AUTOREINIGEN IN VIJF STAPPEN

Het professioneel reinigen van een voertuig bestaat uit vijf stappen. Elke producent kan per stap misschien meer/minder handelingen aanraden, maar vijf basisfases komen terug.
1. WASSEN
Voor het wassen wordt het gebruik van een tuinslang aanbevolen. Het benutten van een hogedrukreiniger is riskant, aangezien de kracht aan het water een bepaald snijeffect geeft. Bij het wassen worden eerst de velgen afgespoeld, een voor een. Vernevel daarbij velgenreiniger van onderen naar boven. Om aangehechte vervuiling los te maken, gebruikt u het best speciale velgenborstels. Diezelfde borstels kunnen ook dienen om de banden te reinigen. Daarna is het de beurt aan het koetswerk. Gebruik daarvoor nooit detergenten, aangezien die de lakbescherming verwijderen. Was steeds in de schaduw of in het atelier en wanneer de carrosserie koel is. Maak gebruik van twee emmers of van één emmer met 'gritguard' (verhoogde bodeminleg) om te vermijden dat er vuil via de microvezelwashandschoen opnieuw op de wagen belandt. Vermijd het gebruik van een spons: die absorbeert vuildeeltjes niet en verspreidt zo zelfs vuil/schade. Werk deel per deel af en spoel, indien nodig, tussentijds de gewassen panelen af. Bij de finale spoelbeurt zorgt stromend water voor een 'sheeting'-actie (zoals het achteruit trekken van een bedsprei) die de droogtijd met de helft herleidt en de kans op kalkvlekken vermindert. Droog af met een microvezeldroogdoek, geplooid volgens de correcte methode: dubbel, nogmaals dubbel en dan in drie.
2. LAKVOORBEREIDING

Clayen
Bij 'clayen' worden er met een blok klei in de hand kleine, bovenliggende defecten weggenomen. Het soort klei kan mild of grof zijn, afhankelijk van het soort en type vuil. Vernevel voor het clayen wel glijmiddel op het te behandelen oppervlak. Wrijf vervolgens met de kleiblok tot het oppervlak glad aanvoelt, en veeg dan droog met een microvezeldoek. Een vervuild kleiblok kan opnieuw gekneed worden om te kunnen voortwerken. Een grauwe, moeilijk kneedbare kleiblok is rijp voor de vuilnisbak.
Polijsten
Bij het polijsten gaat het om het wegwerken van defecten in de lak. Dit door het toepassen van zachte schuurkracht die een aantal honderdsten van een micron van de toplaag zal verwijderen en zo ook het defect. Voor men van start kan gaan, dienen kunststof sierlijsten, rubbers ... afgeplakt te worden. Hou bij het toepassen van de polijsttechnieken (zie kaderstuk) de pad steeds vlak op het oppervlak om de vorming van hologrammen te voorkomen. Werk op een correct toerental.
Schuren
Wanneer defecten dieper dan 5 µm in de laklaag zijn doorgedrongen, wordt het polijsten afgeraden. Dit, omdat het te tijdrovend wordt en het risico op lakverbranding vermeerdert. Schuren kan zowel machinaal als manueel (zie kaderstuk).
3. POLISHEN (VOEDEN)
Na het polijsten is polishen de noodzakelijke stap. Het aanbrengen van een polish en het bewerken met een polishpad zorgt voor het creëren van diepglans en tovert polijstbanen, lichte swirls en andere kleine lakdefecten weg. Er bestaan, zoals bij het polijsten, diverse technieken om te polishen (zie kaderstuk).
4. BESCHERMEN
Een beschermingslaag kan vuil, zand, stof, uv-stralen en andere luchtvervuiling opvangen, zodat de lak niet meteen beïnvloed wordt. Die beschermingslaag kan een wax of een duurzamere coating (lakverzegeling) zijn.
Waxen

Coating
Een goed aangebrachte en verzorgde waxlaag houdt zo'n drie à vier maand. Wie een meer duurzame oplossing wil, kan opteren voor een coating die tot één jaar lang houdt. Deze lakverzegeling is een luchtgedroogde beschermingsfilm die uithardt.
5. ONDERHOUDEN
Het onderhoud van de laklaag op wagens is iets dat grotendeel op het conto van uw klanten dient te komen. Dit houdt in dat het oppervlak met regelmaat zuiver gehouden moet worden. De juiste producten snelle reinigingsproducten en microvezeldoeken
dienen eigenlijk als 'rijdende apotheek' in het voertuig aanwezig te zijn. Zo kunnen vingerafdrukken, stof, opgedroogde waterdruppels ... onmiddellijk afgeveegd worden. Gewoon het product vernevelen en dan afvegen. Ook bij het onderhoud horen spraywaxen die de levenstermijn van de bestaande waxlaag verlengen of behouden. Vernevel daarvoor de spraywax op een microvezeldoek, wrijf uit, draai het doek naar een zuivere zijde en wrijf tot hoogglans.
AFWERKING
Tijdens de check-up achteraf kan de afplaktape verwijderd worden. Een verdere afwerking kan door behandeling van sierlijsten, rubbers, banden ... met de daarvoor bestemde producten. Ook de ramen kunnen een opfrissing krijgen door een ruitenreiniger in combinatie met een badstoffen handdoek en een microvezeldoek. Velgen kunnen ook voorzien worden van een beschermingslaagje.