SOFTWARE
Een greep uit het aanbod van verschillende programma's om te voorzien in smeertechnisch onderhoud:
Smeerschema app
Van Meeuwen introduceert in het kader van ‘software goes mobile’ de S-Maxx® smeerschema app, ideaal te gebruiken naast een bestaand onderhoudsprogramma. Met deze vervanger van het papieren schema kan de gebruiker zijn smeertechnisch onderhoud structureren, verbeteren en borgen en heeft 24 uur per dag inzicht in de actuele status, planning en borging van het smeertechnisch onderhoud. Rogier van Meeuwen, Commercieel directeur/eigenaar: “Naast het feit dat je hiermee inderdaad de bekende statische overzichten kwijt bent waarop de taken staan weergegeven en waarop de monteur moet ‘afvinken’, biedt de app ook mogelijkheden om continu te verbeteren via handige meldingsformulieren. Daarnaast zorgt het ‘barcode scannen’ (zie afbeelding) voor eenvoud; de monteur scant een specifieke machine waarna hij een overzicht krijgt van de uit te voeren werkzaamheden die hij vervolgens stuk voor stuk digitaal kan afvinken. Een ander voordeel van digitaal werken in het algemeen is dat je direct een historie opbouwt op basis waarvan je uiteenlopende trends kunt ontdekken en je kunt nagaan welke gevolgen bepaalde maatregelen hebben. Bovendien kan een historie van belang zijn in het geval van audits en juridische zaken; je kunt dan bijvoorbeeld aantonen dat specifiek onderhoud op de juiste tijdstippen is uitgevoerd of bij de klant aangeven dat een gebrek aan onderhoud heeft geleid tot storingen of schade.”
www.vanmeeuwen.com
LubeRight: gecomputeriseerd handmatig smeersysteem
Hoewel het bij de LubeRight niet gaat om beheerssoftware, is het wel een typisch voorbeeld van een product waarin software een rol speelt. Zo beschikt dit handmatige smeersysteem over een vetmeter, een programma waarmee het onderhoud is te plannen en op te volgen en een smeernippel met transponder. Het instrument voorkomt onder meer dat de gebruiker smeerpunten vergeet te smeren en ondersteunt tevens in de toevoer van de juiste hoeveelheid vet. De nieuwste versie, de MKII, is onder meer voorzien van een USB-kabel, een groter beeldscherm en een verbeterd gebruikers gemak. Zo toont de display bijvoorbeeld een lijst van de punten (inclusief naam) die nog moeten worden gesmeerd en is het instrument eenvoudiger te kalibreren.
www.smeertechniek.nl
Lube-It
Lube-It van Encorrs betreft een softwarepakket dat speciaal is ontwikkeld voor het opstellen van proactieve smeerschema's. In het programma is ruimte voor alle smeerpunten en betreffende locatie, bijbehorende smeermiddelen, hoeveelheid smeermiddel per smeerpunt, de gewenste procedure en veiligheidseisen.
www.encorrs.com
ILAC (Interflon Lubrication And Control)
Naast het invoeren van alle smeerpunten, smeermiddelen, frequenties enz. biedt het onderhoudsprogramma ILAC van Interflon mogelijkheden om foto's te uploaden. Hiermee zijn werkzaamheden te vereenvoudigen en is informatie eenvoudiger terug te koppelen. Rob Smans: “In de vernieuwde versie van ILAC (ILAC Pro) bieden we nog meer mogelijkheden gecreëerd voor het toevoegen van foto's en het terugkoppelen van informatie. Hierdoor is bij de planner direct een goede beoordeling te maken van de vervolgacties en wat hiervoor eventueel nodig is. Worden deze werkzaamheden bovendien uitgevoerd door een andere medewerker, dan is via de foto's ook meteen duidelijk de locatie zichtbaar."
www.interflon.com
GoInCtrl
Onder meer het bedrijf CMS Engineering ontwikkelde het softwareplatform GoInCtrl op basis van Angular dat via de cloud werkt en de gebruiker ondersteunt in het realiseren van koppelingen met andere ICT platformen en sensoren ten behoeve van condition monitoring. Ook valt het systeem eenvoudig te gebruiken via tablet en smartphone. Het programma bestaat uit het olieanalyse verwerkingsprogramma Como en een online inventaristatieprogramma Invest. Met het laatste programma worden alle objecten binnen een bedrijf in kaart gebracht. Na het inscannen van een QR- of barcode vindt automatisch een koppeling plaats tussen het objectnummer en het bouwtype; hierna is de onderliggende default informatie aan te passen (bijvoorbeeld foto's, smeerhoeveelheid, -frequentie en middel). Het olieanalyse verwerkingsprogramma Como biedt de mogelijkheid om formats (Excels) van olieanalyse labs in te lezen. Op basis hiervan bepaalt het programma welke maatregelen eventueel moeten worden genomen. Verder worden de gemeten waardes toegevoegd aan de voorgaande waardes zodat de gebruiker één overzicht heeft met objecten en parameters en of deze kritisch zijn of niet. Een belangrijk voordeel hiervan is dat hiermee de oorzaken van mogelijke afwijkingen zijn te achterhalen. Como is te gebruiken door zowel eindgebruikers als de laboratoria zelf en geschikt voor het verwerken van gegevens van vet, olie, koelemulsies, water, etc.
www.cmse.nl