Auto turbotechniekPremium

Renault 1,5 dCi kampt met gevoelig vacuumsysteem

Twee oorzaken voor zelfde schadebeeld

Ingesleten compressorhuis veroorzaakt door het aangelopen compressorwiel
Ingesleten compressorhuis veroorzaakt door het aangelopen compressorwiel


 
Steeds hetzelfde schadebeeld, maar twee keer een andere oorzaak … het lijkt erop dat de combinatie Renault 1,5 dCi-motor met turbo gevoelig is voor storingen in het vacuümsysteem. Een gewaarschuwd mecanicien telt voor twee, daarom delen we dit verhaal.

Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van Turbo’s Hoet (www.th-group.eu / www.turbopartner.com)

Schade door overspeed

Beschadigd compressorwiel met aanloopschade aan onderzijde veroorzaakt door onbalans door overspeed
Beschadigd compressorwiel met aanloopschade aan onderzijde veroorzaakt door onbalans door overspeed

Het gaat op een gegeven mo­ment opvallen. Steeds als we een turbo van een Renault 1.5 dCi binnenkrij­gen voor reparatie en diagnose, lo­pen wij tegen twee problemen aan.

Turbo loopt vast door gebroken oliepompketting
36 artikels
Alles over werkplaatstipsOntdek ons digitaal magazine over werkplaatstips
Lees magazinechevron_right

Bij het demonteren van een tur­bo met het eerste probleem zien we een compressorwiel dat zwaar be­schadigd is, een gebroken as met mi­nimale spo­ren van een sme­rings­probleem en zwaar beschadigde la­gers. Om­dat de turbine-as geen ver­kleuring laat zien, sluiten we een smeringsprobleem uit. De enige lo­gische conclusie op basis van het schadebeeld is dan: schade door overspeed.

In overleg met de garagist gaan we op zoek naar de oorzaak. Wij ko­men erachter dat er een probleem in het magneetventiel zit. In het mag­neetventiel wordt een mem­braan poreus. De deeltjes die hier van loskomen, komen uiteindelijk in de opening van het magneetventiel terecht, wat ervoor zorgt dat de turbo zijn va­cuüm niet meer kan laten weg­lopen. De vanen blijven hier­door in een te dichte stand staan, waar­door de turbo maar toe­ren blijft opbouwen.

Er ontstaat dus overspeed, omdat de turbo niet voldoende wordt afgeregeld. Dit is een toestand waar het materiaal niet tegen be­stand is. Het compressorwiel raakt in onbalans met alle schade tot gevolg.

T-stuk vacuümpomp gedeeltelijk verstopt

Gebroken turbine-as zonder verkleuring
Gebroken turbine-as zonder verkleuring

Goed, oorzaak bekend. Case closed voor dit probleem. Maar dan dient een volgende turbo van een Renault 1.5 dCi zich aan met het tweede veelvoorkomende pro­bleem.

De foutcode is P0299 (‘turbodruk te laag’). Uiteraard raden wij de garagist aan om het magneetventiel te controleren, maar dit pro­bleem zorgt ervoor dat de variabele schoepen te lang dicht blijven staan. Bij de fout­code P0299 wordt er aangegeven dat de turbodruk juist te laag is. Dit betekent dat de actuator van de turbo niet genoeg vacuüm krijgt vanuit het vacuümsysteem.

Uiteindelijk vin­den we de oor­zaak. Ma­te­riaal uit het magneetventiel komt ditmaal klem te zitten in een nauwe opening van het kunststof T-stuk dat gemonteerd zit op de vacuümpomp. Door deze (gedeeltelijke) verstopping wordt er niet op tijd genoeg vacuüm op­gebouwd om de actuator van de turbo correct aan te sturen. Wanneer de variabele schoepen niet vol­doende dicht getrokken wor­den door de actuator, bouwt de turbo niet genoeg turbodruk op.

Onze conclusie is dat de 1.5 dCi-motor problemen heeft met het vacuümsysteem. Dit kan twee turboproblemen veroorzaken, te we­ten foutcode P0299 (‘turbodruk te laag’) en overspeed. Om gevolgschade bij de nieuwe turbo te voorkomen raden we aan om het magneetventiel te vervan­gen, de vacuümleidingen te rei­nigen en de doorgang van het T-stuk op te boren met een boortje van 2 of 3 mm. 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Turbo's Hoet

Meer weten over

Nieuwe ophangingsonderdelen met 5 jaar garantieBekijk het hier!Meer infochevron_right

Gerelateerde artikels

Schade aan een turbo is veelal een gevolgschade

Een turbo die stuk gaat, is een problematiek die al jaren aansleept. toch blijken de gewezen oorzaken ook vandaag nog steeds de boosdoener te zijn. een turbo gaat niet vaak stuk uit zichzelf, maar is veeleer een gevolgschade.

Turbotechnologie vandaag en morgen

Twee van de boosdoeners voor milieu en mens zijn nox, dat zorgt voor ozonvorming en zure regen, en pm, de roetdeeltjes die schadelijk zijn voor onze luchtwegen. om het nox laag te houden, moet de temperatuur in de verbrandingskamer naar beneden. om de pm laag te houden, moeten we meer zuurstof toedienen, waardoor de temperatuur stijgt. het is met andere woorden onmogelijk om voor beide waarden uitmuntend te scoren. turbotechnologie blijkt een scherprechter in dit proces te zijn.

Turbo’s hoet helpt garagisten kans op herhaalschade te beperken

Turbo’s hoet helpt garagisten kans op herhaalschade te beperken geen gezeur garantie voor alle garagisten turbo’s hoet biedt nu geen gezeur garantie en technische ondersteuning binnen 30 minuten aan alle kopers van een nieuwe of gereviseerde turbo. tot dusver was deze extra service uitsluitend voorbehouden aan gespecialiseerde turbopartners. door de geen gezeur garantie en technische ondersteuning nu voor alle turboklanten beschikbaar te stellen, biedt turbo’s hoet ook niet aangesloten garagisten de kans op herhaalschade bij turbomontage te beperken. een gemiddelde garage krijgt jaarlijks te maken met 5 à 6 turboschades. voor hen is een turbo vervangen geen dagelijkse kost, en een klus waarbij er het nodige mis kan gaan. in 95% van de gevallen is de defecte turbo niet de oorzaak, maar een gevolgschade van een probleem elders. alleen vervangen is dan vragen om herhaalschade. met de technische ondersteuning binnen 30 minuten helpt turbo's hoet dit voorkomen. de geen gezeur ...

Een turbo gaat zelden stuk uit zichzelf

Turbo's zijn alomtegenwoordig in autoland. traditioneel voorzien ze dieselmotoren van de nodige pit, maar nu die om allerlei redenen naar het verdomhoekje verwezen zijn, moet de turbocompressor hetzelfde presteren in fors gedownsizede benzinemotoren. aangezien we ons het nieuwe rijden dat daarbij hoort nog niet eigen hebben gemaakt, gaan heel wat turbo's stuk. goed nieuws voor onze sector, want drukke tijden en stijgende omzet, maar minder voor onze klanten, die aankijken tegen hoge kosten voor vervanging of revisie. hoe komt het dat turbo's zo snel stuk gaan, en wat kun je eraan doen?

Print Magazine

Nieuwste editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In deze magazine