CarrosseriegereedschapPremium

Uitdeuktechnieken: denken in een economisch kader

Nieuwe technische mogelijkheden zorgden ervoor dat uitdeuktechnieken doorheen de jaren op een meer prangende manier het voorwerp van economisch denken zijn geworden. Meer dan ooit ligt de focus immers op herstellen in plaats van vervangen. En om dit te bewerkstelligen, staan verschillende opties open. Een stand van zaken.

In het onder de knie krijgen van de diverse technieken kan heel wat tijd kruipen

Recente ontwikkelingen

Op het vlak van uitdeuktechnieken kan een stand van zaken niet los worden gezien van enkele ontwikkelingen die kenmerkend zijn geweest voor de voorbije jaren. Om te beginnen is een trend tot meer herstel dan vervanging van onderdelen, in belangrijke mate op aansturen van verzekeringsmaatschappijen. De context van het streven naar een zo circulair mogelijke economie is in deze een belangrijk gegeven. Tegelijk legt dit een extra focus op de kwaliteit van de herstelling.

Een andere beweging heeft te maken met de gebruikte materialen. Ruim twee decennia geleden begon men immers voertuigen te ontwikkelen die samengesteld zijn uit verscheidene hogesterktestaalsoorten met verschillende plaatdiktes die met een laserlas aan elkaar verbonden zijn. Dit heeft een gevolg bij een aanrijding. Er is als het ware een voorgeprogrammeerde kreukelzone, waardoor het plooien niet noodzakelijk zal gebeuren waar de impact gebeurt. Bij herstellingen moet hiermee rekening worden gehouden. Nog een verandering die onder het lemma 'materiaal' kan worden ondergebracht is de komst van aluminium, wat een heel andere aanpak vergt dan staal.

Derde beweging, tot slot, slaat op de gebruikte lak die niet alleen sterker is, maar ook een verhoogde elasticiteit heeft. Is de lak gebarsten, dan mag uitgegaan worden van een serieuze impact. Anderzijds, wanneer de lak net niet gebarsten is, kan vaak uitgedeukt worden zonder te herspuiten. Een goede zaak voor de efficiëntie, aangezien een besparing op tijd en producten gerealiseerd wordt (zie verder).

Uitdeuktechnieken: denken in een economisch kader
Wanneer de lak net niet gebarsten is, kan vaak uitgedeukt worden zonder te herspuiten

Veiligheidsaspect

Een andere ontwikkeling die op het eerste zicht weinig impact heeft op koetswerkherstelling, maar in werkelijkheid dus wel, is het veiligheidsaspect. Een auto van vandaag is niet meer het voertuig van gisteren. Opwarming kan bv. airbags activeren. Niet toevallig raadt men aan om bij een herstelling de batterij los te koppelen. Een herstelling die niet volgens de huidige regels van de kunst gebeurt, kan een weerslag hebben op een volgende aanrijding. Net daarom is het zo belangrijk kennis te nemen van de richtlijnen van de constructeur.

Meer dan ooit ligt de focus op herstellen in plaats van vervangen

Aluminium

Bij koetswerken uit aluminium kunnen precies dezelfde technieken als bij staal worden ingezet, al vergen die hier wel een andere aanpak. Aluminium is immers onderdanig aan staal, wat betekent dat het oxideert wanneer het hiermee in aanraking komt, de zogenaamde contactcorrosie. Dit vergt apart gereedschap dat strikt gescheiden moet worden gehouden. Bovendien vallen aluminiumvijlsels niet zoals staalvijlsels, maar blijven ze langer in de lucht hangen. Hiervoor is een speciale stofzuiger voor aluminium nodig. Ander verschil is dat bij aluminium - in tegenstelling tot hogesterktestaal - men warmte mag inbrengen om het zachter te krijgen; ofwel thermisch met een heteluchtblazer, ofwel met de open vlam van een brandertje. Dit biedt nog extra mogelijkheden.

Uitdeuken zonder spuiten is een techniek die het mogelijk maakt om een beschadigd koetswerk te herstellen zonder dat achteraf geschuurd, geplamuurd en gespoten moet worden
In het onder de knie krijgen van de diverse technieken kan heel wat tijd kruipen

Uitdeuken zonder spuiten

Uitdeuken zonder spuiten is een techniek, destijds in de Verenigde Staten ontwikkeld, die het mogelijk maakt om een beschadigd koetswerk te herstellen zonder dat achteraf geschuurd, geplamuurd en gespoten moet worden. Uiteraard kan dit enkel als er geen beschadiging van de lak is. De voordelen liggen voor de hand: tijdwinst en het behoud van de initiële lak.

Maar er zijn ook nadelen aan verbonden. De aanpak is enkel mogelijk voor kleinere oppervlaktes. Deze werden trouwens vastgesteld door de UPEX, de beroepsvereniging van automobieldeskundigen. De omvang van een deuk die voor deze techniek in aanmerking komt, is in het UPEX-calculatiesysteem beperkt tot 40 mm, ook al leert de praktijk dat geoefende technici grotere deuken aankunnen.

Ander nadeel is dat men voldoende toegang tot de deuk moet hebben. Die toegang wordt meestal gezocht aan de binnenkant van de carrosserie. Daarvoor is demontage van dakhemels of lampen noodzakelijk. Met speciale werktuigen wordt dan getracht om het ingedeukte oppervlak vanuit de binnenkant van het koetswerk op te duwen. Is de lak toch beschadigd, al was het maar door microscheurtjes, dan zal noodzakelijkerwijze op een andere aanpak beroep moeten worden gedaan.

Uitdeuktechnieken: denken in een economisch kader

Uitdeuktechnieken: denken in een economisch kader

Uitdeuktechnieken: denken in een economisch kader
Bij 'Push to Paint' en 'Pull to Paint’ gaat men de deuk eruit duwen of trekken

PTP

Het brengt ons op het domein van de 'Push to Paint' en 'Pull to Paint', kortweg PTP, waarbij na het uitdeuken geschuurd moet worden in de laklaag. Daarna de grondverf spuiten, weer schuren en aflakken. Bij PTP dekt de vlag alvast de lading. Want 'push' en 'pull' is precies wat men doet; men gaat de deuk eruit duwen of trekken. Dit laatste zou de meest complexe techniek van de twee zijn, ook al lopen de meningen hierover uiteen.

Het voordeel is dat stukken hierdoor niet vervangen moeten worden, wat dan weer aansluit bij die globale trend waarover we het hadden. Er is geen beschadiging van het metaal, wat bij een andere behandeling wel het geval kan zijn. Ze is ook sneller - sommigen maken gewag van een tijdwinst van factor tien! Een aantal stappen wordt immers overgeslagen. Niet langer moet met een slijpmachine alle lak eraf geschuurd worden. Ook het lassen en plamuren komen er niet meer aan te pas. Uiteraard is er een direct verband tussen de tijdwinst en de mate waarin men de techniek onder de knie heeft.

Een herstelling die niet volgens de huidige regels van de kunst gebeurt, kan een weerslag hebben op een volgende aanrijding

Diversiteit aan metalen

Exacte cijfers zijn moeilijk te verkrijgen, maar naar verluidt treft men vandaag in wagens zomaar even 100 soorten staal en 150 soorten aluminium aan. Door te plamuren en te herstellen dreigt men de schade weg te moffelen naar de binnenkant van het voertuig. Wanneer een aanrijding plaatsvindt en de auto begint te kreukelen, moet de airbag op het goede moment in werking worden gesteld. Door eerdere carrosseriewerkzaamheden waarvan aan de buitenzijde niets te merken valt, kunnen de 'geprogrammeerde' kreukelzones van het koetswerk negatief beïnvloed worden, waardoor dit op een verkeerd ogenblik dreigt te gebeuren. Warmte-inbreng moet vooral bij hogesterktestaal (HSS) zoveel mogelijk vermeden worden.

Uitdeuktechnieken: denken in een economisch kader
Op het eerste zicht lijkt het er niet veel mee te maken te hebben, maar het veiligheidsaspect wordt steeds belangrijker bij koetswerkherstellingen

Kennis en kunde

Wat soms afschrikt zijn de inspanningen die nodig zijn om deze technieken onder de knie te krijgen. Het zijn handelingen die aangeleerd moeten worden, en daar kan best wat tijd in kruipen. Ook is een zekere productkennis vereist. Over bv. lijm, wat bij 'pull to paint' een determinerend belang heeft. Er bestaan verschillende soorten en een verkeerd gebruik kan slechte resultaten opleveren. Een opgewarmde lijm op een bevroren plaat aanbrengen is een herkenbaar voorbeeld van verkeerd gebruik en van wat vervolgens fout kan lopen. Je shockeert de lijm, wat een slechte hechting veroorzaakt. Dit bemoeilijkt de ingreep, mogelijk wordt die daar zelfs onmogelijk door. De lijmkeuze is sowieso klimaatgebonden.

Stuk voor stuk zijn dit zaken die aangeleerd moeten worden. Vaak zie je dat wanneer dit moeizaam of te traag gebeurt, de betrokkene afhaakt en terugkeert naar zijn comfortzone.

In samenwerking met Educam, het kennis- en opleidingscentrum van de autosector en aanverwante sectoren (www.educam.be)

 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Mark Peremans
Nieuwe ophangingsonderdelen met 5 jaar garantieBekijk het hier!Meer infochevron_right

Gerelateerde artikels

Nieuwe technieken voor efficiënt uitdeuken

Een lichte aanrijding, parkeerschade, een hagelbui die haar sporen nalaat … het is gauw gebeurd en carrossiers hebben dan ook de handen vol met uitdeukwerken. daarbij mag er natuurlijk geen deuk in het vertrouwen ontstaan: de klant verwacht niet alleen een visueel feilloze afwerking, ook zijn veiligheid blijft primordiaal. door het gebruik van nieuwe materiaal- en laksoorten dringen nieuwe uitdeuktechnieken zich op, die het mooi meegenomen voordeel hebben dat ze de efficiëntie in de werkplaats stevig kunnen opkrikken. we bespreken die nieuwe technieken en overlopen hun aandachtspunten.

Waarom ‘push to paint’ en ‘pull to paint’ een must zijn geworden

Nieuwe technologieën raken steeds meer ingeburgerd in de wereld van de carrosserie. er zitten dan ook verschillende voordelen aan: tijdswinst, rentabiliteit, milieuvriendelijkheid … meer nog: veiligheidsaspecten maken het gebruik ervan in tal van gevallen onontbeerlijk. toch is er ook een keerzijde. het vergt immers heel wat inspanningen om de techniek en productkennis onder de knie te krijgen. een overzicht.

Maak zelf een multifunctionele gereedschapswand

Je kan ervoor kiezen om je gereedschap op een nette en overzichtelijke manier een plaats te geven. dat kan bijvoorbeeld met een gereedschapswand. we tonen hoe je die stap voor stap kan maken.

Hoe maak je een garage voor je robotmaaier?

Heb je thuis een robotmaaier, dan weet je dat je hem het best goed onderhoudt. de zon en de regen zijn natuur­lijke vijanden voor de robotmaaier en in de winter slaapt zo'n robotmaaier het best binnen. je kan ook een garage maken voor je robotvriend.

Print Magazine

Nieuwste editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In deze magazine