STEKKERAUTO'S EN DE TENDENTIEUZE VRAAG DAAROMTRENT
COLUMN - FERRE BEYENS, AUTOMOTIVE ANALIST/JOURNALIST
Onophoudelijk om propere energie smekende politici, ngo's, vzw's, lobbyisten en investeringsplatformen beschouwen de vraag als gemeen en tendentieus. Ook CarFix, waarin we de vraag herhaaldelijk formuleerden, wordt daarom door dit soort van groen verontwaardigde herauten gehekeld. Al is de vraag niet achterbaks en al zeker niet van die aard dat we, in al onze journalistieke deontologische eerlijkheid, de lezer willen misleiden. Wel integendeel. Uiteraard is het niet de vraag, wel het oprechte antwoord dat tot irritatie leidt. Een antwoord dat de technisch onkundige windhanen en zonneaanbidders doet wegzinken in hun eigen moeras van nietszeggende cijfers en leugenachtige demagogie. Een antwoord dat 'onwelgevallig' cijfermateriaal onthult waarmee milieuleugens ontmaskerd worden en die de goeroes van de klimaatlobby en energiewende één voor één van hun voetstuk doen strompelen. Want, nogmaals: wat levert de heilzame stekkerauto nu echt op aan ecologische meerwaarde?
“De impact van de stekkerautois helemaal niet C02-neutraal!"
De politiek is niet goed bezig met het discrimineren van bepaalde technologieën en - tezelfdertijd - een klakkeloze mystificatie van de tot vandaag ver van bewezen energie-efficiënte, milieuvriendelijke voertuigelektrificatie. We hebben het al geschreven: auto-elektrificatie en CO2-neutraliteit? Een misleidend fabeltje. Ieder enigszins technisch onderlegde sterveling weet en begrijpt dat politici niet langer een CO2-georiënteerde, maar dringend de oprechte maatstaf van een technologieneutrale emissie moeten hanteren. Zodat technisch voor de hand liggende uitkomsten worden aangemoedigd en niet - zoals nu al decennia gebeurt - gediscrimineerd worden.
Naast de vermaledijde diesel zijn er nog voorbeelden van politiek 'mismeesterde' maar technologisch te rechtvaardigen auto-ontwikkelingen. Ook onze collega's van AMT - het kennisportaal voor automotive professionals in Nederland - stelden zich eerder de bewuste 'tendentieuze' vraag en concludeerden dat voertuigelektrificatie alvast één - door de politiek verwaarloosde - techniek negeert. Hetgeen - voor wat betreft de e-auto - tot een substantieel toenemende CO2-uitstoot leidt! AMT illustreerde glashelder dat de gewichtsreductie van een traditioneel (met verbrandingsmotor) aangedreven voertuig efficiënter CO2-resultaat oplevert dan de massale inzet van batterijvoertuigen. Woog in 1975 een auto gemiddeld nog 1.000 kg, dan was dat in 2015 al 1.400 kg. Wat ingenieurs al langer weten, maar waar een door de klimaatlobby gedirigeerd beleid niet 'mag' luisteren. Gewichtsre-ductie van traditionele auto'stot 1.000 kg zou intussen - en zonder elektrificatie - tot 60% minder CO2-uitstoot tot gevolg hebben gehad. Ingenieurs weten dat voertuigelektrificatie en gewichtsreductie onverzoenbaar zijn. Maar de niet goed bezig zijnde beleidsmaker weigert alsnog om in te zien dat de zwaarder wegende batterij-auto zo de CO2-impact aanwakkert.
Voor wie nog twijfelt aan de CO2-neutraliteit van de stekkerauto: Emission Analytics en het Department of Civil Engineering, Tsinghua University, Beijing (CN), in samenwerking met Transport Studies Unit, School of Geography and the Environment, University, Oxford (GB), publiceren leerzame denkstof hieromtrent. Die leert o.m. dat de milieu-impact van de e-auto niet enkel bepaald wordt door het soort e-energie waarmee we rijden (kernenergie, gas, steenkool, bruinkool) en dat zelfs wind of zonne-energie - in dit opzicht en tot vandaag - lang niet CO2-neutraal zijn.
De politiek echter dicteert nog waanzinniger CO2-limieten, diesels (en wanneer benzines?) moeten de stad uit en plaatsruimen voor beslist niet minder CO2-veroorzakende stekkerauto's. Gevolg: constructeurs zetten 'groen-volgzaam' in op CO2-gedreven politiek die resulteert in oplossingen die - dat verhaal hebben we al aangehaald - de mens uiteindelijk met ernstiger milieu- of sociaal demografische consequenties zullen bedreigen. Gevaarlijker dan de de thans door het groene predicaat voorspelde klimaatonheil.
De CO2-neutraliteit van de e-auto blijft weliswaar niet beperkt tot het soort elektriciteit waarmee we hem 'tanken' aan de huishoudstekker, maar verwaarloosbaar is CO2-impact per elektrisch gereden kilometer daarom zeker niet. AMT publiceerde al hoeveel gram CO2 vrijkomt bij de productie van 1 kWh e-energie: 573 g/kWh! En … 90 microgram/kWh nucleair afval. Omdat slechts 6% van de stroom duurzaam was (wind, zon), zakte die CO2-impact toen tot 540 g/kWh. Na e-productie met gas - nog een voorbeeld van een door diep antitechnologisch geïnspireerd groen beleid - zal die CO2-impact exploderen! Emission Analytics registreert dat een Tesla Model S 3,0 mijl ver geraakt met 1 kWh E-energie. De Hyundai Ioniq doet 4,5 mijl per kWh. De Ioniq veroorzaakt zo 74 g/km aan CO2, de Tesla S zelfs 112 g/km. Of hoe de batterijauto, compleet falend in deze discipline, volledig onterecht het etiket van CO2-neutraliteit opgeplakt wordt …