de extensieve versie van de inschakelbare vierwielaandrijving (4Motion) waarbij het vermogen via een elektromechanische verdeelbak tussen de voor- en achteras wordt verdeeld.
Topmotor wordt de 3.0 V6-diesel (60°-V-hoek) met commonrailinjectie en aangejaagd met variabele turbo’s. Deze vermogenleverancier ontwikkelt 177 kW/240 pk in zijn Euro 6-versie. Het maximumkoppel van 600 Nm is beschikbaar tussen 1.750 en 2.250 tpm. Het royale aandrijfpotentieel wordt standaard via een 10-trapsautomaat en de uitgebreide versie van de inschakelbare 4Motion-vierwielaandrijving losgelaten op de vier wielen.

Opgetrokken maximum toelaatbaar gewicht
Naargelang de motor worden twee verschillende 4Motion-systemen gebruikt: een inschakelbare vierwielaandrijving met drie aandrijfmodi en een extensieve versie van die vierwielaandrijving met vier aandrijfmodi. Voor de in België beschikbare modellen (met de strafste 4-cilinderdiesel en de V6-diesel) betreft het dus een uitgebreide 4Motion-versie met vier tractiemodi.
Met die vierde modus verzekert de extensieve 4Motion-variant – dankzij inbreng van een meervoudige plaatkoppeling – een aanvullende, intelligente vermogensdistributie over de vier wielen. De aandrijfmodus bepaalt hoe de aandrijfkracht wordt verdeeld over de vooras (onafhankelijke McPherson) en achteras (versterkte starre as). Manueel kan op de achteras een sperdifferentieel (optioneel) worden ingeschakeld om het vermogen gelijkmatig te verdelen tussen de beide achterwielen.
In technische offroadtaal betekent dit dat het volstaat dat maar één achterwiel voldoende grip moet hebben om het voertuig in beweging te houden. Tegelijkertijd draagt de geoptimaliseerde vierwieltractie er ook toe bij dat de nieuwe Amarok ook trailers tot 3,5 ton kan slepen. In vergelijking met de vorige generatie is het maximaal toelaatbare totaalgewicht van Amarok en aanhangwagen verhoogd tot 6,5 ton.

Elektromechanische tussenbak
Met een draaischakelaar in de middenconsole kan de bestuurder kiezen uit vier aandrijfmodi: standaard wordt de 4A-modus geselecteerd en verdeelt het systeem het aandrijfvermogen – zoals hierboven toegelicht – automatisch over de vier wielen en dit naargelang grip en acceleratie. In 4H-modus wordt het vermogen gereduceerd naar de wielen gestuurd om de grip te optimaliseren en voldoende tractie te garanderen bij normale snelheden op rechte wegen.
De 4L-modus leent zich tot offroad en voorziet in hoog koppel bij lage snelheden. In 2H-modus wordt enkel de achteras aangedreven met het oog op gereduceerd brandstofverbruik in normale rijomstandigheden. Overigens beschikt de Amarok met extensieve inschakelbare vierwielaandrijving over een elektromechanische verdeelbak met twee verhoudingen en een elektronisch gestuurde meervoudige plaatkoppeling.

Elektrische stuurbekrachtiging, dito remondersteuning
VW voorziet de nieuwe Amarok van een nieuwe elektromechanische stuurbekrachtiging. Volgens VW biedt dergelijke elektrische stuurinrichting naast energiezuinigheid ook een soepelere ondersteuning dan een hydraulisch bekrachtigde versie.
Dat valt niet te betwijfelen maar de belangrijkste reden van een overstap naar elektrisch ondersteunde stuurinrichting dient gezocht in de integratie van rijhulpsystemen. Zo maakt elektromechanische stuurbekrachtiging de implementatie van Park Assist of Lane Assist een stuk eenvoudiger.
UITGEBREIDE LIJST VAN RIJHULPSYSTEMEN
Een resem veiligheids- en comfortverhogende rijhulpsystemen van de jongste generatie vormt het grote (uitrustings)verschil met de vorige Amarok. Een aantal specifieke toepassingen uit de nu in de Amarok geïmplementeerde rijhulpsystemen zijn trouwens compleet nieuw voor de pick-up. Denk aan Intelligent Speed Assist, de IQ.LIGHT-ledmatrixkoplampen of Lane Assist Pro met adaptieve rijstrookbegeleiding.
Behoren alvast tot de uitgebreide lijst van mogelijke rijhulp in de nieuwe Amarok: automatische afstandsregeling met behulp van radarsensor en frontcamera, 360°-rondomzicht met vier camera's, uitwijkhulp, automatische remactivering bij stilstand en loslaten van het rempedaal, Hill Descent Control & Hill Start Assist, Blind Spot Detection, elektronische stabilisatieregeling met remassistentie, ABS (ook offroad-ABS), tractiecontrole ASR en EDS, vermoeidheidsdetectie, Park Pilot met manoeuvreerremfunctie, bandenspanningscontrole, Lane Assist-waarschuwing, Lane Assist Pro met Adaptive Lane Guidance met frontradar, frontcamera en stuursensoren, verkeersbordherkenning enz.
De Amarok is uitgerust met inwendig geventileerde schijfremmen en de zwevende remklauwen achteraan krijgen een elektrische parkeerrem gemonteerd. In tegenstelling tot de voorgangers maakt de nieuwe Amarok gebruik van een elektrische rembekrachtiging. Dat leidt beslist tot snellere respons maar ook hier draagt elektrische tussenkomst bij tot minder complexiteit bij het implementeren van moderne rijhulp.

Een intuïtieve mix…
Een intuïtieve mix van digitale functies en ergonomisch ontworpen druk- en draaiknoppen, zo horen we … Maar of de bestuurder van de nieuwe Amarok daarmee ontsnapt aan een onvermijdelijke, inleidende cursus autodigitalisatie om meteen met de nieuwe Amarok de baan op te gaan?
Doorgedreven digitalisering wordt in de nieuwe Amarok aangetoond met de Digital Cockpit, met een schermdiagonaal van 20 cm of – afhankelijk van het uitrustingsniveau – een Digital Cockpit met 31 cm schermdiagonaal. Standaard is ook het infotainment met verticaal opgesteld aanraakscherm van 13,6 bij 21,7 cm. Afhankelijk van de uitrusting wordt hiervoor een scherm van 16,1 bij 25,8 cm gemonteerd.
Uiteraard werd aan Android Auto en CarPlay voor de integratie van smartphoneapps gedacht. Standaard wordt de volgende generatie van de mobiele online diensten van Volkswagen aangeboden. We denken aan VW Connect, waarvan het basispakket eCall-noodoproep en online spraakbediening bevat. In combinatie met het grote infotainmentscherm met navigatiefunctie wordt ook VW Connect Navigation aangeboden.
Inbegrepen: online verkeersinformatie, online routeberekening, online kaartupdates, info over parkeerplaatsen en tankstations en realtime weerberichten. De nieuwe Amarok beschikt over USB-A- en USB-C-connectoren. Naargelang de uitrusting worden ook een of meer 12V-aansluitingen voorzien, kan de mobiele telefoon draadloos worden opgeladen en treft men in de laadbak een 230V-aansluiting (150 watt).
