RICHTEN MET MALLEN MAAKT ELKE
HERSTELLING IN CARROSSERIE MOGELIJK
Men botst eerder op financiele dan op technische limieten

ERVARING BOVEN KENNIS
Eigenlijk is het vrij simpel: iedereen mag richten met mallen. Om toch te garanderen dat het richten met mallen door personen met kennis van zaken gebeurt, zijn er fabrikanten en verdelers van mallen die om de zoveel tijd een trainings- of opleidingsdag organiseren, waarop ze dan nieuwe modellen of nieuwe manieren van werken demonstreren. Los daarvan verkiest men ervaring boven kennis: het systeem met de mallen is op zich geen breinbreker en in feite kan men niet missen. Maar hoe meer men ermee werkt, hoe sneller en efficiënter men een herstelling zal kunnen uitvoeren.
ELKE VORM VAN SCHADE IS TE HERSTELLEN
Vandaag valt met behulp van de mallen bijna, zo niet alles te herstellen op het gebied van koetswerk. Het richten met mallen kan eigenlijk elk geval van schade aan, gaande van de kleinere beschadigingen tot gevallen die balanceren op de rand van total loss. Zelfs met de (recente) komst van het high strength steel behoort een herstelling nog steeds tot de mogelijkheden. In principe zijn er op technisch vlak geen limieten in hoe ver men kan gaan om een koetswerk te herstellen. Het is zelfs zo dat een klant eerder een 'financiële' total loss zal meemaken dan een technische; hoe zwaarder de beschadiging, hoe duurder het herstel zal uitvallen. Het gebeurt dan ook dat een klant het financieel niet meer opportuun vindt om de wagen nog te laten herstellen, ook al is dat technisch nog perfect mogelijk.
Beter zeker

Ook voor het lagere segment
Wanneer we bekijken welke wagens vooral hersteld worden, dan valt één ding op: het zijn niet per definitie de duurdere wagens die het vaakst hersteld worden. De meeste zijn doodgewone stads- of gezinswagens, zoals de Citroën Berlingo, Dacia Sandero, Volkswagen Golf of Renault Clio. Daarnaast zijn er weliswaar de 'klassiekers', zoals de BMW 3- en 5-reeks of de Mercedes E-klasse. Vooral Dacia is misschien tot verbazing van velen een populaire wagen om te herstellen. Dat komt namelijk omdat vervangstukken nu eenmaal spotgoedkoop zijn, waardoor het voor de carrossier alsook voor de klant voordeliger kan zijn om de wagen te herstellen in plaats van een nieuwe wagen te kopen.
MALLEN VERSUS MEETSYSTEMEN

ALLES UNIVERSEEL?
Vandaag de dag zijn de richtbank, de dwarsliggers, de torens en de assen reeds universeel. De toekomst zou dan logischerwijze ook universele mallen moeten voortbrengen. Dat zal echter niet meteen het geval zijn. De merkspecifieke mallen zijn gevormd volgens vier specifieke parameters van een bepaald model:
- de hoogte van het punt t.o.v. de werkbank;
- de breedte;
- de lengte;
- de helling (in sommige gevallen).
Sommige autofabrikanten zorgen in hun eentje wél voor een meer universele werking, doordat meerdere wagens op eenzelfde platform gebouwd worden (binnen een bepaalde groep van automerken). Bepaalde mallen passen probleemloos op elk van die modellen en de wagen staat meteen op de juiste hoogte en lengte, én gecentreerd.
ASYMMETRIE

- De Renault Twingo is op geen enkel punt symmetrisch.
- De Kia Cee'd is overal symmetrisch, behalve op één punt.
- Bij de Skoda Fabia is de berlineversie symmetrisch, maar de breakversie is dat niet, zij het enkel achteraan.
Asymmetrie is een verschijnsel dat men niet op voorhand kan weten: vaak bedraagt die niet meer dan 3 mm, iets wat men met het blote oog dus niet merkt. Maar het kan ook extreem: tot 24 mm. Je komt het helaas enkel te weten door het tegen te komen ... Met een meetsysteem kun je dergelijke asymmetrieën detecteren: daarin zit namelijk een bepaalde functie. Als je een bepaald punt bepaalt en de wagen is symmetrisch, dan duidt het systeem automatisch ook de tweede maat aan. Toen het meetsysteem dat bij bepaalde modellen niet deed, kwam die asymmetrie aan het licht.
ADVIES
Wanneer u erover nadenkt om een richtsysteem aan te schaffen, zorg er dan voor dat u alle schade aankan: lichte tot zware schade, 4x4, bestelwagens tot zelfs vrachtwagencabines. U weet immers nooit wat men bij u binnenbrengt.