AutoveiligheidssystemenPremium

PARKEERASSISTENTIE BEPERKT ZICH
NIET TOT WAARSCHUWEN

 

Nieuw geassembleerde auto's zonder enige vorm van parkeerhulp zijn de uitzondering geworden. Met sensoren en camera's wordt er tijdens het parkeren al langer gewaarschuwd voor een aanrijding met objecten die zonder dat waakzame elektronische oog aan de aandacht van de bestuurder ontsnappen. Parkeerassistentie beperkt zich vandaag niet tot waarschuwen.


AUTONOOM PARKEREN

We kennen waarschuwende parkeerhulp- en steeds meer ook APS-toepassingen die met een minimale tussenkomst van de bestuurder zichzelf parkeren. Bij de 'waarschuwers' horen we geluidssignalen en/of zien we indicatoren oplichten in een display die de parkeersituatie in beeld brengt. Ook zien we steeds meer camera's opduiken die tijdens het achteruitrijden het gebied achter het voertuig in de dashboard-display brengen. Ook autonome parkeersystemen laten zich leiden door meerdere camera's en sensoren die de omgeving van het voertuig nauwlettend observeren. Aan de hand van de daaruit verkregen, digitaal geanalyseerde voertuigomgeving puurt een APS-processor de juiste instructies om tijdens het parkeren de stuurinrichting te dirigeren.


SENSOR, RADAR, CAMERA

Sensorweetjes

Sensoren worden gerangschikt naar waarnemingscapaciteit. Ultrasone sensoren hebben een reikbereik tot 4 m. Een videocamera
 in principe ook een sensor detecteert omgevingsbeelden tot 80 m. FMCW-radarsensoren (Frequency Modulated Continuous Wave) tot 200 m. Temperatuur- of luchtstroomschommelingen, dag, nacht noch vervuiling of water mogen een nadelige invloed hebben op de sensorwaarneming. Ultrasone sensoren functioneren bij frequenties van 18 kHz of hoger. Door de hoge frequentie of de korte golflengte wordt de afbreking of afbuiging beperkt.


Stuurhoeksensoring

APS maakt stuurhoeksensoren onmisbaar. Die zijn modulair opgevat omdat ze meerdere functies moeten vervullen. Naast in APS zijn ze bv. ook operationeel in de domeinen ESP, elektrische en elektrohydraulische stuurbekrachtiging of adaptieve en meedraaiende koplampen. De eenvoudige types hebben een meetbereik van 90°. Performantere versies zijn specifiek programmeerbaar en hebben een meetbereik van 780°.


3D-VISUALISATIE

Multicamera

Met beeldopnames uit alle hoeken wordt de complete omgeving van het voertuig in kaart gebracht. Eén camera blikt vooruit, een andere achteruit. Twee in de behuizing van de buitenspiegels geïntegreerde camera's visualiseren de omgeving aan beide zijden van het voertuig.


Visogen

Continental toonde ons een Surround View-camerasysteem dat tijdens het achteruitrijden of parkeren de hele omgeving op het dashboard visualiseert. Het systeem toonde zich bekwaam in het detecteren van de witte lijnen op de vloer van parkeergarages. Een eigenschap die bij de toepassing van traditionele, ultrasone sensoren niet haalbaar of moeilijk blijkt. De goede allround zichtbaarheid wordt hier toegeschreven aan het gebruik van vier breedhoek- of visoogcamera's. Eén vooraan, één achteraan en telkens één in de behuizing van de linker en de rechter achteruitkijkspiegel.


Realistische beeldvorming

In tegenstelling tot tweedimensionale systemen worden we bij de recentste APS-systemen van Bosch geconfronteerd met een realistische 3D-beeldvorming. Voordeel: de kleinste obstakels worden zichtbaar en rechtopstaande kleinere voorwerpen
 zoals korte paaltjes of hoge stoepranden worden in bovenaanzicht en in 3D weergegeven. Nog een pluspunt: tijdens het manoeuvreren ziet de bestuurder op het scherm de horizon. Wat de oriëntatie vereenvoudigt. Het ingenieuze van dit systeem zit hem in het scherm waarop de reële en de virtuele beelden samenvloeien. Het voertuig wordt zo als een hyperrealistisch 3D-model in beeld gebracht. Ook de stuurbewegingen en het draaien van de wielen worden grafisch weergegeven, terwijl de nabije omgeving in de vorm van realtimebeelden op het scherm verschijnt. Via een aanraakscherm kan om het even welk perspectief gekozen worden. De bestuurder kan de auto ook in vogelperspectief bekijken. Voor de motorkap, achter de koffer en aan de zijkant van het voertuig worden er objecten gevisualiseerd die anders buiten het gezichtsveld vallen.


Sensorfusie

Een zo realistisch mogelijke beeldvorming, beeldscherpte, beperkte vertekening en een vloeiende samenvoeging van de verschillende camerabeelden resulteren in een realistisch totaalbeeld (zelfs in vogelperspectief) van de nabije voertuigomgeving. Technische uitdagingen blijven, maar toch is men er intussen in geslaagd om afhankelijk van het perspectief de randen (van de diverse camerabeelden) aan te passen in het dynamische totaalbeeld. Waarbij moeilijk waarneembare voorwerpen in de nabijheid van het voertuig die net in die beeldranden vallen altijd in beeld blijven. Daarvoor ook combineert de beeldprocessor ECU middels een proces dat we kennen als sensorfusie de cameraopnames met de afstandsgegevens die ultrasone sensoren doorseinen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Nieuwe ophangingsonderdelen met 5 jaar garantieBekijk het hier!Meer infochevron_right

Gerelateerde artikels

Interview met vincent hébert (coyote systems benelux)

Coyote biedt veel meer dan alleen radarmeldingen. vandaag kan coyote trots zijn op het feit dat het levens heeft gered, dankzij zijn gemeenschap van momenteel 1.640.000 gebruikers in belgië. een interview met vincent hébert, algemeen directeur van coyote systems benelux.

Hoe koelt u te warme slaapkamers?

Om de temperatuur in slaapruimtes tijdens zomerse dagen onder controle te houden, zijn er verschillende oplossingen. welke zijn de meest gekozen opties en waar dient u als installateur rekening mee te houden?

Brandbare koelmiddelen herkennen en correct gebruiken

Tot op heden worden in compressiekoelsystemen vaak nog synthetische koelmiddelen (hfk's, hfo's) gebruikt. deze koelmiddelen hebben een negatieve invloed op het broeikaseffect als zij in de atmosfeer terechtkomen. natuurlijke koelmiddelen hebben deze ...

Technische nieuwigheden en evoluties op het autosalon

Op een internationale elektronicabeurs, enkele dagen voor het salon van brussel de deuren opende, loeide de alarmbel: technologisch, onontkoombare realiteit deed er turbulente autotijden voorspellen. vooruitziende constructeurs detecteerden in las vegas, nv (usa) inderdaad symptomen die industriële onrust doen vooropstellen. in brussel was daar alvast niets van te bespeuren. zoals op andere traditionele autoshows bleef ook hier de autotechnische, consequente particulariteit matig belicht. organisatoren en standhouders laten zich blijkbaar gedwee meesleuren door technisch onkundige theoretici, die het ‘autodenken’ in een stevige wurggreep hebben en niet willen (of kunnen) begrijpen dat technologie deze business van een beschamend failliet kan redden.

Print Magazine

Nieuwste editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In deze magazine