KUNSTSTOFHERSTEL VERHOOGT WINST
Vervanging kunststof onderdeel niet steeds beter dan herstel

EENDAGSREPARATIE
Bij kunststofreparatie betreft het bijna uitsluitend cosmetische schade. Het inplannen van een dergelijke herstelling gebeurt dan ook meestal als onderdeel van een herstel/onderhoud, terwijl de wagen toch in de carrosserie/garage staat. Zo is de wagen na een dagje in het atelier niet enkel mechanisch en technisch klaar om opnieuw kilometers te vreten, maar is hij ook weer een onbeschadigde lust voor het oog.
SOORTEN KUNSTSTOF

Thermoplasten
Thermoplastische kunststoffen hebben de eigenschap dat ze bij verhitting zacht worden. Die sterke warmte zorgt namelijk voor het verbreken van de (zeer) zwakke elektromagnetische krachten tussen de moleculen van thermoplasten. Voorbeelden van thermoplastische materialen zijn polyvinylchloride (pvc), polypropeen (PP), acryl, teflon (PTFE) … Omdat deze materialen met behulp van warmte gemakkelijk in de juiste vorm kunnen worden gebracht, vormen zij de hoofdmoot van de kunststoffen die in auto's worden gebruikt.
Thermoharders
Terwijl thermoplasten vervormen onder invloed van sterke warmte, behouden thermoharders hun hardheid bij verhitting. De textuur doet denken aan iets rubberachtigs. De thermohardende polymeren (ook wel duroplasten genoemd) ontleden zich bij sterke warmte, maar zonder vloeibaar te worden. Thermoharders zijn ook nog moeilijk om te vormen na de verwerking. Voorbeelden van deze duroplasten zijn fenolformaldehyde (PF), melamineformaldehyde (MF), polyesterharsen ...
HERSTELMETHODES
Na het vaststellen van het soort kunststof is er voor beide gedragingen een geschikte reparatie voorhanden. Bij thermoplasten kiest men vaak voor lassen. Dit kan gedaan worden, nadat het onderdeel al dan niet geniet werd. Thermoharders zal men zeker lijmen, een techniek die ook op thermoplasten werkt.
Lassen
Hoewel het om dezelfde term gaat, is het lassen met kunststoffen toch significant anders dan met metaal. Lassen met kunststof wordt gedaan met een speciale warmeluchtblazer en het juiste toevoegmateriaal. Belangrijk om te weten is dat het lasproces enkel gedaan wordt bij scheuren; gaten in de kunststof worden sowieso verlijmd. Die 'föhn' is een speciaal toestel waarop men de temperatuur en de luchtsnelheid kan regelen, naargelang van de kunststof die hersteld moet worden. Die föhns kunnen ook voorzien worden van vooraf ingestelde programma's, wanneer men vaak met dezelfde kunststoffen werkt. Na een goede voorbereiding (schuren en vrijmaken van vuil en vet) plaatst men een speciaal mondstuk op de warmeluchtblazer, die de warmte centreert op de te lassen plaats. Als het toevoegmateriaal begint te smelten, kan men de volledige lasnaad relatief makkelijk dichten. Daarbij moet men enkel de voorkant van de kunststof herstellen, aangezien het toevoegmateriaal de volledige scheur zal dichten.
Lijmen
Het lijmproces kan bij zowel scheuren als gaten gebeuren, maar het zijn vooral gaten in de kunststof die hersteld worden met lijm. Bij lijm is er niet meteen een moeilijke procedure. Men moet wel altijd rekening houden met het feit dat men zowel de voor- als achterkant van het onderdeel verlijmt. Dat houdt dus ook in dat men bij een verlijming altijd moet demonteren en monteren. De soort lijm hangt wat af van de kunststof. Belangrijk is wel dat er geen universele superlijm bestaat die elk type beschadiging of kunststof afdoende kan herstellen.
Scheurtjes en ontbrekende steuntjes
Het uitvoeren van kleine reparaties, zoals die aan kleine scheurtjes of afgebroken steuntjes, kan met een tweecomponentenpolyurethaanlijm heel snel gebeuren.
Nieten
Scheuren en gaten
- S & W: voor hechting;
- V: voor binnenhoeken;
- M: voor buitenhoeken en parkeersensorhouders;
- U: voor de bevestiging van tiewrapbandjes (voor de bekabeling van o.a. parkeersensoren).
Na het insmelten van dergelijke nietjes worden de uitsteeksels ervan afgeknipt of afgewrikt. Daarna gaat men verder met de reparatie door middel van het lassen, ook al voor het wegwerken van de 'brandwonden' die de nietjes achterlaten.
VERVANGEN OF HERSTELLEN?
De hamvraag bij elke carrosserieschade - ook bij kunststof stukken - is steeds of men het beschadigde onderdeel moet vervangen dan wel herstellen. Van oudsher hebben carrossiers/garagisten de neiging om te opteren voor de eerste optie. Die is zeker valabel wanneer het gaat om grote, moeilijk te repareren schades. Toch wordt er ook bij herstelbare beschadigingen van kunststof te vaak gekozen voor de 'gemakkelijkheidsoplossing' van het bestellen van een nieuw onderdeel.
Goedkopere oplossing
Nieuwe onderdelen hebben een vast prijsschema, zodat u daarop enkel de vastgelegde winst kunt maken. Deze nieuwe onderdelen plus de kost voor montage en spuiten vormen voor de klanten een dure oplossing. Bij het kunststofherstel zijn de materiaalkosten beperkt. Bij het factureren van de werkuren kunt u zelfs bij ruime berekeningen toch aan de klant een lagere factuur aanbieden dan het geval is bij een vervanging van het onderdeel.
Tijdwinst
Een bijkomend nadeel van nieuwe onderdelen is dat die vaak niet op voorraad zijn en besteld moeten worden. Afhankelijk van de leverancier en het soort stuk kunnen de leveringstermijnen een hele tijd in beslag nemen. Ondertussen is uw klant op weg met uw vervangwagen, waardoor u die niet kunt aanbieden aan andere klanten. Kunststofherstel kan binnen een veel korter tijdsbestek, waardoor uw klant sneller zijn voertuig terug heeft … en u uw vervangwagen.
CIJFERVOORBEELD VERVANGING VS. HERSTEL

WAT WORDT HERSTELD?

WAAIER VAN KUNSTSTOFFEN
Tegenwoordig zijn er heel wat kunststoffen op de markt, en dat assortiment wordt er niet kleiner op door de druk van de markt en de technologie: men gaat steeds op zoek naar een nog lichter en sterker materiaal. Er wordt nog steeds hoofdzakelijk gewerkt met PP-EPDM, maar doordat men meer en meer recycleert, zijn er heel wat kunststoffen aan het assortiment toegevoegd. Daarnaast bestaan er al merkspecifieke kunststoffen. Het grote nadeel van die nieuwere kunststoffen is dat ze zich niet zo makkelijk meer laten bewerken.
Recyclage van kunststoffen
Kunststoffen recycleren is eigenlijk vrij makkelijk, op voorwaarde dat men goed sorteert. Aangezien er vandaag de dag een ware toevloed van verschillende kunststoffen is, verloopt dat sorteerwerk niet zo vlot als men zou willen. De kosten voor de recyclage van kunststof liggen dan ook aan de hoge kant en vergen dus een zekere investering. Het recyclageproces staat of valt dus met zijn voorbereiding. Naast dat sorteerwerk moet men bij bumpers ook nog eens de lak verwijderen, wat voor een bijkomende moeilijkheid zorgt.
Herkennen van kunststoffen

KLANTENRELATIE
Kunststofreparatie kan ook wonderen doen voor uw omgang met zowel klanten als verzekeringsmaatschappijen.
Wat de klant wil
De klant wil eerst en vooral zijn voertuig snel terugkrijgen, wanneer hij/zij die binnenbrengt ter reparatie. Daarnaast speelt ook de hoogte van de factuur een belangrijke rol voor de klant. Bovendien wenst uw cliënteel een kwaliteitsvolle oplossing voor het schadegeval. De drie bovenstaande wensen gaan ook op voor verzekeringsmaatschappijen. Een extra vereiste voor hen is ook dat hun klanten tevreden zijn en blijven.
Wat u wilt
De bedoeling van een carrossier/garagist is om 'zijn boterham' te verdienen. Kortom: u wilt graag winst maken. Dit kan door het werkvolume te verhogen. De toestroom van beschadigde wagens hangt samen met uw reputatie bij klanten/verzekeringsmaatschappijen, die op zijn beurt afhangt van de mate van invulling van de klantenwensen. Een verhoogd werkvolume vergt ook het snel en effectief uitvoeren van het schadeherstel, zodat u uw werkplek opnieuw vrij heeft voor de volgende klus.
Win-winsituatie
Kunststofherstel heeft alles in zich om zowel de verlangens van de klant als de wensen van de carrossier te vervullen. De methode laat toe om snel te repareren, zodat de klant snel zijn voertuig terug heeft en de vakman zijn werkplek vrij voor een volgend schadegeval. Ook laat kunststofherstel toe om winstmarge te nemen, terwijl de klant nog steeds goedkoper af is dan met een vervanging van het stuk. Bovendien is het herstellen van kunststof wanneer goed uitgevoerd een kwaliteitsvolle reparatie, waarover de klant tevreden kan zijn en waarmee de carrossier zijn naam kan maken, zowel bij particuliere klanten als bij verzekeringsmaatschappijen.