Auto turbotechniekPremium

Ook turbo zelf kan oorzaak zijn van turboprobleem

Werkplaatstip

De eigenaar van een Volvo XC90 brengt z’n auto naar de garage omdat het vermogen wegvalt. Bovendien brandt het storingslampje op het dashboard. Aan de hand van de uitgelezen foutcode concludeert de monteur dat het iets te maken heeft met de turbo: P132B zegt namelijk "Turbocharger boost control" en P0299 zegt "Underboost". Maar helemaal zeker weet de monteur het niet. De storingen zijn namelijk niet constant. Bovendien hoort hij bij stationair toerental een rammelend geluid bij de turbo.

Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van Turbo's Hoet (www.th-group.eu / www.turbopartner.com)

Als de experten van Turbo's Hoet dit horen, gaat hun eerste gedachte uit naar een wastegateprobleem. Zeker omdat het een benzinemotor is. Benzinemotoren hebben namelijk een hogere uitlaatgastemperatuur, waardoor er slijtage kan ontstaan op de wastegateklep. Die slijtage veroorzaakt speling die ervoor zorgt dat de klep af en toe kan blijven hangen of niet goed sluit. Met een rammelend geluid tot gevolg én turbodrukstoringen. 

Turbo loopt vast door gebroken oliepompketting
36 artikels
Alles over werkplaatstipsOntdek ons digitaal magazine over werkplaatstips
Lees magazinechevron_right

De wastegate functioneert correct

Een 'piece of cake' dus? Neen, en dat is nou wat ons werk zo boeiend maakt: de complexe autotechniek zorgt regelmatig voor een uitdagend vraagstuk. Niets liever dan zo’n vraagstuk op te lossen. En het levert ook weer een mooi verhaal op. In dit geval bleek namelijk uit de visuele controle dat de wastegate correct functioneert. Bij een stationair draaiende motor bedient de monteur de vacuüm actuator met een handpompje en ziet dat de beweging van de wastegate rechtlijnig en soepel gaat. Ook de speling op de klep controleert hij handmatig: niks aan de hand. Wat hem opvalt: bij elke positie van de wastegate hoort hij het rammelend geluid. Dit geluid zou toch moeten stoppen of juist erger moeten worden bij een verandering van de positie?

Dubbelwandig turbinehuis

Een uitstekende conclusie van de monteur. Nog even verder zoeken dus. Online haalt men de foto’s van deze specifieke turbo erbij en zo ziet men dat het gaat om een turbo waarbij het turbinehuis één is met het uitlaatspruitstuk.

Voorbeeld van een opengewerkt dubbelwandig turbinehuis
Voorbeeld van een opengewerkt dubbelwandig turbinehuis 

Het is niet van gietijzer, zoals men zou verwachten, maar opgebouwd uit meerdere delen. Dit type turbinehuis is dubbelwandig en daarom veel complexer dan een traditioneel gietijzeren turbinehuis. Uiteraard met een goede reden: moderne emissie-eisen. Ten eerste worden bij dit type turbinehuis de uitlaatstromen van cilinder 1 en 4 gescheiden van de uitlaatstromen van cilinder 2 en 3, voor een efficiëntere aandrijving, ook wel 'twinscroll' genoemd. Ten tweede zorgt de dubbele wand ervoor dat er geen warmte verloren gaat en de katalysator daardoor optimaal z’n werk kan doen.

Delen in de turbo losgekomen

De monteur wordt geadviseerd om de turbo te demonteren voor nader onderzoek. Zodra hij de turbo los heeft, ziet hij het al: in de inlaatpoorten van het turbinehuis zijn er delen van elkaar losgekomen. Als hij de losse turbo schudt, hoort hij het inwendige heen en weer gaan. Dit is een van de zeldzame gevallen waarbij de turbo zelf de oorzaak is. Zowel voor het rammelend geluid als de turbodrukproblemen, want de losse delen verstoren de uitlaatgasstroom. 

Onderzoeken van de inlaatpoorten van de turbo
Onderzoek van de inlaatpoorten van de turbo
Detailfoto van de schade
Detailfoto van de schade

Uitlaattraject controleren op restdelen

De losgekomen delen hebben zelfs het turbinewiel van de turbo beschadigd. Restanten daarvan kunnen nog in de katalysator liggen en die beschadigen. De monteur wordt dan ook geadviseerd om het hele uitlaattraject te controleren op restdelen, voordat hij een nieuwe turbo monteert. Niet alleen om de nieuwe turbo te behoeden voor schade, maar ook om schade aan de katalysator te voorkomen.

Beschadigd turbinewiel
Beschadigd turbinewiel
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Turbo's Hoet

Meer weten over

Nieuwe ophangingsonderdelen met 5 jaar garantieBekijk het hier!Meer infochevron_right

Gerelateerde artikels

Schade aan een turbo is veelal een gevolgschade

Een turbo die stuk gaat, is een problematiek die al jaren aansleept. toch blijken de gewezen oorzaken ook vandaag nog steeds de boosdoener te zijn. een turbo gaat niet vaak stuk uit zichzelf, maar is veeleer een gevolgschade.

Turbotechnologie vandaag en morgen

Twee van de boosdoeners voor milieu en mens zijn nox, dat zorgt voor ozonvorming en zure regen, en pm, de roetdeeltjes die schadelijk zijn voor onze luchtwegen. om het nox laag te houden, moet de temperatuur in de verbrandingskamer naar beneden. om de pm laag te houden, moeten we meer zuurstof toedienen, waardoor de temperatuur stijgt. het is met andere woorden onmogelijk om voor beide waarden uitmuntend te scoren. turbotechnologie blijkt een scherprechter in dit proces te zijn.

Een turbo gaat zelden stuk uit zichzelf

Turbo's zijn alomtegenwoordig in autoland. traditioneel voorzien ze dieselmotoren van de nodige pit, maar nu die om allerlei redenen naar het verdomhoekje verwezen zijn, moet de turbocompressor hetzelfde presteren in fors gedownsizede benzinemotoren. aangezien we ons het nieuwe rijden dat daarbij hoort nog niet eigen hebben gemaakt, gaan heel wat turbo's stuk. goed nieuws voor onze sector, want drukke tijden en stijgende omzet, maar minder voor onze klanten, die aankijken tegen hoge kosten voor vervanging of revisie. hoe komt het dat turbo's zo snel stuk gaan, en wat kun je eraan doen?

Storingsdiagnose bij turbo's

Van een turbolader wordt in principe verwacht dat hij het volledige leven van de motor mee moet gaan. de realiteit is echter een triest verhaal van veel te jonge vervangingen van turbo's die eigenlijk een veel langer en beter leven hadden verdiend. vaak liggen hier externe problemen aan de basis, waardoor een verwijderde turbo in veel gevallen meteen het doodvonnis van zijn vervanger zal inluiden. zoals uit dit uitgebreide diagnoseverhaal zal blijken, heeft een verstoorde of zelfs kapotte turbo niet zelden te maken met factoren die er in feite volledig los van staan. het gezond verstand van de monteur telt hierbij meer dan ooit.

Print Magazine

Nieuwste editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In deze magazine