VEILIGHEIDSELEKTRONICA REDUCEERT
KANS OP ONGEVALLEN

Installatieratio
30% van de in ons land nieuw ingeschreven auto's is thans voorzien van een noodrem. 52% krijgt parkeerhulp gemonteerd. Op basis van cijfers van Polk New Vehicle Registration Data en Europese registratiedata worden hiervan sterk stijgende montagepercentages verwacht. In 2015 was 29,7% met een noodrem uitgerust. In 2014 was dat nog 25,0%. AEB Interurban (Advanced Emergency Braking)
om bij snelheden hoger dan 50 km/u kop-staartbotsingen te voorkomen komt vandaag in ons land in 28% van de nieuwe auto's voor. Noodrem voor voetgangers is op 8,0% van de nieuwe auto's aanwezig. Intussen beschikt meer dan de helft over cruise control. Het aantal modellen dat Adaptive Cruise Control (ACC = controle op ingestelde snelheid en afstand tot de voorligger) neemt toe. Toe te juichen is dat want, samen met een waarschuwing voor kop-staartbotsing, doet ACC het bumperkleven afnemen waardoor ook het aantal vaak slecht eindigende remmanoeuvres met 67% terugvalt. In 2015 beschikte 12,5% over ACC, in 2014 was dit nog 7%. In 2015 was 15,2% voorzien van Lane Departure Warning. Alsmaar meer modellen worden voorzien van Lane Keeping Support, waarmee de bestuurder zowat gedwongen wordt op zijn rijstrook te blijven. 20% van de nieuwe auto's beschikt over 'vermoeidheidsdetectie'.
SNELLER DAN DE MENS
Rijhulp ter bevordering van de veiligheid baseert zich op intelligente sensor- en cameratechnieken. Welkom dus in de wereld van radars en videocamera's, welkom bij de mid- en longe-range sensoren, bij de multipurpose en stereo videocamera's. Deze intelligente 'componenten' bewaken voortdurend de voertuigomgeving en kunnen veel sneller dan de mens dat ooit zal kunnen potentieel gevaarlijke verkeerssituaties detecteren. Deze componenten waarschuwen niet enkel. Gaandeweg zullen ze de mens als autobestuurder bijstaan om aanrijdingen te helpen vermijden. Gaandeweg ook zal 'networking' van bestaande rijhulpsystemen en componenten leiden tot verder gesofistikeerde en nog sneller acterende rijhulp. Modulaire systemen dus, gebaseerd op ontwikkelingssynergie die de zelfrijdende auto alsmaar dichter bij ons brengt. Voor wie nog mocht twijfelen, het laatste hoofdstuk “Trends en tendenzen" zal de twijfels doen vervagen.
Dag en nacht
Seatbelt Reminder (SBR), Speed Assist (SAS), noodstop (AEB), rijstrookbewaking en -assistentie of vermoeidheidsdetectie zijn intussen door Euro NCAP aangemoedigde veiligheidsattributen. Ze zijn uitgegroeid tot standaarditems en kunnen beschouwd worden als gerijpte rijhulpsystemen. Zeker in het geval van noodstop en rijstrookbewaking werd aangetoond dat die basis-systemen nooit als finaal te beschouwen zijn. Er volgt altijd evolutie. Neem noodstop of juister; het “Predictive" emergency braking system. Juister, omdat autonome noodstop dag en nacht actief is en bij alle rijsnelheden. Lang vooraleer een mens dat ooit zal kunnen, zal dit systeem waarschuwen voor een stilstaande of plots hevig remmende voorligger. Nadat de reminfrastructuur 'grondig' voorbereid wordt op een noodstop (tijdelijke opvoering van de remdruk en het dichter positioneren van de remblokken tegen de remschijven), wordt de autonome stop geactiveerd mocht de bestuurder niet of veel te laat op de waarschuwing reageren. Bij de voetgangersdetectie kunnen intelligente radarsensoren en dito camerasystemen een voetganger detecteren die zich op het baanvak van het voertuig bevindt of die zich gevaarlijk in de richting van het voertuig beweegt. Ook hier wordt eerst gewaarschuwd. Reageert de bestuurder niet of te laat, dan wordt het voertuig autonoom tot stilstand gebracht.