Van dieselgate tot batterijtragedie
COLUMN - FERRE BEYENS, AUTOMOTIVE ANALIST/JOURNALIST
Klimaatactivistische histerie verbant nuance en relativering uit het woordenboek. De werkelijkheid wordt weggedrukt, cijfers gemanipuleerd, feiten bewust verzwegen. De leugen regeert, de waarheid crepeert en collectieve verblinding rukt op. Het geheugen bedriegt ons vaker dan we zelf beseffen. We vergeten alle geldverslindende groene plannen uit het verleden, hun tegenvallende realisaties, hun exuberant hoge kostprijs, hun faliekante impact op de economie, hun finaal uitermate pover milieu- en klimaatresultaat. En, we blijven zwijgen zodra groene dromers nieuwe, waanzinnige doelstellingen bedenken.
“De met CO2-zondaars bevolkte planeet wacht een zware financiele sanctie: decarbonisering”
Nieuwe, kolossaal dure doelstellingen worden ons deel. Deze planeet, bevolkt met baldadige CO2-zondaars, moet in 2050 compleet “gedecarboniseerd” zijn. Een netto “nul CO2-uitstoot” voor economie en transport is het nieuwe doel. Klimaat en milieu worden immers bedreigd. Vooral (uiteraard) de auto wordt geviseerd. De verbrandingsmotor (ICE) moet door de shredder. Het heilzame batterijmobiel (BEV) heeft de toekomst.
Het ontgaat de verblinde mensheid dat er tonnen studies ter inzage liggen die de idioterie van die doelstelling haarfijn illustreren. Zo becijferde Emissions Analytics eerder al dat hybrideaandrijving een effectiever CO2-bestrijdingsmiddel is dan BEV’s. Vertrekkende van eenzelfde batterijhoeveelheid, reduceren full hybrids tot 30% CO2 in vergelijking met een ICE-voertuig. BEV’s stoten lokaal dan wel 0 g CO2/km uit (100% reductie dus), maar vertrekkende van dezelfde capaciteit aan batterijen kunnen er 14 keer meer hybridewagens worden gebouwd en reduceren deels elektrisch aangedreven wagens bijgevolg viermaal meer CO2.
Het kapot gepolariseerd klimaatdebat gaat klakkeloos voorbij aan vervelende, secundaire BEV-impact. Want, nergens aandacht voor de toename van andere en gevaarlijker (dan CO2) broeikasgassen. Geen oren voor de niet-uitlaatverontreiniging van de zwaarder wegende BEV’s die meer banden- en remmenslijtage veroorzaken. Blind ook voor de elektrische energie die we in de batterijen proppen en verre van CO2-neutraal is. Blind voor de povere energie-efficiëntie van BEV’s. Graag vergeten we dus, dat de met BEV’s nagestreefde CO2-ideologie, perverse nevenwerkingen kent. Lees: verslechtering van de luchtkwaliteit, roet- en stofvorming, microplastics vervuiling.
Dat de media jubelend de CO2-neutralisatie toelicht, in plaats van er oprechte vragen bij te stellen, werkt frustrerend voor ervaren onderzoekers die terechte kritiek formuleren. Zie de veelzeggende recente studie van Emissions Analytics. Daarin werd het CO2-effect van de auto-elektrificatie gemodelleerd voor BEV's, full hybrids en ICE’s. De CO2 die vrijkomt voor de productie van ICE-voertuigen, full hybrids en BEV’s bedraagt respectievelijk 5,8, 6,2 en 11,4 ton per geproduceerde eenheid. De gemiddelde CO2-emissie tijdens gebruik is 111, 78 en 0 g/km. Voor verdere studie was uitgegaan van een jaarlijks gereden kilometeraantal van 16.000 km en een voertuiglevensduur van 200.000 km. Volgens de strategie van een definitieve “liquidatie” van ICE’s en een definitieve switch naar BEV’s kan de verkoopmix (van nieuwe auto’s) in 2040 voor 100% uit BEV’s bestaan, maar zal pas 10 jaar later (uitbollen van nog bestaande ICE’s) een complete BEV-vloot als gevolg hebben.
In dergelijke BEV-strategie zal de cumulatieve CO2-emissie nog minstens één decennium hoger uitvallen. Dit omwille van de hogere CO2 bij fabricage van BEV's. Ongeveer rond 2034 zou de cumulatieve CO2-uitstoot van een BEV lager zijn dan van een ICE omdat dan de voordelen van nulemissie tijdens het rijden de stilaan lager uitvallende fabricage-emissies compenseren. Tegen 2070 zullen de cumulatieve BEV-emissies 811 miljoen ton lager uitvallen, maar dat is slechts 47% lager dan bij een aanhoudende ICE-strategie. Erger nog … indien we de gemiddelde batterijcapaciteit per voertuig verdubbelen (om zo de nadelige BEV-actieradius te compenseren) neemt uiteraard ook de CO2-uitstoot bij batterijproductie toe. Wat maakt dat de cumulatieve CO2-besparing van BEV’s in 2070 maar 11% zal zijn. Indachtig het CO2-potentieel voor hybrides, heeft Emissions Analytics ook een eventuele fullhybridstrategie vergeleken met deze BEV-cijfers. Als het wagenpark in 2050 zou overschakelen op full hybrids FHEV’s, dan zou de cumulatieve CO2-uitstoot amper 5% lager uitvallen dan met BEV's ...
De tegenvallende cumulatieve CO2-besparingen voor BEV’s vloeien grotendeels voort uit de (voorlopig) veel hogere emissies tijdens fabricage. CO2-neutraliteit bij ontginning en verwerking van basismaterialen, bij productie van batterijen, in de logistiek en – men laveert er vaak in een brede bocht omheen – bij recyclage van typisch voor auto-elektrificatie moeilijke en zeldzame materiaalsoorten. Het ijverig streven naar die gedroomde CO2-neutraliteit reikt alvast verder dan het zogenaamd CO2-neutraal BEV-rijden in de binnenstad.
Indien er in 2050 dan toch geen CO2 meer uitgestoten mag worden, dan is het uit heilzaam oogpunt van “klimaatverandering” nog belangrijker om nu al te becijferen wat de mensheid in de komende twintig jaar en in het streven naar die bedenkelijke CO2-neutralisatie allemaal te wachten staat. Een robuustere en transparantere opvolging van de effectief te meten cumulatieve CO2-reductie wordt dan een absolute ‘must’. Zo niet dreigt in tien jaar onvermijdelijk een BEV-tragedie. Men zal dan moeten vaststellen dat veel van de vandaag voorspelde CO2-reductie een illusie is; dat de luchtkwaliteit helemaal niet is verbeterd. Beter dan Emissions Analytics valt het dus niet te formuleren. Het heeft 15 jaar geduurd vooraleer de introductie van NOx-beperking en de “noodlottige” Euro-regelgeving daaromtrent een dieselgate genereerde ... In het geval van de BEV’s dreigen de te verwachten, povere milieu- en klimaatresultaten dat CO2-neutrale dogma te overmeesteren. De verblinde mensheid zal een andermaal mateloze verspilling van kolossale budgetten er willens nillens moeten bijnemen.