Auto rijtestenPremium

Zoals de VW ID.3, maar toch anders

Rijtest Cupra Born (150 kW – 58 kWh)

Cupra is het chique en om zijn sportiever bezielde en duurdere modellen gekende zustermerk van Seat. Dat Seat zijn eerste fullelectricdoelstellingen precies met die sportieve Cupra vorm wil geven, kan technische kenners nauwelijks verbazen. Elektrische powering is trouwens maar zelden een rem op sportieve intenties. Dat wordt in Seats eerste volledig elektrische auto opnieuw aangetoond. Wij reden met een in opzichtig koetswerk getooide Cupra Born. Een modelnaam die verwijst naar El Born, de trendy wijk in het oude stadsgedeelte van Barcelona.

Rijtest Cupra Born (150 kW – 58 kWh): Zoals de VW ID.3, maar toch anders

Technisch is de Cupra Born een rechtstreekse kopie van de VW ID.3. Meer nog dan een kopie. Want de agressiever opgefleurde Spanjaard wordt net als de ID.3 ook in Duitsland gebouwd. Daar wordt hij aan de zijde van zijn VW ID.3-neef gelakt in minder gangbare koetswerkkleuren en dynamisch extra getrimd met accentuerende zijskirts en diffusors.

Technisch identiek en toch te differentiëren

En zo wordt de Cupra Born op de ID.3-montagelijn meteen geschapen tot een anders ogende auto. Anders dan de VW ID.3, waarvan hij technisch in niets afwijkt. Want, zelfde MEB-platform, zelfde motor, identieke batterijen, ongewijzigde elektronische energiecontrole, zelfde laadvermogens. Alles hetzelfde en toch anders ogend en anders rijdend ook.

Rijtest Cupra Born (150 kW – 58 kWh): Zoals de VW ID.3, maar toch anders
Gelakt in minder gangbare koetswerkkleuren dan zijn VW ID.3-neef én dynamisch getrimd met accentuerende zijskirts en diffusors: de Cupra Born

Want niet alleen het uiterlijke verschilt. Deze Spaanse elektrische sportieveling rijdt anders dan wat we in de ID.3 mochten ervaren. Verrassend? Beslist, als men weet dat ID.3 en Cupra technisch sprekend op elkaar lijken.

Nu is de Volkswagen Group niet het enige conglomeraat dat – zeker wat EV’s betreft – naarstig het pad van de economisch favorabele componentsharing bewandelt. VW, Audi, Seat, Škoda, Cupra … Allemaal maken ze gretig gebruik van onderling uit te wisselen bouwstenen. Beginnend met dat gemeenschappelijk gebruikte, modulaire platform. Maar ondanks die doorgedreven componentsharing lukt men er bij de VW Group toch voortreffelijk in om verschillende modellen voor uiteenlopende merken te produceren, die onderhuids dan wel identiek – maar uiteindelijk sterk te differentiëren zijn. Niet enkel wat het visuele aspect aangaat. Zeker ook wat de rijeigenschappen betreft. Het ID.3/Cupra Born-verhaal mag daarvan als schoolvoorbeeld gelden.

Rijtest Cupra Born (150 kW – 58 kWh): Zoals de VW ID.3, maar toch anders
Seat geeft zijn eerste fullelectricdoelstellingen vorm met deze sportieve Cupra. Wat kenners nauwelijks kan verbazen want elektrische powering zet helemaal geen rem op sportieve intenties

Drie vermogens

Ook de Born wordt op de achterwielen aangedreven door een in de achteras gemonteerde synchrone, permanent magnetische e-motor. Die wordt leverbaar met 150 kW/204 pk en een batterij van 58 kWh, zoals in onze testwagen. Een minder krachtige versie is deze met de 110kW/150pk-motor en een batterij van 45 kWh. De strafste uitvoering wordt de 170kW/231pk-uitvoering in combinatie met een 77kWh-batterij.

Ook E-boost, Dynamische Chassis Controle en een sportpakket met bredere banden worden beschikbaar. Waarbij het niet lang zal duren vooraleer de Cupra Born, aangedreven met twee e-motoren en vierwielaandrijving, in de showrooms zal verschijnen.

Rijtest Cupra Born (150 kW – 58 kWh): Zoals de VW ID.3, maar toch anders
Het steviger dempen leidt tot een sportiever weggedrag zonder dat daarbij aan rijcomfort wordt ingeboet. De bewegingsvrijheid in de schroefveren is bovendien voldoende gebleven, zodat het af te veren gewicht ordentelijk wordt opgevangen

Sportieve Cupra-aanpak

De Spaanse Cupra Born laat zich visueel bij een eerste aanblik onderscheiden van zijn stoere, strak ogende, Duitse ID.3-neef. Waarbij de opzichtig met sportieve ingrediënten opgesmukte Spanjaard efficiënter gewapend is om de harten van sportief-dynamische autoliefhebbers meteen voor zich te winnen. Dat verleidelijke design wordt op de Cupra Born aangevuld met gewiekst gekozen kleurencombinaties. Met minder gangbare maar daarom beslist niet minder opvallende koetswerkkleuren en al even opvallend gekleurde wielvelgen.

Die specifieke kleurencombinaties vinden we ook in het interieur, waardoor ook de passagiersverblijfplaats van de Cupra Born meten anders aanvoelt dan die van zijn Duitse ID.3-neef. De sportieve Cupra-’aanleg’ laat zich ook in de Born niet onbetuigd. Met goed ondersteunende, met gerecycleerde microvezels beklede en eenvoudig te verstellen kuipstoelen. En … met die hoger uitvallende middentunnel waarmee men als bestuurder voortdurend het gevoel krijgt in een goed omsluitende, sportieve cocon te vertoeven. Goed omsluitend wil dan niet zeggen dat er gebrek aan bewegingsruimte heerst voor rijder en bijrijder. Iets waarover op de achterbank meereizende passagiers evenmin te klagen hebben. Want ook hier is voldoende been-, hoofd- en schouderruimte. In vijfzitsconfiguratie rest er nog altijd 385 liter aan kofferruimte. Geen royale kofferbak, wel voldoende voor een sportieve gezinsauto van dit gehalte.

Rijtest Cupra Born (150 kW – 58 kWh): Zoals de VW ID.3, maar toch anders
Ook de passagiersverblijfplaats van de Cupra Born voelt meteen anders aan dan die van de Duitse ID.3. Ook qua interieurarchitectuur heeft de sportieve Cupra-‘aanleg’ zich niet onbetuigd gelaten

Gebruiksgemak

Zoals in de VW ID.3 prijkt ook in de Cupra Born een boordplank, waarbij het merendeel der dagelijks te gebruiken functies via digitale menu’s op het centrale aanraakscherm te bedienen is. Toch toont de Cupra Born zich hier ook ietsjes anders dan zijn Duitse neef. We hebben het dan niet zozeer over de soms omslachtige bediening, wel over de afwerking van de boordplank. Met afwerkingsmaterialen die minder basic tonen. Niet dat de Cupra Born ons overdondert met kwaliteitsvolle afwerkingsmaterialen. Van een goedkope afwerking is evenmin sprake.

Ook wordt het 12inch-aanraakscherm standaard in de Cupra Born gemonteerd, terwijl voor datzelfde scherm een meerprijs geldt bij VW. Het merendeel van de functies wordt ook in de Cupra Born digitaal ingesteld via dat grotere, centrale aanraakscherm. Niet iedereen wordt daar happy van en zal (eerst) klagen over enig gemis aan gebruiksgemak. Niet digitaal te regelen via dat aanraakscherm zijn de ruitbediening en het instellen van de klimaatregeling. Maar ook dat kwam ons aanvankelijk wat ingewikkeld over. Zo moet men eerst een schakelaar indrukken om te kiezen of men de voor- of achterruiten wil bedienen. De klimaatinstellingen gebeuren dan weer met ‘aanraak’schuifregelaars, die tijdens het rijden ongetwijfeld opstoten van zenuwachtigheid zullen veroorzaken.

Rijtest Cupra Born (150 kW – 58 kWh): Zoals de VW ID.3, maar toch anders
Goed ondersteunende, met gerecycleerde microvezels beklede en eenvoudig te verstellen kuipstoelen. Samen met de hoger uitvallende middentunnel vertoeven bestuurder en bijpassagier in een goed omsluitende, sportieve cocon

E-Boost

De 204pk-versie laat zich niet verleiden tot het neerzetten van adembenemende sprints. Wat niet wil zeggen dat deze Cupra Born zich te beroerd voelt om meer dan bevredigende elektrische prestaties neer te poten. Dit is dus niet meteen de meest pittige e-sportauto, wel gemaakt om sportief getrimd rijgedrag voortdurend te kruiden met een in souplesse uitblinkende motorisatie. De versnelling verloopt altijd lineair en zonder enige hapering. Resoluut en – afhankelijk van de gekozen rijmodus – relaxed tot vinnig. Eén (elektrisch georiënteerde) opmerking: in de B-stand (maximale remenergierecuperatie) remt de Cupra Born onvoldoende op zijn e-motor om van een ‘one pedal’-effect te kunnen spreken en na het loslaten van het stroompedaal volledig tot stilstand te komen.

Wie absoluut naar extra acceleratiepit op zoek is: de optielijst maakt melding van een e-Boost. Daarmee wordt het maximale vermogen van de e-motor tijdelijk opgetrokken van 204 naar 231 pk. De Cupra Born sprint dan sneller maar dat effect blijft beperkt aanspreekbaar. De 27 extra e-Boost-pk’s worden nooit langer dan 30 seconden gegenereerd. Tenminste indien daarbij aan nog enkele bijkomende voorwaarden wordt voldaan: zo moet er in de energieopslag voldoende capaciteit voorradig zijn én de bedrijfstemperatuur van de e-motor hoog genoeg zijn. Waarbij we uiteraard niet hoeven te vermelden dat herhaaldelijk e-Boostgebruik zijn negatieve impact heeft op de actieradius.

Rijtest Cupra Born (150 kW – 58 kWh): Zoals de VW ID.3, maar toch anders
In vijfzitsconfiguratie rest er nog altijd 385 liter aan kofferruimte. Geen royale kofferbak, wel voldoende laadcapaciteit voor een sportieve gezinsauto van dit gehalte

Steviger gedempt

Voor de Cupra Born zijn alle goede eigenschappen van de VW ID.3 behouden gebleven. Te weten: het lage zwaartepunt, de ideale gewichtsverdeling, de goed onder controle gehouden rolneigingen, de korte draaicirkel. De voortreffelijke stuureigenschappen eveneens en die komen in deze Cupra zowaar nog beter tot hun recht. Dat heeft deels te maken omdat voor de Cupra Born gekozen werd voor een steviger demping en het monteren van bredere banden. En dat steviger dempen heeft tot een sportiever weggedrag kunnen leiden zonder dat daarbij het compromis tussen weggedrag en rijcomfort werd benadeeld. Anders gezegd: de bewegingsvrijheid in de schroefveren is voldoende gebleven, zodat het af te veren gewicht ordentelijk kan worden opgevangen.

Rijtest Cupra Born (150 kW – 58 kWh): Zoals de VW ID.3, maar toch anders
Niet meteen de meest pittige e-sportauto, wel gemaakt om sportief getrimd rijgedrag treffend te kruiden met een in souplesse uitblinkende motorisatie

Besluit

Deze elektrische Cupra Born is en blijft een geslaagde technische kopie van de VW ID.3. Met een iets stugger afgestelde vering, met bredere banden. Waardoor de Spanjaard zich ook dynamischer laat sturen en dit zonder aan rijcomfort in te boeten. Van alle – bij de VW group op dat modulaire MEB-platform rijdende elektromodellen – slaagt de Cupra Born er uiteindelijk zeer goed in om zich van zijn elektrisch gedreven familieleden te onderscheiden. Gebrek aan karakter kan je hem ondanks alle technische overeenkomsten dus niet verwijten. Waarbij sportief geïnspireerde elektrorijders – naast dat dynamisch onderscheid - niet lang zullen wakker liggen van de omslachtige infotainmentbediening of de tot nervositeit leidende controle-instellingen van de verwarming/verluchting.

Technische fiche Cupra Born (150 kW – 58 kWh) 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Ferre Beyens

Meer weten over

Print Magazine

Nieuwste editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In deze magazine