AutoveiligheidssystemenPremium

VEILIGHEIDSELEKTRONICA REDUCEERT
KANS OP ONGEVALLEN

 

In het boek "The Mobility Revolution", worden naast de zero-emissiedoelstelling o.m. de zero-accidentambities belicht. In dat 'nul-ongevallen'-scenario toont auteur Lukas Neckermann hoe die vandaag in toenemende mate gemonteerde elektronische veiligheidsystemen het rijpingsproces van autonoom rijdende auto's een ware boost zijn. Lezen we niet dat menselijke fouten in 93% van alle accidenten (Noord-Amerika en Europa) de oorzaak vormen? Inbreng van steeds intelligentere veiligheidselektronica zal de invloed van die 'grote oorzaak' (menselijke fouten) verminderen. Temeer daar in het alsmaar drukker wordende verkeer de mens nog meer afgeleid zal worden. Waardoor situaties ook verkeerd worden ingeschat en de mens meestal te laat of helemaal niet meer reageren kan. Intelligente rijhulp helpt alvast om sneller de juiste beslissing te nemen, ongevallen te voorkomen en zo efficiënt de 'grootste oorzaak' van alle verkeersonheil te bestrijden.


Installatieratio

30% van de in ons land nieuw ingeschreven auto's is thans voorzien van een noodrem. 52% krijgt parkeerhulp gemonteerd. Op basis van cijfers van Polk New Vehicle Registration Data en Europese registratiedata worden hiervan sterk stijgende montagepercentages verwacht. In 2015 was 29,7% met een noodrem uitgerust. In 2014 was dat nog 25,0%. AEB Interurban (Advanced Emergency Braking)
om bij snelheden hoger dan 50 km/u kop-staartbotsingen te voorkomen komt vandaag in ons land in 28% van de nieuwe auto's voor. Noodrem voor voetgangers is op 8,0% van de nieuwe auto's aanwezig. Intussen beschikt meer dan de helft over cruise control. Het aantal modellen dat Adaptive Cruise Control (ACC = controle op ingestelde snelheid en afstand tot de voorligger) neemt toe. Toe te juichen is dat want, samen met een waarschuwing voor kop-staartbotsing, doet ACC het bumperkleven afnemen waardoor ook het aantal vaak slecht eindigende remmanoeuvres met 67% terugvalt. In 2015 beschikte 12,5% over ACC, in 2014 was dit nog 7%. In 2015 was 15,2% voorzien van Lane Departure Warning. Alsmaar meer modellen worden voorzien van Lane Keeping Support, waarmee de bestuurder zowat gedwongen wordt op zijn rijstrook te blijven. 20% van de nieuwe auto's beschikt over 'vermoeidheidsdetectie'.


SNELLER DAN DE MENS

Rijhulp ter bevordering van de veiligheid baseert zich op intelligente sensor- en cameratechnieken. Welkom dus in de wereld van radars en videocamera's, welkom bij de mid- en longe-range sensoren, bij de multipurpose en stereo videocamera's. Deze intelligente 'componenten' bewaken voortdurend de voertuigomgeving en kunnen veel sneller dan de mens dat ooit zal kunnen potentieel gevaarlijke verkeerssituaties detecteren. Deze componenten waarschuwen niet enkel. Gaandeweg zullen ze de mens als autobestuurder bijstaan om aanrijdingen te helpen vermijden. Gaandeweg ook zal 'networking' van bestaande rijhulpsystemen en componenten leiden tot verder gesofistikeerde en nog sneller acterende rijhulp. Modulaire systemen dus, gebaseerd op ontwikkelingssynergie die de zelfrijdende auto alsmaar dichter bij ons brengt. Voor wie nog mocht twijfelen, het laatste hoofdstuk “Trends en tendenzen" zal de twijfels doen vervagen.


Dag en nacht

Seatbelt Reminder (SBR), Speed Assist (SAS), noodstop (AEB), rijstrookbewaking en -assistentie of vermoeidheidsdetectie zijn intussen door Euro NCAP aangemoedigde veiligheidsattributen. Ze zijn uitgegroeid tot standaarditems en kunnen beschouwd worden als gerijpte rijhulpsystemen. Zeker in het geval van noodstop en rijstrookbewaking werd aangetoond dat die basis-systemen nooit als finaal te beschouwen zijn. Er volgt altijd evolutie. Neem noodstop of juister; het “Predictive" emergency braking system. Juister, omdat autonome noodstop dag en nacht actief is en bij alle rijsnelheden. Lang vooraleer een mens dat ooit zal kunnen, zal dit systeem waarschuwen voor een stilstaande of plots hevig remmende voorligger. Nadat de reminfrastructuur 'grondig' voorbereid wordt op een noodstop (tijdelijke opvoering van de remdruk en het dichter positioneren van de remblokken tegen de remschijven), wordt de autonome stop geactiveerd mocht de bestuurder niet of veel te laat op de waarschuwing reageren. Bij de voetgangersdetectie kunnen intelligente radarsensoren en dito camerasystemen een voetganger detecteren die zich op het baanvak van het voertuig bevindt of die zich gevaarlijk in de richting van het voertuig beweegt. Ook hier wordt eerst gewaarschuwd. Reageert de bestuurder niet of te laat, dan wordt het voertuig autonoom tot stilstand gebracht.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Nieuwe ophangingsonderdelen met 5 jaar garantieBekijk het hier!Meer infochevron_right

Gerelateerde artikels

Hoe een hoogwerker veilig gebruiken?

Alles moet tegenwoordig sneller en efficiënter. daarom is de hoogwerker in al haar vormen vandaag een onmisbaar hulpmiddel geworden op de werf. met de hoogwerker kan de operator snel en op de veiligste manier aan hoogtes die hij met een simpele ladder onmogelijk kan bereiken. veilig wordt het echter pas mits de juiste planning, voorbereiding en kennis – in meer dan 80% van de gevallen is onoplettendheid of onjuist gebruik de oorzaak van ongevallen. wie daar dus geen rekening mee houdt, vergroot het risico op omkantelen, vallen, elektrocutie, katapulteffect en beknelling met soms fatale gevolgen.

Hoe ongevallen rond de werkput vermijden?

Ondanks de realiteit dat hefbruggen in menig atelier de norm zijn geworden, blijkt dat men in tal van specifieke gevallen gebruik blijft maken van werkputten. aan hun gebruik zitten dan ook enkele onmiskenbare voordelen ...

Column ferre beyens: "digitaal geteisterde autocockpits"

Buitensporig gedigitaliseerde cockpits pijnigen al langer het beroep van een autojournalist. nieuw is die wrevel dus niet. analoge instrumentatie en de geriefelijkheid van een fysieke bedieningsknop worden al enige tijd in hun voortbestaan bedreigd.

De toekomst is aan de autonoom rijdende auto

Terwijl media en politiek weinig bereidheid tonen om het huidige, ‘consensus-wetenschappelijk’ gevoerde energie-, milieu- en mobiliteits­beleid oprecht onder de loep te nemen, zochten we professor mark pecqueur, docent en onder­zoeksleider autowetenschappen aan de thomas more hogeschool én lid van de europese adviescommissie (sae – society of automotive engineers), opnieuw op. pecqueur is overtuigd dat de zelfrijdende voertuigen realiteit zijn en neemt ook in dit domein geen blad voor de mond. “het debat rond autonome voer­tuigen verdraagt de technologische realiteit blijkbaar niet. het wordt tijd dat de media ook hierin hun opiniërend ‘influencing’-geklets door op feiten steunende onderzoeksjournalistiek vervangen.”

Print Magazine

Nieuwste editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In deze magazine